OnePlus heeft met de Nord Buds zijn goedkoopste paar draadloze oortjes die tot tot nu toe zijn uitgebracht. 49 euro kosten de Nord Buds. Hebben ze een sterke prijs-kwaliteitverhouding of zijn ze te toch te mooi om waar te zijn? Je ontdekt het in de review.
OnePlus Nord Buds
Begin dit jaar bracht OnePlus zijn Buds Z2 (99 euro) op de markt. Ze kostten 50 euro minder dan de Buds Pro (149 euro) en kwamen eveneens met active noise cancelling (ANC)-technologie: een manier om storende achtergrondgeluiden in je omgeving weg te filteren. In onze review van de Buds Z2 stelden we dat er maar weinig redenen zijn om ze niet te verkiezen boven de OnePlus Buds Pro, omdat het merk ook een aantal fouten of minpunten van de Pro-versie heeft rechtgezet.
Nu doet OnePlus het opnieuw. De Nord Buds (49 euro) zijn een paar draadloze oortjes met oplaadcase die op hun beurt 50 euro goedkoper zijn dan de Buds Z2. OnePlus pakt ook uit met grotere 12,4 mm audiodrivers vergeleken met de 11 mm drivers in de Buds Z2 en Buds Pro. Wel komen deze zonder ANC. Zijn de Nord Buds een prima deal of leg je beter iets meer geld neer voor je draadloze oortjes? We bespreken het in de review.
OnePlus Nord Buds – de pluspunten
1. Ludiek design, vast in het oor
Elk paar oortjes van OnePlus ziet er volledig anders uit en dat geldt zowel voor de case als de oordopjes zelf. De designers zijn er ook bij deze goedkope oortjes in geslaagd om een leuk ontwerp neer te zetten en de Nord Buds zijn op dat gebied beter geslaagd als de Buds Z2 als je het meer vraagt. Zowel in de dopjes als de case komen ovale vormen terug, terwijl de Buds Z2 toch vooral sterk gelijkt op de Apple AirPods.
Je voelt wel als je de Nord Buds in handen neemt, dat OnePlus de case en oortjes uit goedkope materialen heeft gemaakt, maar dat is dan ook de prijs die je betaalt. Het merk wisselt verder wel glanzend plastic af met een matte afwerking en het vormt samen met de ovale vormen een ludiek geheel. Best geslaagd. En een leuk detail: de oortjes worden geleverd met OnePlus’ kenmerkende rode oplaadkabel.
Wat opvalt is dat de Nord Buds een iets bredere pasvorm hebben dan zijn voorgangers. Ze zitten nog iets steviger dan hun voorgangers en OnePlus heeft naar eigen zeggen het design verbeterd door te testen op echte oren. Bij de oortjes worden drie verschillende groottes van oordopjes geleverd.
2. Prima bediening
Met de Buds Z2 is OnePlus erin geslaagd om de bediening van zijn oortjes op punt te krijgen en die trend wordt verder gezet met de Nord Buds. Er is opnieuw aanraakbediening voorzien en op de Nord Buds is met een rond chroomkleurig plaatje erg duidelijk gemaakt waar je de dopjes precies moet aanraken.
Zodra je de Nord Buds voor de eerste keer koppelt met de HeyMelody-app krijg je eerst een tutorial waarmee je alle bedieningsgebaren kan uitproberen. Dat is een erg goede toevoeging voor wie de eerste keer draadloze oortjes gebruikt. Daarna geeft OnePlus je well alle vrijheid om de bediening naar wens in te stellen en dat zonder de beperkingen die we bij de Buds Pro aantroffen. Afspelen, pauzeren, het volgende nummer, vorige nummer of het oproepen van de spraakassistent: het werkt allemaal ontzettend vlot.
3. Het geluid is een niveau lager, maar dat is geen probleem
We waren best enthousiast over de 11 mm drivers van de Buds Pro en Buds Z2, maar dit keer kiest het merk voor nieuwe 12,4 mm audiodrivers. Ik vond de Buds Z2 al luid genoeg, maar deze gaan nog een stapje verder. Dat zou zelfs een meerwaarde kunnen zijn als de klank ook rijk en verfijnd blijft, maar dat is niet het geval. Details in muziek die je wel hoort bij de Buds Z2 en de Pro-oortjes verdwijnen soms in de achtergrond bij de Nord Buds en dat gebeurt bij hoge en lage volumes.
Het viel me op een popnummer zoals ‘One Kiss’ van Dua Lipa, maar even goed bij ‘Riders on the Storm’ van The Doors. Sommige nummers klinken bij de hoogste volumes ook best onaangenaam en dat is vooral bij bastonen opmerkelijk. Ik heb de Nord Buds dus zelden gebruikt bij het maximale volume.
Toch is er één aspect wat we niet mogen vergeten en dat is het prijskaartje van de Nord Buds. Gezien de prijs die je voor deze oortjes betaalt, valt de klank echt goed mee. Het had een stuk erger gekund gezien deze draadloze oortjes de helft minder kosten dan de Buds Z2. Het is zeker niet zo dat elk nummer per definitie onaangenaam is om te beluisteren. Houd er wel rekening mee dat kwalitatieve audio-codecs zoals aptX or LDAC niet worden ondersteund, maar dat valt ook te verwachten gezien de prijs.
4. Eindelijk een equalizer in de app
In de HeyMelody-app kan je instellingen van de Nord Buds aanpassen en ook de firmware bijwerken. Het is de plaats waar je de touchbediening naars wens instelt, maar je vindt er ook de gloednieuwe equalizerfunctie: ‘Sound Master EQ’ genaamd. We onderstrepen toch al enkele tijd dat we die missen bij de Buds Z2 en Buds Pro, maar ze maakt wel deel uit de Nord Buds. OnePlus heeft ze ook nog niet toegevoegd aan zijn duurdere oortjes via een software-update.
Met de equalizer kan je de hoge, middelhoge en lage tonen die de oortjes laten weerklinken, zelf afstellen. Er zijn ook enkele presets: ‘Gebalanceerd’ (standaard actief), ‘Serenade’, ‘Krachtig’ (aanbevolen in de app) en ‘Lage tonen’. Ik was persoonlijk niet erg onder de indruk van de presets, maar wie van stevig basgeluid houdt, moet zeker de optie ‘Lage tonen’ proberen. Toch denk ik dat OnePlus nog wel betere presets kan aanbieden in de toekomst, bijvoorbeeld meer op maat van verschillende muziekgenres.
Positief aan de equalizer is ook dat je dankzij de equalizer het geluid kan aanpassen bij nummers die minder goed klinken op de Nord Buds. Als je met een hoog volume luistert, ontsporen soms de lage tonen en je kan die zelf verminderen.
Verder biedt OnePlus nog een gamemodus aan in de HeyMelody-app en de bedoeling is dat beeld en audio beter worden gesynchroniseerd, met minder vertraging in games. Het enige wat OnePlus er niet bij zegt in de app is dat de functie alleen werkt in combinatie met een telefoon van het merk.
5. Multipoint-audio, een meerwaarde
De Nord Buds werkt met bluetooth 5.2 en hij kan je daardoor tussen meerdere verbonden apparaten wisselen. Heb je je telefoon weggestopt en neem je plaats voor de pc, dan kan je de touchbediening lang ingedrukt houden om te verbinden. Krijg je een oproep op je smartphone dan schakelen de Nord Buds vanzelf over naar je telefoon. Het is een erg handige functie en een leuke extra gezien de lage prijs van de oortjes.
6. Erg goede accuduur
De Nord Buds gaan volgens OnePlus 7 uur mee en in totaal 30 uur als je de oplaadcase meerekent. De cijfers lijken in de praktijk iets lager te zijn, maar ze houden nog steeds langer vol dan de dure Pro-oortjes. Toch zijn de Buds Z2 de echte meesters van de accuduur. In combinatie met de oplaadcase kunnen zij het 38 uur uitzingen.
Dat is nog een stukje beter, maar het belangrijkste is dat je met de Nord Buds makkelijk een lange vlucht kan overbruggen. En ook het snelladen is erg welkom, want je luistert weer 5 uur lang muziek als ze 10 minuten in het doosje hebben kunnen opladen.
7. Filtert achtergrondgeluid bij telefoontjes
De Nord Buds komt met vier microfoons en de bedoeling van de opstelling is dat tijdens het telefoneren achtergrondgeluiden worden herkend en weggefilterd. OnePlus gebruikt kunstmatige intelligentie om die geluiden te herkennen. De technologie werkt prima voor zachtere achtergrondgeluiden, maar bij luidere klanken loopt het minder goed. Dat valt binnen de lijn van de verwachtingen. Ik kon bijvoorbeeld vlak naast een ventilator bellen zonder dat het aan de andere kant van de lijn wordt opgemerkt, maar luid erg verkeer blijft bijvoorbeeld wel hoorbaar.
Wat daarnaast erg positief is, is dat de kwaliteit van telefoongesprekken erg goed is bij deze oortjes. De doffe klank die weerklinkt als je met heel wat draadloze oortjes belt – doordat de microfoon verder van je mond is verwijderd – is bij de Nord Buds minder opvallend. Je bent erg luid en duidelijk verstaanbaar voor je gesprekspartner.
OnePlus Nord Buds – de minpunten
1. Geen ANC, transparantiemodus en draagdetectie
Ik heb erover getwijfeld om dit punt al dan niet in de review te bespreken, juist omdat we het hebben oortjes van 49 euro. Toch is het wel het vermelden waard: active noise cancelling is een functie die je zal missen. Een handig aspect aan koptelefoons en oortjes is dat je jezelf even kan afsluiten van je omgeving, maar dat is dus niet mogelijk met de Nord Buds.
Daarbij komt dat er geen zogenaamde transparantiemodus is, dat is een functie die je snel kan activeren als iemand tegen je praat. Je kan die persoon dan verstaan zonder je oortjes uit te doen. De Nord Buds uit doen is dus de optie, maar dan bots je automatisch ook tegen een derde handige functie die ontbreekt: de draagdetectie. Heel wat draadloze oortjes pauzeren automatisch de muziek als je ze verwijdert en ze gaan weer afspelen als je ze terug in je oren plaatst. Dat kunnen deze Nord Buds niet. Al deze ontbrekende features, dat is an sich niet zo vreemd want je krijgt waarvoor je betaalt, maar het is wel iets om even in je oren te knopen.
2. Werkt niet met Google Fast Pair
Een troef die de Buds Z2 hadden ten opzichte van de Pro-oortjes is dat ze vlot met elke Android-telefoon kunnen verbinden met Google Fast Pair. Zodra je op de knop om te koppelen drukt, krijg je spontaan een melding te zien op je telefoon. De Buds Pro en deze Nord Buds werken met OnePlus Fast Pair, dat is een vergelijkbaar systeem, alleen werkt het enkel op telefoons van de Chinese fabrikant.
Het voordeel van Google Fast Pair werd me nog eens duidelijk toen ik de Buds Pro en de Buds Z2 opnieuw met mijn telefoon verbond om ze te vergelijken met de Nord Buds. De Buds Z2 waren als enige in enkele seconden tijd gekoppeld. Hopelijk zien we OnePlus bij zijn volgende oortjes opnieuw gebruik maken van Google Fast Pair.
Conclusie
Voor die 49 euro die je betaalt, krijg je van OnePlus een erg leuk product in ruil. De Nord Buds klinken lekker en met de nieuwe equalizerfunctie kan je de klank naar wens aanpassen. Toch merk je dat ze niet hetzelfde niveau halen als de Buds Z2 en De Buds Pro, maar ze zetten gezien hun prijs wel een prima resultaat neer.
Verder zien de Nord Buds er gewoon heel leuk uit en ze zitten stevig in het oor. De accuduur laat je makkelijk een dag in het vliegtuig en de luchthaven overleven. Daarnaast is de bediening ook echt een pluspunt, want ze werk feilloos en je kan ze naar wens aanpassen in de app. Zaken als ANC en Fast Pair zijn wel een gemis, maar voor deze prijs kan je er eigenlijk niet over klagen. Een solide paar draadloze oortjes tegen een ontzettend lage prijs.
OnePlus Nord Buds kopen
De OnePlus Nord Buds zijn nu te koop via de OnePlus.com-webshop en via andere winkels. Ze zijn enkel verkrijgbaar in de kleur Black Slate.
- OnePlus Nord Buds – Coolblue, OnePlus.com, Belsimpel – 49 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zal ik dan maar de knuppel in het hoenderhok gooien? Ik weet niet of je de afwezigheid van ANC wel een gemis moet noemen. Voor de gebruiker misschien, maar ik erger me in toenemende mate aan mensen die dit in het openbaar gebruiken (verkeer!) en zo totaal geen notie meer hebben van de wereld om hen heen. Met alle gevaar voor zichzelf en hun omgeving.
Elke type oortjes zijn per definitie niet zo slim in het verkeer. Over knuppel in het hoenderhok gesproken.
Er zijn ook situaties zoals een lange vlucht waar het heel fijn kan zijn.
Werken deze oortjes ook op andere merken, of alleen op toestellen van Oneplus?
Andere merken ook, via de Hey Melody app.