Lenovo heeft met de Tab P11 Pro zijn krachtigste en meest complete tablet ooit voorgesteld. Hij heeft goede prestaties, en een groot OLED-scherm van hoge resolutie. Dankzij de meegeleverde stylus en de toetsenbordcover werpt hij zich op tot een rechtstreekse uitdager voor de Samsung Galaxy Tab S7.
Lenovo Tab P11 Pro
Lenovo lanceerde in het midden van 2020 de Tab P11 Pro, ofwel een tablet waarmee Lenovo hoopt om mee te spelen in het hoge prijssegment van de tabletmarkt. Begin dit jaar kwam er dan nog een voordeligere variant met de Lenovo Tab P11, en die heeft een eenvoudiger scherm en lichtere specificaties voor een budgetprijskaartje.
Wij gingen de Pro-versie testen. Hoe staat hij tegenover andere tablets uit het hoge segment en kan Lenovo hiermee een laptop vervangen? Dat ontdek je in deze review.
Specificaties
Behuizing: | Aluminium frame en achterkant |
Afmetingen en gewicht: | 264,3 x 171,4 x 6,9 mm |
Scherm: | 11,5inch OLED (QHD+ 2560 x 1600 pixels), 60 Hz, Dolby Vision |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 730G |
Werkgeheugen: | 4 GB / 6 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB |
Camera’s achter: | 13 MP hoofdcamera, 5 MP groothoekcamera |
Camera’s voor: | 8 MP selfiecamera, 8 Mp ToF-camera |
Accu: | 8600mAh, 20 watt snelladen |
Androidversie: | Android 10 |
Extra’s: | Vier speakers, 3,5 mm audiojack, in-screen vingerafdrukscanner aan de zijkant geavanceerde gezichtsherkenning, beschikbaar met toetsenbordcover en stylus |
Kleuren: | Slate Grey |
Adviesprijs: | Vanaf 549 euro, 629 euro met toetsenbordcover en stylus |
Lenovo Tab P11 Pro – de pluspunten
1. Hoogwaardige afwerking
Toen Samsung het doek lichtte van de Galaxy Tab S7-reeks viel meteen het prachtige design op met de fijne glasstrook in de aluminium behuizing. Lenovo houdt het wat eenvoudiger bij de Tab P11 Pro met een grijzen achterzijde die uit twee tinten bestaat. We vinden een dubbele camera en en het Lenovo-logo is ook mooi in metaal afgewerkt. Het is allemaal niet erg spannend, maar het straalt wel kwaliteit uit.
Ook het frame van deze P11 Pro is van aluminium gemaakt, en meteen zie je dat er plaats is voor vier luidsprekers. Verder vind je ook de usb-c-poort, de POGO-aansluiting voor de keyboardcover, twee microfoons en het microSD-slot. Bovenaan de linkerzijkant is er een vingerafdrukscanner die geïntegreerd is in de powerknop. Persoonlijk vind ik de plaats van deze knop niet ideaal, want je moet je vinger echt actief naar de knop bewegen. Dat had veel makkelijker gekund als de knop iets lager had gezeten tot onder de bovenste luidspreker.
De grootste rivaal van deze Tab P11 pro is de gewone Samsung Galaxy Tab S7, niet de Pro-versie. Op het vlak van specificaties, prijs en grootte komt hij daarmee het meeste overeen. De Tab P11 Pro heeft met zijn 11,5 inch scherm een net iets grotere screen-to-body-ratio dan de Tab S7 met zijn 11 inch paneel, maar het verschil bedraag letterlijk 1 procent. Aan het scherm valt ook op dat deze tablet over twee camera’s beschikt. Hoe vaak zie je dat bij een tablet? Lenovo is met de Tab P11 Pro aan de slag gegaan met een ToF-camera die voor geavanceerde gezichtsherkenning moet zorgen. Daarover later meer.
Degelijke afwerking van accessoires
Wil je in één klap de volledige ervaring met de Tab P11 Pro dan neem je hem inclusief de keyboard cover en de Precision Pen 2-stylus. Ik kan alleen maar zeggen dat ik in de wolken ben over de afwerking van beide accessoires.
De keyboard cover heeft een fijne stoffen afwerking die erg duurzaam aanvoelt en die met een sterke magneet op de achterkant blijft. Het toetsenbordgedeelte werkt ook magnetisch met de onderkant van de tablet en het verbindt met de POGO-aansluiting. De achterkant werkt daarnaast als een stand waarmee je de tablet rechtop zet in iedere gewenste houding. Het toetsenbord heeft een slimme indeling, aangepast aan Android-tablets en de kwaliteit. Door het slanke formaat van de cover hebben de toetsen wel geen al te beste travel, maar dat verwacht je ook niet bij zo’n keyboardcover als het zelfs bij veel laptops al mis gaat.
De Precision Pen 2 heeft ook een degelijk en goed doordacht ontwerp. Hij voelt stevig met zijn behuizing van aluminium en door zijn hoekige ontwerp ligt hij stevig in de hand. Er zijn verder twee knoppen en bovenaan zit de usb-c-poort netjes afgedekt en beschermd.
2. OLED-scherm
Samsung kiest bij zijn 11 inch tablet voor een voordeliger LCD-paneel, maar Lenovo gaat daarentegen voor een OLED-scherm. Met als resultaat dat de Tab P11 Pro realistische zwarttinten weergeeft en felle kleuren. Deze Lenovo-tablet heeft daarmee een streepje voor op de meeste tablets die komen met een goedkoper LCD-paneel.
Toch is niet alles alleen maar positief. Als je de tablet binnen gebruikt volstaat de helderheid van het scherm, maar bij gebruik buiten, in fel zonlicht is het paneel minder goed afleesbaar. De automatische helderheid maakt daarnaast vreemde keuzes, want die kiest zonder duidelijke aanleiding bijna altijd voor een maximale helderheid. Dat belast onnodig de accu.
3. Degelijke speakers
De Lenovo Tab P11 Pro heeft niet alleen een mooi OLED-scherm maar ook de speakers dragen hun steentje bij om deze tablet erg geschikt te maken om video’s te bekijken. Met de vier luidsprekers die Dolby Atmos-geluid ondersteunen, merk je dat je geluid beleeft op een heel andere manier vergeleken met een smartphone met een enkele speaker.
De Tab P11 Pro gaat echt luid, en ook bij hoge volumes klinkt het geluid nog steeds aangenaam, wel niet perfect zuiver, maar ook zeker niet dermate onzuiver dat het storend wordt. Kortom, de combinatie van het goede scherm en de speaker maakt de Tab P11 Pro echt uitermate geschikt voor entertainment.
4. Fantastische gezichtsherkenning
Ik gaf al even aan dat ik geen al te grote fan ben van de plaatsing van de vingerafdrukscanner, maar ook de snelheid en vooral de nauwkeurigheid van de laat wat te wensen over. Het is best vervelend om meermaals te proberen om toegang te krijgen tot je tablet.
Vergeet daarom maar dat er überhaupt een scanner aanwezig is, want de gezichtsherkenning werk ge-wel-dig goed. Als je de Lenovo P11 Pro vastneemt dan treedt die in werking, en het is met voorsprong de snelste veilige manier om de tablet te ontgrendelen.
De gezichtsherkenning is ook veilig, want Lenovo gebruikt de combinatie van een 8 MP selfiecamera met en een 8 MP hoofdcamera. Dat is erg zeldzaam geworden bij smartphones, omdat fabrikanten een randloos beeldscherm nastreven, maar bij tablet kan het nog gewoon.
5. Goede accuduur
Met de tab P11 Pro van Lenovo en zijn 8600 mAh batterij bereiken we een accuduur van zo’n 9 Ã 10 uur, afhankelijk van welke apps je de tablet voorschotelt. Zo’n accuduur is prima, want je kan hem in principe bijvoorbeeld een hele dag op school gebruiken om je notities te nemen, en die tijd is ook prima om even een lange autorit te overbruggen. Wat daarnaast belangrijk is, is dat de stand-by-tijd goed is, dus je hoeft hem in principe niet de hele tijd uit te zetten als je hem even niet gebruikt.
Deze Tab P11 Pro komt verder met een 20 watt snellader, en dat is dan weer magertjes. Ook voor een tablet blijft snelladen belangrijk, want zo kan je heel even laden en dan ben je nadien vlug van alle kabels af als je even wil gamen of languit in de zetel wil gaan liggen. Het had dus wel iets meer mogen zijn wat dit punt betreft. Al is ook concurrent Samsung geen schoolvoorbeeld met de Tab S7. Die kan in principe met een krachtige 40 watt oplader werken, maar hij komt wel een eenvoudige 15 watt snellader in de doos.
6. Camera doet wat je verwacht
Niemand koopt een tablet omwille van zijn fantastische cameraprestaties. De Lenovo Tab P11 Pro heeft achterop een dubbel exemplaar: een 13 MP hoofdcamera en een 5 MP groothoeksensor. Die tweede legt geen al te beste prestaties op tafel, maar de hoofdcamera kan prima foto’s nemen als de lichtomstandigheden wat meezitten. Ook de de 8 MP selfiecamera doet het goed, al heeft hij wel last van tegenlicht, en dat is een probleem dat we ook bij smartphones wel vaker terugzien.
Lenovo P11 Pro – de minpunten
1. Geen productiviteitsmachine
Samsung mag dan wel met de Tab S7 bezuinigd hebben op het scherm, maar Lenovo heeft dan weer gekozen voor een chipset voor toestellen uit het middensegment. In tegenstelling tot de Snapdragon 865+ uit de Samsung-tablet – een monsterchipset – komt de P11 Pro met ‘maar’ een Snapdragon 730G. En ik denk dat ik dat niet eens zo’n slechte leuze vindt van het Chinese merk.
Hoe graag techfabrikanten het ook anders willen voorstellen, op dit moment zijn Android-tablets geen productiviteitsmachines. Terwijl Apple heel hard zijn best doet om met iPad OS efficiënter werken op een groot scherm mogelijk te maken, blijven tablets langs de kant van Google stiefmoederlijk bedeeld. Fabrikanten trachten die leegte dan maar zelf op te vullen met eigen softwarefuncties, maar als je aan de andere kant een heel ecosysteem hebt van apps die gewoon niet voor tablets geoptimaliseerd zijn, dan is het onbegonnen werk om als merk het verschil te proberen maken.
Dat is een mening die Samsung en veel andere merken niet graag zullen horen, want onder meer de Galaxy Tab-reeks pronkt al jarenlang met een eigen desktopomgeving genaamd ‘DeX’. Samsung levert prima werk om zijn desktopomgeving te doen slagen, en de interface ziet er echt prima uit, net als de handige manieren waarmee je draadloos en bedraad de tablet met een groter scherm kan verbinden. Maar daarmee vervang je nog altijd geen laptop. Toch niet in de meeste gevallen.
Werkmodus
Over de ‘Werkmodus’ die Lenovo presenteert kunnen we kort zijn. Het is als DeX, maar dan minder uitgebreid qua functionaliteiten. De functie gaat automatisch aan wanneer je de Tab P11 Pro verbindt via de POGO-aansluiting met zijn toetsenbord, en je krijgt een brede taakbalk en apps die in venster openen. Dat werkt in vaak prima, maar de interface schaalt in te veel apps niet goed mee.
Verder kan je je tablet draadloos verbinden via Google Cast met een scherm dat Chromecast ondersteund. Je kan ook eventueel aan de slag met een usb-c naar HDMI-adapter om een monitor te verbinden, en eventueel kan je een bluetooth-toetsenbord en muis met je tablet verbinden om zo te werken.
Wat dan de prestaties betreft van de Snapdragon 730G, daar heb ik geen problemen mee gehad. Je voelt dat de tablet geen high-end prestaties neerzet, maar de vraag is of je die ook echt nodig hebt op het apparaat? Ik gebruikte de versie met 6 GB RAM in plaats van 4 GB en multitasken ging ontzettend vlot.
Je mist misschien een krachtigere processor in games die meer grafische kracht vergen, maar bij de meeste spellen presteert de Qualcomm-chipset gewoon goed. Wil je echt veeleisende games spelen, dan houdt niemand je tegen om met cloudgamingdiensten als Stadia of GeForce Now aan de slag te gaan. Ik verbond een game-controller via de usb-c-poort van de tablet, en in geen tijd kon ik van het leuke scherm van deze tablet genieten in de nieuwe game Biomutant op GeForce Now.
2. Matige Software en updates
De Lenovo P11 Pro draait nog steeds op Android 10, terwijl Android 12 al voor de deur staat. Dat is een jammere zaak voor een tablet uit dit prijssegment. Ondanks dat Lenovo in feite het moederbedrijf van Motorola is, werkt dit apparaat niet met de My UX-schil. Je krijgt daarentegen een heel uitgeklede versie van Android gepresenteerd, met maar weinig instellingen om het startscherm te personaliseren. Verder valt het op dat de animaties van Lenovo’s softwareschil er niet erg fraai uitzien, en ze gaan ook heel traag.
Lenovo voegt wel een zijmenu toe aan het startscherm waarmee je snel toegang kan krijgen tot bepaalde functies van de tablet. Slimme navigatie, zo noemt de fabrikant het. Dat is op zich een goed idee, maar de uitvoering is heel wat minder. In het menu krijg je toegang tot zes functies, waaronder vreemd genoeg een bokehmodus die je activeert voor de camera-app en een beauty-modus. Er is ook geen manier om de snelkoppelingen te veranderen, en da’s dus niet zo slim voor een ‘slimme navigatie’.
Daarnaast komt deze Tab P11 Pro met Google Kids Space. Dat is een tabletfunctie die gericht is op kinderen tot 9 jaar. Google Kids Space laat kinderen op Android-tablets van alles ontdekken waarmee ze creatief kunnen zijn en zich ontwikkelen. De kinderen hebben toegang tot apps zoals YouTube Kids, maar ook boeken en video’s die zijn gericht op hun leeftijd en interesses. De Tab P11 Pro is met zijn relatief hoge prijs nu niet meteen het apparaat dat je in handen van jonge kinderen wil geven, maar het is een van de weinige die met modellen die met Kids Space werkt. Dat kan dus een leuke extra zijn voor ouders die al Google Family Link gebruiken.
Lenovo voorziet de tablet tot begin 2023 van beveilgingsupdates die twee- of driemaandelijks verschijnen. Eind dit jaar staat een grote update gepland naar Android 11, maar verder doet Lenovo jammer genoeg geen garanties wat betreft updates.
3. Beperkte mogelijkheden in teken-app
Op de tablet komen een paar bloatware-apps die te verwijderen zijn. Het gaat om: Bing Wallpers, Office 365 en Amazon Music. Verder is er nog Bamboo Paper, dat is een tekentool die je dus schijnbaar in combinatie met de Precision Pen 2 hoort te gebruiken. Lenovo’s stylus kan meer dan 4000 verschillende drukniveaus registreren zodat je heel gedetailleerde tekeningen moet kunnen maken. Het hoekige ontwerp van de stylus maakt dat hij goed in de hand ligt.
De tekeningen die je maakt in Bamboo Paper zien er ook erg fraai uit, en de interface van de app werkt erg prettig op de tablet, maar er is één probleem. Je krijgt alleen de gratis versie op de tablet voorgeïnstalleerd die maar twee soorten van tekenpennen bevat. Dat is een lichte domper, want veel beter had geweest – omdat de app toch is voorgeïnstalleerd – dat meer functies ontgrendeld waren. Bamboo Paper is is ook nog eens de enige bloatware-app die niet kan verwijderen op de Tab P11 Pro.
Conclusie
Er is zoveel aan de Lenovo Tab P11 Pro om leuk te vinden. Ik ben in het bijzonder een grote fan van het design en de kwaliteit van alle accessoires. Deze tablet heeft ook een uitstekend viertal aan luidsprekers die echt een meerwaarde zijn voor wie video’s kijkt of muziek wil afspelen met deze tablet.
De Tab P11 Pro heeft daarnaast een goede accuduur, en dat is een belangrijke voor een premium tablet die komt met een keyboardcase. Ik was dan weer een minder grote voorstander van de vingerafdrukscanner die Lenovo gebruikt, maar dat vergat ik al snel door de vlotte gezichtsherkenning.
Verder moest Lenovo compromissen maken om de prijs van deze tablet competitief te houden, en het koos voor een mooi AMOLED-scherm in plaats van de krachtigste chipset die er voorhanden is. Lenovo maakt zich namelijk geen illusies, want hoewel je met deze tablet met toetsenbord wel degelijk wat werk gedaan krijgt, het is simpelweg nog geen laptop.
De Snapdragon 730G slaagt er prima in om productiviteits-apps zowel documentverwerkers vlot te laten draaien op de Tab P11 Pro. Dus tenzij je graag veeleisende games wil laten werken die je vanuit de Play Store installeert, heeft Lenovo de beste keuze gemaakt. Android-tablets zijn simpelweg geen werkpaarden, en als je dat goed in het achterhoofd houdt wanneer je hem koopt, zal hij niet teleurstellen.
Minder goed aan deze tablet is wel de software die aanvoelt die eerder kaal en basic aanvoelt en weinig doordacht. Alsof het merk bijna al zijn tijd spendeerde aan het ontwikkelen van de hardware. De Werkmodus voelt als een vereenvoudigde versie van Samsung DeX en ook de meeste andere softwarefuncties zijn geen schot in de roos.
Toch weet dat maar nauwelijks de vreugde te belemmeren, want op Android kan je natuurlijk in een paar tikken een andere launcher installeren die wel rijk is aan functies. De Tab P11 Pro is een aantrekkelijk totaalpakket voor wie op zoek is naar een leuke tablet om documenten te bewerken, van video’s te genieten of spelletjes te spelen. Ben je op zoek naar een goede tablet in dit prijssegment, dan krijg je heel wat in ruil voor je geld met deze Lenovo Tab P11 Pro.
Lenovo P11 Pro kopen
De Lenovo P11 Pro is beschikbaar in de Slate Grey kleur. Je kan hem los kopen of in een bundel met de Precision Pen 2 en de keyboardcover. In die bundel had hij vorig jaar een adviesprijs vanaf 699 euro, maar de prijs in inmiddels gezakt in een aantal shops. Er is ook een variant die 4G ondersteunt.
Hieronder ontdek je waar je de tablet kan verkrijgen:
- Lenovo P11 Pro kopen: Coolblue, MediaMarkt, Bol.com – 499 euro
- Lenovo P11 Pro + keyboardcover + Precision Pen 2 kopen: Coolblue, MediaMarkt, Bol.com – 699 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Klinkt goed.
maar waarom dit nog uitbrengen met Android (2 jaar ondersteuning) en niet met ChromeOS (8 jaar ondersteuning).
Voor dat geld kan ik ook een mooie 2in1 Chromebook aanschaffen.
Ik had een stille hoop dat met de Duet de omslag gemaakt zou gaan worden.
Financieel een veel aantrekkelijkere oplossing en betere ondersteuning.
Ik ga geen enorme bedragen meer in Android investeren.