Moto G6 Plus
Lenovo timmert al een aardige tijd aan de weg met de G-serie. Niet alleen binnen Europa, maar ook aan de andere kant van de oceaan oogst het bedrijf ontzettend veel succes. De G-serie heeft er voor gezorgd dat Moto in Brazilië bijvoorbeeld bijzonder goed concurreert met onder andere Samsung. Met de nieuwe lijn G-toestellen gaat de Moto serie weer een stap vooruit. Een iets groter scherm, een dual-camera set-up en een Snapdragon 630 laten meteen zien dat Moto het serieus aanpakt met het toptoestel uit de G6-lijn. Het feit dat je nog geen 300 euro neerlegt voor de Moto G6 Plus, maakt hem al ontzettend interessant.
Behuizing en design
De Moto G6 Plus komt in een herkenbare groene doos waar in glimmende letters het toestel op staat geschreven. Natuurlijk is het interessanter wat er aan de binnenkant van het doosje zit. Naast het toestel vinden we daar een USB C-kabel en een stekker waarmee deze kabel in het stopcontact wordt gestoken. Daarnaast zit er een doorzichtig beschermhoesje in de verpakking. Dat betekent dat je die niet apart hoeft te kopen. Helaas geen nieuwe koptelefoon, maar bij een pre-order krijg je er een gratis Motorola-headset bij. Uiteraard wordt er ook keurig een boekje meegeleverd.
Het toestel zelf heeft een aantal veranderingen ten opzichte van de G5 Plus. Zo bestaat het toestel uit een aluminium frame dat aan de voor- en achterkant van glas is voorzien. Ik kon aan de slag met de Deep Indigo-variant. Die ziet er, zeker zonder het hoesje, prachtig uit. De keuze voor glas doet voor het uiterlijk veel goed. Het valt wel op dat de cameramodule aan de achterkant redelijk ver uit het toestel steekt. Aan de achterkant vinden we overigens geen vingerafdrukscanner, deze is aan de voorkant van het toestel geplaatst.
Het logo van Motorola is op de G6 Plus volledig uitgeschreven en verplaatst naar de onderkant van het toestel. Aan de onderkant vinden we ook de eerder genoemde vingerafdrukscanner. Deze functioneert overigens niet alleen als scanner, maar kan ook verschillende taken uitvoeren. Daarover later meer. Verder zien we aan de voorkant dat het toestel niet is voorzien van een notch of een scherm dat over bijna het volledige scherm is verdeeld. Daardoor kan het zijn dat je het uiterlijk aan de voorkant wellicht wat oud vindt, maar het glas en de afgevlakte hoeken maken hier veel goed.
Naast de vingerafdrukscanner zitten er nog twee knoppen aan het toestel. Dit zijn uiteraard de powerknop en de dubbele knop om het volume te controleren. Deze bevinden zich beide aan de rechterzijkant van het toestel. Voor gebruikers van andere Mototoestellen zal dit behoorlijk herkenbaar aanvoelen. Aan de bovenkant zit het schuifje waar de twee simkaarten én een microSD-kaart in past. De Moto G6 Plus maakt dus niet de keuze tussen twee simkaarten of een simkaart en een microSD, maar heeft de beste optie toegepast. Ik moet ook zeggen dat er een 3,5mm-aansluiting zit voor een koptelefoon. In mijn ogen een goede keuze, alleen jammer dat deze aan de onderkant zit en niet aan de bovenkant. Het was prettiger geweest wanneer het schuifje voor de simkaarten en de 3,5mm-aansluiting waren omgedraaid.
Scherm, accuduur en prestaties
Scherm en weergave
De Moto G6 Plus is voorzien van een 5,9-inch IPS LCD-scherm. Dat is inderdaad geen AMOLED-scherm. Het toestel heeft een screen-to-body-ratio van ongeveer 75 procent. Dat is een aantal procenten meer dan zijn voorganger. De resolutie van de telefoon is 1080 bij 2160 pixels. Daarmee hebben we inderdaad te maken met een 18:9-verhouding.
Ik ben erg te spreken over de keuzes die hier zijn gemaakt. Voor deze prijs is het logisch dat er geen AMOLED-scherm in het toestel zit. Dat neemt niet weg dat de kleuren prima worden weergegeven. Daarnaast is de helderheid handmatig en automatisch aan te passen. Nu steeds meer toestellen overstappen naar een 18:9-verhouding, wordt het wel duidelijk dat applicaties dit ook meer moeten gaan doorvoeren. Vooral bij spellen verdwijnt er nog wel eens wat uit beeld of ontstaat er een zwarte balk aan de onderkant van het scherm. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit natuurlijk niet uniek is voor de Moto G6 Plus, maar geldt voor alle toestellen met een 18:9-resolutie.
Accuduur
Ik gebruik mijn telefoon de hele dag. Vanaf het moment dat ik rond kwart voor zeven op sta tot aan een uur of elf in de avond. Veel van mijn communicatie gaat via WhatsApp, Gmail of ouderwets bellen. Daarnaast gebruik ik vrijwel dagelijks Maps om files te omzeilen terwijl ik naar kantoor rijdt. Daarvoor is de 3200mAh-batterij die in de G6 Plus is ingebouwd maar net voldoende. Het lijkt alsof de makers dit zich ook beseffen. Door de USB C-kabel te gebruiken en de meegeleverde adapter, is het mogelijk om binnen korte tijd de batterij naar 75 procent te krijgen. Dit wordt gedaan met de Power Charge-technologie. Zelf probeer ik toch om de telefoon verder op te laden. Voor een volle lading ben ik ongeveer drie uur verder. Een grotere batterij was prettig geweest, maar ik red me prima met de 3200mAh.
Vingerafdrukscanner en speaker
Zoals eerder aangegeven zit de vingerafdrukscanner niet aan de achterkant van het toestel, maar aan de voorkant. Door de 1-knopsnavigatie die Motorola mee levert met de Moto-app, is het mogelijk om de scanner ook te gebruiken als navigatieknop. Het selecteren van een actieve app, openen van Google of terug gaan naar het vorige scherm. Dit is allemaal mogelijk met de vingerafdrukscanner. Daarnaast werkt de scanner prima waar hij voor is gemaakt. Aangezien de locatie van de scanner aan de voorkant van het toestel zit, bedien je hem met de duim. Tot nu toe is het slechts een enkele keer voorgekomen dat de scanner mijn duim niet herkende en ik mijn alternatieve manier moest gebruiken om in de telefoon te loggen.
De speaker van het toestel is tegelijkertijd de speaker waar het geluid uit komt tijdens het bellen. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. De kwaliteit is prima, maar blijft wel beperkt. Het voordeel hiervan is dat het geluid niet van onderen komt. Vooral tijdens het rijden erg fijn. De 3,5mm-aansluiting zit aan de onderkant. Dat is vooral tijdens het lopen lastig. De telefoon zit dan op de kop in je broekzak en dat voelt toch een beetje onwennig.
Camera
Foto’s
De camera’s van de Moto G6 Plus zorgen voor prima plaatjes. Ik durf zelfs te zeggen dat ik ze meer dan prima vindt. Vooral de foto’s die met de 12 megapixelcamera worden gemaakt, zijn prima. Het toestel beschikt ook over een 5 megapixelcamera aan de achterzijde. De 12 megapixelcamera heeft een diafragma van f.1.7 en de 5 megapixelcamera heeft f/2.2.
De bijgeleverde camera-app maakt het het mogelijk om prima foto’s te maken. Door een slider is het in de portretstand mogelijk om ontzettend veel scherpte/diepte aan te brengen. Dit kan ook iets te veel worden toegepast, waardoor het duidelijk is dat hier een beetje in wordt ‘gefaked’. Naast de portretmodus is het ook mogelijk om uitsneden te maken van een object dat de telefoon automatisch herkent. Met de spotkleur-optie is het mogelijk om een foto te maken waar één bepaalde kleur blijft en de overige kleuren worden vervangen door een grijstint. De panorama-optie is inmiddels meer dan bekend en voegt weinig nieuws toe. Voor de fanatieke mobiele fotografen is het mogelijk om alles handmatig in te stellen. Van de witbalans en ISO tot aan het diafragma.
Uiteraard is het mogelijk om actieve foto’s te maken, HDR aan en uit te zetten en uiteraard de flitser te gebruiken. Tot slot is het mogelijk om ‘objecten te herkennen’. Daarmee scant het toestel een voorwerp en geeft die vervolgens aan wat dit voorwerp is, wat het kost en waar je het kunt aanschaffen. Aan de voorkant zit uiteraard ook een camera. Dit is een 8 megapixel-variant die ik zelf vooral heb gebruikt voor het vergrendelen en ontgrendelen van het telefoon.
Video
Naast de foto’s is het ook mogelijk om met video’s aan de slag te gaan. Met de G6 Plus is het mogelijk om maximaal in 4K te filmen. Dit gaat dan op 30 frames per seconden. Uiteraard is het mogelijk om gebruik te maken van andere video-opties. Daarbij kun je kiezen uit een slowmotion-modus. Moto maakt niet duidelijk met hoeveel frames deze opnames uiteindelijk zijn, maar check de video voor een vertraagde opname. Naast de slomo-modus is het ook mogelijk om een timelapse te maken. Deze kan op 4 keer, 8 keer, 16 keer of 32 keer. Hierbij neem je een video op en speelt de uiteindelijke versie het sneller af.
Software
Voorgeïnstalleerde apps
Wellicht is dit het meest interessante van de telefoon. Er wordt namelijk een ontzettend schone versie van Android 8.0 Oreo meegeleverd met het toestel. Het enige wat echt als extra van te voren is geïnstalleerd is Moto. Deze applicatie maakt een aantal extra functies mogelijk op de telefoon. Met Moto Acties is het mogelijk om met gemak een screenshot te maken, de vingerafdrukscanner te gebruiken als 1-knopsnavigatie, snel de flitser aan te zetten als zaklamp en ga zo maar door. Allemaal functies die zijn toegevoegd om het gebruiksgemak van de telefoon te verbeteren.
Extra functies
Bij Moto zit ook de mogelijkheid om automatisch gebruik te maken van een Nachtscherm. In feite is dit een blauwlichtfilter. Daarnaast heeft de G6 Plus een optie die ervoor zorgt dat de telefoon niet vergrendelt wanneer je een lang stuk tekst leest. Het toestel registreert namelijk dat je naar het toestel kijkt en de tekst leest. Daarnaast is het mogelijk om gezichtsherkenning te gebruiken. Deze werkt verrassend goed. Eerlijk gezegd had ik daar geen hoge verwachtingen van, maar ik probeerde de telefoon te ontgrendelen met mijn pincode. De gezichtsherkenning is zo ontzettend snel, dat ik niet eens mijn pincode kon invullen voordat de telefoon zichzelf kon unlocken.
Updatebeleid
Ik moet heel eerlijk zijn en erkennen dat Moto niet de snelste is als het draait om updates. Toch belooft het bedrijf de komende twee jaar de updates regelmatig uit te brengen. Motorola heeft ons ook laten dat we in totaal drie jaar beveiligingsupdates mogen verwachten. Daarbij wil ik wel een slag om de arm houden, want het verleden spreekt helaas niet in het voordeel van Moto.
Conclusie
Ik maak er geen geheim van dat ik ontzettend fan ben van de Moto G6 Plus. Voor deze prijsklasse is dit een geweldig toestel. De kale versie van Android 8.0 Oreo, de vele opties van de camera en een prima snelheid tijdens het dagelijks gebruik van de telefoon maken dit een toptoestel. Een klein minpuntje is wellicht de batterijduur van de telefoon. Dit wordt wel gecompenseerd door de TurboCharge-mogelijkheid. Daarmee heb je met een uur weer een volle batterij.
Positieve punten
+ Kale versie van Android 8.0
+ Prima camera met veel opties
+ Snapdragon 630
Negatieve punten
– Batterijduur
– Updates van Moto waren niet altijd even snel
– Scherm-body-ratio niet beste op de markt
Moto G6 Plus kopen
De Moto G6 Plus kost €299 en is leverbaar in de kleuren Deep Indigo en Nimbus. De Moto G6 Plus is onder andere te koop bij Coolblue, MediaMarkt, Belsimpel, Bol.com en Mobiel.nl. Hieronder vind je meer aanbiedingen met en zonder abonnement.
[tds=6201]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten