Moto G7 Power review

Lees verder na de advertentie.
De Moto G-reeks staat bekend om hun waanzinnig goede prijs-kwaliteit verhouding en ook de nieuwe Moto G-smartphones zijn daar geen uitzondering op. Motorola lanceerde deze keer vier verschillende Moto G7-toestellen: de Moto G7 Play, Moto G7 Power, Moto G7 en Moto G7 Plus. De Moto G7 Plus heeft Claudia getest en er deze review over geschreven, ik ga het hier hebben over de opvallendste van de vier: de Moto G7 Power.
De G7 Power is de opvallendste door zijn belachelijk grote accu, deze heeft namelijk een capaciteit van 5.000 mAh. Ter vergelijking: de Moto G7 en G7 Plus hebben beiden een 3.000 mAh accu. De ‘Power’ staat hier dus niet voor krachtige specificaties, maar wel voor energie. De Moto G7 Power is volgens Motorola voor personen die hun telefoon heel intensief gebruiken en niet 500+ euro willen uitgeven, of voor zij die hun toestel niet elke avond aan de lader willen hangen. Met dat in het achterhoofd ging ik aan de slag met dit toestel en deze smartphone heeft me zeker niet teleurgesteld!

Specificaties
Afmetingen: 159,4 x 76 x 9,3 mm
Scherm: 6,2 inch HD+ (1570 x 720) IPS LCD-scherm, 19.5:9 beeldverhouding
Processor: Qualcomm Snapdragon 632
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar via microSD
Selfiecamera: 8 MP met f/2.2
Hoofdcamera: 12 MP RGB-lens met f/2.0
Accu: 5.000 mAh, 18W TurboPower
Softwareversie: Gebaseerd op Android 9.0 Pie
Extra: vingerafdrukscanner, dual-sim, usb-c, FM Radio, 3,5mm audioaansluiting
Behuizing en design
Zoals je bij de specificaties kunt zien, is het formaat van de telefoon erg groot. Hoewel de schermranden redelijk klein zijn, zoals we tegenwoordig vaker zien bij de moderne smartphones, gaat het hier nog steeds om een 6,2 inch scherm en dat is behoorlijk groot. Nee, de telefoon gebruiken met één hand zit er niet echt in, tenzij je erg grote handen hebt, maar dat is voor verschillende mensen ondertussen ook al helemaal geen probleem meer.
Wat wel misschien een tegenvaller kan zijn, is de plastic achterkant. Op het zicht lijkt de achterkant van glas omdat er gebruik wordt gemaakt van glimmend plastic, maar zodra je hem in de hand neemt, voel je duidelijk het verschil. Eerlijk is eerlijk: voor 210 euro moet je geen premium behuizing verwachten, maar deze achterkant voelt toch redelijk goedkoop aan.
Terwijl zijn voorganger, de Moto G6, de vingerafdrukscanner aan de voorkant onderaan het scherm had, is deze nu verplaatst naar de achterkant met Motorola’s M-logo erin. Een heel leuke toevoeging en zo is het merk ook niet te opvallend. Helaas vond Motorola dat ook en hebben ze aan de voorkant in het groot “Motorola” op de kin gedrukt. Jammer, want verder heeft het een heel clean design.
Zo zie je aan de rechterzijkant, zoals we gewoon zijn, de power-knop met daarboven de volume-knoppen. Aan de bovenkant zit de 3,5mm audioaansluiting. Leuk dat deze telefoon de headphonejack nog heeft, maar ik zie deze liever aan de onderkant. De simsleuf zien we bovenaan op de linkerzijkant en net zoals bij de Moto G7 Plus hoef je niet te kiezen tussen twee simkaarten of een simkaart en een microSD-kaart. Nee, je kan in deze telefoon twee simkaarten steken EN een microSD-kaart. Toch een dikke plus, hoewel ik daar eigenlijk geen gebruik van heb moeten maken. Ten slotte zien we enkel een usb-c-poort op de onderkant van deze telefoon.
Maar Jiri, waar zit die luidspreker dan? Wel, het nadeel is dat de Moto G7 Power geen gebruik maakt van stereoluidsprekers, maar er zit wel degelijk een enkele luidspreker op deze telefoon. Die vinden we aan de voorkant naast de selfiecamera, in de notch (inkeping) van het scherm.

Scherm en prestaties
Scherm en weergave
Het scherm van de Moto G7 Power is, zoals ik al zei, 6,2 inch groot en heeft een beeldverhouding van 19.5:9. Het is dus een heel groot scherm en aangezien de resolutie maar HD+ is (1570 x 720 pixels) heeft het een PPI-dichtheid van 279. Met andere woorden: het scherm is niet erg scherp.
Niet zo lang geleden zou ik gezegd hebben dat een HD+-resolutie best oké is in deze prijsklasse, maar er zijn op dit moment zoveel concurrenten die wel een Full HD(+) schermresolutie hebben, dat ik dit eigenlijk niet meer mag zeggen. Zeker als je de schermresolutie in verhouding tot de grootte van het scherm bekijkt, is HD+ gewoon te laag.
Ik zou er verder niet over vallen als het scherm voor de rest prima was, maar helaas is dat ook niet helemaal het geval. Het gaat hier om een LCD-scherm en hoewel een LCD eigenlijk altijd redelijk helder is, is dat bij dit toestel niet het geval. De maximale helderheid is helemaal niet helder genoeg om goed leesbaar te maken in direct zonlicht. Aan de andere kant kan je de helderheid wel flink verlagen, zodat het heel aangenaam te gebruiken is in het donker.
EDIT: nadat mijn review klaar was en ik hierover met anderen sprak, wees men mij op het feit dat andere reviewers dit probleem helemaal niet hadden. Ik heb op maandagochtend 6 mei daarom een reset uitgevoerd en sindsdien heeft het scherm een hogere helderheid. Hierdoor herzie ik mijn mening over het scherm een beetje: de resolutie blijft te laag naar mijn mening, maar nu de helderheid oké is, is het scherm geen punt om de telefoon af te raden.
De helderheid stel ik ook altijd handmatig in, want de sensor die de automatische helderheid moet regelen werkt niet geweldig. Vaak werd het scherm gedimd terwijl ik dit niet wilde en als ik het scherm dan weer helderder zette, verlaagde die na een paar seconden opnieuw de helderheid. Deze plagerijen kwamen net iets te veel voor, waardoor ik de automatische helderheid dus heb uitgeschakeld.
Over de kijkhoeken en de kleurweergave is dan weer niets op aan te merken, dit is dik in orde. De kleurweergave stond – in de instellingen – bij mij standaard op verzadigd, maar ben je daar geen fan van, dan kan je het aanpassen naar versterkt of natuurlijk. Zwart is natuurlijk niet zo diep zwart als op een OLED-scherm, maar het zwart slaat ook niet grijs uit, dus daar kunnen we mee leven.
Prestaties
Het is de Qualcomm Snapdragon 632-processor gecombineerd met 4 GB werkgeheugen die de Moto G7 Power doet draaien. Dat is een behoorlijk krachtige combinatie in deze prijscategorie, vooral dan omdat het scherm geen hoge resolutie heeft en er dus een pak minder rekenkracht nodig is om alle animaties vlot te tonen. Haperingen komen heus wel voor als je de telefoon intensief gebruikt, maar over de alledaagse handelingen valt er helemaal niet te klagen.
Spelletjes spelen gaat ook vlot, toch zeker de populaire en meest gespeelde spelletjes die je in de Google Play Store tegenkomt. Ga je grafisch zwaardere games spelen dan ga je wel langere laadtijden tegemoet en moet je af en toe eens tegen een hapering kunnen. PUBG was op de laagste instellingen best nog wel te spelen. Aan de andere kant: als jouw budget 210 euro is, dan moet je ook niet beter verwachten.
De Moto G7 Power heeft 64 GB opslaggeheugen en als je van plan bent om veel muziek en foto’s op te slaan op je toestel, dan kan je ook nog gebruik maken van een geheugenkaart.
Ter referentie heb je hieronder nog een aantal uitslagen van de benchmarks. Je ziet bijvoorbeeld dat de G7 Power het daarin beter doet dan de duurdere G7, dat komt dus doordat de G7 een hogere resolutie heeft en er meer rekenkracht nodig is.

Accuduur
Hier is het allemaal om te doen natuurlijk, de accuduur. De Moto G7 Power wordt op de markt gebracht voor zij die hun toestel intensief gebruiken of niet elke dag willen opladen.
Er is letterlijk geen enkele dag geweest dat ik nog maar in de buurt kwam om de accu leeg te krijgen op één laadbeurt. De telefoon aan de lader hangen wanneer ik ging slapen en de ochtend daarna van de lader halen, zorgde voor voldoende power om een hele dag intensief gebruik te maken van de Moto G7 Power.
Ik schreef in mijn review van de Huawei P30 Pro al dat het Chinese toestel niet de onbetwiste nummer één was op gebied van accuduur, want die eer gaat naar de Moto G7 Power. Zo haalde de beste smartphone van dit moment, de Huawei P30 Pro, een score van 8386 punten en verpulvert de Moto G7 Power die score met 9671 punten. Dat zegt misschien weinig als je alle andere scores niet echt kent, dus laat het me met nog wat andere cijfers duidelijker maken: de PCMark battery life test simuleert een aantal zaken zoals browsen op het web, scrollen door social media, video bekijken, enzovoort. Deze worden achter elkaar uitgevoerd en dat wordt steeds herhaald, tot de accu van 100% naar 20% is gezakt. Op die test haalde de G7 Power 12 uur en 9 minuten op maximale helderheid en 29 uur en 35 minuten wanneer ik diezelfde test uitvoerde met minimale helderheid. De test simuleert dus een gemiddeld gebruik en door deze op de laagste en hoogste helderheid uit te voeren, geeft het je een idee hoe de accu het bij minder zwaar en zwaarder gebruik dan gemiddeld zal uithouden.
In de praktijk komt het er op neer dat ik met mijn intensief gebruik deze telefoon twee volle dagen op één laadbeurt kan gebruiken. Daarbij staat het grootste deel van de dag mijn helderheid op ongeveer 70%, gebruik ik meestal altijd mobiele data in plaats van de wifi, staan mijn locatiegegevens steeds aan en is de telefoon via bluetooth verbonden met mijn smartwatch. Zowel mijn privé als mijn werkmail zijn gesynchroniseerd en datzelfde geldt voor de verschillende sociale media-apps en messengers. Ik luister ook heel vaak naar Spotify en wissel dat af met het kijken van filmpjes op YouTube of Twitch.
Geen verbruik is hetzelfde en het blijft dus altijd moeilijk om mee te geven of de accu van een smartphone ook voor jou een volle dag mee gaat op één laadbeurt. Bij deze smartphone is dat echter geen enkel probleem om te zeggen: deze telefoon zal sowieso een volledige dag op één laadbeurt overleven.
Motorola zegt zelf dat de accu het langer dan twee dagen uithoudt en voor de gemiddelde gebruiker is dat helemaal niet gelogen! Wordt het tijd om de accu op te laden, dan is er een 18 Watt-lader meegeleverd in de doos die via usb-c je telefoon kan opladen. Door de 5.000 mAh-accu gaat dat niet op een half uurtje klaar zijn, maar gemiddeld werd de telefoon van zo’n 25% tot 100% opgeladen in een dikke twee uur, wat absoluut niet slecht is.
Schermontgrendeling
Motorola was één van de eersten om een vingerafdrukscanner te introduceren op een budgettoestel en ondertussen kunnen we het ons al niet meer inbeelden dat in deze categorie het niet aanwezig zou zijn. Dus uiteraard heeft de Moto G7 Power ook zo’n vingerafdrukscanner, die we aan de achterkant van de telefoon vinden. Een ideale plek om met je wijsvinger makkelijk je toestel te ontgrendelen. Dat ze het Motorola-logo er in hebben geplaatst, maakt het eens zo mooi vind ik.
De prestaties van deze vingerafdrukscanner zijn niet uitstekend. Ik moet toch af en toe opnieuw mijn vinger op de scanner leggen, iets wat bij de Moto G7 en G7 Plus vele malen beter gaat. De G7 Power is natuurlijk wel wat goedkoper, dus zal daar misschien wel wat op bespaard zijn. Als ik de prijs in gedachten hou, dan stoort het me niet. Als het mijn vinger registreert dan opent hij 97% van de tijd de telefoon heel snel, uitzonderlijk komt het voor dat hij hapert bij het ontgrendelen van de telefoon.
Je kan trouwens ook gebruik maken van gezichtsontgrendeling, maar zowel wij als Motorola zelf geven aan dat dit niet erg veilig is. Bij de registratie neemt het een foto van je gezicht en als je de telefoon via deze methode wilt ontgrendelen, volstaat het eigenlijk om ook gewoon een foto voor de selfiecamera te houden. Beetje kort door de bocht, maar zo werkt het wel. Je ziet dus dat het geen echt veilige methode is, maar wil je het toch gebruiken, dan kan dat.

Geluid
Er is een enkele luidspreker te vinden op dit toestel en deze zit bovenaan op de voorkant van het scherm. Deze werkt zowel als medialuidspreker, als ook voor het maken van telefoongesprekken.
Tijdens gesprekken heb ik niets om over te klagen, maar wanneer ik muziek speel of naar YouTube kijk dan klinkt het echt niet goed. Akkoord het toestel is redelijk goedkoop, maar dit kan toch beter hoor. Gelukkig is er wel een 3,5mm audio-aansluiting aanwezig, waardoor je geen last hebt van de minder goede (want slecht zou overdreven zijn) luidspreker.

Camera
Bij de meeste smartphones in deze prijscategorie zijn de camera’s meestal niet geweldig en helaas is dit ook het zwakke punt van de Moto G7 Power. Aan de achterkant vinden we een enkele 12 megapixelsensor met een f/2.0 diafragma.
Buiten in de zon maak je best mooie foto’s, maar vanaf dat je wat minder daglicht hebt, krijgt de G7 Power het wat moeilijk. Binnenshuis en bij mindere lichtomstandigheden gaat de kwaliteit nog harder achteruit, al is het ook niet dramatisch. De foto’s zijn goed genoeg voor op sociale media, maar zelfs daar zie je aan de foto’s dat ze genomen zijn met een goedkoper toestel.
Aan de voorkant vinden we een 8 megapixel-camera die net zoals alle andere smartphones in deze prijscategorie geen goede selfies kan nemen. Foto’s zien er vaag uit en tonen nauwelijks detail. Selfies onder mindere lichtomstandigheden zijn al helemaal om te wenen.
In vergelijking met de Nokia 5.1 Plus die ik eind vorig jaar heb getest, doet de Nokia het op gebied van camera toch vele malen beter.
Software
Ik ben fan van de software van Motorola. Deze leunt erg dicht tegen stock Android aan al voegt het wel wat eigen functies toe, door middel van de Moto-app. Die functies werken over het algemeen goed en zitten zeker niet in de weg. De bekende “chop chop” beweging om de zaklamp te openen en de twist-beweging om de camera te openen zijn er twee die heel leuk en makkelijk werken.
Verschillende andere bewegingen gebruik ik minder en sommigen helemaal niet. De beweging waar ik het minst tevreden van ben is ‘Vegen om te verkleinen’, zeg maar een één-hand-modus. Ik krijg het met één hand amper klaar om het aan te zetten. Met twee handen geen enkel probleem, maar je hebt die net nodig wanneer je geen twee handen vrij hebt. Beetje jammer dus.
De ‘1-knopsnavigatie’ die je bij de Moto Acties kunt activeren, werkt dan weer wel heel leuk. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit of ik dit nu aangenamer werken vind dan de traditionele 3-knopsnavigatie.
Het beste aan de Motorola-schil is dat het amper applicaties toevoegt: een fm-radio, Facebook en de Moto-app. De fm-radio is een leuke toevoeging en Facebook is te verwijderen. Er is dus amper bloatware die je moet proberen te verwijderen.
Updatebeleid
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.
Waar Motorola het vroeger best goed deed is dat de laatste jaren serieus afgezwakt. De Moto G7 Power komt uit de doos met de laatste nieuwe Androidversie 9.0 Pie, dus dat is al mooi. Daarbovenop is het ook gecertificeerd voor het Android Enterprise Recommended-programma, wat wil zeggen dat je regelmatig en snel beveiligingsupdates mag verwachten. Neem het wel met een korrel zout, want ondertussen zitten we al aan beveiligingsupdate mei en draait de Moto G7 Power nog steeds op die van december.
Ik vrees voor Motorola dat ze op deze manier niet lang meer in het recommended-programma zullen blijven.

Conclusie
Motorola heeft vier smartphones in zijn G-reeks uitgebracht waarmee het elke soort gebruiker onder de 300 euro kan bereiken. De Moto G7 Power kost 210 euro en daar krijg je erg goede prestaties voor in de plaats en een waanzinnige accuduur, die ongeëvenaard is. Zelfs de Moto 5E en de Huawei P30 Pro moeten het dik afleggen tegen de G7 Power.
Helaas heeft dit toestel ook een paar minpuntjes, zijnde de camera, schermresolutie en het geluid. De camera is zeker geen ramp, maar scoort naar mijn mening toch net onder het gemiddelde en de schermresolutie… tja, het komt de prestaties en accuduur ten goede natuurlijk, maar eigenlijk zou elk toestel vanaf 200 euro ondertussen toch een Full HD-scherm moeten hebben. Het enige echte minpunt voor mij is het geluid en ook op dit gebied heb ik al erger meegemaakt.
De Moto G7 Power is dus eigenlijk een heel goede telefoon voor zijn prijs en op dit moment kan je naar mijn mening all-round geen betere koop doen.
Heb je toch nood aan een iets betere camera, dan kan je de Huawei P Smart (2019) voor 199 euro overwegen of de iets duurdere (223 euro) Moto G7. Ook de Nokia 5.1 Plus is een optie, die kost tegenwoordig nog maar 141 euro.
Positieve punten
+ Accu
+ Prestaties
+ Prijs
+ Software
Negatieve punten
– Geluid
– Camera
– Schermresolutie
Moto G7 Power kopen
De Moto G7 Power is nu te koop bij onder andere bij MediaMarkt, Belsimpel, Bol.com en Coolblue voor een adviesprijs van 209,99 euro. Het toestel is te koop in de kleuren Ceramic Black (zwart) en Iced Violet (paars).
Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement of als los toestel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten