Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Huawei Freebuds 3i review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
19 juni 2020, 19:28
8 min leestijd
Huawei Freebuds 3i review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Huawei Freedbuds 3i

Huawei heeft een nieuwe variant van zijn Freedbuds 3-oortjes (124 euro) uitgebracht. De Freebuds 3i (99 euro) zijn opnieuw volledig draadloze oortjes die met een eigen oplaadhoesje komen, en Huawei heeft ze eveneens uitgerust met actieve noise cancelling. Dat wil zeggen dat de oortjes storende achtergrondgeluiden wegfilteren, en die functies zien we doorgaans terug bij oortjes en hoofdtelefoons uit ene hogere prijsklasse. De Freebuds 3i komen nu ook tijdelijk gratis bij de P40-reeks van het bedrijf. Wij gingen de oortjes testen en hier ontdek je de plus- en minpunten.

Huawei Freebuds 3i – de pluspunten

1. Design en draagcomfort

De Freebuds 3i zitten ontzettend goed, en dat is een erg belangrijke factor bij oortjes. Ze wegen relatief weinig, de nieuwe Freebuds blijven ook goed zitten en er zijn verschillende pasvormen die je aan de oortjes kan bevestigen. Ik kan de oortjes zonder probleem voor lange tijd inhouden om naar muziek te luisteren, hoewel ik bij sommige andere oortjes dan merk dat ze beginnen los te komen of irriteren. De Freebuds 3i komen met een handig hoesje dat ook dienst doet als oplader. De oortjes passen vlot in de case dankzij magneten en met een gekleurde LED toont de case de accustatus.

De case en de oortjes zijn beide gemaakt van harde plastic met een blinkende afwerking dat geeft niet meteen het meest premium gevoel. Al kan ik dat Huawei makkelijk vergeven gezien de relatief lage prijs van de oortjes en de rijke functionaliteiten waarmee ze komen. Daarnaast voelen ze wel gewoon duurzaam aan.

2. Geluid en telefoneren

Ik ben tevreden over de geluidskwaliteit van de oortjes gezien het prijskaartje. Huawei introduceert kleinere 10 mm audio-drivers in vergelijking met de 14 mm driver van de gewone Freebuds 3, maar de oortjes komen nog steeds met hogere volumes in vergelijking met wat ik eerder had verwacht.

Het geluid van de Freebuds 3i klinkt over het algemeen ook goed, al zijn de lagere tonen soms te sterk aanwezig terwijl het basgeluid ook niet vol genoeg klinkt. Dat valt bij bepaalde nummers en sommige muziekgenres wat meer op dan bij andere, en het is een punt dat overigens wel vaker terugkomt bij oortjes en in dit prijssegment. Als geluid bij jou de hoogste prioriteit heeft, dan is het de moeite waard om eerder de Freebuds 3 te overwegen.

Ik ging verder aan de slag met telefoongesprekken die ik voerde via de draadloze oortjes. Als je via bluetooth verbonden bent met je telefoon dan schakelt hij automatisch over op het geluid van de Freebuds om te bellen, en je kan een inkomend gesprek makkelijk accepteren door op het oortje te tikken. De microfoons van de Huawei-oortjes laten je geluid duidelijk weerklinken aan de andere kant van de lijn, al klinkt het stemgeluid wel wat ‘holler’ dan je gewend bent.

3. Touch-bediening

De Freebuds 3i komen met een touchpad op elk oortje, en je kan lang indrukken of tweemaal tikken om een bepaalde functie te activeren. Standaard kan je stoppen en pauzeren door tweemaal te tikken op het oortje en door lang ingedrukt te houden zet kan je de noise cancelling aan- en uitzetten. Het werkt enorm eenvoudig en het is een feature gezien de relatief lage prijs van de oortjes.

4. Huawei AI Life

Huawei voorziet zijn nieuwe draadloze oortjes van meer instellingen dankzij de AI Life-app die je kan downloaden in de Google Play Store of de AppGallery. Als je voor de eerste keer je oortjes met je telefoon koppelt, dan herkent AI Life meteen dat je de Freebuds 3i gebruikt. Vervolgens kan je in de app de accucapaciteit van je oortjes en de oplaadcase controleren, de firmware van de oortjes updaten en de touch-bediening aanpassen.

Het is bijvoorbeeld niet erg handig dat zowel het linkse als het rechtse oortje muziek pauzeert en afspeelt door dubbel te tikken. Daarom kan je ook ervoor kiezen om naar het volgende nummer te gaan door tweemaal te tikken of de Google Assistent te activeren. Ik koos voor die laatste optie. De AI Life-app werkt erg vlot en eenvoudig, maar wat ik verder wel mis is een optie om de equalizer van de Freebuds 3i aan te passen. De app voelt op dit moment nog iets te veel aan als de algemene app voor smarthome-producten van Huawei.

5. Actieve noise cancelling

Dit is één van de grootste sterktes van de Freebuds 3i, want Huawei heeft zijn actieve noise cancelling nog verder verbeterd ten opzichte van de Freebuds 3. Volgens de techgigant kunnen de oortjes geluiden tot 32 decibel wegfilteren, en dat klopt ook in vergelijking met mijn testen. Bij zo’n zacht achtergrondgeluid slagen de drie microfoons die het geluid opvangen erin om echt een verschil te maken en dat merk je als je de functie uitschakelt en dan vergelijkt.

Al moet je er wel bewust van zijn dat je de capaciteiten van de actieve noise cancelling ook niet mag vergelijken met die van een premium hoofdtelefoon zoals de AKG Y600 Wireless. Wanneer er bijvoorbeeld in het verkeer een zware vrachtwagen voorbij zoeft, dan produceert die zo’n 90 decibel en dan hoor je het geluid alsnog met deze oortjes. Zit je in een omgeving waar mensen een gesprek voeren op de achtergrond, dan hoef je je om dat geluid wel geen zorgen te maken.

Huawei Freebuds 3i – de minpunten

1. Automatisch pauzeren

De Huawei Freebuds 3i detecteren automatisch wanneer je ze uit je oor haalt. In dat geval pauzeert meteen de media die je afspeelt en dat gebeurt ook wanneer je één oortje verwijdert. Wat jammer is, is dat je niet kan instellen om bij het verwijderen van één oortje muziek te blijven afspelen, want ik heb de gewoonte om soms één oortje te verwijderen wanneer iemand tegen me praat.

Anderzijds geven de Freebuds 3i ook met een geluidje de feedback dat je de oortjes weer in hebt. Ondanks dat ze dat vaststellen, beginnen de Freebuds 3i wel niet automatisch met afspelen, en dat is jammer. Ik had graag meer mogelijkheden gezien rond het automatisch pauzeren, ook in de instellingen van de AI Life-app van Huawei.

2. Accuduur

De Freebuds 3i van Huawei laten je zo’n 3,5 uur naar muziek luisteren in vergelijking met 4 uur bij de Freebuds 3. Het oplaadhoesje kan verder de muziekpret verlengen met nog eens 14 uur, in vergelijking met de 16 uur van de Freebuds 3. 17,5 uur van muziek genieten klinkt heel wat, maar als je bijvoorbeeld op vakantie lang onderweg bent met de bus of het vliegtuig, dan kan het eerder krap zijn. Dat is ietwat teleurstellend, want gezien de kleine audiodrivers van de Freebuds 3i zou je verwachten dat Huawei een grotere accu in de oortjes kan stoppen.

Als we kijken naar wat andere draadloze bieden dan de Freebuds 3, dan stellen we eveneens vast de 3i-oortjes het wat minder goed doen. Wanneer we  kijken naar de nieuwe Galaxy Buds Plus, dan merken we dat de oortjes het maar liefst 11 uur lang volhouden en dat de case daar nog 11 uur bovenop doet. Daarnaast gaat ook het snelladen niet zo vlot in vergelijking met de Freebuds 3. De Freebuds 3 zijn in een halfuur volledig, maar de 3i hebben een uur nodig. 

3. Exclusieve Huawei-functies

De Freebuds 3i komt met bluetooth 5.0-technologie en dat wil zeggen dat ze met meerdere apparaten tegelijk kunnen verbinden. Het is dan ook jammer dat Huawei die functionaliteit enkel ondersteunt als je ze met meerdere Huawei-apparaten verbindt. De oortjes komen nog met een tweede beperking, want als je ze activeert, dan tonen Huawei-telefoons meteen een melding om te verbinden. Dat werkt niet op andere toestellen, want bij anders smartphones moet je gewoon naar de de bluetooth-instellingen gaan. 

Conclusie

De Huawei Freebuds 3i bieden je veel functionaliteiten in ruil voor je geld. De geluidskwaliteit is goed gezien de prijs en ook de noise cancelling is een sterke functie. Daarnaast slaagt Huawei erin om de prijs van de oortjes laag te houden en toch een belangrijke functie zoals de handige touch-bediening toe te voegen. De Freebuds 3i en de bijhorende case zijn uitstekend ontworpen en ze werken intuïtief. Verder zitten de oortjes comfortabel en dat is voor mij echt een ‘make-itor-break-it’-gegeven bij oortjes.

Wat ik het meeste mis bij de Huawei Freebuds 3i is – ironisch genoeg – de puntjes op de ‘i’. Dat geldt zowel voor het geluid en het ontbreken van een equalizer, als voor de beperkte opties rond automatisch pauzeren en de accuduur die wat minder goed is in vergelijking met sommige andere producten. De microfoon zorgt ook voor duidelijk verstaanbaar geluid, maar tegelijk klink je stem wat hol.

Toch doet Huawei een heleboel goede dingen met de Freebuds 3i  en ze zijn zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar betaalbare draadloze oortjes met noise cancelling. De oortjes zijn ook zeker een meerwaarde voor wie een telefoon uit de P40-reeks overweegt.

Huawei Freebuds 3i kopen met Huawei P40 (Pro)

> De Huawei P40 Pro kan je bestellen bij onder meer: MediaMarktMobiel.nl en Bol.com

> De Huawei P40 kan je bestellen bij onder meer: MediaMarktMobiel.nl en Bol.com

Huawei Freebuds 3i kopen

Je kan de Huawei Freebuds 3i kopen voor een adviesprijs van 99 euro bij onder meer: MediaMarkt, Coolblue en  Bol.com. Je vindt ze enkel in de kleur wit.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!