Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Motorola Moto Z3 Play review: sterke concurrent in het middensegment

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
22 oktober 2018, 20:00
14 min leestijd
Motorola Moto Z3 Play review: sterke concurrent in het middensegment

Lees verder na de advertentie.

Motorola Moto Z3 Play

De Moto Z-reeks omvat de premiumtoestellen van Motorola. Het zijn geen high-end toestellen, maar behoren tot het middensegment, vaak met een prijskaartje rond de 400 euro. Motorola wil met zijn toestellen niet de allerbeste specificaties aanbieden, maar vooral een heel goede gebruikerservaring voorzien. Dat kunnen we alleen maar bevestigen, en de Moto-smartphones hebben altijd een heel goede prijs-kwaliteitverhouding.

Met de Moto Z-reeks wil Motorola tonen dat het ook innoveert en dat doet het wel op een heel aparte manier. Niet door ‘de smartphone een tikkeltje sneller te maken, of de camera een tikkeltje beter te maken’, maar door gebruik te maken van Moto Mods. De Moto Z3 Play is een modulaire smartphone en maakt gebruik van modules – de zogenaamde Moto Mods – om de smartphone op specifieke punten te verbeteren.

Behuizing en design

De Moto Z3 Play is nog altijd even lang en even breed als de Moto Z2 Play en de Moto Z Play. Dat is natuurlijk niet zomaar, want het is een vereiste om compatibel te kunnen zijn met alle Moto Mods. Wat er dan wel veranderd is, is de achterkant. Waar de voorgangers nog een aluminium achterkant hadden, heeft de Moto Z3 Play deze ingeruild voor een glazen achterkant.

Nog zo’n verandering zien we aan de voorkant. Het scherm is nu wat groter geworden, waardoor er ook geen plaats meer is voor de vingerafdrukscanner. Die vinden we uiteraard ook niet terug op de achterkant, want daar zou die in de weg zitten van de Moto Mods.

Motorola heeft de vingerafdrukscanner aan de rechterzijkant geplaatst, daar waar je meestal de aanuitknop terugvindt. Sony doet dit ook, maar Sony integreert die vingerafdrukscanner dan wel in de aanuitknop en dat doet Motorola niet. De aanuitknop op de Moto Z3 Play vinden we terug aan de linkerzijkant, recht tegenover de vingerafdrukscanner.

Verder zien aan de achterkant onderaan, de 16 pinnetjes om te kunnen communiceren met de Moto Mods. Bovenaan zien we dan weer de enorm er boven uit uitstekende dubbele camera. Zonder Moto Mod op het toestel is het echt niet om aan te zien zo’n uit stekende camera module, maar dat hebben ze natuurlijk gedaan om het zicht van de camera niet te blokkeren als er een Moto Mod op zit.

Aan de onderkant vinden we net zoals bij de Moto Z2 Play een USB C-aansluiting, maar tegenover zijn voorganger heeft de Moto Z3 Play wel geen 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting meer. Jammer, maar we zien het helaas vaker en vaker dat smartphones de  analoge hoofdtelefoonaansluiting laten vallen.

          

Scherm, prestaties en batterijduur

De esthetische kant van de smartphone is belangrijk, maar hoe die verder presteert is al even belangrijk. Hieronder wil ik jullie meer vertellen over het scherm, de prestaties en de batterij van de Motorola Moto Z3 Play.

Scherm en weergave

Zoals ik al eerder aangaf heeft de Moto Z3 Play wat meer scherm gekregen dan zijn voorganger. Het ruilde het 16:9 scherm in voor een 18:9, wat we tegenwoordig op heel veel smartphones tegenkomen.

Waar de Moto Z2 Play nog een 5.5 inch AMOLED-scherm had, heeft de Z3 Play een 6,01 inch AMOLED-scherm. Het ziet er nog altijd heel goed uit, waarbij de kijkhoeken schitterend zijn en de kleuren van het scherm afspatten. In de weergave-instellingen kan je trouwens kiezen of je voor levendige kleuren gaat of niet. Sommige mensen hebben liever van niet, maar ik zie dat graag, dus bij mij staat dat aan.

Door het iets langere scherm, is de resolutie ook ietsje verhoogd. We zien helaas geen Quad HD schermresolutie, maar een Full HD+. Uiteindelijk is dat beter voor de batterijduur en zonder deze smartphone naast één met een QHD-scherm te leggen, ga je dat verschil ook helemaal niet zien.

Wat we niet zien op deze smartphone, is een notch (inkeping) bovenaan het scherm. Mensen zoals ik die geen fan zijn van de notch, vinden dit uiteraard fantastisch, anderen gaan dit dan weer jammer vinden.

      

Prestaties

De Moto Z3 Play wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 636 octa-core processor met 4 GB werkgeheugen. Hieraan merk je dat je geen high end-toestel in handen hebt, maar eerder een middenklasser. Toch werkt de Moto Z3 Play voor zijn prijs erg snel en kom je amper haperingen tegen. Dat de Moto Z3 Play geen skin bovenop de Android-software gooit, helpt natuurlijk om de smartphone snel te houden.

Simpele spelletjes zoals Sudoku en Candy Crush kun je zonder enig probleem spelen. Het is vooral als je zware 3D-games gaat draaien dat je merkt dat de Moto Z3 Play geen high end-toestel is. Ze zijn perfect speelbaar, maar gaan net iets minder snel open en draaien op iets lagere lagere instellingen.

Ondanks een paar kleinigheidjes, ben ik heel tevreden van de prestaties van dit toestel. Voor dagelijks gebruik presteert deze smartphone zeker naar behoren.

Als we kijken naar benchmarkresultaten haalt de Moto Z3 Play een score van 116.216 in AnTuTu. De HTC U12 Life, waarvan je binnenkort een review mag verwachten, haalde op diezelfde test een score van 116.730 en de Asus Zenfone 5 haalde een score van 123.390. Al deze toestellen hebben evenveel RAM aan boord en werken met dezelfde processor. Laat je niet volledig leiden door benchmarkresultaten, want de geschiedenis heeft al aangetoond dat het ook niet alles zegt.

     

Batterijduur

Aangezien de vorm van de Moto Z-reeks niet kan veranderen door de Moto Mods, kan Motorola weinig doen om er een grotere batterij in te steken. Dat was ook niet nodig, want de Moto Z Play had een waanzinnig goede batterijduur en de Z2 Play evenaarde deze batterij-prestaties. Ik keek dus vol enthousiasme uit naar de batterijduur van de Moto Z3 Play, maar helaas werd ik toch een beetje teleurgesteld.

Met gemiddeld gebruik waarbij ik om 7.00 uur opstond haalde ik het einde van de dag 23.00 uur maar net. In vergelijking met de voorgangers van de Moto Z3 Play, was dat gemakkelijk anderhalve dag. Nee, de batterij heeft een dreun gekregen en dat is waarschijnlijk te wijten aan het veel grotere scherm. Schermen zijn de grootste batterijverbruikers en als je batterij grootte hetzelfde blijft (3.000 mAh) en het scherm dus groter wordt, dan gaat het batterijverbruik logischerwijs achteruit.

Ik vermoed dat Motorola ook heeft gezien in hun eigen testen dat de batterij er op achteruit is gegaan, waardoor zij besloten een battery-pack in de vorm van een Moto Mod in de doos te steken. Het zorgt ervoor dat je dan wel gemakkelijk 2 dagen verder kan zonder op te laden, maar het maakt de smartphone enorm dik.

Vergis je niet, de batterij is zeker oké. Maar ik ben gewoon teleurgesteld omdat die het minder goed doet dan zijn voorgangers. Je verwacht van een nieuw model dat die er op vooruit gaat, niet achteruit. De gemiddelde gebruiker haalt zeker het einde van de dag, maar voor zij die meer nodig hebben mogen zich gelukkig prijzen dat er een extra batterypack in de doos meegeleverd wordt.

Vingerafdrukscanner

Zoals ik al zei bij de bespreking van het uiterlijk van de Moto Z3 Play, staat de vingerafdrukscanner aan de rechterzijkant, waar je meestal de aanuitknop vindt, en de aanuitknop vinden we terug aan de linkerzijkant, recht tegenover de vingerafdrukscanner.

Ik gebruik het toestel nu al een tijdje en ik vind het nog steeds echt niet logisch. Om te ontgrendelen moet ik rechts de vingerafdrukscanner gebruiken en om te vergrendelen moet ik links de aanuitknop gebruiken. Waarom heeft Motorola de vingerafdrukscanner niet in de powerknop geïntegreerd, zoals Sony dat doet?

De vingerafdrukscanner is trouwens niet slecht, maar ook niet geweldig. Het gebeurde af en toe dat hij mijn vinger niet registreert en dan moet ik nogmaals proberen. Ook de snelheid van ontgrendelen is bij andere toestellen sneller, maar traag is het dan ook weer niet. Al bij al is het een gemiddelde vingerafdrukscanner, wat jammer is voor een “premium” smartphone.

Geluid

De Moto Z3 Play beschikt over een enkele speakergrille en die zit aan de voorkant van de smartphone, naast de selfiecamera. Geen dual en/of stereo speakers, dat is behoorlijk jammer. Gelukkig is het geen plaats die je gemakkelijk afdekt. Het geluid dat het voort brengt bestempel ik als gemiddeld. Ik had er niet meer, maar ook niet minder van verwacht in deze prijscategorie.

Eerder zei ik al dat de Z3 Play niet meer over een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting beschikt. Je zal dus een USB C-compatibele koptelefoon moeten gebruiken, of een draadloze.

Het vreemdste is dat Motorola zelfs oortjes met een 3,5 mm audio jack mee levert in de doos, terwijl die niet compatibel is met de smartphone. Er steekt ook wel een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting naar USB C-adapter in de doos, dus je kan het uiteindelijk wel gebruiken. Ik blijf het een domme zet vinden om geen USB C-oortjes in de doos te steken, zoals veel andere smartphone fabrikanten doen die de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting laten vallen.

Camera

De camera’s van de Motorola smartphones zijn altijd al wat minder geweest. Je kocht nooit een Motorola-smartphone omdat die een goede camera had. De vraag was dus: doet de Motorola Moto Z3 Play het beter? Het antwoord is: ja, maar voor de prijs zou die nog net iets beter mogen.

De Moto Z3 Play heeft aan de achterzijde twee camera’s: een 12 megapixelcamera met een diafragma van f/1.7 (hoe lager hoe beter, en dit is heel laag) en een 5 megapixel dieptecamera, om portretfoto’s te kunnen maken. De selfiecamera is een 8 megapixel met een f/2.0. De app is net dezelfde als die van de Moto G6, enkel is er één extra optie bij die van de Moto Z3 Play: YouTube Live. Je kan daarmee dus live uitzenden naar YouTube.

Selfiecamera

De selfiecamera doet het goed genoeg. Hoe meer licht je hebt, hoe beter je selfie. Zoals je kunt zien op de foto zorgt de lichtinval van buiten, dat de haren van mijn baard aan de linkerkant van mijn gezicht veel scherper zijn dan aan de rechterkant van mijn gezicht. Hoe donkerder de lichtomstandigheden worden, hoe dramatischer de kwaliteit erop achteruitgaat.

Het gezichtsfilter van Motorola kunnen sommige mensen wel leuk vinden, maar de kwaliteit van je foto is dan wel om te huilen…

     

Primaire camera

De kleurweergave van de camera’s aan de achterzijde is mooi en natuurgetrouw. De foto’s zijn niet heel scherp, maar in vergelijking met de concurrentie doet de Moto Z3 Play het niet slecht. Ga je voluit inzoomen op de foto’s dan merk je wel dat er te weinig detail is, maar om te delen op sociale media zijn deze zeker goed genoeg. Kleine tip: maak zeker gebruik van de HDR-functie, die zorgt dat je foto’s er heel wat beter uit zien.

Hieronder kun je een vergelijking zien tussen de Moto Z3 Play (links) en de Huawei P10 (rechts). De P10 is een smartphone die in maart 2017 uitkwam. Beide toestellen zijn nu voor 399 euro te kopen, waardoor de vergelijking wel kan gemaakt worden.

   

    

   

    

    

In mindere lichtomstandigheden doet die het trouwens niet goed. Details vervagen en kleuren zijn wat uitgewassen. Ze hebben hier duidelijk nog nog wat stappen in te zetten.

Video

In de video-instellingen kun je kiezen tussen verschillende resoluties. Opnemen in Full HD (1080p) kan in zowel 30 als 60 beelden per seconde. Filmen in 4K is ook mogelijk maar net zoals bij de 1080p 60 fps is beeldstabilisatie niet mogelijk. Ik raad je aan om gewoon in 1080p 30 fps te filmen, de meeste mensen kijken je filmpje toch niet op een 4K-scherm en dan heb je aan die 4K-resolutie niet erg veel…

Software

Motorola weet stock Android-liefhebbers ook al jaren te verwennen met bijna stock Android-software. Motorola kiest ervoor om amper iets te wijzigen aan de Android-software en dat juichen wij bij Androidworld alleen maar toe! Wij zijn geen fans van skins en bij Motorola-smartphones hebben we het geluk dat ze slechts een paar functies toevoegen. Zo vinden we de gekende gestures “chop chop” en “flick flick” terug om de zaklamp aan/uit te zetten en de camera te openen.

Ondertussen is het niet enkel Motorola die dicht bij stock Android zit, Nokia zit er met hun Android One nog veel dichterbij. Het verschil is dat je bij een Android One-toestel rechtstreeks van Google updates krijgt en bij Motorola krijg je die van Motorola. Ze zeggen wel dat ze altijd snel updaten, maar je zal altijd iets langer moeten wachten dan dat je die rechtstreeks van Google zou krijgen.

      

Voorgeïnstalleerde apps en extra mogelijkheden

Motorola levert weinig standaard geïnstalleerde apps mee buiten die van Google. Zo heb je de ‘Moto’-app die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld de verschillende gestures kan instellen en het ‘always-on’-scherm, de ‘Moto Help’ app die je kan helpen bij al je software en hardware vragen omtrent het toestel en dan heb je nog de ‘Moto Z Markt’ die in België en Nederland niet bruikbaar is. Deze app toont je alle verschillende Moto Mods en je kan ze ook kopen vanuit de app, maar dus niet bij ons.

Extra mogelijkheden: Moto Mods

De Moto Z3 Play is dus geen gewone smartphone, maar wel een modulaire. Nee, je kan je processor er niet uithalen om te wisselen met de laatste nieuwe, zoals je zou doen bij je computer. Je kan wel een aantal dingen toevoegen aan je smartphone, door ze op de achterkant te klikken. Dit werkt magnetisch. Zo hebben we een tijdje geleden al een paar Moto Mods laten zien, maar er zijn er natuurlijk veel meer.

Moto mods van dichtbij bekeken

De Moto Z3 Play wordt standaard geleverd met een Moto Mod in de doos, een batterypack. Die batterypack zit dus gratis in de doos en moet je warm maken om ook andere Mods te kopen. Het is een geweldige toevoeging, want zo ga je gemakkelijk twee dagen doorkomen met je smartphone, maar het maakt je smartphone wel erg dik. Langs de andere kant kan je de Mod er ook gewoon weer afnemen als je terug voldoende batterij hebt.

Bij ons testmodel kregen we ook een ‘Polaroid Insta-Share printer’ mee. De naam verklapt ook wat het is: het drukt je foto’s af die je ooit al hebt genomen, of die je hebt gemaakt met de bijhorende app. De kwaliteit van de geprinte foto is niet slecht, maar is zeker ook niet van hoge kwaliteit. Het is goed genoeg om de foto van mijn pasgeboren dochtertje in mijn portefeuille te steken, maar verder is het niet meer dan een leuke gadget.

Dat geldt trouwens voor de meeste Moto Mods: je kan er enorm veel mee en er zit heel veel potentieel in, maar je moet ze natuurlijk wel steeds bij je hebben als je ze wil gebruiken. Zo is er ook een Hasselblad fototoestel Mod die je op je Z3 Play kan klikken, maar heb je dat altijd bij als je een foto wil nemen? Het antwoord is vaak nee. Heb je een familiefeestje, dan zal je er waarschijnlijk wel aan denken om dat mee te nemen.

Als je denkt dat er geen toekomst zit in de Moto Mods dan ben je mis, Motorola heeft aangegeven dat ze hier zeker nog mee verder gaan.

Conclusie

Ik heb nu een dikke twee weken de Motorola Moto Z3 Play gebruikt en ik ben zeker tevreden over het toestel. Voor 399 euro is het een sterke concurrent voor elke smartphone in deze prijscategorie. Er is behalve de Moto Mods geen enkele functie van het toestel dat er bovenuit steekt. All-round gezien is dit echter wel een toestel om rekening mee te houden.

Ik ben vooral fan van de software, die erg dicht bij stock Android ligt. De toevoeging van de Moto-gestures en dan vooral de “chop chop” om de zaklamp aan te doen, mis ik echt bij elke niet Motorola-smartphone.

De camera is niet slecht, maar er zijn betere opties in deze prijscategorie. Het is vooral in mindere lichtomstandigheden dat de camera het laat afweten.

De batterij doet het oké, maar in vergelijking met zijn voorganger ben ik toch teleurgesteld. De toevoeging van de batterypack als Moto Mod komt voor mij goed uit, maar ik vind het dan wel jammer dat die zo dik is.

Verder vind ik het modulaire systeem met de Moto Mods erg cool. Echter heb ik nu al elke modulaire Moto Z getest, en ik merk toch dat ik die Mods vaker niet, dan wel bij me heb. Het is pas als ik op voorhand weet dat ik het ga gebruiken dat ik ze meeneem en zo kom je dus op momenten dat je denkt: “Had ik nu maar mijn Moto Mod bij gehad…”.

Mogelijke alternatieven in dezelfde prijscategorie zijn de Huawei Mate 20 Lite, Nokia 7 Plus, Honor 10, of de iets oudere Huawei P10.

Positieve punten

+ Bijna stock Android

+ Mooi en modern scherm

+ Goede prestaties

+ Uitbreidbaar via Moto Mods

Negatieve punten

– Aanuitknop op verkeerde plek

– Batterij was bij Moto Z2 Play beter (maar is nog steeds goed)

– Camera is oké, maar kan beter

Moto Z3 Play kopen

De Moto Z3 Play Power Edition is beschikbaar voor een introprijs van 399,99 euro. Na de introductieperiode kost het toestel 499,99 euro. Bij Belsimpel en Bol.com is het toestel voor de introductieprijs aan te schaffen.

Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6198]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!