Draadloos opladen begint steeds sneller en betrouwbaarder te worden, zo betrouwbaar zelfs dat Xiaomi vrijdagochtend een draadloze oplader ‘voor op afstand’ introduceerde. Motorola zit Xiaomi op de hielen met zijn eigen technologie, zo blijkt uit een ‘teaservideo’ waarin twee telefoons van afstand worden opgeladen.
Fictie of realiteit?
Xiaomi was vrijdag het eerste bedrijf dat de draadloze oplaadtechniek, genaamd Mi Air Charge, voor het grote publiek introduceerde. De technologie van Xiaomi kan apparaten zoals je telefoon, terwijl je door je huiskamer wandelt, met maximaal vijf watt opladen – daarvoor gebruikt Xiaomi naar eigen zeggen 144 antennes met ‘beamforming-technologie’. Met deze techniek kunnen ze hun zendkracht op je telefoon richten, en daardoor effectiever je toestel opladen. Motorola heeft hetzelfde in petto, zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerde teaservideo.
De video, die via Weibo werd gedeeld en door XDA is gevonden, toont twee Hyper One-telefoons in een testopstelling met een apparaat dat energie kan uitzenden. In eerste instantie staan de Hyper One-toestellen van Motorola buiten het bereik van de draadloze oplader. Pas zodra men de twee telefoons binnen het bereik van de oplader – 100 centimeter om precies te zijn – plaatst, worden de telefoons draadloos opgeladen.
Werkt niet altijd
Wat opvalt is dat in de video een probleem van deze draadloze oplaadtechniek wordt aangekaart. In de video plaatst men een hand voor de draadloze lader, waarna het opladen van de telefoons wordt stopgezet. Vermoedelijk heeft dit te maken de signalen die nodig zijn voor dit soort draadloze opladers; zogenoemde ‘mmWave’-signalen. Men gebruikt die in de VS ook voor de 5G-uitrol: hoewel er veel energie mee verzonden kan worden, worden dit soort signalen ook tegengehouden door ons lichaam of andersoortige voorwerpen.
Of Xiaomi dezelfde problemen ervaart bij de ontwikkeling van zijn technologie, is nog onbekend. Bij de lancering van de Mi Air Charge-techniek liet Xiaomi weten dat het product ‘nog niet klaar is’ om aan consumenten verkocht te worden. Daarmee blijft het voorlopig bij teasers van producten die wellicht in de nabije toekomst op de markt komen. Misschien is dat ook wel verstandig, gezien steeds meer consumenten gewend raken aan snelle oplaadtechnieken – zelfs draadloze laders kunnen tegenwoordig vaak met 15 watt of meer opladen.
Is het veilig?
Onder het vorige artikel over de oplaadtechniek van Xiaomi kwamen een flink aantal vragen binnen over de gevolgen van de techniek op je gezondheid. Hoe de techniek precies werkt is onbekend. Er wordt wel gespeculeerd over het gebruik van de mmWave-techniek die eerder in dit artikel alvast is aangehaald. Zulke techniek werkt op frequentiebanden boven de 26 GHz. Hoewel dat angstig klinkt, je wifi-netwerk werkt namelijk op ‘slechts’ 2,4 en 5 GHz, gaat het om non-ionizing straling. Daarmee zal het je in de praktijk enkel kunnen verwarmen, omvorming van DNA is niet mogelijk.
Verder zorgt de hoge frequentieband ervoor dat de straling je lichaam nauwelijks kan doordringen – dat is ook de reden achter de problemen met de oplader als er een hand voor wordt gehouden. Dat de straling je lichaam niet kan binnendringen zorgt ervoor dat het in theorie zelfs minder effect kan hebben dan de straling van wifi-netwerken: straling daarvan kan namelijk wel je lichaam doordringen.
Wat denk jij van deze draadloze oplaadtechnieken die van afstand je telefoon kunnen opladen? Is het iets dat je graag in je huis terugziet, of houd je het liever bij ‘reguliere’ draadloze en bedrade opladers? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
ik doe wel verder met een kabel.
Ik wordt hier wel blij van maar dat kan ook door al die energie komen.
Ik zou dit een hele vooruitgang vinden. ?
Weer een bron erbij in huis vindt 1 modem al meer dan genoeg ik doe het wel met kabel.