Review Huawei P10: degelijke smartphone verbetert zijn voorganger

Sander Tuit
Sander Tuit
13 maart 2017, 19:00
11 min leestijd
Review Huawei P10: degelijke smartphone verbetert zijn voorganger

Lees verder na de advertentie.

Huawei P10

De P-serie van Huawei staat voor een combinatie van performance en design. Waar de Huawei Mate-serie echt bedoeld is voor zakelijk gebruik, is de P-serie bedoeld voor de trendy, hippe consument.

De Huawei P10 is het vijfde vlaggenschip in de P-serie. Het toestel is aangekondigd op het Mobile World Congress, samen met de P10 Plus. Dat toestel heeft een groter scherm, 5,5 inch ten opzichte van 5,1 inch bij de P10, en dat scherm heeft een hogere resolutie. Daarnaast heeft de P10 Plus 6GB aan werkgeheugen, waar de P10 4GB heeft en de opslagcapaciteit ligt met 128GB hoger dan bij de P10 (64GB). Ook laten de camera-sensoren van de Huawei P10 Plus meer licht door, wat zou moeten zorgen voor betere foto’s bij weinig licht.

We konden direct na de presentatie met de Huawei P10 aan de slag en hebben de afgelopen twee weken het toestel full-time gebruikt, wat een mooie basis vormt voor deze review.

Eerste indrukken en design

De Huawei P10 is op het eerste oog een strak toestel dat ronder aandoet en aanvoelt dan zijn voorganger, de Huawei P9. Huawei heeft er voor gekozen om het scherm iets kleiner te maken dan dat van de P9 en samen met de rondere vormen zorgt dit er voor dat de P10 compact aandoet en goed in de hand ligt.

Het reviewexemplaar waar wij de afgelopen twee weken mee hebben doorgebracht, is de zilverkleurige uitvoering. Deze heeft een witte voorzijde en een zilverkleurige zij- en achterkant. De uitzondering daarop is het bovenste gedeelte van de achterkant, waar de camera’s, flitser en focuslaser te vinden zijn. Dit gedeelte, dat voorzien is van een laagje glas, is wit. Het contrast is daarbij het grootst van alle kleuruitvoeringen: de matzwarte versie van de P10 heeft bijvoorbeeld een stukje glanzend zwart glas.

In tegenstelling tot vorige Huawei-toestellen heeft het Chinese bedrijf er bij de P10 voor gekozen om de vingerafdrukscanner aan de voorkant te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat de scanner ook bereikbaar is wanneer het toestel op een tafel of bureau ligt, maar deze verandering lijkt vooral te zijn ingegeven door de positie die Samsung en Apple gekozen hebben voor hun vingerafdrukscanner. Interessant is daarbij dat Samsung bij zijn aankomende vlaggenschip de scanner juist naar de achterkant verplaatst.

Prestaties, vingerafdrukscanner, accu en scherm

Prestaties

De Huawei P10 wordt aangedreven door een chipset van eigen makelij. Deze HiSilicon Kirin 960 kennen we uit de Huawei Mate 9 en biedt acht processorkernen, verdeeld over twee quad-core-processoren. Waar de eigen chipsets van Huawei vooral achterbleven op het gebied van grafische verwerking, heeft het bedrijf bij de Kirin 960 een kleine inhaalslag gemaakt.

De prestaties van de Huawei P10 zijn over het algemeen prima in de praktijk. Apps starten snel op het toestel, reageren snel en draaien normaal gesproken prima op het toestel. Ook bij games zijn de prestaties dik in orde.

Interessant is dat Huawei zijn smartphone standaard heeft uitgerust met 64GB aan opslag. Dat zorgt er voor dat je waarschijnlijk niet snel gebruik hoeft te maken van een MicroSD-kaartje, waarmee het geheugen uitgebreid kan worden. Aan werkgeheugen heeft de P10 standaard 4GB aan boord. 

Vingerafdrukscanner

Wat betreft de vingerafdrukscanner gooit Huawei het dit jaar dus over een andere boeg. Waar vorige vlaggenschepen van de fabrikant de scanner aan de achterkant hadden, bevindt deze zich op de Huawei P10 aan de voorzijde. Over de snelheid en nauwkeurigheid van de vingerafdrukscanner hebben we niets aan te merken. Zoals we gewend zijn van Huawei is de scanner bijzonder snel en precies. Zelfs met licht vochtige handen heeft de scanner geen problemen met het herkennen van de afdruk. 

De positionering van de scanner is een ander verhaal en is ook gedeeltelijk een kwestie van voorkeur. Wanneer een toestel plat op zijn achterkant ligt, bijvoorbeeld op een tafel of een bureau, is een scanner die zich aan de achterzijde bevindt niet ideaal. Bij het oppakken van een toestel voelt het wel weer natuurlijker dan een scanner aan de voorzijde.

Waar concurrenten Samsung (tot de Galaxy S8), HTC en Apple een vingerafdrukscanner aan de voorzijde combineren met een homeknop, doet Huawei dat standaard niet. De scanner geen dienst als homeknop en net als bij HTC bevinden standaard de home-, terug- en multitask-knop zich op het scherm.

Het is echter mogelijk om de vingerafdrukscanner te gebruiken als alles-in-een-knop. De on-screen-knoppen verdwijnen dan. Een druk op de scanner neemt dan de dan functie van de terugknop over. Wanneer je de scanner langer aanraakt ga je terug naar het homescherm en een sleepbeweging naar links en rechts over de scanner functioneert als de multi-task-knop.

Accu

Ondanks dat het scherm van de Huawei P10 kleiner is dan dat van de Huawei P9 heeft het Chinese bedrijf het voor elkaar gekregen om de accucapaciteit op te krikken zonder dat dit gevolgen heeft voor de dikte van het toestel. De Huawei P10 draait op een accu met een capaciteit van 3200mAh, in theorie een prima capaciteit voor een toestel met een 5,1-inch-scherm en een full HD-schermresolutie.

In de praktijk valt de accuduur van de P10 nogal tegen en haalden we (bij vrij intensief gebruik) slechts af en toe het einde van de dag. Daarbij moeten we nog wel vermelden dat dit mogelijk te maken heeft met het feit dat de software die op het toestel draait, mogelijk nog niet dezelfde versie is die op het toestel zal draaien als de P10 officieel te koop is.

Bij ons loopt een normale doordeweekse dag van ongeveer 7:15 uur tot 22:15 uur en daarbij bleek het een uitdaging om het einde van de dag te halen op één acculading. Het lijkt er op dat  het scherm van de P10 daarbij betrekkelijk veel stroom gebruikt, ondanks dat het scherm niet bijzonder groot is en de resolutie relatief laag is. De screen-on-time, de tijd dat het scherm aanstaat, kwam daarbij niet ver boven de drie uur uit.

Scherm

Huawei blijft zich vooralsnog tegen de trend verzetten dat er gekozen wordt voor hogeresolutieschermen op smartphones. Waar de concurrentie bijna uitsluitend in vlaggenschepen kiest voor QHD-schermen (2560 bij 1440 pixels), blijft Huawei bij de P10 op full HD (1920 bij 1080 pixels). Voor veel gebruikers zal dit prima zijn: het verschil tussen full HD en QHD is klein op een scherm van 5,1 inch, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van een LCD-scherm.

Standaard blinken AMOLED-schermen uit in de diepe kleurweergave en de weergave van zwart beeld. Het LCD-scherm van de Huawei P10 valt echter niet tegen. De kleuren zijn vrij diep en zwart ziet er prima uit. Wat wel tegenvalt aan het scherm is de helderheid, binnenshuis is de helderheid prima, maar buiten kan het scherm bij veel licht slecht afleesbaar zijn.

De schermgrootte is bij de P10 wel interessant. Waar Samsung en LG kiezen voor grotere schermen in hun toestellen, kiest Huawei voor een kleiner scherm, of liever geeft Huawei de consument de keuze tussen een kleiner scherm (Huawei P10) en een groter scherm (Huawei P10 Plus). Een prima keuze, waarbij Huawei nog niet meedoet in de race om steeds kleinere schermranden.

Geluid

De Huawei P10 is voorzien van een enkele speaker onderaan het toestel. Het volume van deze speaker is voldoende en de geluidskwaliteit is wat je van een smartphonespeaker mag verwachten: het geluid is niet verschrikkelijk, maar echt aan te raden om er muziek mee te luisteren is het niet.

De kwaliteit bij het bellen is prima wanneer je het toestel aan je oor houdt. Je bent duidelijk te verstaan en je hoort de andere partij ook goed. Bij het bellen op de speakerstand is het inkomend geluid wat schel en niet altijd goed te verstaan.

Camera’s – Leica

Bij de Huawei P9 begon het Chinese bedrijf met het voeren van twee Leica-camera’s aan de achterzijde. Net als bij de Huawei P10 gaat het dan om een ‘normale’ camera en een zwart-wit-camera. De beelden van deze camera’s worden gecombineerd en dat zou moeten zorgen voor scherpere plaatjes.

De resolutie van de monochrome camera (20MP) is hoger dan die van de normale camera (12MP). De extra informatie uit deze hogere resolutie kan worden gecombineerd om zo ‘hybride’ in te zoomen: dit is een vorm van zoomen die tussen digitale en optische zoom inligt.

Voorbeeldfoto’s: links normaal, rechts 2x hybride ingezoomd

Ondanks dat de camera’s in theorie hetzelfde zouden moeten zijn als die van de Huawei Mate 9, zijn onze ervaringen met de P10 beter. De meeste foto’s zijn goed, vooral wanneer het licht optimaal is.

Voorbeeldfoto gemaakt met P10 met veel licht

Voorbeeldfoto: links Google Pixel XL, rechts Huawei P10

Wanneer er weinig licht is, dan zien we dat de Huawei P10 daar toch wel tekort schiet. De sensoren laten relatief weinig licht door, wat er voor zorgt dat we vrij veel ruis zien op foto’s met weinig licht. Vermoedelijk zal de Huawei P10 Plus het wat dat betreft beter doen.

Voorbeeldfoto: links Google Pixel XL, rechts Huawei P10

De selfiecamera van de Huawei P10 heeft een 8 megapixelresolutie en maakt prima foto’s. Er is ook een ‘portretmodus’ beschikbaar, waarmee wat diepte gegeven kan worden aan een foto door de achtergrond onscherp te maken. Deze werkt in selfie-modus absoluut niet, maar geeft aardige resultaten wanneer er gebruik gemaakt wordt van de camera’s aan de achterzijde.

Schitterende voorbeeldselfies: links Google Pixel XL, rechts Huawei P10

Software

De afgelopen jaren waren we standaard ontevreden over de software van Huawei-toestellen. Dat heeft te maken met de kopieerdrang die het Chinese bedrijf volop toonde en op sommige gebieden nog steeds laat zien. Door een soort hybride geheel te maken van Apple iOS- en Android-functies, ontstond er geen beter geheel, maar juist een gedrocht. Huawei heeft echter het afgelopen jaar naar de kritiek van reviewers en gebruikers geluisterd en dat zien we ook terug op de Huawei P10.

De Huawei P10 draait op Android 7.0 Nougat en is voorzien van de eigen grafische schil EMUI 5.1. Deze is een stuk rustiger dan voorheen en biedt eigenlijk alles wat we gewend zijn op onze Androidtoestellen. Door de uitgebreide thema-mogelijkheden, is het systeem qua uiterlijk naar wens aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een standaard-Android-iconenset te gebruiken.

Qua voorgeïnstalleerde apps is het nog altijd te druk op de Huawei P10, met eigen Huawei-apps als Spiegel, Video’s, SIM Toolkit, Kladblok, HiCare, HiGame, Gezondheid, Galerij, Back-up, Bestanden, Calculator, Downloads, E-Mail, Kompas, Zaklamp, Thema’s en Telefoonbeheer. Daarnaast staan uiteraard de nodige Google-apps op het toestel geïnstalleerd. Huawei heeft ook nog een aantal apps op het toestel staan die meer gezien kunnen worden als verkapte reclame: Todoist (met 1 jaar premium), TripAdvisor, Booking.com en Quik.

Het is dus wat ons betreft te druk op het toestel qua app, maar qua gebruikservaring in het algemeen zijn we blij verrast. Huawei heeft de software een stuk beter op orde in EMUI 5.1 en de kinderziektes die we tegenkwamen bij de Huawei Mate 9 zijn er inmiddels ook uit.

Het valt nog wel op dat Huawei nog steeds probeert ‘Android te fixen’. Daarvoor worden technieken toegepast waarbij onder andere het geheugen- en stroomverbruik van apps in de gaten wordt gehouden. Deze ‘verbeteringen’ klinken misschien goed voor een standaard gebruiker, maar zijn vaak te agressief in het afsluiten van taken op de achtergrond. Daarnaast biedt Android al jaren een behoorlijk goed geheugenmanagement dat op de achtergrond werkt.

Conclusie

De Huawei P10 is een prima toestel met een strak, maar weinig origineel design. Het metalen toestel heeft alleen aan de achterkant een echt onderscheidend kenmerk en dat is de glanzende balk waar de de camera’s zich bevinden. Wat betreft design is de P10 beter dan zijn voorganger en ligt het toestel lekkerder in de hand.

Op het gebied van software heeft Huawei grote stappen gezet het afgelopen jaar en ondanks de enorme hoeveelheid aan voorgeïnstalleerde, veelal overbodige, apps, is de gebruikservaring stukken beter dan voorheen.

De Huawei P10 is in alles een verbeterde versie van de Huawei P9 en daarmee kunnen we het toestel degelijk en voorspelbaar noemen. Met een adviesprijs van 599 euro, die bij Huawei-toestellen vaak al snel wat daalt, is de Huawei P10 in ieder geval goedkoper dan de andere vlaggenschepen en dat biedt mogelijkheden. Huawei prijst zijn toestel dan ook waar het hoort: net onder de absolute top, met nog de mogelijkheid om met de P10 Plus een stapje verder te gaan.

Pluspunten

+ Compact aandoend, strak toestel

+ Nette camera

+ Standaard 64GB aan opslag aan boord

+ Fotokwaliteit bij voldoende licht is goed

Minpunten

– Veel te veel voorgeïnstalleerde apps

– Matige accuduur

– Schermhelderheid buiten is matig

– Foto’s bij weinig licht zijn niet zo goed

Huawei P10 aanschaffen

De Huawei P10 is te bestellen met een adviesprijs van 599 euro en zal vanaf 24 maart uitgeleverd worden. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, zilver en goud. Mogelijk verschilt de levertijd van het toestel per kleur. Je kunt de Huawei P10 onder andere via onze partners hieronder aanschaffen.

[tds=5364]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!