Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

OPPO Reno 10x Zoom review: ingezoomd op het prijskaartje

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
7 september 2019, 19:35
21 min leestijd
OPPO Reno 10x Zoom review: ingezoomd op het prijskaartje

Lees verder na de advertentie.

OPPO Reno 10x Zoom

In april introduceerde OPPO, de Chinese dochter van de BBK Electronics-groep – waar onder andere OnePlus en Vivo deel van uitmaken – zijn eerste toestellen in de Reno-serie. Onder andere de Reno 10x Zoom, maar ook nog een ‘normale’ Reno. Het eerste toestel heb ik de afgelopen weken in mijn ritme meegenomen om uitgebreide testen uit te voeren. Het toestel staat er niet alleen voor in het high-end segment, maar overschaduwd duidelijk wel de RX17 Pro die eerder moest dienen als high-end optie van OPPO. Wat wel duidelijk is, is de focus van OPPO op het verbeteren van zijn camera’s.

Een van de kenmerken van de OPPO Reno-serie, is de haaienvin pop-up module. In deze module kan je onder andere de selfiecamera en led-flitser voor de camera’s achterop terugvinden. Verder zou de software ditmaal flink zijn aangepakt om beter bij de Europese consument aan te sluiten. Dat is vaak een probleem voor de Chinese fabrikanten. Bij de overgang naar Europa proberen ze de op Chinese-gebruikers gerichte software ook in Europa te gebruiken. Vanwege de kleurrijke icoontjes en menu’s, vaak niet zo’n succes. Voor de review onderzocht ik of OPPO de juiste mix bij elkaar heeft gebracht.

Specificaties

Afmetingen: 162 X 77 X 9 mm

Scherm: 6,6 inch Full-HD+ (2.340 X 1.080) OLED-scherm

Processor: Qualcomm Snapdragon 855

RAM: 8 GB-werkgeheugen

Opslag: 256 GB en 256 GB extra via microSD-kaart

Selfiecamera: 16 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 48 MP met f/1.7, 13 MP-telelens met f/3.0, 8 MP-groothoek met f/2.2

Batterij/Accu: 4.065 mAh

Softwareversie: ColorOS 6.0 gebaseerd op Android 9.0 Pie

Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim

Behuizing en design

Toen ik de OPPO Reno 10x Zoom in ontvangst nam, heb ik hem direct uit de doos gehaald. Eens ik het toestel in mijn handen had, viel het mij gewoon weer op hoe groot het toestel daadwerkelijk is. 6,66-inch is nu eenmaal gewoon erg groot, zelfs met zijn 18.5:9-beeldverhouding, blijft het een erg groot toestel om vast te houden. Ik heb zelf erg grote handen, waardoor ik het toestel gemakkelijk in mijn handen kon houden. Voor veel van mijn vrienden en familie, was dit toch wel anders. Vooral als je net van een 6,3-inch toestel afkomt, is het formaat van de Reno toch wel even wennen geblazen.

Met zo’n groot toestel helpt de gladde (matte) laag aan de achterkant niet. Mijn model is uitgerust in het groen (officieel: Ocean Green). Met een hoesje is het probleem uiteraard verholpen, maar in de basis is het toestel voor mij echt te glad om normaal te kunnen gebruiken. Gelukkig zit er wel ‘t standaard hoesje van OPPO bij, waardoor je de eerste tijd alvast kan overleven zonder zelf naar de winkel te rennen. Wat betreft het assortiment van hoesjes bij de verschillende winkels: de bekende Spigen, OtterBox en Ringke-hoesjes zijn er niet; gelukkig zijn er wel veel andere hoesjes te krijgen.

Naast het hoesje wordt er ook een ‘standaard screenprotector’ meegeleverd met de OPPO Reno 10x Zoom. Want, alhoewel de telefoon van OPPO voorzien is van Gorilla Glass 6 aan te voorkant, het kan nog altijd bekrast raken. Wat betreft de achterkant van de behuizing: daar treffen we wederom een glazen paneel aan, ditmaal van Gorilla Glass 5. Ook zit er een zogenoemde O-dot van OPPO die net een paar millimeter van de behuizing afkomt. Door deze ruimte zal de achterkant minder snel onder de krassen komen, maar het beschermt ook de drie camera’s, die achter het glas verwerkt zitten.

Wat betreft het design aan de voorkant: daar kunnen we kort en krachtig over zijn, er is gewoon niet zoveel te zien. Er zit immers geen selfiecamera in een notch, daarbij komt nog dat de schermranden vrij dun zijn. Richting de bovenkant van het toestel, uit het zicht van de gebruiker, zit de uitsparing in de Reno voor de speaker die gebruikt wordt bij telefoongesprekken en het afspelen van media. Als we aan de bovenkant blijven, dan zien we daar ook de speciale pop-up selfiecamera van het toestel. Het ziet er gaaf uit en door het formaat van de module voelt alles uiteindelijk een stuk steviger aan.

Uiteraard is design iets persoonlijks, maar OPPO wist mij wel te enthousiasmeren met de Reno. Of het nu de kleur is, of de dunne randen om het scherm … dat durf ik niet in een keer vast te stellen. Wat ik wel weet, is dat het toestel aanvoelt als een gedegen concurrent voor merken zoals Samsung en Huawei. Niet alleen qua bouwkwaliteit, maar ook de designkeuzes gaan mee met de verwachtingen in het high-end segment. Anno 2019 liggen de verwachtingen hoog en OPPO weet daar aan te voldoen. In dat opzicht pakt de Chinese fabrikant zijn punten, maar laat het dat ook bij andere elementen zien?

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Je kan lang en breed over allerlei onderdelen praten, maar het scherm is het enigste onderdeel waar je telkens naar moet kijken. Zodra je het toestel aanzet, tot op zijn laatste dag: je zal het ermee doen tot je de telefoon niet meer kan gebruiken. Het voordeel bij de OPPO Reno 10x Zoom, is dat het een vrij goed (OLED) scherm betreft. Toch kan het zich niet helemaal meten met de high-end telefoons van dit moment. Dat is voornamelijk te zien aan de maximale helderheid, als je buiten loopt kan het in sommige gevallen lastiger zijn om het scherm af te lezen – het houdt zogezegd dus niet altijd over.

Wat betreft de kleurreproductie van het scherm ben ik wel tevreden. In de basis zie je dat alles iets te koel staat afgesteld. Zoals we bij menig ander fabrikant hebben gezien, kan je dit via instellingen naderhand nog aanpassen. Op die manier kan je het scherm naar wens instellen. Verder ben ik wel te spreken over de minimale helderheid van het scherm. Je hoeft er ‘s avonds dus geen zonnebril bij te dragen. Oh, en als je hem in bed gebruikt kan de ‘Night Shield’ modus een uitkomst zijn. Daar zal je telkens aan moeten denken, een optie om de nachtmodus via automatisch aan te zetten is er niet.

Een ander punt waar ik over zou willen praten is de resolutie van het scherm. Voor velen klinkt een Full-HD+-resolutie misschien ouderwets, maar het is meer dan prima op een 6,6-inch scherm. Zelfs als je er dicht op zit, wat vaak wel zo is bij telefoons, is het vrijwel onmogelijk om pixels van elkaar te onderscheiden. Heel soms ziet tekst er iets minder scherp uit, maar irritant is het niet. Daarnaast zou ik maar al te graag wat resolutie inleveren, voor een langere batterijduur. Daar komt nog bij dat veel fabrikanten Android toch in Full-HD(+) renderen; zelfs al heb je een telefoon met een 4K-scherm.

Als we de beeldverhouding van de OPPO Reno 10x Zoom erbij pakken, zien we geen verrassingen: zoals we gewend zijn, vinden we een 19,5:9-scherm. Randen om het scherm zijn vrij dun, ze komen vrijwel overeen met de randen van de OnePlus 7 Pro – met een iets grotere kin. Dat maakt het een erg fijn scherm om media van te consumeren. Je hebt gelukkig ook geen notch die in de weg zit, dus ziet een video op YouTube of Netflix er nog een stuk beter uit. Of het formaat je ook aanstaat, dat is ook een punt om mee te nemen; je moet het toestel eens vasthouden voordat je daarover uit bent.

Prestaties

Als de race puur aan zou komen op prestaties, dan hoef je geen weddenschap af te sluiten voor de OPPO Reno 10x Zoom. Gelukkig kan ik bevestigen dat het wel, zoals je verwacht van de Qualcomm Snapdragon 855-chipset en 8 GB RAM, een razendsnel toestel is. Naast 8 GB RAM krijgt elke Reno 10x Zoom de beschikking over 256 GB-opslaggeheugen. Bij elkaar dus een vrij dik uitgerust toestel, en dat zie je uiteindelijk ook terug in de testresultaten. Hieronder zie je de Reno 10x Zoom in vergelijking met de OnePlus 7 Pro aan de rechterkant, en in het midden zie je de Huawei P30 Pro.

Als ik de OPPO Reno 10x Zoom mag vergelijken met de OnePlus 7 Pro, dan is het duidelijk dat er bij de OnePlus over het algemeen beter gescoord wordt. Dat merk je niet alleen in benchmarks, ook in het alledaags gebruik van de telefoon moet het de winst afgeven aan OnePlus. Gek, zou je denken: beide telefoons maken immers gebruik van dezelfde chipset. Toch zien we, zo geven we vaak aan in onze reviews, verschillen tussen de prestaties van telefoons met dezelfde chipset. Waar het precies mee te maken heeft, durf ik niet te zeggen. Je zou kunnen gokken dat Color OS de prestaties verlaagd.

Een belangrijk punt om aan te brengen is dat het toestel niet sloom aanvoelt. Nee, het voelt niet zo snel als de OnePlus 7 (Pro), maar sloom is het zeker niet. Als ik de eerdergenoemde toestellen niet in mijn handen had gekregen, dan zou ik de Huawei P30 Pro als referentiepunt aangeven. Vandaar dat ik het toestel juist in de bovenstaande vergelijking heb gezet. Want, als je de Reno 10x Zoom met dat toestel vergelijkt, dan voelt de Reno vergelijkbaar aan. Niks mis mee, zo heeft Jiri opgemerkt in onze review van de P30 Pro. Prestaties van het cpu-gedeelte is, wat mij betreft, dus meer dan dik op orde.

Hoe zit het met de prestaties tijdens het gamen? Om dat uit te vinden heb ik veel games gespeeld, in elk geval de games die in de top 10 van de Play Store staan. Natuurlijk zijn klassiekers zoals Asphalt 9 en Candy Crush getest. Allemaal met een positief resultaat: de Reno vliegt door de games heen. Als er iets te zeggen is over de prestaties van de nieuwste high-end telefoons, dan is het wel duidelijk dat je in alle gevallen meer dan voldoende rekenkracht meekrijgt. Meer dan games op je telefoon op het moment van schrijven echt kunnen gebruiken – het Full-HD-scherm helpt daar ook nog eens bij.

Accuduur

Gezien de batterijcapaciteit van de OPPO Reno 10x Zoom zou je willen zeggen: de telefoon gaat met gemak een volledige dag mee. Is dat ook echt zo? Gaat de 4.065 mAh-batterij van de Reno werkelijk een volledige dag mee? Dat heb ik de afgelopen weken onderzocht met een hoop reizen binnen het wonderschone Nederland, maar ook voldoende dagen binnenshuis met wifi ingeschakeld, evenals bluetooth en gps. Mobiele data staat ook te allen tijde ingeschakeld, al gebruik ik deze data enkel als ik op reis ga. Wat betreft bluetooth: ik gebruik het buitenshuis altijd om muziek te kunnen streamen.

Iedereen gebruikt de telefoon op zijn eigen manier, waardoor het vrijwel onmogelijk is om prestaties van de batterijduur te vergelijken. Gelukkig heeft Geekbench 4 wel een modus om de batterijduur te testen. Uit deze testen komen hele aardige scores: de Reno behaald iets meer van 8.400 punten, in vergelijking met iets meer dan 8.300 bij Huawei (P30 Pro) en iets boven de 4.800 punten voor de 7 Pro van OnePlus. Zie ik dat ook terug in mijn praktijktesten? Dat zeker! In veel gevallen kon ik zonder enige problemen de late avonduurtjes halen, terwijl de 7 Pro vaak al veel eerder aan de lader moet.

Hoe ziet mijn dag er eigenlijk uit? Laat het mij uitschrijven: meestal start mijn dag zo rond 7:00 als de eerste wekker gaat en ik de telefoon van de lader haal. Vervolgens begin ik met het bekijken van de YouTube-video’s van de nacht die ik heb gemist. Eenmaal als ik alles heb bijgewerkt en bekeken, is het al tijd om uit bed te gaan. Als het weer meezit probeer ik dan nog een rondje hard te lopen met de telefoon als ‘muziekpartner’. In de avond, na werk of school, ga ik vaak verder met social media en breng ik de nodige uurtjes door op Instagram, YouTube – oh, en ik maak ook nog wel eens foto’s.

Wat als de telefoon het niet een volledige dag uit zou houden? Gelukkig kan je dan al snel verder met de VOOC Flash Charge-oplader van OPPO. Deze oplader kan met maximaal 20W laden en is, zeer toevallig, vergelijkbaar vormgegeven als de Fast Charge-oplader (voorheen Dash Charge). In de basis is het immers een vergelijkbare oplader, met dezelfde techniek. Of het om precies dezelfde techniek gaat is onduidelijk, maar gezien het vergelijkbare design kan je wel wat aannames doen. Ik vind het wel jammer dat OPPO de snellaad-techniek van de RX17 Pro, niet naar de Reno 10x brengt.

Schermontgrendeling

In het geval van de Reno 10x Zoom krijg je de beschikking over twee opties bij het ontgrendelen van je telefoon: de vingerafdrukscanner onder het scherm en gezichtsherkenning. Over geen van beide mag je klagen. Het ontgrendelen gaat te allen tijde snel en accuraat, vooral de foutmarge van de gezichtsherkenning is erg laag – helaas maakt de techniek wel gebruik van de selfiecamera waardoor het iets minder veilig is. Als je de vingerafdrukscanner in het scherm gaat gebruiken, dan is er niks om over te klagen. Net zoals in veel recente high-end telefoons, zijn de nieuwe scanners razendsnel.

De OPPO Reno 10x Zoom biedt ondersteuning voor gezichtsherkenning

Geluid

Zoals gewoonlijk leggen we ook veel aandacht op het geluid van de telefoon. We richten ons dan op de telefoonluidsprekers, maar ook de kwaliteit van het geluid uit de koptelefoonaansluiting. In mijn testen kwam naar voren dat de Reno twee speakers heeft, zowel aan de onderkant als bovenaan. Er is echter een probleem, de speakers zijn namelijk niet van dezelfde kwaliteit. Bovenaan is het geluid veel zachter in vergelijking met de speaker onderin, waardoor een ‘stereo-effect’ ontbreekt. Dat is erg jammer; vooral omdat je de speaker onderop ook erg gemakkelijk kan bedekken met je handen.

Voor liefhebbers van de koptelefoonaansluiting – ook bekend als de 3,5mm-aansluiting – is er weer een vervelende mededeling: de Reno moet het zonder zo’n aansluiting stellen. Voor mij gaf het in de testperiode geen problemen, maar voor de fanatieke gebruiker van de aansluiting is het erg jammer. Wat het nog erger maakt, is dat er geen adapter in de doos zit. OPPO levert gelukkig wel één paar USB-C-oortjes mee, maar om huidige 3,5mm-accessoires te gebruiken moet je dus op zoek naar de adapter. Kwaliteit van de ingebouwde DAC – voor audioaccessoires – kan ik dus weinig over zeggen.

Camera

Foto’s

Recent hebben we al de ‘standaard’ OPPO Reno getest, zonder de 10x Zoom-toevoeging. Dat model kwam met twee camera’s, waarvan één ‘dieptesensor’. Ditmaal moeten we het doen met drie van zulke sensoren. Aan de basis van de cameraopstelling ligt een 48 MP-sensor van Sony in de Reno 10x Zoom, om precies te zijn de IMX586. Geen onbekende sensor; we hebben hem eerder al gezien in de OnePlus 7 (Pro) en de Samsung Galaxy A80. Ditmaal ligt hij dus in de Reno 10x Zoom met een f/1.7 diafragma. Naast een 48 MP-sensor zien we de 16 MP-sensor met groothoeklens (f/2.2 diafragma).

Waar deze telefoon echter allemaal om draait is de derde sensor: een telescoop. Het gaat om een 13 MP-sensor met een f/3.0 diafragma – niet erg geschikt voor foto’s laat in de avond. Wat betreft de zoom-mogelijkheden, zou je denken dat je tot 10x optisch kan inzoomen. Helaas behoort dat niet tot de mogelijkheden. In plaats daarvan zie je dat de camera al bij 5x inzoomen naar de sensor toe zal wisselen. Het beeld bij 6x en 10x zoom is dus niet optisch of ‘lossless’, maar is mogelijk door een interpolatie-techniek. Daarbij verlies je details en doet het zijn naam niet volledig eer aan.

Als ik kijk naar de foto’s die de Reno 10x Zoom aflevert, dan ben heb ik soms zo mijn twijfels over de kwaliteit van de software-processing van OPPO. Veel foto’s, zoals je hieronder ook kan zien, zijn erg flets en missen details. Bekijk bijvoorbeeld de lantaarnpalen, dan zie je dat de kleuren afwijken van de werkelijkheid – ze zijn in het echt namelijk knalrood. Daarnaast kan zonlicht je foto zo goed als waardeloos maken. OPPO’s camera-processing heeft het duidelijk lastig om het contrast in toon te houden als er veel zonlicht is. Voor ‘dé’ natuurfotograaf is deze telefoon in elk geval geen aanrader.

Tot zover de 48 MP-sensor van Sony. Gelukkig zijn er nog twee andere sensoren: zowel de 16 MP-sensor met groothoeklens, als de 13 MP-sensor met telescoopfuncties. Foto’s van de 16 MP-sensor ondervinden dezelfde problemen met fletse kleuren. Wat daar nog bij komt, is dat details in deze foto’s nog verder wordt verdrukt. Het is, ondanks de resolutie van de camera, vrijwel onmogelijk om details van de bladeren in de bomen te zien. Het is OPPO, en dat moet ik toegeven, goed gelukt om het fish-eye-effect van een groothoeklens te voorkomen, waardoor je geen vreemde foto’s krijgt.

Nu zijn we al toegekomen bij de laatste camera: de telescoop-module. Deze werkt vergelijkbaar als bij de Huawei P30 Pro. Het beeld komt, via een gestabiliseerd prisma, terecht bij de gekantelde 13 MP-sensor. In de praktijk kan je met deze methode tot 5x optische zoom behalen. In mijn testen heb ik ook erg veel plezier beleefd met deze sensor. Foto’s zijn erg scherp – vooral met optische zoom – en geven je net een ander soort dimensie. Kleuren blijven erg flets, maar de 13 MP-sensor laat wel erg veel details zien. Gek is dat de sensor in sommige gevallen wel een aantal artefacten laat zien.

Video’s

Naast het maken van foto’s, ben ik ook een enorme videofanaat. Ten minste, ik vind het leuk om een video te maken van de natuur. Daar ben ik met de Reno 10x Zoom ook volledig mee op los gegaan. Ik ben voornamelijk aan de slag gegaan met de camerasensor achterop, die tot 60 FPS kan schieten in 4K, je kan overigens ook kiezen voor 30 FPS – deze opties heb je eveneens voor Full-HD. Er blijkt in de camera-app geen instelling te zijn om een slow-mo video te maken. Jammer, want de camera lijkt erg geschikt te zijn voor video’s. Wat betreft stabiliteit, details en kleuren ben ik daar namelijk erg tevreden.

Camera-app

Als ik de camera-app van OPPO bekijk – dan heb ik eigenlijk geen klachten. Alles werkt vloeiend en is ook makkelijk terug te vinden in de app. Door middel van swipe-gebaren wissel je makkelijk tussen de camera-modi, al leidt dat soms tot irritaties. In sommige gevallen veeg je per ongeluk over het scherm, waardoor je al van modus gaat verwisselen. Gelukkig heb je niet al te veel om uit te kiezen en wissel je voornamelijk naar de video- en portrait-modus van de camera-app. Duik je liever zelf in de camera-opties, dan biedt OPPO ook een uitgebreidere Expert-modus, waar ik maar vanaf bleef…

Software

‘So far, so good’ zou ik willen zeggen. Ik had weliswaar meer verwacht van de camera’s, maar ze zijn ook zeker niet slecht. Wat wel slecht is, naar mijn mening, is de software van OPPO. Ik herinner mij nog de vroegere dagen van de Chinese fabrikant – dus ik weet dat ze de nodige stappen zetten. Toch irriteer ik mij steeds aan dezelfde dingen. Om maar iets te noemen: je kan de notificaties niet naar elke kant slepen om ze ‘weg te gooien’. Ook ziet het notificatiepaneel er iets te veel uit als eenn directe kopie van Apple. Hetzelfde thema wordt doorgetrokken naar het instellingenmenu van ColorOS 6.0.

Over de instellingen gesproken: we zijn terug bij Android Nougat. Sinds Android 8.0 Oreo is Google juist van start gegaan met het bundelen van instellingen om het overzichtelijk te maken. Dat mis ik bij OPPO, gezien ze veel hoofdcategorieën – vanaf Android 8.0 dus subcategorieën – voorop hebben geplaatst. Icoontjes zien er daarnaast wat kinderachtig uit met veel ‘rare’ vormen en kleuren. In dat opzicht zie je nog duidelijk dat OPPO een Chinese afkom heeft, waardoor de software veel kleuren bevat. Gelukkig is ColorOS 6.0 al echt een hele grote stap vooruit, vooral als je het verleden bekijkt.

Verder nadelig is dat OPPO veel van zijn eigen apps bundelt, waardoor er soms duplicaat-apps op de telefoon aanwezig zijn. Een mooi voorbeeld is uiteraard de Foto’s-app van Google, die naast OPPO’s galerij op de telefoon aanwezig is. Wat dan jammer is, is dat de interface en apps van OPPO in veel gevallen spelfouten bevat. Veel delen van Android worden door de fabrikanten vertaald, vaak met wisselend resultaat. Gelukkig doet het niet af aan de prestaties van ColorOS, want dat voelt in de meeste gevallen toch nog vrij snel aan, ondanks dat het een zeer zware skin is bovenop Android 9.0.

Updatebeleid

OPPO is pas vrij recent op de Europese markt aanwezig, wat het moeilijk maakt om de reputatie wat betreft updates bij te houden. OPPO heeft eerder laten weten de toestellen in elk geval voor zo’n 24 maanden van updates te voorzien. Het is onbekend om welke updates het zal gaan in het geval van de Reno 10x Zoom. Tijdens mijn testperiode werd de Reno 10x Zoom in elk geval voorzien van de 1 augustus 2019 beveiligingspatch, zo tegen het einde van augustus. Ze zijn dus niet de snelste jongen van de klas, maar we kunnen dus erg tevreden zijn over de updateprestaties van het Chinese OPPO.

Conclusie

Toen ik de Reno 10x Zoom voor het eerst uit de doos haalde, wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik had al wel eerder kennisgemaakt met een ander toestel, de RX17 Neo, maar dat was een midrange-toestel met toen nog ColorOS 5.0. Inmiddels zijn we bij ColorOS 6.0 en heb ik ook de tijd gehad om de laatste innovatie van OPPO te bekijken. Daar ben ik ook wel erg blij mee, want voor het overgrote deel ben ik erg tevreden met de testresultaten. Om maar te beginnen met het geslaagde design en de uitstekende bouwkwaliteit van de Reno 10x Zoom – hij kan meespelen in het high-end segment.

Het scherm van de OPPO Reno 10x Zoom kan beter, zelfs voor ‘maar’ een Full-HD-scherm. Wat ik zie bij de Reno, is dat de helderheid iets te laag ligt om de telefoon zonder enige problemen buitenshuis te gebruiken. Wel is het scherm qua kleurbereik erg goed en kan het ColorOS 6.0 prima weergeven. Om het maar over dat laatste punt te hebben: ik ben erg tevreden over de softwareprestaties die ze laten zien. Nee, het is niet de meest gestroomlijnde Android-software, maar er wordt aan gewerkt. Je krijgt in elk geval met enige regelmaat software-updates op de OPPO Reno 10x Zoom.

Natuurlijk kan ik de algehele prestaties van het toestel ook niet links laten liggen. Het is jammer dat de Reno geen troef in handen heeft om de OnePlus 7 Pro – zijn goedkopere broer – voor te blijven. Prestaties van het toestel zijn zeker niet slecht, maar het had beter kunnen zijn als ik kijk naar veel van zijn concurrenten met een Qualcomm Snapdragon 855. Gelukkig merk je er meestal weinig van, maar als je iets merkt is het toch wel zonde. Vooral omdat er zoveel concurrentie is, soms zelfs op een lager prijspunt. Al weet ik niet of ze ook allemaal aan de batterijduur van dit toestel kunnen tippen.

Als laatste wil ik de camera’s van de Reno 10x Zoom nog behandelen. Slecht zijn ze zeker niet, dat is mij wel duidelijk geworden. Goed durf ik ze echter ook niet te noemen. In veel gevallen zijn de foto’s die de Reno 10x Zoom kan verwerken iets te mager; details vallen tegen en de kleuren zijn soms te flets. Het is erg leuk om met de drie camera’s te spelen, waardoor je de diversiteit krijgt in de foto’s waar ik juist naar op zoek ben. Artefacten in de zoom-camera zijn echter jammer en zorgen er soms voor dat ik een goede foto zomaar moet weggooien. Dat wil je niet bij een telefoon van 799 euro…

Al met al kan je dus wel stellen dat de Reno 10x Zoom een goede zet is van OPPO in de Europese markt. Toch durf ik niet te zeggen of het ook dé telefoon is die de mensen naar de winkel zal lokken. Je moet maar net van het design houden en ook de pop-up camera is niet enorm aantrekkelijk – al ziet het er wel speciaal uit. Wil je betere prestaties, camera’s en software, dan ben je beter uit met de OnePlus 7 Pro. Voor een vergelijkbare batterijduur zou je dan voor een Huawei P30 Pro kunnen kiezen, of zelfs nog de – ietwat goedkopere – OnePlus 7. Er is keuze, en dat is zeer goed nieuws.

Positieve punten

+ Fraai design

+ Bouwkwaliteit is zeer goed

+ Batterijduur is bovenmaats

Negatieve punten

– ColorOS moet je ding zijn

– Camerakwaliteit valt tegen

– Geen waterbestendigheid

OPPO Reno 10x Zoom kopen

De OPPO Reno 10x Zoom is per direct te koop bij de belangrijkste retailers in Nederland, waaronder bij BelsimpelCoolblue en deze winkels. Het toestel heeft een adviesprijs van 799 euro meegekregen, maar is in veel gevallen al voor minder geld terug te vinden. Je kunt de Reno 10x Zoom kopen in het groen en grijs.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!