De OnePlus Nord CE 2 is een midrange smartphone van OnePlus die de ‘OnePlus-ervaring’ moet bieden voor een niet al te hoge prijs. De ‘Oppoficatie’ is echter ingezet en de focus van de telefoon lijkt hiermee te zijn verlegd, al houdt het toestel wel een aantal sterke ‘OnePlus-punten’. Welke punten dit zijn? Je leest het in deze review.
OnePlus Nord CE 2
Volgens OnePlus moet de OnePlus Nord CE 2 de OnePlus-ervaring bieden voor een zo’n laag mogelijke prijs. Deze ervaring staat voor fijne software, goede prestaties, een mooi beeldscherm en vooral een fijne en snelle algehele gebruikservaring. Van OnePlus kregen wij de 128GB Grey Mirror versie van de OnePlus Nord CE 2 toegestuurd om de telefoon en de OnePlus-ervaring grondig uit te testen. In deze review nemen we de plus-en minpunten van het toestel met je door.
Specificaties
-Lees verder onder de specificaties-
OnePlus Nord CE 2 | |
Behuizing: | Plastic (zijkanten+achterzijde), Gorilla Glass 5 (voorzijde) |
Scherm: | 6,4 inch AMOLED Full HD+ (2400×1080 pixels, 409 ppi, 90 Hz) |
Processor: | MediaTek Dimensity 900 (met 5G-ondersteuning) |
Werkgeheugen: | 6 of 8 GB |
Opslagcapaciteit: | 128 GB |
Camera’s achter: | 64 MP hoofdcamera (f/1.7), 8 MP groothoekcamera (beeldhoek van 199 graden), 2 MP macro-camera |
Camera’s voor: | 16 MP |
Accu: | 4500 mAh, 65W snelladen (SuperVOOC) |
Androidversie: | OxygenOS 11 gebaseerd op Android 11 |
Extra’s: | 3.5mm audio jack, in-screen vingerafdrukscanner, ruimte voor twee simkaarten én een microSD-kaart |
Kleuren: | Gray Mirror en Bahama Blue |
Adviesprijs: | 359 euro |
Wat zit er in de doos?
- 65 watt SuperVOOC snellader
- Usb-c-kabel
- Handleiding
- Twee hoesjes (sandstone grey en sandstone blue)
OnePlus Nord CE 2: de pluspunten
1. Goede accuduur en super snel laden
Het speerpunt van de OnePlus Nord CE 2 is zijn accu. Niet in de eerste plaats omdat deze kan opladen met een vermogen van maar liefst 65 watt, waarmee het toestel in zo’n driekwartier volledig is opgeladen, maar vooral door zijn lange accuduur. Met redelijk intensief gebruik komt het toestel twee dagen op één acculading vrij gemakkelijk door. Dit in combinatie met het eerder genoemde snelladen, maakt het totale accuplaatje erg goed. Ik heb het verder al vaker gezegd, maar als je 65 watt snelladen gewend bent, dan wil je nooit meer terug. Hiermee is de OnePlus Nord CE 2 enkele concurrenten, waaronder Samsung, een grote stap voor.
2. Soepel in dagelijks gebruik
De OnePlus Nord CE 2 draait op de MediaTek Dimensity 900-chipset en deze zorgt ervoor dat, samen met de snelle software, het toestel erg snel en fijn in het dagelijks gebruik aanvoelt. Navigeren door de menu’s gaat erg soepel en het toestel hapert amper. Toch kan je in deze prijsklasse telefoons vinden met een snellere processor. Denk aan de Galaxy A52s en de OnePlus Nord 2. Deze telefoons zijn dan ook nog sneller, iets wat je vooral kan merken bij bijvoorbeeld het opstarten van games en het surfen op het internet.
3. 3.5mm audio jack
Okay, verklaar me voor gek, maar wat ben ik blij met de 3.5mm audio jack. De koptelefoonaansluiting wordt steeds zeldzamer, en dat is voor sommige mensen echt een grote teleurstelling. En ja, je kan gebruik maken van draadloze oordopjes, maar het geluid hiervan is en blijft (bijna altijd) minder goed dan bedrade oordopjes. Daarbij komt dat veel mensen nog een (dure) bedrade koptelefoon hebben liggen die zij graag gebruiken en speciaal voor deze mensen: je kan deze gebruiken in de OnePlus Nord CE 2. OnePlus, namens mij en alle ‘bedrade-luisteraars’ onder ons, bedankt!
4. Mooi scherm
De OnePlus Nord CE 2 heeft een 6,4 inch AMOLED Full HD+-paneel (2400×1080 pixels). Het AMOLED-paneel heeft diepe kleuren en, omdat het AMOLED-paneel is, een oneindig contrast. Het scherm is dan ook erg mooi en een genot om naar te kijken. Klein nadeel, qua witbalans zit het scherm er wel redelijk naast. Het scherm is namelijk te koel/te blauw afgesteld. De helderheid van het scherm is ruim voldoende.
Naast dat het scherm mooie en diepe kleuren laat zien, is het ook erg vloeiend. Het scherm heeft namelijk een verversingssnelheid van 90 Hz. Ofwel: 90 beeldverversingen per seconde. Hoe hoger dit is, des te vloeiender je scherm overkomt. 90 Hz is op dit moment zo’n beetje de standaard in deze prijsklasse, en dat is fijn. In dit prijssegment zijn er echter ook smartphones te vinden waarbij diens schermen een verversingssnelheid hebben van 120 Hz. Hierdoor zijn deze nog iets vloeiender. Het verschil tussen 90 en 120 Hz is echter klein en merk je amper. Het verschil tussen 60 en 90 Hz is velen malen groter.
OnePlus Nord CE 2: de minpunten
1. Android 11 en updatebeleid
Het grootste nadeel van de OnePlus Nord CE 2 is toch wel het feit dat het toestel (nog) op OxygenOS 11 draait, dat is gebaseerd op Android 11. Android 12 is nu zo’n half jaar uit en voor een telefoon van 359 euro mogen we dit nu echt wel verwachten. Dat het toestel nog op Android 11 draait heeft echter vermoedelijk te maken met de vele bugs die OxygenOS, het softwaresysteem van OnePlus, heeft in combinatie met Android 12. Daarbij komt dat het toestel twee Android-upgrades zal krijgen, en hiermee maar tot Android 13 ondersteund zal worden. Het toestel zal drie jaar aan beveiligingsupdates krijgen.
Volgens OnePlus is OxygenOS 12 de meest geoptimaliseerde versie van OxygenOS die er momenteel (nog) is. OxygenOS 12, met Android 12, staat op de planning om in de tweede helft van 2022 naar de Nord CE 2 uit te rollen. Hoe dit er precies uit komt te zien is nog een beetje de vraag. Vorig jaar kondigde OnePlus en Oppo namelijk aan dat de softwareteams van de twee smartphonefabrikanten nauwer zouden gaan samenwerken en er een nieuwe schil zou komen die volgens OnePlus “het beste van OxygenOS en ColorOS zal combineren”. Pete Lau, CEO van OnePlus, komt hier nu echter op terug door te zeggen dat de software van Oppo en OnePlus niet één op één hetzelfde zal worden. De softwareschil blijft volgens hem, ondanks enkele tegensprekende geruchten, verder nog gewoon OxygenOS heten.
2. Camera’s: vlak, grauw, flets en weinig detail
De OnePlus Nord CE 2 beschikt over drie camera’s. Dit zijn een 64 MP hoofdcamera, 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Meteen over die laatste, die mag je meteen vergeten. De foto’s die hier uitkomen zijn kwalitatief zo slecht dat ze amper bruikbaar zijn. De hoofdcamera schiet foto’s in 16 megapixel en is een typische midrange camera. Redelijke foto’s in goede lichtomstandigheden, maar in donkere omstandigheden holt de kwaliteit achteruit. Nu zijn de foto’s bij goed daglicht voldoende, al vallen de details in de foto’s mij ietwat tegen. Vooral in de donkere delen van een foto ontbreekt het aan detail. Het dynamisch bereik van de camera is dan ook vrij matig.
Wat mij echter het meest tegenviel waren de kleuren van de foto’s. Volgens OnePlus zouden de foto’s gemaakt met de hoofdcamera van de OnePlus Nord CE 2 sprankelende kleuren moeten laten zien. In werkelijkheid produceert de camera echter vrij grauwe foto’s, en ontbreekt het een beetje aan levendigheid in de kleuren van de foto’s. Ook het contrast valt tegen, waardoor de foto’s vrij vlak overkomen, jammer.
Foto’s in slechte lichtomstandigheden zijn, zoals al eerder gemeld, niet fantastisch. De ingebouwde nachtmodus weet meer licht te vangen, maar strijkt de foto’s vrij glad waardoor er ook in deze foto’s wat detail mist.
Als laatste is er nog de Ultra-Wide camera, een camera met bredere beeldhoek die ervoor zorgt dat je een groter beeld op de foto kunt krijgen. Deze groothoeklens is voldoende, het is niet de beste camera maar het is fijn dat hij aanwezig is. Wat verder opvalt is dat 2x zoomen met de hoofdcamera nog best goed gaat, foto’s houden voldoende detail. Je kan overigens tot maximaal 20x (digitaal) zoomen met de hoofdcamera van het toestel, hoe verder je inzoomt des te ‘pixelliger’ de foto’s echter worden.
Ultra-Wide, 2x zoom, 20x zoom
<-Nachtmodus uit, -> nachtmodus aan
<-Foto tegen de zon in, ->Close-up
3. Design en ‘Oppoficatie’
De achterkant en de zijkant van de OnePlus Nord CE 2 zijn gemaakt van plastic en het toestel komt beschikbaar in de kleuren Gray Mirror en Bahama Blue. Volgens OnePlus heeft het toestel hierbij dezelfde ‘cosmetische behandeling’ ondergaan als de OnePlus 9-serie. Met dit effect kan het bedrijf, zo zeggen zij zelf, een mooi doorschijnend en spiegelend effect op de achterkant creëren. De Gray Mirror-editie zal hierbij moeten zorgen voor een ‘futuristisch en gedurfd’ gevoel, maar zorgt in de praktijk voornamelijk voor heel veel vingerafdrukken. De camera’s zijn verder geïntegreerd in het design van de telefoon. De achterkant van de OnePlus Nord CE 2 bestaat namelijk uit één stuk plastic en de camera loopt hierin door.
Hiermee lijkt het toestel een beetje op de OPPO Find X3 Pro en ook op andere smartphones uit het BBK Electronics-collectief. De maker van de Oppo-, OnePlus-, Vivo- en Realme-smartphones. Hiermee verliest OnePlus steeds meer zijn eigen gezicht. Iets wat de laatste tijd helaas wel vaker zien bij OnePlus-smartphones. In een rondetafelgesprek liet Pete Lau een aantal dagen geleden nog weten dat OnePlus-telefoons hun eigenheid in design niet zullen kwijtraken. Niets lijkt echter minder waar.
4. Nord 2 en concurrentie zit in de weg
Dan komen we aan bij misschien wel het grootste probleem van de OnePlus Nord CE 2, want waarom zou je dit toestel kopen? In dezelfde prijsklasse kun je bijvoorbeeld ook de Samsung Galaxy A52s en inmiddels ook de afgeprijsde OnePlus Nord 2 kopen. Beiden zijn eigenlijk in elk opzicht beter dan de OnePlus Nord CE 2. De OnePlus Nord CE 2 is op dit moment kortom iets te hoog geprijsd. Als het toestel 50 á 75 euro goedkoper zou zijn is het toestel beter aan te raden, in de komende maanden kan de prijs van het toestel natuurlijk nog zakken.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen verliest OnePlus steeds meer zijn eigen gezicht. De ‘Oppoficatie’ van de OnePlus-smartphones komt alsmaar dichterbij en je merkt bij dit toestel dat de ziel van OnePlus langzamerhand aan het verdwijnen is. Begrijp me verder niet verkeerd, de OnePlus Nord CE 2 is geen slecht toestel. Het brengt met het super snel laden en de fijne software-ervaring ook nog een aantal sterke OnePlus-punten. Het toestel is echter in niets onderscheidend en blinkt nergens meer echt in uit. In dezelfde prijsklasse kun je namelijk smartphones vinden met betere camera’s, luxer design, langere software-ondersteuning en snellere processoren. De OnePlus Nord CE 2 is daarentegen een prima allround-smartphone, die als totaalplaatje best goed is.
Alternatieven voor de OnePlus Nord CE 2 zijn: Samsung Galaxy A52s (340 euro), OnePlus Nord 2 (380 euro), Poco F3 5G (299 euro) en de Motorola Edge 20 (330 euro).
Pluspunten
Minpunten
OnePlus Nord CE 2 kopen
De OnePlus Nord CE 2 is te koop in de kleuren Mirror Grey en Bahama Blue. De 8 GB-versie met 128 GB aan opslag kost 359 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
wat betreft die kwaliteit van de foto’s, het lijkt er sterk op dat de R&D afdeling voor camera software is gekort op hun budgetten, want daar hebben meer OnePlus telefoons last van, kan ik uit ervaring melden. Tip: installeer een andere camera app, bijvoorbeeld die van de Google PXL (staat gewoon in de Play store) of de open source OpenCamera app (ook te vinden in de Play store).
kansloos dit
Ik wil iets positiefs posten, maar ik weet niks te verzinnen. Ik weet nog wel een goed recept voor Surinaamse broodjes kip kerrie.
???