Huawei Mate 9 – juiste toestel op het juiste moment?
Door het debacle rondom de Samsung Galaxy Note 7 zijn kansen ontstaan voor andere fabrikanten. Er zijn niet veel high-end-toestellen met een groot scherm en dat biedt mogelijkheden. Huawei doet met de Mate 9 een poging om de leegte in het aanbod die ontstaan is door de verdwijnende Note 7 op te vullen.
Tijdens een persevenement in München heeft Huawei twee versies van de Mate 9 aangekondigd die weinig op elkaar lijken. Het gaat om de ‘reguliere’ Mate 9, een duidelijke opvolger voor de Mate 8 en Mate S, en de Mate 9 Porsche Design. Dat laatste toestel, met 5.5-inch-scherm dat aan de zijkanten afgerond is, zal 1399 euro gaan kosten en wordt in Europa uitsluitend in Zwitserland bij een Porsche Design-winkel verkocht.
Deze versie die we in deze review bespreken, de normale Mate 9, heeft een 5,9-inch-scherm met een full HD-resolutie.
Eerste indrukken en design
Ons testtoestel werd geleverd in de tot de verbeelding sprekende kleur ‘mocha brown’. Twee jaar geleden werden we nog razend enthousiast van een metalen smartphone, maar tegenwoordig is dit weinig uniek. Sterker nog: de Mate 9 heeft geen onderscheidende eigenschappen, misschien op de dubbele camera aan de achterzijde na. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn, maar spannend kunnen we het toestel qua uitstraling niet noemen.
Ondanks dat het toestel qua uiterlijk weinig vernieuwend is, oogt het wel chique. Dat heeft ook te maken met de randen aan de achterzijde die aflopen. Daardoor doet het toestel een stukje dunner aan dan dat het is. Door de smalle schermranden en erg kleine randen boven- en onderaan het toestel doet het toestel veel kleiner aan dan je zou verwachten. Het toestel ziet er dan ook eerder uit als een 5,5-inch-smartphone in plaats van één met een 5,9-inch-scherm.
Het toestel zit stevig in elkaar en voelt robuust in de hand. Het metalen ontwerp is dan misschien niet heel spannend meer, het zorgt wel voor stevig toestel dat nergens piept of kraakt.
Prestaties, accu, vingerafdrukscanner, scherm en geluid
Prestaties
Sinds een paar jaar rust Huawei zijn toptoestellen uit van een eigen chipset. Deze HiSilicon Kirin-chipsets staan over het algemeen niet als beste te boek en dat heeft voornamelijk te maken met de relatief slechte grafische chips in de chipset. Huawei heeft de grafische chip in de Mate 9 een flinke boost gegeven en dat leidt volgens het bedrijf tot behoorlijk goede prestaties. Sterker nog, naast grote verbeteringen ten opzichte van de grafische chip in de Huawei P9 zou deze ook sneller zijn dan de GPU van de Samsung Galaxy S7.
Normaal gesproken doen de grafische prestaties van high-end-smartphones elkaar niet zoveel meer. Er kunnen nog wel uitschieters zijn in de benchmarkresultaten van toestellen die daar erg hoog scoren, maar de meeste high-end-smartphones kunnen goed omgaan met veeleisende games. Verschillende Huawei-toestellen waren daar echter, door de trage grafische chip, een uitzondering op. Games haperden regelmatig en liepen verre van soepel. De Mate 9 heeft van dat alles geen last. Grafisch intensieve games lopen soepel en snel en van vertragingen of haperingen is niets te merken.
Huawei heeft naar eigen zeggen een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht onder de motorkap bij Android 7.0 Nougat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van machine learning om het gedrag van gebruikers én van apps te analyseren en te voorspellen, waardoor belangrijke apps voorrang krijgen. In de loop van de tijd zou dit systeem steeds efficiënter worden en dat zou zelfs betekenen dat een toestel na het een tijdje gebruik te hebben alleen maar sneller wordt in plaats van langzamer. Uiteraard is dat niet goed te beoordelen in een testperiode van enkele weken, maar over de prestaties hebben we in ieder niets te klagen.
In het dagelijks gebruik is de Mate 9 lekker vlot en gaat het scrollen door lijsten soepel en starten apps snel op.
Accu
In toestellen met een groot scherm, en 5,9 inch is behoorlijk groot, is het ook mogelijk om een grote accu te verwerken. Dat is bij de Huawei Mate 9 zeker het geval. Met een 4000 mAh-accu moet het toestel zonder problemen een hele dag meegaan.
Bij ons bleek de Mate 9 inderdaad in staat om het zonder problemen een hele ‘dag’, van 07:00 tot 22:30 uur, vol te houden. Bij intensief gebruik en een screen-on-time (tijd dat het scherm aanstaat) van bijna 5,5 uur, hadden we nog bijna 20% accuduur over. Bij minder intensief gebruik zou de accu het makkelijk meer dan een dag vol moeten houden en bij het gebruik van de (extreme) accubesparingsmodus zal dat nog meer zijn.
De Mate 9 wordt opgeladen via zijn USB-C-poort en Huawei levert daarvoor een snellader mee. Deze kan daadwerkelijk binnen een half uur de accu voor meer dan 50% opladen en samen met de toch al goede accuduur biedt dit een uitstekende combinatie.
Scherm
Bij de Huawei Mate 9 is gekozen voor een IPS-scherm met een full HD-resolutie en een diagonaal van 5,9 inch en dat valt helaas tegen. Op een 5,9-inch-scherm zie je zeker het verschil tussen full HD en QHD, vooral bij het lezen van tekst. Dat wil niet zeggen dat het afgrijselijk slecht is, het leest alleen net wat minder prettig dan bij een hogere pixeldichtheid.
We hebben navraag gedaan bij Huawei om er achter te komen waarom er gekozen is voor full HD en dat heeft volgens de Europese product manager te maken met het zakelijke karakter van het toestel. Volgens hem zou op dit formaat en een QHD-resolutie gekozen moeten worden voor AMOLED, omdat de IPS-schermen die het bedrijf vaak gebruikt te veel stroom gebruiken bij deze hogere resolutie. Het toestel wordt voornamelijk gericht op zakelijke klanten en die zouden zich veel bezighouden met het lezen van documenten, waarbij heel veel wit in beeld is. AMOLED is juist erg zuinig wanneer er meer donkere kleuren (of zwart) in beeld is.
De helderheid van het scherm is doorgaans goed genoeg, maar buiten valt de leesbaarheid van het scherm toch wat tegen. De kijkhoek van het scherm is wel weer erg goed en de kleuren van het scherm zijn beter dan dat we van een niet-AMOLED-scherm zouden verwachten.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Huawei Mate 9 is te vinden op de achterkant van het toestel. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende posities voor deze scanners en Huawei heeft bij de Mate 9 weer voor de achterzijde gekozen. Door deze midden-bovenaan te plaatsen, zit de scanner op een positie waar je vinger zich vaak toch al bevindt bij het vasthouden van een toestel.
De scanner van de Mate 9 reageert erg snel en werkt al bij het aanraken. Je hoeft het toestel niet eerst te ontgrendelen of een knop in te drukken, alleen een snelle aanraking volstaat al. De scanner is bijzonder accuraat en vingerafdrukken werden tijdens onze testperiode vrijwel zonder uitzondering correct herkend.
Geluid
Ondanks dat het er op lijkt dat de Huawei Mate 9 een tweetal speakers aan de onderzijde heeft, is dat niet het geval. Slechts uit één speaker komt geluid. Om stereogeluid enigszins te emuleren, wordt de speaker die bovenaan de voorzijde van het toestel zit ook gebruikt als speaker wanneer je bijvoorbeeld naar muziek luistert.
Nu is een smartphone nooit een alternatief voor een goede, losse speaker, maar het geluid van de Huawei Mate 9 is alleen wanneer het volume relatief laag staat nog acceptabel te noemen. Mede doordat de hoge middentonen door de speaker aan de voorzijde nogal schel klinken, is de kwaliteit bij een hoger volume erg slecht.
Bij het bellen is de geluidskwaliteit wel prima: het binnenkomende geluid klinkt prima en ook ben je zelf goed te verstaan bij het voeren van een telefoongesprek.
Camera’s – tweedegeneratie Leica
Bij de Huawei P9 ging de Chinese fabrikant voor het eerst in zee met cameramaker Leica. Deze samenwerking gaat, als we beide bedrijven mogen geloven, verder dan alleen het Leica-logo op alle marketinguitingen van Huawei. Met een monochrome sensor, die bij normale foto’s gebruikt wordt voor scherpere beelden, moeten beelden kunnen worden geschoten die de uitstraling van een klassieke Leica-foto hebben.
Net als bij de P9 heeft de Mate 9 een dubbele camera die het Leica-logo draagt. Deze tweedegeneratie set-up combineert wederom een monochrome sensor met een kleurensensor. De monochrome sensor heeft nu een 20-megapixelresolutie en kan gebruikt worden om ‘hybride’ in te zoomen op foto’s. Deze oplossing zit in tussen optisch inzoomen en digitaal inzoomen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de details die de monochrome sensor kan bieden. In de praktijk werkt dit redelijk: de kwaliteit van ingezoomde foto’s is beter dan wat je van uitsluitend digitale zoom zou verwachten.
De kwaliteit van de foto’s verder is wisselend, maar over het algemeen komen de foto’s niet heel goed uit. Bij foto’s met goede lichtomstandigheden is de kwaliteit over het algemeen redelijk maar bij bewegende objecten waren bij ons veel van de foto’s onscherp. De foto’s hieronder zijn gemaakt bij daglicht. De foto links (eerste foto) is gemaakt met de Huawei Mate 9, de foto rechts met de Google Pixel XL.
Bij een foto van dichtbij doet de Mate 9 (links) het wel weer prima ten opzichte van de foto gemaakt met de Pixel XL.
Foto’s gemaakt bij weinig licht vallen erg tegen. Er is veel ruis te zien op de foto’s en ook zijn de kleuren flets en is het wit eerder geel. Dat is ook te zien op de onderstaande foto’s, waarbij de rechterfoto (tweede foto) wederom gemaakt is met de Pixel XL.
Ook de kwaliteit van de front-cam is matig bij weinig licht en aangezien veel selfies binnen gemaakt worden, is dat een nadeel.
Software – eindelijk een stap in de juiste richting met EMUI 5.0
We hebben in het verleden vaak afgegeven op de eigen grafische schil van Huawei, EMUI genaamd. Deze aanpassingen aan Android zorgden niet alleen voor een totaal ander uiterlijk, maar ook voor een andere werking. Het probleem bij Huawei zat onder andere in notificaties die niet werden ontvangen door de agressieve optimaliseringen die het bedrijf had toegevoegd. Daarnaast werden we ook niet blij van het uiterlijk: EMUI is voornamelijk een hybride systeem, met kenmerken van iOS en Android, maar dat leidde eerder tot een gedrocht dan dat het ’the best of both worlds’ was.
Huawei had ons, als Europese consument, al eerder betering beloofd. Het bedrijf gaf aan dat er veel commentaar vanuit onder andere Europa kwam op de ‘Aziatische’ grafische stijl. Deze veranderingen zijn nu terug te vinden op de Huawei Mate 9. Deze nieuwe grafische schil, EMUI 5.0, pakt een aantal van de pijnpunten aan die we zagen bij eerdere versies.
EMUI 5.0 biedt onder meer de mogelijkheid om een app-drawer in te schakelen, een veelgevraagde functie. Standaard en in oudere versies worden alle apps automatisch op één van de homeschermen gezet, wanneer er een app-drawer wordt gebruikt, kun je je meestgebruikte apps en games op het homescherm zetten en de rest van de apps openen via de ‘app-lade’. Uiteraard was het al wel mogelijk om een alternatief homescherm te gebruiken en het installeren hiervan was dan vaak ook het eerste wat we deden bij het in gebruik nemen van een nieuwe Huawei-smartphone.
Een andere in het oog springende verandering is dat notificaties er nu uitzien als op andere Android-toestellen. Dat werkt een stuk prettiger en doordat het toestel op Android 7.0 Nougat draait, is er onder andere de mogelijkheid om vanuit de meeste messenger-apps direct vanuit de notificaties gereageerd kan worden op binnenkomende berichten. Ook de instellingen zijn aangepakt bij de Mate 9, waarbij deze een stuk overzichtelijker geworden zijn.
In het verleden waren er veel problemen met de agressieve optimalisatie van Huawei waardoor de achtergronddienst die zorgt voor notificaties nog wel eens werd afgesloten, waardoor berichten niet binnenkwamen. Daar hebben we in onze testperiode geen problemen mee ondervonden.
Is het dan ineens allemaal koek en ei bij Huawei nu EMUI flink is aangepast? Nee, dat niet. Toegegeven, het systeem is een stuk prettiger om te gebruiken, maar er zijn nog wel wat eigenaardigheden. De voornaamste daarvan is met de eerste software-update opgelost. Het was niet mogelijk om icoontjes te laten zien van notificaties, waardoor je maar moest raden bij welke app berichten binnengekomen waren. Inmiddels is dat wel mogelijk en zien de notificatie-icoontjes er ook eindelijk uit hoe ze er op Android uit horen te zien: een enkele, effen kleur.
Huawei installeert ook een flinke lading aan eigen applicaties mee op het toestel, waarvan je waarschijnlijk slechts een fractie zult gebruiken. Daarbij worden ook nog twee apps meegeleverd die ergens tussen ‘misschien wel handig’ en ‘hier gaat Huawei aan verdienen’ inzitten: de app van Booking.com en van News Republic. Met deze laatste app kun je nieuwsfeeds lezen, maar de applicatie bevat vrij veel reclame voor een voorgeïnstalleerde app.
Conclusie
De Huawei Mate 9 doet veel dingen goed. Zo zit het toestel uitstekend in elkaar, voelt het prettig aan in het gebruik (zeker voor zo’n groot toestel), zijn de hardwareprestaties uitstekend en zijn veel van de irritaties die we hadden bij het gebruik van de EMUI-software van Huawei zelf opgelost.
EMUI 5.0 lost een hoop zaken op, maar is nog niet perfect. Daarnaast vallen het scherm en de camera’s van de Mate 9 tegen en dat maakt dat het toestel niet zonder zijn minpunten is. Met een adviesprijs van 699 euro en al zijn voordelen, is de Mate 9 echter zeker geen slechte keuze wanneer je op zoek bent naar een grotere smartphone.
Positieve punten
+ Prima accuduur
+ Chique uitstraling
+ Goede bouwkwaliteit
+ Snelle hardware
+ Veel prettigere software-ervaring dan bij andere Huawei-toestellen
Negatieve punten
– Scherm valt tegen
– Matige fotokwaliteit, zeker bij weinig licht
– Nog steeds eigenaardigheden in de software
– Slecht geluid bij hogere volumes
Huawei Mate 9 kopen
De Huawei Mate 9 is vanaf 21 november te koop in Nederland en heeft een adviesprijs mee van € 699 meegekregen.
[tds=5124]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten