LG’s Q-serie
LG heeft dit jaar 3 nieuwe toestellen in de categorie midden- en lagere segment aangekondigd, LG Q6+, Q6 en Q6a, waarvan alleen de Q6 Nederland en België aandoet. Het opvallendste aan het drietal is dat de toestellen beschikken over het bekende FullVision-display van de LG G6, wat staat voor een beeldverhouding van 18:9 met relatief kleine schermranden. Hiermee brengt LG als een van de eerste fabrikanten ter wereld een dergelijk scherm naar het middensegment.
Behuizing en design – dunne schermranden
Het scherm van de LG Q6 is iets uitgerekt ten opzichte van een scherm met een reguliere beeldverhouding van 16:9-verhouding. Hierdoor bestaat bijna de gehele voorkant uit scherm, de schermranden stukken dunner dan bij conventionele toestellen. Dit design met dunne schermranden zijn we gewend van high-end toestellen als de LG G6 en de Samsung Galaxy S8, maar komt nu ook naar toestellen in het middensegment en dat is goed om te zien.
Met dit uiterlijk springt de LG Q6 er ook meteen uit ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast vertoont overeenkomsten met grote broer G6, zoals de afgeronde hoeken in het scherm en de behuizing, maar dat is het dan ook. Het design met dunne schermranden ziet er goed uit en is helemaal van deze tijd.
De behuizing is gemaakt van plastic met een metalen frame. Het plastic doet toch afbreuk aan het premium gevoel dat LG met dit toestel wil neer zetten. De zwarte uitvoering die ik heb mogen testen is werkelijk een vingerafdrukkenmagneet en is helaas ook gevoelig voor krasjes. De Q6 voldoet wel aan de Amerikaans militaire MIL-STD-810G-standaard, wat betekent dat het toestel tegen stootje kan.
Aan de zijkant zijn de powerknop, microUSB-aansluiting, de volumeknoppen en de 3,5mm koptelefoonaansluiting te vinden. Helaas is er geen USB C-aansluiting op deze middenklasser, zoals we wel vaker zien in dit segment, dus dat betekent in mijn geval weer een extra kabel. Op de achterkant is een 13 megapixelcamera met led-flitser te vinden. Hier zit ook een speaker. De 5 megapixelselfiecamera zit aan de voorzijde.
Prestaties, accuduur en scherm
Scherm en weergave
De LG Q6 beschikt over een FullVision-scherm van 5,5 inch met een resolutie van 2160 x 1080 pixels. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 442 ppi. Het scherm is erg prettig in het dagelijks gebruik, het is goed afleesbaar en scherp. Alleen de helderheid had wat beter gekund, aangezien het scherm in fel zonlicht minder goed leesbaar is.
Accuduur
Het toestel bevat een accu met een capaciteit van 3.000 mAh en wordt via een microUSB-aansluiting opgeladen. Deze accu houdt het ongeveer een dag vol op een lading, bij gemiddeld gebruik. Bij ‘gewone’ smartphonegebruikers zal dit nog met een halve dag verlengd kunnen worden. De Q6 presteert prima voor zijn prijsklasse, het haalt zo’n 4,5 uur screen-on-time (SOT) op een dag.
Deze accu is overigens niet verwisselbaar en er is geen snellaadmogelijkheid, hierdoor duurt het een paar uur voordat het toestel weer op 100% zit.
Prestaties
De LG Q6 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 435-chipset met acht Cortex A53-kernen, waarvan 4x op 1,4 GHz en 4x op 1,1 GHz, aangevuld met 3GB werkgeheugen. Deze chipset wordt veel gebruikt in het lage en middensegment en is prima geschikt voor de gebruiker die dagelijks social media checkt, app’jes verstuurd en wat op internet surft. Zware games en veel multi-tasken heeft deze chipset soms wat moeite mee.
Verder is er 32GB intern geheugen in het toestel aanwezig. Dit is ruimschoots voldoende, aangezien de door LG meegeleverde apps eenvoudig verwijderd of uitgeschakeld kunnen worden. Daarnaast is het geheugen via microSD uit te breiden naar 256GB.
Het toestel bevat tevens Bluetooth 4.2, NFC en wifi 802.11 b,g,n, maar helaas geen ondersteuning voor 5GHz wifi-verbindingen.
Speaker en ontbrekende vingerafdrukscanner
De geluidskwaliteit van de speaker aan de achterzijde is middelmatig, behoorlijk vlak in de hoge tonen. Het maximale volume is daarentegen ruim voldoende.
Opvallende afwezige is de vingerafdrukscanner, een optie die bij concurrerende toestellen in dit segment wel te zien is. Wanneer je deze nooit hebt gebruikt, zal dat geen problemen opleveren. Ik ben er wel gewend aan en mis hem wel. Het toestel kan via de gebruikelijke manieren ontgrendeld worden, maar ook met het nieuwe Face Recognition, oftewel gezichtsherkenning. Hier zijn twee mogelijkheden, een die wat sneller is en een uitgebreide variant die er iets langer over doet maar wel voor meer veiligheid zorgt. Ontgrendelen met een foto is dan niet meer mogelijk. Deze optie duurt een fractie van een seconde sneller, en werkt in de meeste gevallen behalve bij schemer. De LG G6 heeft de verbeterde gezichtsherkenning via een update gekregen.
Camera
De Q6 heeft een 13 megapixelcamera en 5 megapixelcamera. Met de selfiecamera kun je met een hoek van 100 graden foto’s maken zodat je in een keer al je vrienden erop hebt staan.
De camera achter doet zijn werk prima, als ik kijk naar de beeldkwaliteit en de prijsklasse. De foto’s zien er scherp en redelijk contrastrijk uit bij daglicht. Het inzoomen werkt ook fijn waarbij een vaste hand of statief wel een beter resultaat oplevert aangezien delen er dan soms onscherp uitzien. De camera-app bevat ook wat verschillende modi en filters om van je foto een kunstwerk te maken en er is een speciale Square Camera Mode waarmee vierkante foto’s kunnen worden gemaakt die direct op Instagram kunnen worden gedeeld. De HDR-functie zorgt ervoor dat er meer licht opgevangen worden en de kleuren beter tot zijn recht komen.
Bij schemer presteert de camera, zoals vaker in deze prijsklasse, stukken minder. De foto’s zijn dan minder scherp en korrelig, wellicht mede veroorzaakt door het diafragma van f/2.2. Hierdoor kan er veel minder licht op de lens vallen, wat tot minder goede foto’s in het donker leidt.
Software – Android 7.1.1
De LG Q6 draait op het vrij recente Android 7.1.1 Nougat met daaroverheen de schil van LG genaamd LG UX 6.0. Zoals benoemd, worden er een aantal apps standaard op het toestel geïnstalleerd die niet voor iedereen uitkomst bieden, maar deze kunnen in de meeste gevallen verwijderd of uitgeschakeld worden.
De softwareschil is gelijk aan die van de LG G6 en is wat mij betreft prima om mee te werken. Het is redelijk ingetogen en makkelijk in gebruik en kan natuurlijk met een launcher uit de Play Store aangepast worden. De app LG Smartworld biedt een behoorlijk aantal thema’s, lettertypes en wallpapers om de Q6 naar smaak mee in te richten.
LG levert daarnaast nog wat handige optie bij de instellingen mee. Zo is er de app Smart Doctor waarmee het toestel qua geheugen geoptimaliseerd kan worden. Ook kunnen met deze app andere zaken worden getest zoals hardware. Verder kun je de sneltoetsen op het lockscreen aanpassen en de knoppen in de navigatiebalk onderin veranderen. De LG Q6 kan ook ontgrendeld worden via ‘Knock On’ door twee maal op het scherm te tikken. Deze en andere opties bieden de gebruiker voldoende standaard instelmogelijkheden.
Conclusie
LG heeft met de Q6 een prima toestel in de markt gezet voor gebruikers die af en toe browsen, Facebook checken en app’jes versturen, foto’s schieten en een goede accuduur willen. Daarnaast is het design met de dunne schermranden en het verlengde beeldscherm helemaal van deze tijd. De software is ingetogen en bruikbaar door handige toegevoegde functies. Het toestel draait daarnaast op een recente Androidversie en kan met bepaalde abonnementen zonder bkr-toetsing aangeschaft worden.
Helaas doet de plastic behuizing af aan het premium gevoel en zijn krasjes en vingerafdrukken er snel op te zien. Ook de adviesprijs van 349 euro is te hoog, de high-end LG G6 is momenteel al verkrijgbaar voor 479 euro. Dan wil ik ook nog kort even vergelijkbare toestellen benoemen. De Q6 concurreert met de Moto G5S die beschikbaar is voor 249 euro. Dit toestel beschikt over bijna gelijke specificaties, maar ook een metalen behuizing en vingerafdrukscanner. Ook de Wiko VIEW met dunne schermranden, metalen behuizing, vingerafdrukscanner, vergelijkbare specs en de prijs van 199 euro (32 GB) een geduchte tegenstander. Qua adviesprijs en concurrentie zal de Q6 het zwaar krijgen. Ik hoop dan ook dat de prijs snel daalt zodat op dat punt beter geconcurreerd kan worden.
Positieve punten
+ Design
+ Beeldscherm
+ Accuduur
Negatieve punten
– Prijs
– Plastic behuizing
– Vingerafdrukmagneet
LG Q6 kopen
De LG Q6 is in de kleuren Astro Black en Ice Platinum verkrijgbaar. In België is het toestel ook in de kleur Terra Gold beschikbaar. Het toestel heeft een adviesprijs van 349 euro.
[tds=5811]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten