De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Moto 360: smartwatch met veel klasse

Ruud Caris
Ruud Caris
6 oktober 2014, 20:00
10 min leestijd
Review Moto 360: smartwatch met veel klasse

Lees verder na de advertentie.

Moto 360

Bij de aankondiging van Android Wear eerder dit jaar was de Moto 360 één van de smartwatches die getoond werden, samen met de LG G Watch. De reacties waren zeer positief: Motorola zou de smartwatch-markt kunnen openbreken met een rond horloge dat ook nog eens slimme functies had en draait op een systeem van Google speciaal aangepast voor wearables. Op papier was de Moto 360 dus een perfecte smartwatch en na de lancering begin september was deze dan ook snel uitverkocht. Wij hebben een zwart exemplaar kunnen bemachtigen vanuit de Verenigde Staten, reviewen maar dus!

Design

Bij een smartwatch is design misschien nog belangrijker dan bij een smartphone, los van alle functies is het ook een stijl-accessoire die gedragen wordt en vaak zichtbaar is. Natuurlijk moet je hem zelf mooi vinden, maar als de omgeving er ook nog positief op reageert is het mooi meegenomen. Zowel dat eerste als het laatste was bij mij het geval met de Moto 360. De reacties waren vooral in de trend van: ‘is dat echt een smartwatch?’. Zelfs mijn redelijk sceptische vriendin was overwegend positief (en dat is een dingetje!). 

De Moto 360 ziet er ook niet uit als de standaard geeky smartwatch en is mede door de ronde vorm een strak, minimalistisch exemplaar. Vooral als het scherm uitstaat is dit slimme horloge heel strak, het zwarte exemplaar heb ik meer als mode-accessoire ervaren dan als smartwatch. Dat was bij andere wearables, zoals de Pebble, Samsung Gear (Fit) en de COOKOO, die ik heb getest niet het geval. De Moto 360 voelt gewoon niet als een slim horloge, ook al heeft deze wel vele slimme functies.

Eén minpunt aan het bandje heb ik aan den lijve mogen ondervinden, iets wat ik als frequent horloge-drager nog niet eerder heb meegemaakt. Het bandje heeft gezorgd voor een klein wondje aan de binnenkant van mijn pols. De horloge zat niet te strak, maar na dag twee ontdekte ik dit plekje. Dit is de plaats waar de sluiting van de Moto 360 tegenaan drukt met ernaast een kleine irritatie. Of dit aan de Moto 360 of mijn lichaam ligt laat ik even in het midden, maar het is wel een klein (dragelijk) ongemak. Nu (dag 6) is het wel nog aanwezig, maar lijkt het te genezen en zijn er geen nieuwe plekken meer bijgekomen.

Het formaat van de Moto 360 valt mij erg mee, de grootste horloge die ik persoonlijk gedragen heb is een TW-steel van 45mm, deze is 46 millimeter, dus het verschil is minimaal. Met relatief kleine polsen was ik wel enigszins bang voor het formaat, maar dit is mij meer dan meegevallen. 

Het meegeleverde bandje van de zwarte versie is gemaakt van zwart, zacht leer. Dit voelt prettig aan en is makkelijk te buigen. Door het gekozen materiaal zijn hier wel snel krasjes zichtbaar, maar gelukkig is het bandje te vervangen. Hou er hierbij wel rekening mee dat niet elk standaard bandje erop past door een inkeping die in het bandje moet zitten.

Aan de zijkant vinden we daarnaast nog een uitstekende, zwart met goudkleurige knop. Dit is ook direct de enige button die, behalve om snel naar de instellingen te gaan, eigenlijk niet gebruikt hoeft te worden. Het is wel mogelijk hiermee het scherm aan- en uit te zetten, maar persoonlijk merkte ik dat op het scherm tikken indien nodig prettiger werkte.

Bediening en prestaties

Zoals eerder aangegeven zijn er meerdere manieren om het scherm van de Moto 360 aan te zetten: drukken op de knop aan de zijkant, tikken op het scherm of je arm optillen. Persoonlijk wissel ik af tussen het tikken en optillen, dit werkt het prettigst, de knop gebruik ik erg weinig. Het scherm uitzetten kan eveneens op drie manieren: wachten totdat de tijd verstreken is en het scherm zelf uit gaat, het knopje aan de zijkant of het horloge afdekken met je hand. Verder gaat de bediening via touch op het scherm en vooral swipe-bewegingen worden hierbij veel gebruikt. De bediening wijst zich redelijk vanzelf, na een paar dagen wennen gaat dit vanzelf en sleep je de notificaties weg alsof het nooit anders geweest is.

Een irritatie is een groot woord, maar het gebeurde mij regelmatig dat ik het scherm met de watchface (wijzerplaat) naar beneden trok. Daar is te zien hoeveel accucapaciteit er nog beschikbaar, maar wordt het device ook gemute. Het verschil tussen kijken naar de accuduur en hem net iets verder omlaag trekken en te muten is net iets te klein. Hierdoor werd de Moto 360 vaak stil gezet, terwijl ik alleen maar de accuduur wilde zien. Verder ging het scherm in Ambient mode regelmatig aan tijdens bijvoorbeeld het eten (draag horloge links) en het typen. 

De Moto 360 draait op een chipset die al vier jaar meedraait. Dat is op zichzelf natuurlijk geen goed teken, er is veel veranderd de afgelopen jaren. Nu heeft dit deels effect op de accuduur, maar ook direct op de prestaties. Er is vaker een kleine vertraging merkbaar voordat een actie uitgevoerd wordt als het scherm aangezet wordt, vooral als je daarna direct iets wil doen. Het lijkt erop dat de processor dan even moet bijschakelen om dit te kunnen doen. Dit is op zich niet hinderlijk, maar had wellicht voorkomen kunnen worden met een iets nieuwere chipset. Verder is er 4 GB opslag, 512 MB geheugen, 320 mAh-accu, Bluetooth 4.0 aanwezig en is de Moto 360 waterdicht (IP67).

Al met al zijn de prestaties van deze stijlvolle smartwatch voldoende, maar is er zeker ruimte voor verbetering.

Scherm

Om je pols draag je een 1,56 inch-scherm met een resolutie van 320×290 en Gorilla Glass 3, om krassen te voorkomen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hier zijn meer pixels op te zien dan op je smartphone, vooral als het om tekst gaat. Nu heb ik hier totaal geen moeite mee, een superhelder scherm is wat mij betreft geen vereiste voor een smartwatch, maar het vraagt wel enige gewenning om recht op de Moto 360 te kijken. Aan de zijkanten is het scherm iets afgerond waar deze de behuizing in gaat. Vooral in het begin kijk je hier regelmatig door. Als je daardoor kijkt is het net alsof je een bril draagt die niet helemaal scherp is, maar deze ruimte is zo minimaal dat je hier geen last van hebt. 

Nu natuurlijk de grote hamvraag als het op het scherm aankomt: is de zwarte rand aan de onderzijde storend? Totaal niet! Om alles te verwerken in de Moto 360 moest Motorola een keuze maken, of een dikkere bezel (rand) of een niet volledig rond scherm. Ze hebben gelukkig voor het laatste gekozen, dit is totaal niet storend tijdens het gebruik. Wel lijkt het erop dat Android Wear nog niet helemaal geoptimaliseerd is voor ronde schermen, bij bepaalde meldingen en apps vallen teksten weg en zijn dus niet helemaal te lezen. Dit betreft vaak één, of maximaal twee letters, maar zou in een eventuele software-update wel opgelost kunnen worden.

Android Wear

Dit is mijn eerste langdurige ervaring met Android Wear en ben erg te spreken over de simpele opzet van dit besturingssysteem van Google voor wearables. Het zit logisch in elkaar, alle meldingen staan in principe onder elkaar en er kan gebladerd worden door de swipen, meer informatie komt tevoorschijn door naar links te vegen en het archiveren van de melding door naar rechts te glijden met je vinger.

Op het toestel is weinig met instellingen te doen, de helderheid kan aangepast worden, vliegtuigmodus en ‘Ambient screen’ aan of uit en de helderheid en watchface kunnen ingesteld worden. Er zijn een aantal standaard watchfaces beschikbaar voor de Moto 360 die allemaal de klok een ander uiterlijk geven. Motorola heeft een speciale app, Motorola Connect, waarmee er aanpassingen gedaan kunnen worden in het uiterlijk. Hierin is onder andere de ‘laatst gezien’ terug te vinden, je zogenaamde Welness-profiel en de kleuren van watchfaces kunnen aangepast worden. Zo zijn achtergronden te veranderen (zwart en wit) en de accenten aan te passen qua kleur. Verder is de accustatus af te lezen. 

De Android Wear-app doet de rest en koppelt de standaard-apps om acties uit te voeren (Wunderlist voor notities, Google Maps voor navigatie enz.) en heeft nog een aantal instellingen zoals bijvoorbeeld het stil zetten van de smartphone als er een Android Wear-apparaat gekoppeld is. Deze app is identiek voor alle smartwatches die draaien op Android Wear en dus ook te gebruiken met bijvoorbeeld de Samsung Gear Live en LG G Watch R.

In de Moto 360 zit een stappenteller en hartslagmeter ingebouwd, je kunt ervoor kiezen dit al dan niet weer te geven tussen de meldingen. De stappen spreken redelijk voor zich en de hartslagmeter heeft een modus waarmee er bekeken wordt of en hoeveel actieve beweging je hebt in een week. De standaard die hiervoor ingesteld is, is 30 minuten per dag actieve beweging met een minimum  van vijf dagen per week. Nu blijkt dat dit niet heel accuraat werkt, het typen wordt ook gezien als actieve beweging en zelf had ik dit dan ook snel behaald.

Accuduur

Naast het formaat was ik ook erg bang voor de accuduur van de Moto 360, eigenlijk wist ik dat ik deze smartwatch niet moest kopen (hier 5 redenen om de Moto 360 níet te kopen), maar ben achteraf blij dat ik het toch gedaan heb. Nu was er begin oktober wel een grote update die de accuduur van dit horloge sterk zou moeten verbeteren. Inmiddels haal ik ruim een dag met de accu van deze Motorola-horloge en dit is met zowel Ambient-modus aan als uit. 

Als je arm opgetild of op een bepaalde manier bewogen wordt wanneer het apparaatje in Ambient-modus staat, zal het scherm oplichten, eerst gedempt, vervolgens feller als deze omhoog wordt bewogen om bijvoorbeeld de tijd of meldingen te bekijken. Wanneer je de Ambient-modus inschakelt, verschijnt er direct een waarschuwing dat dit meer accu kan gebruiken. Logisch, hierdoor gaat het scherm vaker aan. Door een langere scherm-aan-tijd zal de accu dus zwaarder belast worden, in theorie, want in de praktijk blijkt dit verschil minimaal. Bij beide dient de Moto ’s nachts opgeladen te worden, daarom heb ik ervoor gekozen de Ambient-mode aan te zetten.

De lader maakt veel goed, deze draadloze oplader (Qi-standaard) voor de Moto 360 ziet er stijlvol uit, kan aangesloten worden op elke microUSB-lader en heeft ook nog eens een mooi klokjes als deze op aan het laden is met een blauwe cirkel, tijd en accupercentage die perfect kan dienen als wekker naast het bed. Hierbij moet ik wel aangeven dat deze vrij licht is, dus mensen (zoals mijn vriendin), die niet goed tegen licht kunnen ’s nachts, kunnen hem beter elders opladen.

Conclusie

De Moto 360 is op dit moment de topper onder smartwatches, misschien niet als het om de specificaties op papier gaat, maar dit is in de praktijk wel de eerste smartwatch waar ik daadwerkelijk mee rond zou lopen. Natuurlijk is Android Wear nog in ontwikkeling en zijn er nog grote stappen te maken, maar de basis begint redelijk stabiel te worden. De beschikbaarheid van de Moto 360 is momenteel wel nog een probleem (oktober 2014), deze zou vanaf november wel beter leverbaar moeten zijn. De Nederlandse prijs zal op € 249 liggen, bestellen kan in het zwart en grijs. Wij hebben hem uit Amerika via onze vrienden van USA2YOU.

Pluspunten

→ Stijlvol uiterlijk met acceptabel formaat

→ Voldoende accuduur (1 dag)

→ Android Wear wordt actief ontwikkeld

Minpunten

→ Irritaties op pols

→ Specificaties (en prestaties) hebben ruimte voor verbetering

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!