Loqed Smart Lock, de geschiedenis
Thuiskomen zonder sleutels, dat is de gedachte achter het slimme slot van Pierre van den Oord en Jeroen van Oorschot. Zij richtten het bedrijf Loqed op, haalden 1,7 miljoen euro binnen via investeerders, en ontwikkelden het slimme slot onder dezelfde naam. De start-up is inmiddels al vier jaar bezig met het bouwen, programmeren en testen van de hardware en software en in januari werd het slimme slot officieel aangekondigd.
Met de eerste oplage van 1.000 stuks, die in oktober wordt uitgeleverd, zal de uiteindelijke versie van het slimme slot in Nederland op de markt komen. Het slimme slot kan je dan aanschaffen voor een adviesprijs van 399 euro. Daarna zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië aan de beurt.
Ik noem dit artikel een preview omdat ik een pre-productiemodel van het Loqed Smart Lock heb getest. Dat is een model waarbij enkele onderdelen er nog niet precies zo uit zien zoals de definitieve versie, maar wel voor 95%. Zo is bijvoorbeeld de kleur van de buitenmodule iets donkerder uitgevallen, waardoor het display minder goed is af te lezen. De werking ervan komt wel overeen met de definitieve versie.
Loqed is dus een Nederlands bedrijf en is van plan om het beste smart lock van Europa op de markt te brengen. Gaan ze die belofte waarmaken? Je leest het in deze preview.
Installatie
Volgens Loqed kan “iedereen die een IKEA-kastje kan monteren” het slimme slot zelf monteren. Je hebt alleen een schroevendraaier en 20 minuten tijd nodig en de boormachine kan in de schuur blijven liggen. Om eerlijk te zijn, geloofde ik hier niet direct in maar het verhaal klopt wel, de installatie is erg eenvoudig. Alhoewel je wel de hele cilinder van je slot moet vervangen door het deurbeslag van Loqed. Dat is dus wel wat iets meer werk dan andere slimme sloten waarbij je het slimme slot op de cilinder monteert.
Voor de installatie kun je een online installatiehandleiding gebruiken. Deze handleiding wordt overigens nog flink uitgebreid voor de officiële release, en dat is ook wel nodig. Er komt ook een duidelijk filmpje van de installatie op verschillende deurtypen.
Binnenmodule
Heb je geen schroevendraaier? Dan kun je altijd nog een gecertificeerde slotenmaker het slimme slot voor je laten installeren. Voor een bedrag van 99 euro kun je die aanvragen. Een goedwerkend Euro Profiel-deurmechanisme is overigens een vereiste. Je kan hier kijken of jouw deurslot in aanmerking komt.
Het Loqed Smart Lock komt met een binnen- en buitenmodule en wordt gevoed door 8 AA-batterijen. In de toekomst komt daar ook nog een adapter bij die kan worden verbonden met de interne stroomaansluiting. Er zit ook een bridge in de doos. Dankzij deze bridge verbind je het slot met je wifi-netwerk en kun je sleutels aanmaken en verwijderen en de deur op afstand openen. Zonder de bridge open je de deur via bluetooth of een pincode.
In de doos:
Hoe werkt het?
Loqed is naar eigen zeggen gericht op mensen die interesse hebben in smarthome-apparaten, maar het bedrijf wil ook gezinnen ervoor warm maken, onder andere door de zogenaamde ‘touwtje uit de brievenbus’-functie. Die functie leg ik later in de review uit, maar eerst begin ik met de werking van het slimme slot.
Je opent het slimme slot met je smartphone. Je kan je huissleutels dus thuislaten. Dat is niet nieuw, want sleutelloze sloten bestaan al langer. Zo testte ik een tijdje geleden het slimme slot van Nuki dat ook wordt geopend met een smartphone. Loqed komt daarentegen wel met het openen van de deur via een aanraking. Je kan je smartphone dus in je zak houden, want je hoeft alleen met je vinger even op het slot te drukken. Dat lijkt misschien op vingerafdrukherkenning maar dat is het niet.
Het slot werkt met bluetooth en optioneel ook met wifi (via de bridge). Je hebt een telefoon nodig die minimaal met Android 8.0 of iOS 11 of hoger werkt en waarbij bluetooth aan staat.
Touch to open
‘Touch to open’ is wat mij betreft de belangrijkste functie van het Loqed-slot en meteen de hoogste psychologische drempel. Deze functie werkt met positiebepaling via gms-masten en wifi, geofencing, en bluetooth. Een uitgebreide uitleg van de werking ervan vind je hier.
In het kort: alleen als je in de buurt van het slot bent (~3 meter), wordt op het display ’touch to open’ weergegeven en kan de deur met een druk op het slot geopend worden. Dat geldt overigens niet als je binnen bent. Het slimme slot weet namelijk, dankzij twee antennes, precies wanneer je vlak voor je deur staat. Dat voorkomt ongewenste situaties zoals het openen van de deur als je even naar de schuur loopt of de hond in de buurt aan het uitlaten bent. ‘Touch to open’ werkt ook alleen als je tenminste 500 meter van je huis verwijderd bent geweest voor 10 minuten. Voldoe je niet hieraan, dan kun je het slot alleen via de app of met de pincode openen.
Uiteraard heb ik dat getest en inderdaad, het slot geeft pas een melding dat de deur geopend kan worden als je een paar meter ervan verwijderd bent. Dat geeft meteen een goed gevoel, want zo ben je ervan verzekerd dat alleen jij de voordeur open kan doen. Ook de bediening van het display gaat prima, even erop drukken en de deur gaat open.
Sleutels voor de kinderen
Dankzij de bridge kun je digitale sleutels aanmaken en verwijderen en de deur op afstand openen. Sleutels aanmaken kan in de Loqed-app. De sleutel kun je vervolgens via een berichtendienst zoals WhatsApp, sms, of e-mail versturen. Laat de ontvanger het bericht wel verwijderen zodra hij of zij de sleutel in de app geïmporteerd heeft.
Zo maak je dus een sleutel aan voor de kinderen, voor de schoonmaakster of de oppas. Je kan in totaal 200 sleutels aanmaken, eventueel met een eigen pincode en andere opties. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om de mensen die een sleutel hebben op bepaalde tijden binnen te laten. Zodra iemand met een sleutel naar binnengaat, ontvang je een melding op je telefoon.
Staat er een koerier voor de deur en ben je nog niet thuis? Staan je schoonouders al op de stoep en ben je nog in de supermarkt? Dan kan je dankzij diezelfde bridge de deur voor de koerier of je schoonouders op afstand openen.
Touwtje uit de brievenbus
Het ‘touwtje uit de brievenbus’ krijgt met dit slot een nieuw leven. Als de kinderen aan het buitenspelen zijn, kunnen zij met deze functie naar binnen zonder dat ze een telefoon of een pincode nodig hebben.
Nachtslot
Het Loqed Smart Lock heeft ook een nachtslot. Het nachtslot kun je, als je binnen bent, erop zetten door aan de knop te draaien. Vanaf de buitenkant zet je het nachtslot erop als je 2 seconden lang met je vinger op het scherm drukt. Je kan het nachtslot ook via de app bedienen. Via de optie ‘Auto-unlock’ in de app kun je tevens automatisch het nachtslot van de deur laten afhalen als je eraan komt lopen.
Smartphone vergeten of batterijen leeg?
Heb je je smartphone niet bij je of is ‘ie leeg? Dan kan je met een zescijferige pincode alsnog het slot openen. Is je telefoon gestolen of ben je hem verloren? Dan kun je via de website je wachtwoord wijzigen zodat anderen niet bij je sleutels kunnen.
De batterijen die in het slot zitten, gaan negen tot twaalf maanden mee. Als ze bijna leeg zijn krijg je een melding. Heb je deze melding genegeerd en zijn ze leeg? Dan kun je het slimme slot een kickstart geven met een 9-volt batterij. Het slot heeft dan net even genoeg stroom om geopend te worden.
Beveiliging
Het Loqed Smart Lock is SKG 3-sterren gecertificeerd, dat is de hoogste veiligheidsgraad, en voldoet ook aan de eisen die verzekeraars stellen voor de inboedelverzekering. Het SKG 3-sterren-certificaat is overigens alleen geldig als aan deze eisen wordt voldaan. Het slot heeft geen sleutelgat en is daardoor niet kwetsbaar voor de meeste bestaande inbraakmethoden. De cilinder in het slot heeft een beveiliging tegen boren.
Daarnaast wordt de software van Loqed beschermd door end-to-end-encryptie die ook door banken wordt gebruikt. Loqed kan ook je digitale sleutels niet zien. Ben je je account-wachtwoord én je persoonlijke toegangscode vergeten, dan kan Loqed met geen mogelijkheid de deur voor je openen. De sleutels krijgen tevens een unieke encryptiesleutel per gebruiker, zodat ze moeilijk te kopiëren zijn.
Loqed-app en integraties
De Loqed-app kan qua design en gebruikersvriendelijkheid nog een opfrisser gebruiken maar dat zal tegen de officiële release vast en zeker via een update gebeuren. Je kan er in ieder geval sleutels aanmaken en verwijderen, per gebruiker permissies instellen, het slot een naam geven, een activiteitenlogboek bekijken en meer. De basisfuncties zijn aanwezig.
In de toekomst worden nog zaken toegevoegd als het instellen van toegangstijden voor gezinsleden en bezoekers, two-factor-authenticatie voor de app en automatisch openen/sluiten op een bepaalde tijd.
Ondersteuning voor de Google Assistant staat hoog op de agenda en zal als één van de eerste directe integraties volgen. Tot die tijd kun je via IFTTT en webhooks een koppeling met het slimme hulpje van Google maken. Alleen is deze oplossing niet voor iedereen weggelegd. Dat geldt ook voor het koppelen van het slimme slot aan Domoticz. Dat is open source software waarmee een enorme lijst van aan apparaten bediend kan worden op afstand. Integratie met Apple HomeKit, Homey en slimme videodeurbellen volgt ook nog.
Conclusie
Het belangrijkste voor mij is, dat een slim slot werkt zoals het hoort. Zo’n slot moet dus voor de volle 100% goed functioneren en niet voor 85%. Op deze manier krijg je vertrouwen in het apparaat en kun je de psychologische drempel dat zo’n slim slot met zich meebrengt, achter je laten. Het Loqed Smart Lock heeft dit voor mij bewerkstelligd. Ik durf met een gerust hart de deur achter mij dicht te trekken en de sleutels binnen te laten.
Voor een bèta zit het Loqed Smart Lock dus erg goed in elkaar, al kan er nog wel één en ander aan de app verbeterd worden. Dat geldt ook voor de gebruikersvriendelijkheid van sommige andere functies van het slot. Uiteraard heb ik alle feedback doorgespeeld aan Loqed en ze hebben het opgelost of houden er rekening mee bij de uiteindelijke release.
Het is Loqed dus gelukt om een veilig slot af te leveren die voor mij werkt als ‘daily driver’, maar op het gebied van gebruikersvriendelijkheid kan er nog wat verbeterd worden. Ik ga er wel vanuit dat dit in de nabij toekomst opgelost gaat worden. De vraag of Loqed met zijn Loqed Smart Lock het beste smart lock van Europa in huis heeft, kan ik nog niet beantwoorden. Ik zal dit pas kunnen doen als het slimme slot in oktober breed beschikbaar komt.
Loqed Smart Lock kopen
Je kan het Loqed Smart Lock tijdelijk met introductiekorting aanschaffen voor 349 euro. De reguliere adviesprijs van het slimme slot is 399 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten