OnePlus 3T vs OnePlus 6: oud vs nieuw

Lees verder na de advertentie.
De OnePlus 3T voelt alweer oud en aan vervanging toe. OnePlus is inmiddels alweer bij de 6 aangeland. Toch is de 3T nu nu 1 jaar en 9 maanden oud. In november 2018 viert de 3T zijn tweede verjaardag. Zelf heb ik de OnePlus 3T Midnight Black nu 1 jaar en 3 maanden in mijn bezit.

Een hedendaagse high-end smartphone kan eigenlijk minimaal wel zo’n 2 jaar mee, een leeftijd die de 3T nog niet heeft gehaald. Een overstap naar de 6 kan desalniettemin toch interessant zijn. De OnePlus 6 is een uitstekende smartphone. Hij is razendsnel, heeft de nieuwste chipset, ziet er mooi uit en heeft nieuwere camera’s tegenover de 3T. Hoe verhouden deze zaken zich tegenover elkaar? Ik had het voorrecht om beide toestellen te mogen gebruiken en mijn bevindingen lees je in dit artikel.
Scherm en hardware
Het grootste verschil tussen beide toestellen merk je meteen als je deze vastpakt. De OnePlus 6 heeft een 6.3 inch scherm met een inkeping bovenin, de notch. Ook de schermranden onderin zijn klein gemaakt. De OnePlus 6 heeft een screen-to-body ratio van 83.8%, terwijl de 3T met de grotere schermranden en een 5.5 inch scherm blijft steken op 73.1%. Toch zijn de afmetingen niet heel verschillend: de OnePlus 6 is 155,7 mm hoog en 75,4 mm breed, de 3T 152,7 mm hoog en 74,7 mm breed.

Wat mij betreft is het grotere scherm met de dunne schermranden de grootste reden om over te stappen van de 3T naar de 6. OxygenOS gaat goed om met de notch: je kan deze desgewenst uitschakelen. Samen met het AMOLED-scherm zie je vervolgens nauwelijks nog dat er een notch is. Enkel de statusbalk-icoontjes verschijnen op het ‘uitgeschakelde’ deel. Ik vind het er mooi uitzien en het geeft een gevoel alsof je telefoon volledig uit scherm bestaat. Ook gaan apps goed om met deze notch en heb je hier weinig hinder van. Zo wordt tijdens het video kijken in YouTube in horizontale modus de notch niet meegenomen, erg handig.
Wat wel merkbaar is het hogere gewicht van de 6: door de glazen achterkant weegt de 6 177 gram tegenover de 158 gram van de 3T. Daarom is de 3T soms net wat gemakkelijker als je deze bij éénhandig-gebruik moet verschuiven in je handpalm.

Ook is bij de OnePlus 6 de vingerafdrukscanner naar de achterkant gegaan. Deze zit bij de 3T nog aan de voorkant. Het is maar net wat je fijner vindt om te gebruiken. De hoogte van de plaatsing aan de achterkant van de 6 is in ieder geval goed: je vinger valt er vrij gemakkelijk op en de scanner zit niet te hoog of te laag. De snelheid van de scanners van beide telefoons is erg vergelijkbaar: bliksemsnel. Meer foto’s in volledige resolutie kan je hier bekijken.
Geluid
Zaken als geluid brengen wel verschillen met zich mee. Beide telefoons hebben een koptelefoonaansluiting, hier is niks in veranderd. Wel is de kwaliteit van de audio die door de Snapdragon 845 aanzienlijk beter dan bij de Snapdragon 821 het geval is. Dit merk je als je (goede) bedrade koptelefoons gebruikt. De Snapdragon 845 produceert een helder midden met een mooie bass erin, waarin de Snapdragon 821 relatief verbleekt.

De speakerkwaliteit bij beide toestellen is dan wel weer zo goed als gelijk. Sterker nog: de 3T klinkt hier eigenlijk wel iets beter dan de 6, met een voller midden en een meer aanwezige bass. De speaker van de OnePlus 6 is ietsjes scheller. Dit merk je alleen als je de toestellen naast elkaar legt maar het toont wel aan dat OnePlus hier en daar nog concessies doet om een high-end toestel voor een lagere prijs aan te kunnen bieden.
Waar ook op bezuinigd is, is de trilmotor. Deze was verbeterd bij de OnePlus 5 maar bij de vergelijking tussen de 3T en de 6 merkte ik er niet bijster veel van. Een trilling is redelijk zwak en maakt relatief veel geluid. Hier doet een telefoon als een G7 het echt veel beter.
Software en snelheid
OnePlus heeft de software in de vorm van OxygenOS voor beide toestellen erg dicht naar elkaar toe getrokken. De vormgeving is bijna geheel identiek. Ook qua functionaliteiten mis je op dit moment vrijwel niets bij de 3T. Zo is er bijvoorbeeld gezichtsherkenning toegevoegd aan de 3 en 3T nadat deze eerder al op de 6, 5T en 5 werd geïntroduceerd.
Het enige grote verschil in software is onderhuids. De OnePlus 6 beschikt standaard over Project Treble en A/B partities. Het eerste is voordelig voor het updaten naar grote versie-updates: dit zou een stuk sneller moeten gaan. Het tweede is handig voor de installatie-snelheid van een update, aangezien je enkel slechts hoeft te rebooten om te update werkend te laten krijgen: installeren gebeurt op de achtergrond. Geen groot verschil maar wel goed om te weten.
De OnePlus 6 is een erg snelle telefoon, daar mag geen twijfel over bestaan. Natuurlijk ga je er op dat gebied op vooruit wanneer je overstapt van de 3T naar de 6. Toch voelde het voor mij niet bezwaarlijk om terug van de 6 naar de 3T te stappen. De 3T staat op het gebied van snelheid meer dan zijn mannetje, zelfs vandaag de dag. De vingerafdrukscanner is snel, acties worden vlot uitgevoerd, foto’s zijn zo gemaakt en multitasken / gamen gaat ook nog prima. Het laden van apps op de OnePlus 6 gaat niet aanzienlijk sneller, enkel grote games laden enkele seconden vlotter. Voor veel mensen zou snelheid een grote reden zijn om een nieuwe smartphone te kopen. Dat argument is hier niet aan de orde, tenzij je echt opzoek bent naar de hoogst mogelijke snelheid.

Ook is een groot argument over mijn afkeer tegen OnePlus onlangs weggevallen, en dat was de onduidelijkheid over de termijn van software-updates. Sterker nog, OnePlus verraste menig persoon door Android P naar de 3 en 3T te laten komen.
Dit maakt de 3T nog beter voor de lange termijn. We weten inmiddels ook dat in november 2019 de software-ondersteuning wel stopt, maar dat is nog ver weg. Hiermee vervalt meteen een noodzaak om dringend opzoek te gaan naar een nieuwe smartphone weg: je weet wanneer er geen updates meer aankomen en dat je tegen die tijd wel een andere smartphone moet kopen mocht je de nieuwste updates willen ontvangen.
Accuduur
Op het gebied van accuduur is de 6 wel degelijk beter dan de 3T. Een dag met veel gebruik komt de 6 wel door, waar de 3T rond 16.00 / 17.00 toch wel aan de lader zou moeten. Hierbij haalt de 6 met mijn gebruik ongeveer een screen-on time van 4 tot 4,5 uur, terwijl ik bij de 3T rond de 2,5 / 3 uur haal. Natuurlijk verschilt het gebruik per persoon maar dit is mijn ervaring. Het opladen gaat in beide gevallen met de (identieke) Dash Charger, waarmee je razendsnel weer tientallen procenten erbij kan verkrijgen.
Camera
Een potentieel groot verschil zit hem in de camera. De OnePlus 6 heeft een primaire 16 megapixel camera met een diafragma van f/1.7. Deze wordt ondersteund door de 20 megapixel camera met een diafragma van ook f/1.7 voor het inschatten van diepte. De OnePlus 3T heeft een enkele camera op de achterzijde met 16 megapixels en een diafragma van f/2.0. Beide camera’s hebben optische beeldstabilisatie, waarbij de camera fysiek meebeweegt om wazige beelden te voorkomen. Sowieso kan de 6 door betere hardware slowmotion tot 480 fps schieten, terwijl de 3T maximaal 120 fps kan.

Kijkend naar foto’s die overdag zijn genomen dan zien we inderdaad verschillen. Alle foto’s zijn op hetzelfde punt scherpgesteld en met HDR ingeschakeld. Voor de duidelijkheid: de vergelijking is gemaakt voordat OnePlus met de OxgenOS 5.1.9 update kwam. In deze update zijn nog enkele cameraverbeteringen doorgevoerd, met name voor de portret-modus. In de serie hieronder is van elk paar de eerste foto van de 6 en de tweede van de 3T.
Over het algemeen is er te zien dat de OnePlus 6 kleuren lichter en meer natuurgetrouw weergeeft dan de 3T. Hierdoor is er een groter dynamisch bereik en worden details beter vastgelegd. Toch leidt dat niet altijd tot mooie foto’s, zoals bij het watertje waar de 6 teveel contrast creëert, terwijl de 3T hier meer neutraal is. Hetzelfde resultaat zien we bij het grasveld met het grijze bouwstelsel in het midden: het contrast wordt bij de 6 wel erg hoog gezet. Toch is het grasveld veel beter te zien dan bij de 3T, die hier bijna alle details laat vallen. Ten slotte heeft de 3T op de foto met de modelauto’s wel een betere kleur rood te pakken terwijl de 6 hier een (te) lichte weergave toont. Voor de foto’s in volledige resolutie kan je dit album bekijken.
Foto’s in het donker spreken nog meer in het voordeel van de 6. Van elk paar is de eerste foto van de OnePlus 3T en de tweede van de 6. Op alle foto’s – op het laatste paar na – is de belichting beter en is de algehele foto scherper dan bij de 3T. Alleen bij het laatste paar is de 3T scherper met meer licht zichtbaar: in alle andere foto’s is de situatie andersom. Kortom, een duidelijke vooruitgang voor nachtfoto’s voor de OnePlus 6. Voor de foto’s in volledige resolutie kan je dit album bekijken.
Conclusie
De OnePlus 6 is een betere keuze dan de 3T als je een groter en mooier scherm wilt, een betere camera, geluidskwaliteit uit de koptelefoonaansluiting, accuduur en een nog hogere snelheid. Op de lange termijn zullen zaken als Project Treble, A/B partities en de Snapdragon 845 een grotere rol gaan spelen, maar op dit moment nog niet. De OnePlus 3T is nog snel genoeg, maakt ook prima foto’s en wordt nog dik een jaar up-to-date gehouden. Daarmee blijft de 3T goed bij zijn tijd.
Het zal het bovenstaande aspecten afhangen of jij bereidt bent om over te stappen naar een OnePlus 6 of toch bij de 3T blijft. Laat vooral in de comments weten of jij wel een dergelijke stap hebt gezet. De OnePlus 6 is op dit moment in 4 kleuren te verkrijgen voor een vanafprijs van 529 euro. Bestellen bij .

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten