OnePlus One
De OnePlus One is eind april bekendgemaakt en is de eerste telefoon van het bedrijf OnePlus. Het kloppende hart van de telefoon is de Snapdragon 801-chipset, geklokt op 2,5GHz en bijgestaan door 3GB RAM. Er komen varianten met 16GB en 64GB intern geheugen op de markt, maar een microSD-kaartslot ontbreekt. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch en een resolutie van 1920×1080 pixels.
Op de achterkant is een 13 megapixel-camera aanwezig en de frontcam is een 5 megapixel-exemplaar. De accu heeft een capaciteit van 3100mAh en het toestel weegt 162 gram en meet 152,9 x 75,9 x 8,9mm. WiFi, bluetooth, NFC en GPS zijn aanwezig, evenals LTE, maar dat werkt in Nederland maar in beperkte mate: OnePlus One en 4G in Nederland.
Smash the Past-actie
Ook werd er een invite-systeem geïntroduceerd, waarbij het dus nodig is om een speciale uitnodiging te hebben voordat je de telefoon daadwerkelijk kunt bestellen. In het begin zullen zulke uitnodigingen nog maar beperkt verkrijgbaar zijn en naarmate de tijd vordert en de productie van het toestel beter en gestroomlijnder wordt zullen er steeds meer uitnodigingen uit worden gegeven.
OnePlus kwam ook met de Smash the Past-actie, waarbij je moest aangeven hoe jij jouw huidige high-end telefoon kapot zou willen maken om zo een 16GB-variant van de One te krijgen. Bij veel mensen schoot het kapot moeten maken van een goedwerkende telefoon in het verkeerde keelgat en later werd de actie dan ook omgedoopt tot het doneren van het toestel aan een goed doel. De actie bleek een succes, want volgens het bedrijf waren er meer dan 100.000 aanmeldingen voor deze actie en uiteindelijk zijn er 100 winnaars gekozen. De gewonnen toestellen worden inmiddels uitgeleverd en één van die winnaars is Herman, een AW-gebruiker die hier bekend is al Tadango.
Eerste indrukken
De eerste 100 toestellen worden enigszins apart in een klein doosje of bubbelenveloppe verstuurd blijkt na een rondgang op het internet en er is zelfs een verhaal opgedoken over een winnaar die een lege doos kreeg, maar ook dat is opgelost. Onze Herman had meer geluk en heeft het toestel gisteren ontvangen en is gelijk in de pen geklommen om zijn eerste ervaringen met dit toestel te delen. Een duidelijk oordeel is uiteraard nog niet te vellen in dit korte gebruik, maar enkele punten die hij noemenswaardig vond kunnen we uiteraard wel noemen.
Bron: CNET
Bouwkwaliteit
De telefoon heeft een hele degelijke bouw en kan zich meten met die van andere high-end telefoons, zoals de Galaxy S-serie. Het design is strak en netjes afgewerkt en de backcover en metaalkleurige rand gaan naadloos in elkaar over wat een erg goede indruk achterlaat. De witte cover voelt prima aan en heeft een fijne structuur. De SIMtray is wel van een andere kleur wit dan de rest van het toestel, klein detail maar jammer. Om het scherm is wel een klein randje te vinden, hierdoor ligt het scherm wat dieper wat fijn is voor het eventuele stoten, maar wel weer zorgt voor ophoping van vuil en stof in dat randje.
Bron: CNET
Qua gewicht voelt hij goed aan, wat komt door de grootte en de geringe dikte van het toestel. Een absoluut minpunt wat na dit korte gebruik al opviel is de camera op de achterkant, die steekt namelijk uit. Ook loopt de telefoon aan de bovenkant al wat af en de camera-module doet dit niet en kan zo snel beschadigen. De knopjes aan de zijkant zijn niet altijd even goed in te drukken, doordat ze erg smal zijn.
Het ontvangen model heeft 16GB intern geheugen aan boord en daarvan is er slechts 12,19GB beschikbaar voor de eindgebruiker. Ervaring met CyanogenMod 11-software was er al en veel verschillen tussen versie 11 en deze speciaal voor de OnePlus gemaakte 11s-variant is er dan ook niet. Wel is er bij de OnePlus One de keuze om gebruik te maken van capacitieve of onscreen-knoppen, iets wat een echte CyanogenMod 11s-functie is.
Scherm en performance
De kleuren en contrast van het scherm zijn goed te noemen, maar ten opzichte van AMOLED-schermen die Herman de afgelopen jaren heeft gebruikt, uiteraard wat minder. De automatische helderheid werkt prima, evenals de kijkhoeken welke ook in fel zonlicht nog goed te gebruiken is. De telefoon vliegt door alle menu’s en is erg vlot, bijvoorbeeld te zien bij het downloaden en installeren van applicaties. De interface draait goed en stabiel, mede door de 3GB werkgeheugen.
Camera
De camera doet zijn werk goed. De foto’s zijn helder, scherp en er is weinig ruis aanwezig bij weinig licht, iets dat we ook zagen in de vele foto’s gemaakt met de OnePlus One die al online staan. De frontcamera maakt ook noemenswaardig goede foto’s en maakt foto’s in grote hoek, wat leuk is voor de selfies met meerdere personen.
Notificatieled
In de OnePlus One is een rond RGB-ledje te vinden, welke gebruikt wordt voor het aangeven dat er een notificatie is, bijvoorbeeld voor een gemiste oproep, e-mail, WhatsApp- of een Twitterbericht. Met behulp van de CyanogenMod-software kun je allerlei instellingen doen aan deze led, zoals de knippersnelheid, -duur en kleur van de led aanpassen per applicatie. Zo kun je snel en makkelijk zien wat je hebt gemist en of je de telefoon gelijk moet unlocken of niet omdat er iets prioriteit kan hebben zoals een gemist gesprek.
Overall feeling
Foto’s gemaakt van en met het toestel zelf, verdere software-indrukken en uitgebreidere ervaringen zullen nog volgen. De eerste indrukken zijn al met al positief en Herman is dan ook erg onder de indruk van de telefoon van een start-up zoals OnePlus. Inmiddels is er echter wel bekend dat OnePlus een dochterbedrijf van Oppo is, het bedrijf dat de baas van OnePlus, Pete Lau, verliet om op te starten.
De OnePlus wordt zeer waarschijnlijk gemaakt in de fabrieken van Oppo zelf, want er zijn gebruikers die een Oppo-recovery meegeleverd kregen op hun Opo-toestel, iets wat enigszins frappant te noemen is. Met behulp van de informatie en feedback van de 100 winnaars van de Smash the Past-contest zal OnePlus binnenkort een software-update uit gaan rollen waarin verschillende issues worden aangepakt.
Zo wordt er al veelal gemeld dat er toch nog aardig wat bugs te vinden zijn in het toestel, zoals het niet goed kunnen opnemen van stereogeluid tijdens het filmen, het niet altijd goed werken van NFC en GPS en het zachte speakervolume in drukke omgevingen.
Beschikbaarheid
In eerste instantie wilde OnePlus de 16GB-variant eerder op de markt brengen dan het 64GB-model, maar daarvan zijn ze teruggekomen. Vanaf eind mei zal de 64GB-versie beter verkrijgbaar moeten zijn, nog steeds via het invite-systeem. Vanaf eind juni moeten uitnodigingen beter en makkelijker beschikbaar worden en zal de OnePlus One ook in grotere getale verkocht moeten gaan worden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten