De LG Wing is een telefoon met draaischermen die meer schermruimte belooft dan een standaard toestel. Hij is anderzijds ook voordeliger dan de vouwbare telefoons die op de markt verschijnen. Wij gingen hem testen.
LG Wing
LG heeft het voorbije jaar het roer volledig omgegooid als het om smartphones gaat. Na de G-reeks en de V-toestellen kregen we dit jaar de LG Velvet (649 euro) en de Wing (1099 euro). Wat deze flagships met elkaar gemeen hebben is de ondersteuning voor twee schermen. Dat gebeurt bij de velvet met het bekende Dual Screen-accessoire, maar met de Wing probeert LG iets volledig nieuw.
De Wing heeft een hoofdscherm dat je in een hoek van 90 graden naar links roteert om plaats te maken voor het tweede scherm. Dat tweede paneeltje is kleiner, en samen staan de schermen in een T-vorm opgesteld – de Swivel Mode – zodat je kan genieten van extra schermruimte en nieuwe mogelijkheden in apps en games. Maakt de Wing echt het verschil met zijn draaischermen? We bespreken het hier.
Specificaties
Behuizing: | Gorilla Glass 5 (voor- en achterzijde), aluminium frame |
Afmetingen en gewicht: | 169,5. x 74,45 x 10,9 mm, 260 gram |
Hoofdscherm: | 6,8 inch OLED, 60 Hz, 2460 x 1080 pixels |
Tweede scherm | 3,9 inch OLED, 60 Hz, 1280 x 1080 pixels |
Processor: | Snapdragon 765G |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB |
Camera’s achter: | 64 MP hoofdcamera met OIS (f/1.8), 13 MP groothoekcamera (f/1.9), 12 MP groothoekcamera (f/2.2) met gimbalstabilisatie |
Camera’s voor: | 32 MP (f/1.9), pop-up-camera |
Accu: | 4.000 mAh, 25W snelladen, draadloos laden |
Androidversie: | Android 10 |
Extra’s: | IP54 spatwaterdicht, 5G, Swivel Mode |
Adviesprijs: | ‚ 1099 |
Design
Twee draaischermen
Laat ons beginnen bij het aspect van de Wing waar je echt niet omheen kan. Als je de telefoon voor de eerste keer bekijkt dan lijkt hij op een gewone telefoon, maar dan eentje die extra dik en zwaar is. Vervolgens kan je het hoofdscherm wegklappen door het met je duim langs de onderkant naar links te vegen. Als je het tweede scherm van de Wing openklapt dan staat het hoofdscherm van de telefoon horizontaal. Het tweede scherm is vervolgens te zien in de palm van je hand. Dat draaien werkt vlot en het kan met één hand, alleen het terugdraaien gaat helaas wat minder vlot.
Bij zowat alles dat beweegt aan het design van een smartphone, rijst automatisch de vraag: “kan het stuk?”. We krijgen van LG vervolgens een antwoord dat vergelijkbaar is met datgene wat we horen bij vouwbare telefoons, namelijk dat je de telefoon 200.000 keer kan opendraaien. Het is helaas iets wat we niet kunnen testen op de redactie.
Ik stelde me in mijn hands-on wel de vraag of het niet beter is dat het systeem gemotoriseerd zou werken met een knop, want op die manier ben je er zeker van dat het scharnier van de telefoon niet geforceerd wordt door bruuske draaibewegingen. Anderzijds kan je de telefoon dan ook laten inklappen met maar één hand. Ik denk ook na een langere testperiode dat dat nog altijd de beste gebruikservaring zou opleveren. We hebben verder nog over de precieze werking van Swivel Mode in het gedeelte ‘Software en Swivel Mode’.
Fysieke eigenschappen
Naast het draaiend aspect van de smartphone, heeft de telefoon een randloos ontwerp voor het hoofdscherm. Onderaan is wel een kleine kin zichtbaar. De Wing voel eerder groot, dik en zwaar aan, en dat is een eigenschap die sommige smartphonegebruikers zal afschrikken. Na de Wing van LG ging ik aan de slag met de Realme 7 Pro die een wat kleiner scherm heeft en lichter is dan de 260 gram van de Wing.
Het is me nooit eerder zo sterk opgevallen bij het wisselen van een telefoon dat het ene toestel beduidend lichter is en makkelijker in de hand ligt dan het andere. Al is de vouwbare Z Fold 2 van Samsung nog wel dikker ook met zijn 282 gram zwaarder dan de telefoon van LG. Toch is het zeker interessant om zelf eerst in een winkel de Wing in de hand te nemen alvorens een beslissing te maken over een aankoop.
Knoppen en vingerafdrukscanner
De LG Wing heeft aan de rechterkant zijn volumeknoppen en powerknop, maar die staan niet op de meest geschikt locatie. Ik moet mijn duim behoorlijk rekken om het volume aan te passen en in Swivel mode verdwijnen de drie knoppen achter het hoofdscherm zodat je ze niet vlot kan indrukken. LG had dit probleem kunnen voorkomen door de powerknop wat lager te zetten en de volumeknoppen eventueel naar links te verhuizen tot net onder het hoofdscherm als het openklapt. Het Zuid-Koreaanse techbedrijf koos daarentegen voor een volume-slider in de software, maar dat werkt niet zo prettig.
LG heeft ook de kans gemist om bij deze telefoon te kiezen voor een vingerafdrukscanner op de achterkant of één die in de powerknop zit verwerkt. Als je telefoon vergrendeld is en je klapt hem open in Swivel mode dan zie je de vingerafdrukscanner voor je ogen wegdraaien met het hoofdscherm. Dat is niet erg handig, want je moet dan een pincode intikken op het tweede scherm om toegang te krijgen tot je telefoon. Slimmer is dus om eerst te ontgrendelen en dan pas open te klappen, maar na bijna twee weken van testen betrap ik me sporadisch nog steeds op die fout.
Tot slot heb je de onderzijde waar je een usb-c-poort vindt en een speaker. Achteraan zie je camera-eiland dat dezelfde kleur heeft als de achterzijde van het toestel. Dat is een leuke design-touch. De Wing heeft een achterzijde die het invallende licht weerkaatst en het resultaat is dat je vingerafdrukken niet of nauwelijks ziet. Sterk werk.
Schermen
Bij een telefoon met twee schermen wil je ook wel naar een kwalitatief paneel kijken, en dat heeft LG goed begrepen. Als je eerst de telefoon met enkel het hoofdscherm gebruikt en vervolgens naar Swivel mode gaat met het tweede scherm, dan krijg je niet het gevoel dat je plots naar een slechter tweede scherm kijkt.
Het hoofdscherm van de Wing heeft een groot 6,8 inch formaat en het is een OLED met een resolutie van 2460 x 1080 pixels. Het tweede scherm is eveneens een OLED-paneel, maar dan met een kleiner 3,9 inch formaat en een relatief hoge resolutie van 1240 x 1080 pixels. Beide panelen hebben mooie, opvallende kleuren zonder dat ze te verzadigd aanvoelen. De Wing gebruikt wel 60 hz-schermen, en voor smartphonegbruikers die een verversingssnelheid van 90 Hz of meer gewend zijn, valt het op dat animaties er soms niet vloeiend uitzien. Dat zie je vooral ook duidelijk in combinatie met de live achtergrond op het startscherm.
LG is ook erg slim met het bepalen van de helderheid, want standaard synchroniseert het de helderheid van beide schermen. Zo valt er geen groot verschil op tussen beide panelen, en zo’n verschil zie je alleen bij de hoogste helderheid in uitzonderlijke situaties. De automatische helderheid werkte ook nog eens prima, want ik moest nooit ingrijpen om handmatig aanpassingen te maken. LG heeft dus prima werk verricht met deze Wing, en het tweede scherm bij deze telefoon voelt zonder twijfel beter aan dan het Dual Screen-accessoire wat we gewend zijn bij andere LG-smartphones.
Swivel mode
We hebben nog nooit eerder een telefoon gezien die uitpakt met een Swivel mode waarbij twee schermen in een T-vorm staan opgesteld. Als eerste is er het grote, liggende hoofdscherm, en verticaal heb je het kleinere tweede scherm dat je in de hand houdt. Bij zo’n bijzondere hardware is ook aangepaste software vereist, en LG moest dus innovatief uit de hoek komen.
Er bestaat op softwaregebied geen kant-en-klaar voorbeeld dat LG zomaar kon overnemen, want zelfs de manier waarop vouwbare telefoons hun scherm uitbreiden, is niet te vergelijken met Swivel Mode op de Wing. Dat komt omdat de Wing het hoofdscherm niet uitbreidt tot een groter paneel zoals bijvoorbeeld de Z Fold 2 van Samsung die je openvouwt. De Wing zit met twee verschillende schermen die elk een eigen doel hebben, maar wel samen worden gebruikt.
Kort samengevat wist deze T-opstelling van schermen mij niet helemaal te overtuigen. Er waren situaties waarbij de schermen van de Wing schitterend werken. Ik kon bijvoorbeeld halvelings de gebeurtenissen in een video op YouTube volgen en ondertussen door een sociale media-app scrollen op het tweede scherm, en dat allemaal terwijl ik mijn telefoon met één hand bedien.
Pluspunten Swivel Mode
De Wing doet het dus meestal goed op momenten waarbij het liggende hoofdscherm een rol kan spelen, en dat is bijna altijd in video-apps. Apps van YouTube, tot Netflix en Twitch. Gebruik je bijna dagelijks voor lange tijd dergelijke apps, dan krijg je dankzij de Wing de mogelijkheid om daarnaast nog een andere activiteit uit te voeren. Elke andere app die je verticaal gebruikt, werkt gewoon vlot met het tweede scherm, en met een tik aan de zijkant van het tweede scherm kan je even het menu voor de mediabediening erbij nemen als je bijvoorbeeld even de video op het hoofdscherm wil pauzeren of terugspoelen.
De Wing werkt gewoon goed voor dit soort van toepassingen, en LG laat je zelfs met de Multi-apps functie snelkoppelingen inschakelen voor apps die je geregeld samen gebruikt op de twee schermen. Je kan die snelkoppelingen dan op het tweede scherm plaatsen. De Wing heeft namelijk drie startschermen. Eén voor het hoofdscherm bij normaal gebruik, een tweede voor het liggende hoofdscherm van Swivel Mode en een derde voor het tweede scherm in Swivel Mode. Personalisatiemogelijkheden genoeg.
Minpunten Swivel Mode
Al zijn er helaas te veel situaties wanneer de Swivel Mode gewoon niet handig is. Veel apps werken gewoon helemaal niet of niet goed in liggende stand, en vandaar dat ik eerder stelde dat de Wing voornamelijk goed werkt met video-apps. Er zijn wel uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld Google Maps. Maar als je bezig bent met Googles kaarten- en navigatie-app zijn er weinig taken die je doorgaans kan combineren. LG pakte eerder wel uit in een video met een navigatie-app voor in de auto die je vervolgens laat bellen dankzij de interface in het tweede scherm, maar die app werkte niet op ons testexemplaar.
Toch heeft LG wel een paar samenwerkingen aangegaan met derde partijen om hun apps te optimaliseren voor het tweede scherm. In het racespel Asphalt 9 zie je bijvoorbeeld een minimap van de racetrack tijdens het rijden, en ook in de menu’s van de game zie je extra informatie op het tweede scherm. Op zo’n momenten proef je wel potentieel.
Verder heb je nog de Whale browser, want daarmee kan je een YouTube-video bekijken op het hoofdscherm om dan reacties te zien op het tweede scherm. Alleen kan je de vraag stellen of je die third-part-browser wel wil gebruiken in plaats van Chrome en ook of je de liever YouTube gebruikt vanuit de browser dan met de aangepaste app. Kortom, LG heeft niet de juiste samenwerkingen met derden aangegaan. Zeker als je kijkt naar Motorola dat bijvoorbeeld met Google ging werken voor zijn QuickView-scherm op de Motorola Razr 5G.
Verder merken we dat LG wel goed heeft nagedacht over toepassingen voor zijn T-opstelling van schermen. Het bedrijf laat je bijvoorbeeld het tweede scherm als touchpad gebruiken voor een muisaanwijzer op het eerste scherm. Dat ziet er grappig uit en het is an sich goed uitgewerkt in combinatie met intuïtieve gestures, maar er zijn te weinig echt handig toepassingen voor deze functie. De software van de Wing voelt aan als het resultaat van een brainstormsessie waarbij werknemers de opdracht kregen om zoveel mogelijke toepassingen voor de twee schermen te bedenken en uit te werken.
Daarnaast is de Wing ook niet altijd sterk voor toepassingen waarbij hij juist geschikt moet zijn. We hadden het al over video’s, maar soms wil je ook een video bekijken zonder je telefoon vast te houden. Wel, dan kan je de Swivel mode al niet gebruiken.
Camera’s
De LG Wing heeft aan de achterkant drie camera’s, en ook met die cameraopstelling onderscheidt LG zich ten opzichte van veel andere telefoon. Als eerste is er een 64 MP hoofdcamera met een f/1.8-diafragma en een sensorgrootte van 1/1.72 inch. Verder is er een 13 MP camera met groothoeklens en een f/1.9-diafragma, en tot slot een tweede groothoekcamera. Deze heeft 12 MP en een f/2.2-diafragma.
De groothoekcamera’s nemen beelden bij respectievelijk een hoek van 117 graden en 120 graden. LG gebruikt de 13 MP camera veelal voor fotografie terwijl de tweede voor video wordt ingezet vanwege de gimbalstabilisatie op drie assen. Tot slot is er nog een gemotoriseerde 32 MP selfiecamera.
Ik was over het algemeen erg tevreden van de fotografieprestaties van de Wing. De hoofdcamera en 13 MP groothoekcamera nemen foto’s met natuurlijke kleuren en ook ‘s nachts zien beelden er goed uit. LG laat dan ook een sterke beeldverwerking zien. Minder enthousiast ben ik dan weer over de nachtmodus die beelden tracht op te lichten, maar met veel kwaliteitsverlies. Ik mis ook een telecamera voor optische zoom bij een telefoon uit deze prijsklasse.
Bekijk de foto’s:
Video
Video-opnames zijn voor de Wing minstens zo belangrijk als fotografie, want de telefoon is uitgerust met een gimbalstabilisatiesysteem. De Wing kan foto’s nemen tijdens Swivel Mode, en het tweede scherm dient als een bedieningspaneel om je telefoon als een digitale gimbal te bedienen.
Met behulp van de virtuele joysticks en de groothoekcamera kan je de camera stabiel laten ‘pannen’ of ‘tilten’. Dat wil zeggen een stabiele horizontale of verticale beweging maken tijdens het filmen. De Wing heeft verder nog de mogelijkheid om de bediening te vergrendelen of de stand van de camera opnieuw te kalibreren.
De gimbalfilmfunctie werkt prettig en het laat je op een stabiele manier de camera te bewegen. Dat is een mooie vondst in combinatie met de T-vormige opstellingen van de schermen bij de Wing. Toch is de hoek waarin je zo’n beweging kan pannen wel nog steeds vrij beperkt en het is een functie die lang niet iedereen zal aanspreken. Ik was daarnaast ook niet enthousiast over de verschillende opnamemodi voor de gimbalfilmmodus, want daarbij zie je maar weinig verschillen in de werking.
In Swivel Mode kan je ook timelapse- en slowmotionvideo’s maken, en LG pakt ook uit met een Dual Opname waarbij de selfiecamera en camera aan de achterkant tegelijk filmen. Filmen kan maximaal in een 4K-resolutie en 60 frames per seconde.
Prestaties en accu
Prestaties
De LG Wing lijkt onder de motorkap in de eerste plaats op de Velvet. De telefoon werkt met dezelfde Qualcomm Snapdragon 765G-chipset met geïntegreerde 5G-modem. LG wil vermoedelijk de prijs van zijn telefoon met twee schermen drukken, en daarom laat het de Snapdragon 865 van Qualcomm liever links liggen. Verder is er 8 GB RAM en 128 GB opslag aan boord, wat gemiddeld is voor een telefoon uit deze prijsklasse.
Benchmarks
LG Wing | OPPO Find X2 Pro | Samsung Galaxy Note 20 Ultra | |
AnTuTu | |||
Score | 284790 | 568756 | 496957 |
3DMark | |||
Sling Shot Extreme (Vulkan/OpenGL) | 2906/3072 | 6235/6948 | 5011/5321 |
Sling Shot Extreme Unlimited | 3352 | 7647 | 5802 |
Sling Shot | 4264 | 8828 | 3678 |
Sling Shot Unlimited | 4430 | 9683 | 3944 |
Geekbench 5 | |||
CPU: Single-Core Score | 577 | 897 | 518 |
CPU: Multi-Core Score | 1822 | 3261 | 2171 |
Compute: Renderscript Score | – | 2918 | 2582 |
CDPT benchmark | |||
Sequential write | 325,38 | – | 271,59 |
Sequential read | 392,22 | – | 401,85 |
Random write | 21,12 | – | 16,58 |
Random read | 17,53 | – | 13,09 |
Memory copy | 5,92 | – | 12,94 |
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Wing geen uitblinker is in benchmarks als we hem plaatsen ten opzichte van andere smartphones die ongeveer evenveel kosten. Je zou de prestaties van de telefoon het beste als midrange kunnen omschrijven. Desondanks werkte de Wing wel in de praktijk erg vlot en dat was tijdens het navigeren in de interface, maar ook bij het gebruik van apps en multitasking. De Wing is ook opgewassen tegen de meeste games, maar daarbij hoef je niet de beste grafische prestaties te verwachten.
Accu en snelladen
Verder is er nog de accu, en dat is een 4000 mAh exemplaar. Dat klinkt niet als een grote capaciteit voor een telefoon die twee schermen gebruikt, maar in de praktijk viel de accuduur van de telefoon me goed mee. Je gebruikt de telefoon tenslotte niet de hele tijd met beide schermen aan en ook de 60 hz-verversingssnelheid maakt dat de telefoon wat zuiniger werkt dan veel moderne smartphones.
Ik kon een dag meestal eindigen met 15 procent aan resterende capaciteit. Dat is zeker geen uitmuntend resultaat, maar het wijst ook zeker niet op een probleem voor gebruikers van de Wing. Toch zie je wel dat deze telefoon met zijn twee schermen wat meer verbruikt dan de gemiddelde smartphone. Volgens onze testapplicatie AccuBattery heeft hij een actieve schermtijd van 9 uur 20 minuten, en dat is wat onder het gemiddelde in vergelijking met andere telefoons. Toch doet hij het bijvoorbeeld nog wel beter dan de Sony Xperia 1 die met zijn 4K-scherm een actieve schermtijd had van 7 uur en 15 minuten.
Als laatste is er nog de snellader, en dat is een 25 watt exemplaar. We hadden net iets meer verwacht van LG voor een telefoon uit deze prijsklasse. De Wing biedt ook ondersteuning voor draadloos opladen.
Software
De Wing draait op Android 10 en hij werkt met LG’s eigen software. De telefoon heeft genoeg personalisatiemogelijkheden voor het startscherm en het valt op dat LG veel eigen apps gebruikt. Het merk heeft bijvoorbeeld een eigen toetsenbord, een notitie-app, een geluidsrecorder en een muziekspeler. Daarnaast zijn er een paar voorgeïnstalleerde games die je gewoon kan verwijderen.
Als het aankomt op updates dan hebben we hier een actueel overzicht waarin we het beleid van fabrikanten bespreken. De Wing krijgt tweemaandelijkse beveiligingsupdates en dat gedurende twee jaar en ook twee jaar ondersteuning voor versie-updates.
Conclusie
De Wing, is een vreemde eend in de bijt. Dat is veelal een goede zaak, want er zijn genoeg fabrikanten die in de eerste plaats naar concurrenten kijken om nieuwe verbeteringen toe te voegen aan hun telefoons. Veel merken spelen het bijna uitsluitend veilig, terwijl LG op zoek is naar een manier waarmee het het verschil kan maken.
Wie zo durft te experimenteren, kan ook weleens met een tegenslag te maken krijgen. Hoewel de LG Wing an sich een goede telefoon is, zal het maar voor weinig smartphonegebruikers de ideale match zijn. De manier waarop de Wing en zijn Swivel Mode de schermruimte op een telefoon wist uit te breiden, heeft niet kunnen overtuigen. Er zijn wel degelijk toepassingen waarin de T-vorm goed tot zijn recht komt, maar het zijn er simpelweg te weinig om de premium prijs van de Wing te verantwoorden.
LG heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk eigen toepassingen te bedenken om de Swivel Mode te laten slagen. Het bedrijf heeft creatief nagedacht en kwam zo tot de fijne gimbalstabilisatie, de Multi apps-functie, touchpad, grip lock, de drie startschermen en tal van andere softwarefeatures. Wat veelal ontbreekt, is ondersteuning in apps van derden, maar desondanks lijkt een scherm in T-vorm nog niet de ideale manier om schermruimte uit te breiden op een telefoon.
Toch is de Wing wel een goede smartphone voor wie van de ene video-app naar de andere wisselt en gecharmeerd is door de gimbalstabilisatie waarmee je zonder schokken kan pannen tijdens het filmen. Al moet je natuurlijk dan nog steeds bereid zijn om voor deze functies een premium prijs te betalen.
Alternatieven voor de LG Wing zijn de Motorola Razr 5G (1499,99 euro) , de Samsung Galaxy Z Fold 2 (1999 euro) en de LG Velvet (649 euro).
LG Wing kopen
De LG Wing is nu te koop in de kleuren Aurora Gray en Illusion Sky voor een adviesprijs van 1099 euro. De eerste maand biedt LG een promopakket aan met 100 euro kassakorting en gratis Tone Free FN6 true wireless-earbuds met UV-reiniging. Ook krijgen klanten een gratis hoesje en screenprotector bij hun aankoop.
Je vindt de LG Wing (8 GB + 128 GB) bij onder meer KPN, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Reuze benieuwd of zo’n toestel daadwerkelijk aanslaat. Ruim 99% van de 100 initiatieven om van een model af te wijken, mislukken. Dit lijkt mij ook een ontwerp voor naar de kliko.
Ik hou wel van bedrijven die iets proberen wat niet standaard is. Waarschijnlijk zien we volgend jaar meerdere soortgelijke telefoons die anders zijn maar waarin de software beter ondersteund is. Ben heel benieuwd!