De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Poco M5 review: blitse budgettelefoon met 50 MP camera

Sebastien Marien
Sebastien Marien
29 september 2022, 17:45
14 min leestijd
Poco M5 review: blitse budgettelefoon met 50 MP camera

Lees verder na de advertentie.

7.5

Reviewscore

Poco heeft recent twee budgettelefoon uitgebracht die komen met een opvallend design, een 50 MP camera en een interessante chipset. We hebben de Poco M5 getest, die voor 189 euro te koop is. In deze review lees je of hij de aankoop waard is.

Poco M5

Poco is Xiaomi’s dochtermerk dat volledig focust op opvallende designs en een goede prijs-kwaliteitsverhouding als je naar de specificaties kijkt. We hebben dit voorjaar de Poco F4 GT getest, een midrange telefoon met de specificaties van een vlaggenschip. Daarna hebben we ook uitgebreid de voordeligere Poco F4 besproken.

Dit keer is het woord aan de voordeligste telefoons van Poco. De Poco M5 en M5s hebben alleszins een opvallend ontwerp, en bij de M5 zijn zijn in het bijzonder de 50 MP hoofdcamera en de nieuwe MediaTek Helio G99 interessante kenmerken. Heeft Poco echte budgettoppers in het laagste prijssegment uitgebracht, of kijk je beter naar concurrenten?

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Poco M5Poco M5s
Behuizing:PlasticPlastic
Afmetingen en gewicht:164 x 76,1 x 8,9 mm, 201 gram160,5 x 74,5 x 8,3 mm, 178,8 gram
Hoofdscherm:6,58 inch, Full HD+ LCD (2408 x 1080 pixels), 20:9, 401 ppi, 90 Hz6,58 inch, Full HD+ AMOLED (2400 x 1080 pixels), 20:9, 401 ppi, 60 Hz
Processor:MediaTek Helio G99MediaTek Helio G95
Werkgeheugen:4 GB4 GB
Opslaggeheugen:64 GB (UFS 2.2)128 GB (UFS 2.2)
Camera’s achter:50 MP hoofdcamera, 2 MP macrocamera, 2 MP dieptecamera64 MP hoofdcamera, 8Mp groothoekcamera 2 MP macrocamera, 2 MP dieptecamera
Camera’s voor:5 MP selfiecamera13 MP
Accu:5000 mAh, 18 watt snelladen5000 mAh, 33 watt snelladen
Androidversie:MIUI 13 gebaseerd op Android 12MIUI 13 gebaseerd op Android 12
Extra’s:Vingerafdrukscanner aan de zijkant, microSD, bluetooth 5.3Vingerafdrukscanner aan de zijkant, microSD, bluetooth 5.0
Kleuren:Zwart, groen, geelGrijs, blauw, wit
Adviesprijs:189 euro209 euro

Wat zit er in de doos?

  • Poco M5
  • 22,5W oplader
  • Handleiding
  • Transparant plastic hoesje
  • simtool

Leuk ontwerp met lederlook

We waren al erg enthousiast over het originele ontwerp en de kwaliteit die de Poco F4-serie uitstraalt. Al stelden we natuurlijk de vraag of die originaliteit en degelijkheid ontbreekt als het merk de prijs nog meer moet drukken, zoals bij deze voordelige M5.

De Poco M5 heeft ons aangenaam verrast en hij heeft op het vlak van design alles wat we realistisch gezien kunnen verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. De telefoon heeft een plastic achterzijde en frame dat uit één gehaal bestaat. De achterkant is afgewerkt met een fraaie lederlook die ook prettig aanvoelt als je de telefoon in de hand houdt. En belangrijk voor budgettelefoons: de plastic behuizing en knoppen voelen stevig en kraken niet. 

Alle knoppen, poorten en meer

Poco’s M5-telefoon heeft aan de voorkant een waterdruppelinkeping, wat nog vaak voorkomt in het lage prijssegment. Er is ook een opvallende kin onderaan. Op de achterzijde is er een opstelling van drie camera’s en een groot camera-eiland, dat er leuk uitziet, maar tegelijk ook wat vuil opvangt met zijn glanzende plastic afwerking.

Rechts is er een vingerafdrukscanner in de powerknop verwerkt en daar zitten ook de volumeknoppen. Links vind je enkel een microSD-slot en bovenaan zit een 3,5 mm audiojack, de telefoonluidspreker en een ‘infraroodblaster’. Die laatste komt nog geregeld voor bij telefoons van Chinese merken, en je kan hiermee je telefoon gebruiken als afstandsbediening voor elektronische apparaten. Dat werkt via de app Mi-afstandsbediening. Aan de onderzijde is als laatste een microfoon, een usb-c-poort en een luidspreker.

Slecht hoesje

De Poco M5 geeft dus een goede indruk met zijn ontwerp en bouwkwaliteit, alleen zijn we geen liefhebbers van het gratis hoesje dat bij de telefoon komt. Zo’n meegeleverde case is een goed idee wanneer die ook degelijk aanvoelt en effectief goed beschermd. Bij de Poco M5 is dat allerminst het geval, en zo kan hij weleens ongebruikt in de vuilnisbak belanden. Plastic afval dat vermeden had kunnen worden.

Geen topscherm

Als we de M5 en de M5s op papier vergelijken dat stelt het merk consumenten voor een keuze. De iets duurdere M5s werkt met een AMOLED-paneel dat iets helderder is. Anderzijds heeft de gewone M5 een groter LCD-paneel met een hogere verversingssnelheid van 90 Hz.

Het valt op dat Poco niet het best mogelijke LCD-paneel gebruikt, want het mist duidelijk de realistische zwarte elementen en levendige kleuren die AMOLED-panelen wel hebben. Anderzijds is de helderheid van het scherm ook aan de lage kant bij het meest intense zonlicht, en dat kan een tweede reden zijn om in de plaats toch voor de M5s of een andere budgettelefoon te kiezen.

Heb je eerder een telefoon gebruikt dat een scherm had met een hogere verversingssnelheid? In dat geval is de kans groot dat je het 90 Hz scherm van de Poco M5 wel zal appreciëren. Bij een 60 Hz scherm zullen animaties er dan schokkerig uitzien, omdat het beeld zichtbaar trager ververst in één seconde vergeleken met wat je gewend bent.

Als je alles samen bekijkt, kunnen we stellen dat de Poco M5 zeker niet het beste schermpaneel heeft dat je binnen deze prijsklasse bij een smartphone kan vinden, dan kijken we toch eerder naar onder meer de budgettoestellen van Samsung.

Presteert goed, mist optimalisatie

In juni heeft chipmaker MediaTek nog maar zijn Helio G99 voorgesteld, dat is een relatief energie-efficiënte 6 nm chipset voor telefoons van het lage en middensegment. De processor van de goedkopere Poco M5 heeft een hogere kloksnelheid en is efficiënter dan de 12 nm Mediatek Helio G95 die in de Poco M5s zit.

Toch staat daar tegenover dat de M5s meer opslag heeft, namelijk 128 GB ten opzichte van de 64 GB die met de Poco M5 komt. Op het vlak van de wifi- en 4G-modem zijn er geen grote verschillen, maar de Poco M5 ondersteunt wel bluetooth 5.3, de nieuwste versie van de standaard. De telefoon zal daarmee een stabielere verbinding hebben met verbonden bluetooth-apparaten en hij heeft ook een groter bereik.

In de praktijk merken we dat de telefoon goed presteert in de meeste apps, alleen merken we wel soms vervelende vertragingen op als we door de interface bladeren. Sommige animaties lopen minder soepel dan we zouden willen, en het lijkt alsof de telefoon hier wat optimalisatie mist. Andere budgettelefoons hebben een vlottere indruk nagelaten, maar de MIUI-softwareschil die Poco M5 gebruikt, heeft wel de reputatie om wat zwaarder op de prestaties te wegen. Nochtans was het volgens Xiaomi één van de speerpunten van MIUI 13 dat de softwareschil nu efficiënter is. De Poco M5 is ook geschikt voor lichte games, maar wanneer er meer grafische rekenkracht is vereist, loop je uiteraard tegen framedrops aan.

Goede accuduur, lang laden

De Poco M5 komt met een relatief grote 5.000 mAh accu en daarmee kan je de telefoon zo’n anderhalve dag gebruiken bij normaal gebruik. Dat is een sterk resultaat, en het komt wel vaker voor dat telefoons in het lage en middensegment uitpakken met een betere accuduur dan de meeste vlaggenschepen. 

Wat dan weer minder prettig is, is het opladen. De grote batterij heeft bijna twee uur nodig om de 100 procent te bereiken. Poco levert de M5 met een 22,5W snellader maar de telefoon ondersteunt zelf een vermogen 18W. Als je snelladen belangrijk vindt, kijk je beter naar de M5s die met 33W kan opladen.

Prima vingerafdrukscanner en speakers

De Poco M5 heeft een vingerafdrukscanner aan de zijkant en die is aangenaam om te gebruiken. Het is niet de snelste – wat logisch is gezien de prijs van de telefoon- maar hij is wel nauwkeurig. Verder heeft de telefoon aan de onderkant een enkele luidspreker. Deze is zeker niet buitengewoon goed, maar wel prima gezien de prijs van de Poco M5. De tonen missen wat diepgang, maar het geluid wordt niet te sterk vervormd.

Camera

Poco pakt graag uit met de 50 MP hoofdcamera van zijn M5-telefoon, maar zoals je kan zien in onderstaande specificaties komt de cameraopstelling zonder een groothoeklens. Dat kan voor gebruikers een pijnlijk compromis zijn , en zeker voor wie graag landschapsfoto’s maakt. Hieronder ontdek je onze cameratest.

  • 50 MP hoofdcamera
  • 2 MP macrocamera
  • 2 MP dieptecamera
  • 5 MP selfiecamera
Hoofdcamera

Poco slaagt erin om met de 50 MP hoofdcamera van de telefoon beelden af te leveren die scherp zijn en weinig ruis bevatten. Toch kan je zien dat de Poco M5 een relatief kleine camerasensor heeft, want de telefoon weet te weinig licht op te vangen waardoor beelden soms te donker lijken. De beeldverwerking kiest in dat geval liever voor te donkere beelden dan voor foto’s met ruis.

De kleuren van de foto’s zijn eerder natuurlijk, maar de balans zit niet altijd goed. Als je inzoomt, kan je ook zien dat de Poco M5 minder detailrijke beelden maakt dan sommige duurdere modellen met een 50 MP camera, en dat heeft te maken met het ontbreken van optische beeldstabilisatie (OIS) en de kleine sensor die wordt gebruikt. Het dynamisch bereik van de foto’s is ook eerder beperkt, ofwel het contrast tussen lichte en donkere elementen in een foto. Als we alles samen nemen, zou je de fotografieprestaties van de hoofdcamera wel gemiddeld kunnen noemen binnen zijn prijsklasse.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Hoofdcamera bij 2x zoom

Zoals de meeste budgettelefoons komt de Poco M5 zonder een telecamera met optische zoom, en voor de onderstaande foto’s moesten we dus aan de slag gaan met de digitale zoom. Als je beelden in detail bekijkt, merkt je dat de kwaliteit zichtbaar is verminderd. Toch zijn de foto’s wel prima om online te delen of voor praktische doeleinden.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

50 MP-modus

De Poco M5 heeft een 50 MP hoofdcamera, maar die neemt standaard beelden met 12,5 MP, en dat is de bekende ‘pixel binning’-techniek. De Poco M5 kan daarnaast ook foto’s maken met 50 MP via een aparte modus. Dat werkt vooral goed als er voldoende licht is, en de bestanden van zulke foto’s zijn extra groot.

In dit Google Drive-mapje kan je de 50 MP-foto bekijken, vergeleken met een 12,5 MP beeld. Als je de foto’s naast elkaar legt, dan merk je dat de 50 MP foto in werkelijkheid geen extra details in het beeld onthult. Dat is erg jammer, want als resultaat krijg je dus voornamelijk foto’s die meer opslag in beslag nemen.

Portretfunctie

De M5 komt met een extra dieptecamera die de afstand van objecten om je heen bepaalt. Zo kan hij op een meer realistische manier onscherpte toevoegen op de achtergrond. Het resultaat is best goed, want het hoofd van het onderstaande standbeeld is mooi scherp, zonder dat de contouren wazig zijn.

Macromodus

We zijn daarentegen minder enthousiast over de 2 MP macrocamera op deze telefoon. De kwaliteit van een 2 MP camera is gewoon te slecht om bruikbare foto’s te maken, en dat kan je in onderstaande vergelijking zien. De foto rechts in beeld is vanop een grotere afstand genomen met de hoofdcamera, en hij werd achteraf bijgesneden. Dit beeld bevat meer details en mooiere kleuren dan de macrofoto die je links ziet.

Links: foto gemaakt met de macromodus. Rechts: bijgesneden foto gemaakt met de hoofdcamera

Selfiecamera

Van een kleine 5 MP selfiecamera mag je geen te hoge verwachtingen hebben. Onderstaande foto’s missen details, en de camera krijgt het moeilijk bij het minste beetje tegenlicht. Dat laatste zien we vaker terug bij telefoons in deze prijsklasse.

Links: een gewone selfie. Rechts: een selfieportret

Video

De Poco M5 filmt met een 1080p-resolutie en bij 30 frames per seconde. De telefoon komt met geen enkele vorm van beeldstabilisatie – wat ook normaal is gezien de prijs van de M5. Je kan het resultaat hieronder bekijken. De telefoon heeft verder nog een slowmotionfunctie, timelapse en een Korte videofunctie. Met die laatste kan je verticale video’s maken zoals op TikTok, en die meteen delen.

Poco M5 cameratest

MIUI 13 is niet voor iedereen

De Poco M5 werkt met de MIUI 13-softwareschil van Xiaomi die gebaseerd is op Android 12. Tegelijk gebruikt hij wel een eigen launcher, de Poco Launcher 2.0, die meer doet een standaard Android launcher, naast enkele handigheden. De Poco Launcher werkt vlot en het deelt alle apps in de appdrawer in in categorieën, wat doet denken aan Smart Launcher 6, een bekende launcher-app. Toch is de Poco Launcher sinds zijn introductie nauwelijks verbeterd.

Ondanks die Poco Launcher de zonder te veel eigenaardigheden komt, mag je zeker niet verwachten dat je met deze telefoon een kale versie van Android in handen krijgt. Xiaomi, het moederbedrijf van Poco haalt lage winstmarges tot maximaal 5 procent met de verkoop van zijn telefoons, en het bedrijf hoopt iets extra verdienen door overal advertenties te tonen. Je ziet ze in de interface en in de vele voorgeïnstalleerde apps.  Het is wel mogelijk om de reclame te beperken met instellingen, maar dat is niet voor iedere gebruiker even toegankelijk.

Soms is die reclame ook verdoken, zoals bij de ‘achtergrondencarrousel’. Dat zijn fraaie foto’s op het vergrendelscherm, met daarbij een advertentie. Bij het instellen van je telefoon kan je ervoor kiezen om geen gebruik te maken van deze functie, en dat is goed. Alleen maakt Xiaomi het opvallend makkelijk om de functie daarna ongewild te activeren. Eén veegbeweging op het vergrendelscherm is voldoende, maar de functie uitschakelen is iets moeilijker.

Een ander punt wat niet iedereen zal bevallen is het Controlecentrum van Xiaomi dat de meldingen en instellingen scheidt met twee aparte menu’s. Om die menu’s te wisselen moet je naar links vegen, een gebaar dat mensen niet gewend zijn, en de bijhorende animatie verloopt ook heel traag. Mits wat technische handigheid kan je wel kiezen voor een meer standaard scherm met meldingen en snelle instellingen.

MIUI 13-functies

Met de MIUI 13-schil legt Xiaomi de focus op stabiliteit, energie-efficiëntie en privacy. Toch stelden we eerder al dat MIUI nog steeds als een veeleisende softwareschil aanvoelt wanneer we door de interface bladeren.

Nieuw is ook de zijbalk volgens informatie van Xiaomi, en met deze balk kan je snel je favoriete apps gebruiken door naar links te vegen. Jammer genoeg hebben we functies niet ontdekt op de Poco M5, ook al zou hij in het menu ‘Speciale functies’ te vinden zijn.

We konden wel gebruik maken van een andere MIUI 13-handigheid, een privacyfunctie. In de camera-app van de Poco M5 is een ingebouwde documentscanner die uitstekend werk levert en de randen van een document automatisch en nauwkeurig herkent. Je kan nu ook een watermerk toevoegen aan documenten via de Galerij-app, en dat is een meerwaarde wanneer je gevoelige informatie deelt.

Bloatware en Xiaomi-apps

Een punt dat hetzelfde is gebleven zijn de voorgeïnstalleerde apps. Die variëren van een grote lading aan Xiaomi-apps tot apps van derden. Sommige van die Xiaomi-apps zijn best nuttig zoals de uitstekende rekenmachine waarmee je ook valuta kan omwisselen. Andere apps zoals ‘Beveiliging’ zijn vrij nutteloos, en je kan nog steeds niet alle apps verwijderen van je telefoon. 

Xiaomi biedt vaak alternatieven aan voor bestaande Google-apps zoals de Mi Browser, Mi Video en een eigen Klok-app. Toch neemt de Chinese fabrikant andere Google-apps zoals Berichten en Telefoon wel gewoon over.

Onzeker updatebeleid

Als je een Poco-telefoon koopt, hoeft je niet meer dan het minimum te verwachten als het om update-ondersteuning gaat, dat maakte het merk al van bij het begin duidelijk. Het wil zeggen dat de telefoons twee jaar lang beveiligingsupdates ontvangt, minstens per kwartaal. Of hij een update krijgt naar Android 13, is hoogst onzeker. Vandaag zijn er andere telefoonmerken die hun toestellen – ook de voordelige – langer ondersteunen. Je kan het in dit overzicht ontdekken

Conclusie

De Poxo M5 in de meest blitse budgettelefoon die we hier op de redactie hebben gezien. Hij heeft een opvallend design met zijn camera en de lederlook is een schot in de roos. Verder is zijn lange accuduur een pluspunt, net als de prestaties van de MediaTek Helio G99, de prima vingerafdrukscanner en speaker. De camera is gemiddeld tot goed voor zijn prijs, maar die is zeker ook niet buitengewoon. 

Er zijn ook nog genoeg redenen om in de plaats voor een ander budgettoestel te kiezen, zoals Poco M5s of een Samsung Galaxy A13 bijvoorbeeld. De telefoon komt met een LCD-paneel, een 5 MP selfiecamera en hij heeft niet de beste snellaadprestaties. Daarnaast is het updatebeleid van Poco onzeker. En MIUI 13 is dan wel sterk met thema’s, maar de reclame, de bloatware en vertraging in de launcher is minder positief.

Toch zien we ook wel genoeg redenen waarom mensen enthousiast kunnen worden van de Poco M5. De telefoon heeft zijn leuke uitstraling mee en de specificaties zijn zeker niet slecht gezien de prijs. Alternatieven voor de Poco M5 zijn: de Samsung Galaxy A13 (179 euro) de Xiaomi Redmi Note 11 (198 euro), de Samsung Galaxy A22 (200 euro), de Motorola Moto G42 (209 euro) en de Nokia G21 (160 euro).

Poco M5 kopen

De Poco M5 is te koop via de webshop van Poco voor 189 euro. Je vindt hem in de kleuren zwart, groen en geel. Voor 209 euro heb je de Poco M5s, die beschikbaar is in de kleuren grijs, blauw, wit.

  • POCO M5s kopen (4 GB + 64 GB) – po.co – ‚ 229,90 – tijdelijk ‚ 199,90
  • POCO M5s kopen (4 GB + 128 GB) – po.co ‚ 249,90 – tijdelijk ‚ 219

Pluspunten

  • Blits design
  • Prima accuduur
  • Goede vingerafdrukscanner
  • Prestaties in apps

Minpunten

  • MIUI heeft zijn nadelen
  • Ontransparant updatebeleid
  • Macrocamera heeft geen meerwaarde
  • Geen AMOLED

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!