Motorola heeft vorige maand zijn Moto G30-budgettoestel uitgebracht. Hij komt met 6,5 inch scherm met een hoge verversingssnelheid een 64 MP hoofdcamera en een grote accu. Biedt hij veel kwaliteit in ruil voor zijn geld? Dat lees je in deze review.
Motorola Moto G30
Motorola lanceert in een ongekend tempo smartphones in het lager tot midden segment. Het hanteert daarbij voor zijn toestellen een naamgeving waarbij het moeilijk is om te bepalen om wat voor een smartphone het gaat. In februari presenteerde Motorola de Moto G10 en de Moto G30 (179,99 euro) aan de wereld, waarvan alleen de Moto G30 officieel naar Nederland zal komen.
Weer een nieuwe naamgeving dus. Met – volgens de geruchten – de G60 en G100 die onderweg zijn, is het aan de hand van alleen de naam ‘Moto G30’ gissen om wat voor telefoon het gaat. Het ontbreken van ‘5G’ in de naamgeving van de Moto G30 verklapt al wel dat deze geen 5G ondersteunt. Als je de specificaties erbij neemt samen met het zachte prijskaartje van 180 euro dan zie je wel meteen dat het gaat om een budgettelefoon. Inmiddels heeft Androidworld de jongste Motorola-telg kunnen testen en in deze review lees je wat je in ruil voor de prijs kan verwachten.
Specificaties
Behuizing: | Plastic frame en achterzijde |
Afmetingen en gewicht: | 75,5 x 165,2 x 9,1mm, 200gram |
Scherm: | 6,5 inch FHD+ LCD, 90 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 662 |
Werkgeheugen: | 4 GB / 6 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB, uitbreidbaar via microSD |
Camera’s achter: | 64 MP hoofdcamera met f/1.7, 8 MP groothoekcamera met f/2.2, 2 MP macrocamera met f/2.4, 2 MP dieptecamera met f/2.4 |
Camera’s voor: | 13 MP met f/2.2 |
Accu: | 5.000 mAh, 20W snelladen |
Androidversie: | Android 11 |
Extra’s: | 3,5 mm audiojack, vingerafdrukscanner (achterkant), waterafstotend design |
Adviesprijs: | 179,99 euro |
Grote en zware behuizing
Als we het toestel uit de doos halen bevindt deze zich al in een doorzichtig siliconen hoesje, wat heel fijn is. De eerste indruk die het toestel op mij maakt is dat deze behoorlijk aan de maat is. Het toestel heeft een schermdiagonaal van 6.5 inch, is 165,2 mm hoog, 75,7 mm breed, 9,1 mm dik en weegt maar liefst 200 gram. Het is behoorlijk gewicht als je bedenkt dat de Moto G30, op het scherm na, geheel van plastic is. Desalniettemin ligt het toestel goed in de hand, maar kan mij ook voorstellen dat als je kleinere handen hebt het niet altijd even prettig is.
Het toestel zal verkrijgbaar zijn in de kleuren Dark Pearl en Pastel Sky. Ons Moto G30-testtoestel had de kleur Dark Pearl. Het lijkt een beetje op een metallic lak die roze en groen kleurt naar gelang je hem naar het licht toe of van het licht af gericht houdt. Het doet mij enigszins denken aan de kleuren van een olievlek. Het zijn geen felle kleuren, maar naar mijn mening juist ingetogen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een toestel met een fel kleurtje in plaats van bijvoorbeeld zwart, maar ik kan kleurschakeringen van dit toestel wel waarderen.
Op de achterzijde van het toestel vinden we de vingerafdrukscanner in het midden terug die goed te bereiken is. Linksboven zien we een cameraeiland met maar liefst vier camera’s en de flits. Aan de rechterzijkant van het toestel hebben we een powerknop met daarboven de volumeknop.
Deze zijn prima te hanteren, echter zit vrijwel direct boven de volumeknop een aparte knop voor de Google Assistent. Bij het verhogen van de volume heb ik wel een aantal keer fout gedrukt en de Google Assistent aangeroepen. Misschien had het voor Motorola een betere keuze geweest om hem aan de linkerzijde van het toestel te plaatsen, aangezien we daar alleen de slede voor de twee simkaarten of één simkaart en een micro-SD kaart terugzien.
Aan de voorzijde van de bovenrand zit een speaker en bovenop vinden we de 3,5 mm koptelefoonaansluiting en microfoon terug. Aan de onderzijde hebben we nog een microfoon, USB-C poort en speaker.
Hoge refreshrate
Het scherm van de Moto G30 is een IPS TFT LCD-scherm met een resolutie van 1600 x 720 met 269 pixels per inch. De randen zijn vrij fors te noemen. In de bovenste bezel zit een waterderdruppelinkeping voor de selfiecamera. Het scherm heeft een lage resolutie waardoor het beeld er minder scherp uitziet. Ik merk het vooral wanneer ik foto’s die ik heb genomen aan het bekijken en/of bewerken ben, dan lijkt het of het een onscherpe foto is. Het scherm is soms ook lastig af te lezen in direct zonlicht en dat komt ook doordat de maximale helderheid laag is. Goed is wel dat ook de minimale helderheid laag is zodat het scherm goed donker te maken is als je bijvoorbeeld nog even voor het slapen gaan je telefoon gebruikt. Het is dus een scherm waarover ik niet echt enthousiast kan worden. Aan de andere kant vraagt een dergelijk scherm ook niet veel van je accu en het is begrijpelijk dat Motorola op dit vlak de prijs wil drukken gezien het om een budgettelefoon gaat.
Wat wel bijzonder en heel prettig is aan het scherm, is dat de Moto G30 in te stellen is op een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz. Dat zien we nog niet veel terug in telefoons in deze prijsklasse. Door de hogere vernieuwingsfrequentie ververst het scherm sneller dan normaal gesproken en het zorgt ervoor dat bewegingen vloeiender lopen. Dat is heel fijn wanneer je bijvoorbeeld games speelt of veegt door je Twitter – f Instagram-tijdlijn. Uiteraard vergt dergelijk optie meer van je accuduur. Je kan daarom kiezen tussen de vernieuwingsfrequentie van 60 Hz of 90 Hz. Daarnaast is er de keuze waarbij automatisch de software automatisch de refreshrate bepaalt.
Vlot, maar niet voor gamers
De Moto G30 draait op de Snapdragon 662 processor met vier energiezuinige Kryo 260 Silver-rekenkernen van 1,8 GHz en vier krachtigere Kryo 260 Gold-rekenkernen van 2 GHz. Het is dezelfde chipset die Motorola heeft gebruikt in de Motorola Moto G9 Play en de Motorola Moto G9 Power. Verder is er 4 GB aan werkgeheugen aanwezig.
Alles samengenomen vind ik de prestaties van de Moto G30 prima. Nagenoeg alles voelt en ziet er in combinatie met de 90 Hz vernieuwingsfrequentie vlot uit. Dagelijkse zaken kan dit toestel prima aan, maar er zijn een aantal gevallen waarbij toch duidelijk merk dat het hier gaat om een budgettelefoon.
Wanneer ik bijvoorbeeld foto’s neem en deze meteen wil bekijken, moet ik altijd wel even wachten op de verwerking. Ik heb ook als test de game Asphalt 9 gedownload en ondanks de 90 Hz vernieuwingsfrequentie zag de game er niet vloeiend uit. Ik kreeg regelmatig framedrops tijdens het spelen en ook de lage resolutie van het scherm doet het spel geen eer aan. Het spelen van dergelijke games die grafische kracht vereisen, is naar mijn mening toch een tikkeltje teveel gevraagd voor deze telefoon.
Indrukwekkende accuprestaties
In de Moto G30 is een accu van maar liefst 5000 mAh aanwezig. Tijdens mijn testperiode heb ik altijd minstens twee dagen met een oplaadbeurt kunnen doen en vaak had ik dan nog aardig wat acculading over. Het is mij zelfs eenmaal gelukt om drie dagen en twee nachten met één oplaadbeurt vol te houden. Natuurlijk komen de lage resolutie van het scherm en een niet al te krachtige processor het energieverbruik flink ten goede, maar toch vind ik deze accuduur bij middelmatig tot zwaar gebruik indrukwekkend. Mocht het nog niet genoeg zijn, dan kan de Moto G30 opgeladen worden met de 20W TurboPower-oplader die gewoon in de doos wordt meegeleverd.
Camera’s met wisselend resultaat
De Moto G30 heeft maar liefst vijf camera’s. Aan de voorzijde bevindt zich de 13 MP camera voor het nemen van selfies. Op de achterzijde zitten vier camera’s met een resoluties van 64 MP, 8 MP en 2 MP. De hoofdcamera heeft een sensor van 64 MP. De 8 MP camera is voor het nemen van groothoekfoto’s in een hoek van 118 graden. Voor het nemen van foto’s met bokeh-effect wordt de 2 MP camera gebruikt om de diepte te bepalen en tot slot is er de 2MP camera om macrofoto’s te nemen.
- 64 MP hoofdcamera met f/1.7
- 8 MP groothoekcamera met f/2.2
- 2 MP macrocamera met f/2.4
- 2 MP dieptecamera met f/2.4
Met de 64 MP hoofdcamera zijn prima foto’s te maken zolang je ze neemt onder degelijke lichtomstandigheden. Ik merk dat bij foto’s die genomen zijn in kunstlicht al minder scherp zijn, en ook buiten wanneer de zon wat lager staat heeft de camera moeite met het direct zonlicht. Over het algemeen zit er weinig detail in de foto’s en ook de kleuren zijn ietwat flets.
Hoewel de groothoeklens ‘slechts’ een 8 MP sensor heeft, doet hij niet onder voor de 64 MP hoofdcamera. In beide gevallen vind ik het wel noodzakelijk om de foto’s te bewerken in de standaard meegeleverde Google Foto’s app-of bewerkingsprogramma zoals Snapseed. Tevens beschikt de hoofdcamera over de Night Vision-modus voor het nemen van foto’s in het donker. Deze camerafunctie verricht geen wonderen, maar de foto’s worden flink opgelicht vergeleken met foto’s die zonder deze functie worden genomen. Het is dus zeker een leuke toevoeging in het pallet van cameraopties.
Foto’s met de hoofdcamera
Foto’s met de groothoekcamera
De Moto G30 is de eerste telefoon die ik test die voorzien is van een speciale macrocamera, en aangezien ik graag macrofoto’s maak, keek ik ernaar uit om deze te kunnen gebruiken. Dit is op een regelrechte teleurstelling uitgelopen. Het lukt mij maar niet om met de macrocamera scherp te stellen. Daarnaast zijn de foto’s ook te donker, en je kan dus beter in de Pro-modus van de hoofdcamera het focusbereik handmatig instellen om een macrofoto te maken. Dan kom je niet even dicht bij het object, maar je krijgt wel een beter resultaat. Wat mij betreft is de macrocamera een waste of space op de telefoon.
Foto genomen met de macrocamera
De kwaliteit van de 13 MP camera selfiecamera is redelijk te noemen, maar koester ook geen te hoge verwachtingen. De opmijn piekende haar en veel details in mijn gezicht zoals oneffenheden en rimpels ontbreken. Het lijkt of hij er een schoonheidsfilter overheen doet, maar nergens zie ik dat dergelijke optie in de camera-app aanwezig is. Wat dat betreft doet de portretmodus van de hoofdcamera het een stuk beter. De foto’s zijn meer natuurlijk, maar ook weer niet feilloos aangezien ook hier de software soms moeite heeft om te bepalen wat tot de voorgrond hoort en wat niet.
Foto genomen met de selfiecamera
Conclusie is dat de camera’s het prima doen voor een toestel in deze prijsklasse. Echter heeft de macrocamera wat mij betreft geen enkele toegevoegde waarde.
Kale Android, weinig updates
Op dit moment draait het toestel op Android 11 met beveiligingspatch van 1 januari 2021. De software die op de Moto G30 wordt gebruikt, ligt dicht in de buurt ligt van kale Android-software. Dat is prettig omdat er geen tot weinig bloatware op de telefoon te vinden is. De moto G30 heeft dan wel een eigen camera app, maar hij gebruikt bijvoorbeeld Google Foto’s als galerij-app en Gmail voor je mailverkeer.
Helemaal standaard Android is het wel niet omdat Motorola zijn eigen My UX-schil gebruikt. In deze schil zitten wat handigheidjes waarmee je de telefoon bijvoorbeeld naar je eigen smaak kan personaliseren of gebaren kan instellen om acties uit te voeren. Maar de My UX-schil is niet ingrijpend, zodat de overzichtelijkheid en eenvoud van standaard Android naar mijn mening niet verloren gaat.
Op softwaregebied is het niet al goud wat blinkt. Motorola heeft namelijk een updatebeleid dat te wensen overlaat. Telefoons van Motorola krijgen normaliter maar één grote software-update. In dit geval zou het betekenen dat de Moto G30 alleen een update zal krijgen naar Android 12, naast de beveiligingsupdates. Iets om rekening mee te houden.
Conclusie
Nu lijken de bovenstaande bemerkingen van de Moto G30 een wat negatieve inslag te hebben en zo zou zou je kunnen denken dat hij geen aanrader om aan te schaffen, maar dat is zeker niet het geval. Om de Moto G30 even in de juiste perspectief te plaatsen: wil je het beste van het beste op smartphonegebied te krijgen is, zul je je portemonnee moeten opentrekken en een vlaggenschip moeten aanschaffen. Met dat in het achterhoofd levert Motorola met de Moto G30 een compleet budgettelefoon op met enkele plus en minpunten.
Pluspunten zijn het scherm met een vernieuwingsfrequentie van 90Hz, de accuduur van de 5000mAh batterij en de fijne en nagenoeg standaard Android-beleving. Daar tegenover staan een LCD-scherm met lage resolutie, vijf camera’s die geen topprestaties leveren en waarvan de macrocamera beter achterwege gelaten had kunnen worden, een chipset die wat moeite heeft met het grove werk en tot slot het matige updatebeleid van Motorola. Dat maakt de Moto G30 per saldo een gebalanceerde telefoon, die niet met zijn hoofd boven het maaiveld uitkomt, maar wel gewoon zijn werk doet. Een prima telefoon in zijn prijsklasse.
Motorola Moto G30 kopen
De Moto G30 komt in de kleuren Dark Pearl en Pastel Sky begin april op de markt voor een adviesprijs van 179,99 euro.
- Moto G30 (4 GB + 128 GB) – Belsimpel – 179 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten