MIUI werd vroeger gezien als één van de zwaarste Android-schillen. Hoewel MIUI 12 zeker geen lichte schil is, is het tegenwoordig vooral een schil met een zeer rijke functieset. In dit artikel vind je de 7 belangrijkste tips en tricks om de ervaring op jouw Xiaomi-telefoon naar een hoger niveau te tillen.

Lees verder na de advertentie.
Xiaomi’s MIUI-softwarelaag
Het lijkt een vast trekje te zijn bij Chinese smartphonefabrikanten: pas als de Android-softwarelaag op iOS lijkt, is het ontwikkelingsproces geslaagd. MIUI heeft, wat mij betreft, te veel iOS-trekjes. De softwarelaag is gelukkig wel steeds beter geworden en de vergelijking met iOS is in die zin ook niet per se negatief. Het instellingen-menu daargelaten ziet alles er overzichtelijk uit en werkt het zoals je zou verwachten. Soms zijn er wel wat vreemde obstakels – zoals het iOS-notificatiepaneel dat op sommige MIUI-toestellen standaard staat ingeschakeld.
Het instellingen-menu kan soms ook voor koppijn zorgen. Instellingen staan vaak niet op de plekken waar je ze verwacht, of ze zijn heel vreemd omschreven en daarmee bijna onmogelijk om te vinden. Met elke MIUI-versie lijkt het iets beter te worden, maar we zijn nog zeker niet in de eindfase. Voor de verwarring kan een MIUI-versie op verschillende Android-versies gebaseerd zijn. MIUI 12 kan zo op zowel Android 10 als op Android 11 draaien. Let je daar niet op, dan levert dit kortsluiting op en vraag je je af waar de Android 11-functies zijn gebleven.
Mocht je net een Xiaomi-telefoon hebben gekocht en je afvragen welke instellingen jij aan moet of kan passen, dan ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Hieronder worden de 7 belangrijkste MIUI-tips gegeven met daarbij een stappenplan om ze op jouw Xiaomi-telefoon uit te voeren. Voor vragen over de tips, of aanvullingen op het aanbod dat wij hebben neergezet, ben je welkom in de reacties onder dit artikel.
1. Schakel batterijbesparing uit
Het is al jarenlang voor smartphonefabrikanten de grootste uitdaging om telefoons met steeds groter wordende en kwalitatievere schermen een goede accuduur te garanderen. Hoewel Android al geoptimaliseerd is om goed met de accu van telefoons om te gaan, zijn er fabrikanten die nog een stapje verder gaan. Xiaomi is er één van, want het voegt een extra batterijbesparing toe die apps op de achtergrond uitschakelt.
Een gevolg daarvan is dat apps met vertraging meldingen krijgen, juist omdat de software zo streng waakt over alle activiteit die op de achtergrond plaatsvindt. Er is wel een oplossing voor. Je kan de batterijbesparing namelijk voor afzonderlijke apps uitschakelen. Xiaomi maakt het helaas nog niet mogelijk om de batterijbesparing voor alle apps uit te schakelen. Hieronder lees je hoe je per app de besparing kunt uitschakelen.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Batterij en prestatie
- Klik rechtsboven op het tandwiel-icoontje
- Klik vervolgens onderaan op Batterijbesparing app
- Selecteer een van de apps waarvoor je de besparing wil uitschakelen
- Kies Geen beperkingen om de besparing uit te schakelen

2. Cast beelden naar externe monitors
Het casten van beelden is an sich geen speciale optie. Telefoons bieden al jaren de mogelijkheid om beelden via MiraCast beelden sturen naar televisies en monitoren die dit protocol ondersteunen. Je dient dit bij Xiaomi wel eerst in te schakelen om er gebruik van te maken. Vervolgens kun je games, documenten en foto’s en video’s naar de televisie of monitor casten. Om hiervan te genieten moet wel gebruikgemaakt worden van Xiaomi’s eigen bestandsbeheer-apps. Bij games geldt dat dit werkt met de Game Turbo-app die draait bij het gamen op Xiaomi-telefoons.
Wat de MiraCast-functie op MIUI verder wel uniek maakt, is dat je bijvoorbeeld het venster dat naar de televisie of monitor wordt gecast kan minimaliseren zonder dat het casten stopt. Je kan zelfs het scherm uitschakelen zonder het casten te stoppen. Hoe het casten op een Xiaomi-telefoon werkt? Je leest het in het onderstaande stappenplan.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Verbinding en delen
- Klik vervolgens op Casten
- Zorg ervoor dat de schakelaar achter Casten op aan staat
Schakel je de functie voor het eerst in dan krijg je de vraag om akkoord te gaan met de voorwaarden van Xiaomi’s Casten-applicatie. Geef je geen akkoord, dan kunnen de functie niet gebruikt worden.

3. Schakel de gebaren-navigatie in
Xiaomi levert zijn telefoons standaard met de verouderde knoppen-navigatie. Ga je vervolgens in de instellingen op zoek naar de gebarennavigatie die Google in Android 10 introduceerde, dan loop je tegen een dood einde aan. Het woord ‘navigatie’ of ‘gebaren’ komt namelijk niet voor in de naam die Xiaomi in MIUI gebruikt voor deze navigatiemethode. Vorig jaar kwam ik, na wat zoekwerk, de functie tegen onder de naam ‘Volledig schermweergave’. Daarmee doelt de fabrikant op de ruimte die je terugkrijgt als je afscheid neemt van de knoppen-systeemnavigatie. Maak je graag gebruik van de gebaren-navigatie of wil je het eens ervaren, volg dan onderstaande stappen.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Scherm
- Veeg naar onderen tot je Volledig schermweergave tegenkomt
- Klik vervolgens op Volledig scherm gebaren om de functie in te schakelen
Onder de instelmogelijkheid van de systeemnavigatie vind je verder nog een tweetal instellingen die betrekking hebben op de gebaren-navigatie. Vooral de tweede instelling, waarbij je kunt kiezen hoe vaak (één of twee keer) je moet vegen om van volledig scherm te komen, kan handig zijn.

4. Wijzig de stijl van het notificatiepaneel
Android-telefoons maken al jaren gebruik van hetzelfde notificatiepaneel met bij de eerste veeg een lijst met enkele instelmogelijkheden en een weergave van alle notificaties. Door nogmaals te vegen, worden alle instelmogelijkheden getoond. MIUI biedt een tweede variant aan die standaard in MIUI aanwezig is, maar niet altijd standaard is ingeschakeld. Bij het tweede notificatiepaneel veeg je links omlaag om alle notificaties in te zien. Veeg je rechts naar beneden dan krijg je alle snelle instellingen te zien. Mocht je dit notificatiepaneel willen uitproberen, of wil je hem juist uitschakelen, dan kun je de volgende stappen ondernemen.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Meldingen en Controlecentrum
- Klik vervolgens onder Controlecentrum op Controlecentrum stijl
- Selecteer Oude versie (stock Android) of Nieuwe versie (MIUI-variant)
Leuk om te vermelden is dat de nieuwe versie de mogelijkheid biedt om smarthome-apparatuur in je notificatiepaneel te integreren. Daarvoor biedt het – nadat je het paneel opent – die mogelijkheid om een Google Home of Xiaomi Home-account te koppelen.

5. Vergrendel apps met wachtwoord
Steeds meer softwareschillen bieden de mogelijkheid om apps te vergrendelen. Op die manier kun je jouw telefoon zonder bedenkingen overhandigen aan vrienden of familie. Apps die vergrendeld zijn, kunnen namelijk niet geopend worden zonder het wachtwoord van je telefoon. Daarmee kan voorkomen worden dat vrienden, familie of onbekenden in jouw bestanden of berichten kunnen grasduinen. Uiteraard moet je wel een sterk wachtwoord, sterke pincode of een sterk patroon gebruiken, anders is het effect van zulke beveiliging uiteraard beperkt.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Apps
- Klik vervolgens op Appvergrendeling
- Selecteer Inschakelen om de functie te gaan gebruiken
- Stel vervolgens het gewenste patroon, wachtwoord of de gewenste pincode in
- Kies de apps die je zou willen vergrendelen
- KIik op Appvergrendeling gebruiken om het proces af te ronden

6. Schakel parallelle app in voor MIUI
Wil je twee WhatsApp-accounts op één Xiaomi-telefoon draaien? Geen probleem. MIUI biedt al een flink aantal jaren de parallelle apps aan. Met deze functie worden apps gekloond, je hebt nadat deze functie is ingeschakeld dus tweemaal dezelfde app op je telefoon draaien. Naast WhatsApp kun je in MIUI standaard ook dubbele apps maken van Facebook en Instagram. Opvallend is dat Xiaomi je met elke app aan de haal laat gaan – je kan dus ook tweemaal Telegram op je telefoon hebben staan. Het is natuurlijk niet voor iedere app nodig om ze parallel aan elkaar te laten draaien. Instagram laat je bijvoorbeeld gemakkelijk twee accounts toevoegen in zijn standaard app voor Android.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Apps
- Klik vervolgens op Dubbele apps
- Kies de apps uit die je parallel zou willen draaien
Voor WhatsApp, Instagram en Facebook is bovenaan een aparte sectie gemaakt met de aanbevolen apps. Als je daarvan een dubbele app wil aanmaken, klik daarvoor dan op Niet aangemaakt en klik in dat menu op de schakelaar achter Dubbele apps.

7. Schakel de SOS-noodoproep (sms) in
Bij een ongeluk wil je voorkomen dat je niet gehoord wordt en niemand kan bereiken als je daarvoor niet de kracht, energie of aandacht hebt. Xiaomi maakt het mogelijk om contacten in te lichten over een ongeluk. In tegenstelling tot sommige softwareschillen zal MIUI dus niet direct overgaan tot het bellen van de lokale 112-alarmdienst, maar neemt het juist contact op met mensen die je kent. Dat doet het, zo omschrijft de MIUI-schil, door contacten een sms-bericht te versturen als je vijfmaal op de powerknop drukt. Het is dus wel belangrijk dat je niet herhaaldelijk op de knop blijft drukken als er geen ongeluk is, de kans bestaat dan natuurlijk dat er een nood-sms verstuurd wordt.
- Open het instellingen-menu van MIUI
- Navigeer naar Wachtwoorden en beveiliging
- Klik in het menu op Noodoproep
- Klik vervolgens op de schakelaar achter Noodoproep
- Selecteer Toestaan als er om toestemming wordt gevraagd
- Klik vervolgens op Toevoegen
- Selecteer een (of meerdere) contact(en), daarna is het proces afgerond

Heb jij nog andere tips voor MIUI (12) die wij in dit artikel zijn vergeten te noemen? Laat het zeker weten in de reacties onderaan het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Twee jaar geleden ben ik overgestapt van iPhone naar een Xiaomi Mi 9T. Van deze overstap heb ik nog geen spijt gehad. Destijds was ik binnen enkele dagen gewend aan MIUI en vind het juist hele fijne software. Zelfs minder omslachtig dan de schil van Samsung. Maar het is natuurlijk ook net wat je gewent bent.
Ik heb vanaf de eerste dag dat ik een Poco had geen enkele last van Miui. Ik kon er net zo makkelijk mee overweg als Stock Android.
Maar nou ben ik natuurlijk ook wel een genie, hè. Dan is alles ook makkelijk.?
Op naar de volgende Poco.???
Ik kan regelmatig mijn kennissen niet helpen door de verschillende schillen. Stock Android maakt het makkelijker voor ons om de opties en mogelijkheden uit te leggen.
Ik kan regelmatig mijn kennissen niet helpen door de verschillende schillen. Stock Android maakt het makkelijker voor ons om de opties en mogelijkheden uit te leggen.
Bedankt, weer iets bijgeleerd, is een mooie en goede smartphone die niet moet onderdoen voor andere merken, ik kan alleen niet op mijn TV sony casten, weet er iemand daar raad mee
Wat die eerste tip betreft, dat is wel een omweg. Houd het icoontje van bijvoorbeeld WhatsApp wat langer ingedrukt, in het menuutje dat dan verschijnt kies je ‘App Info’ (Bij mij, ik gebruik Nova Laucher en niet Xiaomi’s eigen launcher, is dat een rondje met een i erin) en in het volgende scherm druk je op ‘batterijbesparing’ en dan op ‘geen beperkingen’. Klaar.
Bij messenger apps zoals datzelfde WhatsApp is het ook wel handig als je in dat ‘App info’ venster meteen ‘Autostart’ ook aan zet. Verder, als je helemaal zeker wil weten dat je geen meldingen meer mist, kan het ook geen kwaad zo’n app in het geheugen vast te pinnen door in het venster met recent gebruikte apps zo’n appvoorbeeld ook even ingedrukt te houden en dan op het er naast verschijnende slotje te klikken.
miui is nooit een fatsoenlijke softwareschil geweest. Maar het is een goedkoop chinees merk dus accepteren we alle bijkomende rotzooi. Koop een Samsung of OnePlus
Een aanrader is de Europese ROM. Installeren is niet moeilijk maar je moet wel even goed uitzoeken hoe dat moet. Er zijn genoeg goede handleidingen te vinden, even googlen. Er zijn altijd twee versies, een stabiele en een weekly versie. De laatste geeft wekelijks een update. Net een nieuwe binnen van deze week met de 1 mei security patch. De updates komen een stuk sneller dan de officiële global versie.
Ik zal proberen een Xiaomi Mi 11 Ultra te kopen.