Huawei Y-serie
De Y-serie van Huawei biedt jaarlijks verschillende budgettoestellen voor een aantrekkelijke prijs. Dit jaar heeft de Chinese fabrikant de Huawei Y6 2017 en de Huawei Y7 aan deze serie toegevoegd. De betere van het tweetal, de Y7 met 4000 mAh-accu, bespreken we in deze review.
Behuizing en design – degelijk, maar niet spannend
De Huawei Y7 beschikt over een metalen behuizing met daarop een glazen voorkant. Het glas van het scherm loopt ietwat bol, dit is het zogenaamde 2,5D-glas en ziet er mooi uit. We zien wel conventionele schermranden op het toestel. Er is dus geen sprake van dunne schermranden waarbij het scherm de voorkant van het gehele toestel bedekt. Dat is nog gebruikelijk voor deze prijsklasse, alhoewel in het middensegment de LG Q6 al wel over een dergelijk scherm beschikt.
Het geheel voelt solide aan, ook vanwege het gewicht van 165 gram. Aan de zijkanten bevinden zich de powerknop en volumeknoppen. Onderaan zijn de microUSB-aansluiting, 3.5mm koptelefoonaansluiting en de speakers te vinden. Op de voorkant zijn verder een led-lampje, de microfoon en camera aanwezig. Aan de achterzijde is er een enkele camera met flitser, maar geen vingerafdrukscanner en dat is zeker een gemis wanneer je deze scanner gewend bent van een eerder toestel.
Prestaties, accuduur en scherm
Scherm en weergave
De Huawei Y7 heeft een metalen behuizing en een groot IPS-scherm van 5,5 inch met een HD-resolutie van 1280 bij 720 pixels. Zoals we wel vaker zien bij 720p is de kwaliteit van een geheel andere orde als dat van fullHD- of QHD-schermen, maar in deze prijsklasse wordt er beknibbeld op verschillende zaken, zo ook het scherm. Dit scherm is overigens erg helder en redelijk scherp in verschillende omstandigheden.
Prestaties
De Y7 krijgt dezelfde chipset als de Honor 6C mee, de Qualcomm Snapdragon 435 met acht Cortex A53-kernen, waarvan 4x op 1,4 GHz en 4x op 1,1 GHz. De Y7 heeft daarnaast 2GB werk- en 16GB opslaggeheugen tot zijn beschikking. Ook hier kan het opslaggeheugen uitgebreid worden met een microSD-kaartje tot 128GB.
Deze chipset kan aardig mee maar bij het wisselen tussen verschillende apps hadden we al snel last van vertragingen en vastlopers, waarbij het toestel opnieuw opgestart moest worden. Ook het 16GB-opslaggeheugen was na twee dagen al vol. Dit heeft drie oorzaken: de vele apps die we hebben geïnstalleerd (130), de vele apps die Huawei meelevert en de firmware die 5.83GB in beslag neemt.
Gelukkig kunnen de meegeleverde games en apps verwijderd worden, en ook enkele van de Huawei-apps. De agenda-app kan niet verwijderd en ook niet uitgeschakeld worden. Als Google Agenda-gebruiker is dit wel jammer. SwiftKey wordt net als bij andere Huaweitoestellen als toetsenbord-app meegeleverd. Wat ons betreft een prima keuze.
Alle voorgeïnstalleerde apps op de Huawei Y7
Accuduur
Opvallend is de accucapaciteit in dit toestel, namelijk 4000 mAh. Hiermee kan je volgens Huawei 20 uur video’s bekijken en 15 uur browsen volhouden op een acculading. Een dergelijke accu komt niet erg vaak voor en zal voor velen een erg interessante feature zijn. Deze accu is overigens niet verwisselbaar en een snellader is niet meegeleverd.
De accu heeft het meerdere keren een volledige dag volgehouden, van 16.00 uur in de middag tot de volgende dag 16.00 uur. Dat is een prima prestatie in vergelijking tot high-end-toestellen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is er nog de ‘Energiebesparingsmodus’ of ‘Ultra-modus’. De eerste beperkt de activiteiten van apps in de achtergrond, alsook bepaalde visuele effecten en geluiden. Bij de laatste ga je in de extreme modus en kun je maar zes apps gebruiken.
Voor wat betreft deze accuduur moet wel gezegd worden dat wij op de redactie geen standaard smartphonegebruikers zijn. De accuduur zal voor reguliere gebruikers veel langer zijn.
Camera
De Y7 beschikt over een 12 megapixel- en een 8 megapixelcamera voor selfies. Zoals verwacht zijn de resultaten van deze camera’s redelijk tot goed maar niet om over naar huis te schrijven. Foto’s gemaakt vanaf een afstand zijn voldoende, maar wanneer er wordt ingezoomd op een object, dan worden de foto’s al snel onscherp. Ook de selfiecamera schiet, ondanks de 8 megapixels, geen hele scherpe beelden.
Software – EMUI 5.1
De Huawei Y7 draait op het vrij recente Android 7.0 Nougat met daaroverheen de schil van Huawei genaamd EMUI 5.1. Zoals benoemd, worden er veel apps standaard op het toestel geïnstalleerd die niet altijd even veel uitkomst bieden. De apps kunnen wel in de meeste gevallen verwijderd of uitgeschakeld worden.
De softwareschil is gelijk aan die van de Huawei P10 Lite en de afgelopen jaren stukken verbeterd. De interface oogt een stuk rustiger dan voorheen en biedt veel mogelijkheden, zoals thema’s, om het uiterlijk aan te passen. De appdrawer is ook weer terug, al moet deze wel ingesteld worden als ‘Startschermstijl’ via de instellingen. De software biedt verder ruimschoots voldoende mogelijkheden om opties naar eigen hand te zetten, en we hopen dat het ook voor een beginnende gebruiker allemaal even eenvoudig in te stellen is. De instellingen in EMUI 5.1 lijken ietwat te uitgebreid.
Conclusie
De Huawei Y7 presteert voor zijn 199 euro redelijk tot goed. Op prestaties, camerakwaliteit en geheugen laat het toestel steken vallen. De kwaliteit van de behuizing is daarentegen dik in orde, maar onopvallend. Het speerpunt van dit Huaweitoestel is de accuduur en hier moet de Y7 het ook van hebben. Deze is ruimschoots voldoende. Huawei mikt met dit toestel dan ook niet op power-users, maar op gebruikers die af en toe browsen, Facebook checken en app’jes versturen. Voor deze doelgroep is de Y7 een prima toestel.
De Y7 concurreert met de Moto E4 Plus die beschikbaar is voor 179 euro en beschikt over een 5000mAh-accu en bijna gelijke specificaties.
Positieve punten
+ Accuduur
+ Solide behuizing
Negatieve punten
– Camera presteert slecht bij inzoomen
– Veel apps en games standaard geïnstalleerd
– Prestaties en geheugen niet altijd voldoende
Huawei Y7 kopen
De Huawei Y7 is in de kleuren goud, grijs en zilver verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 199 euro.
[tds=5770]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten