Mate 10-serie
In München zagen we twee toestellen op het podium verschijnen, de Huawei Mate 10 en de Huawei Mate 10 Pro. Een toestel dat wel in deze serie thuishoort maar niet op het podium verscheen is de Huawei Mate 10 Lite. Deze Lite-versie is reeds getest door Claudia.
De Huawei Mate 10 zal niet in Nederland uitkomen en daarom concentreren we ons in deze review volledig op de Huawei Mate 10 Pro.
Behuizing en design
Huawei heeft geen stappen gezet met het design van de Huawei Mate 10 Pro, maar een enorme sprong. Er kan veel veranderen in een jaar en zeker wanneer je hem naast zijn oudere broer de Huawei Mate 9 legt. Door de andere beeldverhouding van 18:9 in plaats van de 16:9 op de Huawei Mate 9 ziet de Mate 10 Pro er wat ‘vriendelijker’ uit.
De materialen zijn ook totaal anders in de Huawei Mate 10 Pro. De voor- en achterkant zijn gemaakt van kunststof dat een beetje voor glas moet doorgaan. De Huawei-CEO riep heel enthousiast ‘No fingerprints’ toen hij het toestel liet zien. Dat is een leugentje van de beste man, want ik heb wel degelijk heel veel vingerafdrukken op de achterzijde van het toestel. Ze vallen alleen minder op, prima.
Huawei Mate 10 Pro naast de Huawei Mate 9
Het frame is van aluminium en door de donkere coating valt deze helemaal niet op. Klein detail, de knoppen hebben ribbeltjes gekregen en daardoor heb je net wat meer grip.
De bezels op de voorzijde zijn natuurlijk duidelijk kleiner geworden. Het minste verschil zit wel aan de bovenzijde maar aan de onderzijde is er flink gesnoeid. Het meest opvallende is wel dat de wat beeldscherm betreft grotere Huawei Mate 10 Pro iets kleiner is dan de Huawei Mate 9, men er is er dus in geslaagd meer scherm in een kleinere behuizing te stoppen.
De achterzijde van de Huawei Mate 10 Pro is een de blikvanger. De camera’s zijn minder opvallend in de achterzijde gezet maar steken nog wel uit. Dat zorgde bij mijn Mate 9 wel voor problemen. De locaties van de cameraflits en infraroodsensor zijn hetzelfde gebleven maar het heeft allemaal net iets meer finesse. Ook de plek voor de vingerafdruksensor is hetzelfde gebleven.
Designmatig maakt de brede streep over de breedte van het toestel dat het een mooi toestel is om naar te kijken. De CEO van Huawei kwam met een onzinverhaal dat het leek op de streep van een sportwagen en dat stond dan weer gelijk met de snelheid van het toestel. Maar het is gewoon een streep die de smartphone meer klasse geeft en ook herkenbaar maakt.
Ook Huawei heeft afscheid genomen van de hoofdtelefoonaansluiting. Er is geen reden voor gegeven maar voor de ontwerpers is het een zegen, minder aansluitingen om rekening mee te houden. Aan de onderzijde zit een USB C-aansluiting waar je dus moet kiezen of je deze gebruikt om te laden of je USB C-headset (in de doos) wil aansluiten.
IP67-certificering
Misschien een beetje ‘late to the party’ voor een vlaggenschip van dit kaliber. Maar eindelijk heeft Huawei ook een toestel met een IP67-certificaat. Hierdoor is hij beschermd tegen stof en kan hij 30 minuten maximaal 1 meter onder water verblijven. Tip van AW: ga het niet proberen en vertrouw er maar op dat het echt zo is.
Scherm, accuduur en prestaties
Beeldscherm
Het is nog niet zo heel lang geleden dat Huawei continu beweerde dat een beter scherm niet nodig was. Resultaat was dat de schermen van de vlaggenschepen altijd hopeloos achterliepen op die van de concurrent. Maar in de Huawei Mate 10 Pro hebben ze duidelijk afstand genomen van deze bewering.
Het toestel is voorzien van een fijn AMOLED-scherm van 6 inch groot. De verhouding beeldscherm-body is 80.9% en dat is meer dan de iPhone X (wanneer je de notch van de iPhone niet meetelt). Het 18:9-formaat heeft een pixel-verhouding van 18:9 in plaats van 16:9.
Het lijkt erop dat deze nieuwe verhouding de standaard gaat worden in de smartphone-industrie, Ik kan er heel snel aan kunnen wennen en ik vind het een fijn formaat. Doordat de telefoon smaller is kun je overal net iets beter bij wanneer je hem met één hand gebruikt. Dat geldt voor de onderzijde, de bovenzijde ga je nog steeds niet bereiken met je duim.
Hierboven twee foto’s. Links de Mate 9 met een 5.9 inch 16:9-scherm. Rechts de Mate 10 Pro met een 6 inch 18:9-scherm. Overigens laten deze twee foto’s ook zien hoe de camera’s verschillen. Links is genomen met de Huawei Mate 10 Pro en rechts met de Mate 9.
Accu
Wat mij betreft is dit weer het hoogtepunt van de Huawei Mate. Net als bij de Huawei Mate 9 ben ik zeer te spreken over de accu van het toestel. De accu is 4000 mAh groot en dat is net zo groot als vorig jaar terwijl er met dit grotere scherm meer van verlangd wordt. Maar met deze jongen heb je nooit accu-stress of je moet wel heel veel en lang van huis zijn.
Op een drukke dag die bij mij om 08.00 uur begint en bestaat uit bellen, instagrammen, appen, tetheren en streamen eindigt pas om 00.00 uur. Wanneer ik hem dan aan de lader hang heb ik minimaal nog 35% accu over. Twee keer heb ik hem helemaal leeg laten lopen en dan haalde ik meer dan anderhalve dag. Ik denk dat de gemiddelde gebruiker minimaal 2 dagen gaat halen.
Mocht je nog meer uit de accu willen halen dan zijn er genoeg instellingen die je het stroomverbruik laten verminderen. Zo kun je de instellingen van het beeldscherm veranderen, zodat je minder stroom verbruikt.
Prestaties
Dit toestel is het eerste toestel dat gebruik mag maken van de nieuwe Kirin 970-processor. Daar zijn ze bij Huawei heel erg trots op want met deze processor zet het bedrijf een eerste stap in de wereld van de kunstmatige intelligentie. Want kunstmatige intelligentie is naast machine-learning het buzz-woord van het de tweede helft van dit jaar.
Kunstmatige intelligentie vraagt weer andere dingen van een processor dan gewoon bellen, appen en foto’s maken. Snelheid is de sleutel bij kunstmatige intelligentie en Huawei pretendeert dan ook dat het toestel hierin razendsnel is. Het enige probleem, er is nog niet zo heel veel te doen met kunstmatige intelligentie met dit toestel. Alleen de camera heeft een paar leuke zaken die met kunstmatige intelligentie te maken hebben. Maar daar komen we later op terug.
De Kirin 970-processor doet het met 6GB aan werkgeheugen en een 128GB aan opslag. Er is overigens geen SDkaart-opslag mogelijkheid op dit toestel. Dus wanneer je erin slaagt om deze 128GB vol te krijgen dan moet je zaken gaan wissen of vertrouwen op de cloud.
In het alledaagse gebruik is de Huawei Mate 10 Pro razendsnel. Waar de Mate 10 Lite nog wel eens even wilde stotteren gaat de Mate 10 Pro als een warm mes door de boter. In de drie weken dat we hem getest hebben zijn we geen problemen tegen gekomen.
Ook tijdens de grafisch iets meer uitdagende games presteert het toestel goed. Opstarttijden zijn prima en er zijn geen haperingen in het beeld wanneer er veel gevraagd wordt van de grafische processor.
Speaker
Muziek luisteren op een smartphone zonder een hoofdtelefoon, dus op de speakers, blijft behelpen. Ook Huawei lukt het niet on het geluid warm en diep te krijgen, maar dat lukt praktisch geen enkele producent. Maar het geluid is wel bovengemiddeld vergeleken met andere smartphones. Het is zeker niet irritant, je moet alleen wel een beetje van hoge tonen houden.
In het menu zit een extra item dat ‘Huawei Histen sound effects’ heet. Dit zou moeten werken wanneer er een headset aangesloten is, maar het menu blijft lichtgrijs en niet te gebruiken. Even googelen leert ons dat deze functie alleen werkt wanneer je er een bedrade hoofdtelefoon op aan sluit. Daarvoor moet je dan wel een USB C-hoofdtelefoon voor gebruiken of een kleine dongle. Maar dan werkt deze functie prima en geeft net wat meer diepte aan het geluid.
Vingerafdruksensor
Huawei heeft al sinds de Huawei P9 een prima vingerafdruksensor. Het instellen duurt heel even maar dan ben je ook voor altijd klaar. Het komt zelfde voor dat je meerder malen je vinger op de sensor moet leggen, en hij ontgrendeld ook razendsnel.
In het menu kun je nog allerlei extra functies toewijzen aan het de vingerafdruksensor. Zo kun je hem gebruiken om foto’s te maken of door het fotoalbum te bladeren of de notificatiebalk naar beneden te halen.
Camera
Alles draait om de camera bij een smartphone tegenwoordig. Elk vlaggenschip pretendeert de beste camera aan boord te hebben, en de verschillen onderling worden steeds kleiner. Er zijn instellingen die het testen van een camera tot hun werk hebben gemaakt en DxOmark is er daar één van. En deze gaven de camera een heel erg goed cijfer.
Zo een test maait wel een beetje het gras voor de voeten van elke reviewer weg. Maar we kunnen nog steeds de verschillen bekijken tussen vroeger en nu. Hieronder een vergelijkende test tussen de Huawei Mate 9 en de Huawei Mate 10 Pro.
We zien duidelijke verschillen tussen beide camera’s. De Huawei Mate 9 heeft fletsere kleuren en de foto’s gemaakt met de Mate 10 Pro zijn rijker en gedetailleerder.
Hierboven een foto met de Huawei Mate 10 Pro. Hieronder dezelfde foto met de Huawei Mate 9
De Huawei Mate 10 Pro beschikt over de camera’s die in samenwerking met Leica gemaakt zijn. Deze samenwerking bestaat al sinds de Huawei P9 en wordt elke keer verbeterd. De dubbele camera-set-up op de Huawei Mate 10 Pro bestaat uit een 20 megapixel monochrome camera en een 12 megapixel-RGB-camera met OIS (Optimized Image Stabilisation).
Fotograferen in een situatie waar minder licht is vereist dat de camera veel licht toelaat. Daarbij is onder andere de aperture erg belangrijk. De Huawei Mate 10 Pro beschikt over een aperture van f/1.6, hieronder een vergelijk met de Asus Zenfone 4 met een aperture van f/1.8 ( hoe lager het cijfer hoe beter).
Hierboven de foto met de Huawei Mate 10 Pro, hieronder dezelfde foto met de Asus Zenfone 4
Selfies nemen is erg belangrijk en daarom is er op dit toestel heel veel aandacht aan besteed. Natuurlijk kunnen we ons mooier maken dan we zijn met de Beautification-level en er zit een leuk Bokeh-effect bij.
Hierboven twee foto’s met de frontcamera van 8 megapixels en een aperture van f/2.0. Ter verdediging van mijzelf, de Beautification-level stond op nul.
Kunstmatige intelligentie
We schreven eerder over de Kirin 970 HiSilicon-processor die helemaal met het oog op kunstmatige intelligentie en Machine learning is gebouwd. Er zijn nog maar weinig manieren waarop je dit kunt testen op het toestel, maar in de camera hebben we al iets waarmee we kunnen laten zien waar Huawei heen wil met kunstmatige intelligentie.
De camera beschikt over de mogelijkheid om objecten te herkennen en er dan direct een profiel aan toe te wijzen. Dit profiel is dan geoptimaliseerd voor hetgeen dat je voor de camera hebt. Dat hebben we natuurlijk getest en inderdaad het werkt heel snel.
Op het bovenstaande screenshot zien we dat de camera de hond herkent. De camerasoftware laat dat weten door het klein pictogram van een hond linksboven in de zwarte balk. De camera is ook goed met planten maar denkt bij een cactus dat het een bloem is. We moeten even aan de jury vragen of dat wel goed is.
Door machine learning kan de software van de 100 miljoen beelden herkennen en deze kennis razendsnel gebruiken om de foto te optimaliseren.
Software
Wanneer je Androidworld.nl al wat langere tijd volgt dan weet je dat we al jaren op een kruistocht zijn tegen de skins op de smartphones van verschillende merken. We vragen ons al jaren af wat een merk nu wil bereiken met al deze nutteloze extra’s bovenop de standaard Android-versie, maar ze zijn er nog steeds en we moeten ermee leren leven.
Huawei komt van ver want de EMUI-skin was echt niet om te hachelen. Rare icoontjes, kleuren en vakjes en dat alles te maken met cultuur en roots. Huawei is een Aziatisch merk en daar hebben ze een andere opvatting van wat mooi en functioneel is op een smartphone.
Pas sinds EMUI 5.0 hebben we een een acceptabele skin op de Huawei-smartphones. Je hebt eindelijk de keuze om een app-tray te gebruiken zodat je niet eindeloos moet swipen op het homescreen. Ook heeft Huawei de iconen met rust gelaten en niet meer van die idiote vakjes eromheen gezet.
Overigens moet je niet schrikken wanneer je de Mate 10 Pro uit de doos haalt want de meest afschrikwekkende skin staat standaard aan. Je kunt het het beste vergelijken met een soort ‘steam-punk-retro-skin’, het eerste wat je moet doen is het menu in duiken om een iets acceptabelere thema op te zoeken. en gelukkig zijn die er wel. Ik heb de afgelopen 3 jaar een Huawei gebruikt en dan merk je dat je gaat wennen aan een manier van werken, en dat geldt voor elke skin op elke smartphone.
De nieuwe EMUI 8.0-skin heeft een aantal toevoegingen die in dit artikel terugkomen. De leukste en misschien wel meest handige nieuwe functie is de mogelijkheid om de Mate 10 Pro op een scherm aan te sluiten. Wanneer je het toestel via HDMI aansluit op een monitor heb je in tien tellen een complete desktop-ervaring. Daarvoor heb je geen aparte apparaten voor nodig zoals de Dex van Samsung. Wij zullen deze functie in een apart artikel testen en toelichten.
Bloatware
Er zitten natuurlijk een extra applicaties extra op deze smartphone. En hele handige is Phone Clone, deze tool laat je heel eenvoudig en snel verhuizen van je huidige smartphone naar een Huawei. Deze app werkt echt heel handig en neemt zelfs je homescreen-indeling mee.
Er zit ook een Translator-applicatie op die werkt met software van Microsoft. Best grappig je spreekt een zin in en je krijgt een gesproken vertaling in de gekozen taal. Deze apps zijn natuurlijk ook te downloaden van onder andere Google zelf.
Verder heb ik deze smartphone niet kunnen betrappen op vervelende commerciële samenwerkingen. Of dat bij de winkel-versie ook zo is kan ik nu niet zeggen. Review-toestellen kunnen heel soms verschillen op kleine punten van de toestellen die in winkel komen te liggen.
Kunstmatige intelligentie
Ook hier zien we een stukje van de toekomst van kunstmatige intelligentie op een smartphone. EMUI heeft sinds de Huawei P10 slimmere software die meet en ziet hoe jij je smartphone gebruikt en hem daarop optimaliseert (werkgeheugen en intern geheugen). Ook zullen de Huawei-smartphones langer en beter blijven presteren dan andere merken die typisch langzamer worden na verloop van tijd. Dit is natuurlijk onmogelijk te testen, dus we nemen het aan.
Android Oreo
Zoals het hoort draait de Huawei Mate 10 Pro op Android 8.0 vanuit de doos. Dat ging heel even verkeerd toen bleek dat de versie ons review-toestel een battery-drain had. Maar een snelle update gaf ons de juiste en zeer stabiele software. Door de skin zie je niet zo heel veel terug van Oreo 8.0 zelf maar de technische implicaties zijn wel merkbaar. Jammer genoeg hoort daar ook de irritante notificatie over het gebruik van apps op de achtergrond bij. Dit is iets war de EMUI-skin al deed voordat dat in Android Oreo naar voren kwam.
Conclusie
Wat mij betreft ben ik heel erg tevreden over dit toestel. Het schermformaat van 6 inch in een dergelijk kleine behuizing vind ik echt perfect. Ook complimenten aan het ontwerp en het uiterlijk van het toestel. Voor het eerst durf ik een dergelijk toestel op tafel te leggen in gezelschap. Grote minpunten heb ik niet kunnen vinden in mijn periode met het toestel.
Wat maakt het dan zo een goed toestel? Het is moeilijk om iets aan te stippen, het is meer het totale plaatje van het toestel. Op veel fronten zijn er kleine dingen gewijzigd die het kwartje deze keer naar de goede kant laten vallen. Het design is moderner, het scherm is beter, de skin acceptabeler etc..
Over de prijs van 800 euro kun je lang discussiëren. Het is een bak met geld voor een smartphone, maar zijn vergelijkbare concurrenten zijn allemaal veel duurder.
Positieve punten
+ Accu gaat erg lang mee
+ Design
+ Razendsnel
Negatieve punten
– EMUI-skin, je moet er aan wennen
– Klein beetje last van vingerafdrukken
– Opslag niet uit te breiden met SD-kaart
Huawei Mate 10 Pro kopen
De Huawei Mate 10 Pro is vanaf eind november te koop in de kleuren grijs, mocca en blauw. De adviesprijs ligt op 799 euro.
Check hieronder meer aanbiedingen met of zonder abonnement.
[tds=6004]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten