AKG Y600 Wireless
Als je een hoofdtelefoon gratis krijgt bij een telefoon, krijgen sommigen mensen automatisch bedenkingen over de kwaliteit, maar vergis je niet, want deze AKG Y600 Wireless is een hoofdtelefoon uit het duurdere prijssegment. De bluetooth-koptelefoon belooft premium functies zoals active noice cancelling en hij komt met een adviesprijs van 229 euro. De over-ear AKG T600 Wireless is een variant van de eveneens draadloze Y500-koptelefoon, en dat is een on-ear-model dat nu met korting voor zo’n 100 euro te vinden is.
In dit artikel bespreken wij de sterke en zwakke punten van de nieuwe Y600 Wireless, maar lees ook tot op het einde, van dit artikel want wij hebben nog wat meer te onthullen over deze hoofdtelefoon.
AKG Y600 Wireless – de pluspunten
1. Design en bouwkwaliteit
Sinds Samsung in 2017 AKG’s moederbedrijf Harman heeft gekocht is er weinig veranderd bij de fabrikant van audio-accessoires. AKG-hoofdtelefoons zetten in op een goede gebruikerservaring en geluidskwaliteit, meer dan op flashy, opvallende kleuren. Er zijn genoeg fabrikanten van koptelefoons die daar wel volop voor kiezen.
Bij de AKG Y600 Wireless krijg je de typisch, ronde oorschelpen en een metalen rand met chroomafwerking. Het ontwerp ziet er stijlvol uit, en ondanks dat AKG veelal kiest voor harde plastic bij de hoofdtelefoon – dat weegt ook lichter – merk je meteen dat het om een kwalitatieve hoofdtelefoon gaat. Precies wat je wil als je een hoofdtelefoon in deze prijsklasse koopt.
2. Draagcomfort
AKG beweert handig dat zijn Y600 Wireless handig is om op reis mee te nemen. Je moet er dus met andere woorden een lange vliegtuigreis mee kunnen overbruggen inclusief enkele uurtjes van vertraging. Op het eerste gezicht ziet de Y600 er misschien niet uit als de meest comfortabele hoofdtelefoon door zijn compacte formaat en de relatief kleine oorkussens, maar dat beeld verandert al snel als je hem opzet.
AKG gebruikt een hoogwaardige opvulling van traagschuim die je oor helemaal afschermt, maar ook ontzettend zacht aanvoelt. De hoofdband dient dan weer als een dikke rubberen bumper die verrassend comfortabel aanvoelt samen met het lage gewicht van 322 gram. Al die factoren samen geven je meteen vanaf de eerste moment het gevoel dat je de Y600 Wireless ongehinderd urenlang aan een stuk kan gebruiken.
Met de hoofdtelefoon komt ook een handige stoffen draagtas die eveneens duurzaam aanvoelt, en je kan hem compact samenvouwen om hem veilig weg te stoppen. Dat is ook aangewezen, want hoewel de Y600 stevig aanvoelt, lijkt hij ook niet even solide als pakweg een grote studiohoofdtelefoon, en dat is ook logisch.
3. Bediening
Met een hoofdtelefoon wil je je muziek kunnen bedienen zonder dat je naar je smartphone moet grijpen, of zonder hem eerst van je oren moet halen omdat je puur door te voelen de knopjes niet vindt. AKG kiest daarom voor een intuïtieve en vlotte bediening met zo min mogelijk knopjes die je goed kan bereiken en ook onderling vlot van elkaar te onderscheiden zijn.
De linkse earpad kan je in zijn geheel draaien om het volume aan te passen, en hoewel je soms even geduld moet hebben, werkt het volume aanpassen erg eenvoudig. Links kan je drukken op een enkele knop om te starten of pauzeren, maar die knop dient ook als een handige schuifschakelaar waarmee je door nummers bladert. Rechts vind je ook zo’n vergelijkbare schuifschakelaar die dient als aan- en uit-knop, maar het verschil is dat je die niet kan indrukken. Tot slot is er rechts nog een ronde knop waarmee je de Ambient Aware- of Talk Through-functie activeert, waarover later meer.
De AKG Y600 ondersteunt ook het multipoint-protocol waarmee je de hoofdtelefoon kan verbinden met verschillende bluetooth-apparaten tegelijk en je kan vervolgens vlot wisselen van apparaat. Zo beluister je bijvoorbeeld muziek op de ene telefoon die je gewoon kan pauzeren, en met een druk op de play-knop bekijk je dan een YouTube-video op de andere telefoon. In het geval van inkomende telefoontjes schakelt de Y600 Wireless ook automatisch over naar het juiste toestel. Anders dan bij de Samsung Galaxy Buds Plus werkt multipoint ook met niet-Samsung-telefoons en dat is een goede zaak.
4. Geluid
Het geluid van de Y600 Wireless is gewoon sensatie, welk muziekgenre je ook beluistert. Zelfs de muzikale advertenties op YouTube worden – bijna – een plezier. Ik ging tijdens mijn testen door verschillende genres: van stevige grunge en punk tot popmuziek en klassiek. Je hebt grofweg twee soorten van hoofdtelefoons, en de ene verkiest om muziek zo gebalanceerd mogelijk af te spelen terwijl de andere komt met een bijzondere equalizer die bijvoorbeeld de lage bastonen een duwtje in de rug geeft. Deze AKG-koptelefoon is er eentje van de eerste soort, en dat zorgt er juist voor dat hij uitstekend klinkt bij een breed scala aan genres.
Ik beluisterde bijvoorbeeld het dromerige ‘Blackbird’ van The Beatles met zijn heerlijke melodie en ik kon de verslagenheid horen in de stem van Nirvana-zanger Kurt Cobain tijdens het laatste stuk van ‘Where Did You Sleep Last Night’, waar hij met krakerige stem begint te schreeuwen. De AKG Y600 laat je nieuwe tonen en details herkennen in nummers die je al lang bekend zijn, en sterke bas is ook enkel aanwezig als het moet aanwezig zijn. In zo’n geval weet je dat je een goede koptelefoon op je oren hebt. De Y600 Wireless ondersteunt ook de AAC-codec voor muziek met een hogere bitrate.
5. Accuduur
De AKG Y600 Wireless heeft aan de rechtse earpad een usb-c-poort waarmee je hem kan opladen, en met één oplaadbeurt luister je 25 uur naar muziek via bluetooth. Al levert AKG hem ook met een audiokabel waarmee je hem bedraad kan aansluiten om zo 35 uur lang naar muziek te luisteren. Daarbij komt nog dat de Y600 snelladen ondersteunt, en na vier minuten opladen kan je een uur lang luisteren. Dat maakt dat de hoofdtelefoon erg geschikt is voor onderweg, en het betekent natuurlijk evengoed dat je hem niet al te snel aan de oplader hoeft te hangen als je hem alleen thuis gebruikt.
6. Noise cancelling, Ambient Aware en Talk Through
Deze AKG-hoofdtelefoon heeft active noice cancelling en met behulp van twee microfoons filtert hij het omgevingsgeluid weg. De Y600 Wireless slaagt daar behoorlijk goed in, want zaken zoals: verkeer, mensen die tegen je praten of lawaai op openbare plaatsen, maken geen schijn van kans. Is hij ook de beste hoofdtelefoon op het gebied van noice cancellation? Dat ook weer niet, want bij lagere volumes komen storende geluiden wel iets te gemakkelijk binnen en ik mis de mogelijkheid om niveaus van noice cancelling aan te passen
Verder komt de AKG-hoofdtelefoon met een knop die je gebruikt om één van de twee slimme functies aan en uit te zetten die met het omgevingsgeluid spelen. Ambient Aware als eerste, zorgt ervoor dat je muziek beluistert, maar dan zonder de sterke noice-cancelling, waardoor je alsnog veilig door het verkeer beweegt. Talk Through dempt dan weer volledig het geluid van wat je beluistert en de microfoons vangen spraak uit je omgeving op die je vervolgens versterkt te horen krijgt. Je kan op die manier een helder gesprek voeren met Talk Through.
Ik was erg tevreden over Ambient Aware, want je kan nog steeds focussen op de muziek zonder dat je volledig afgesloten wordt van alles wat om je heen gebeurt. Ik had alleen liever de mogelijkheid gehad om de mate van noise cancelling in te stellen met verschillende niveaus. Talk Through doet zijn werk ook uitstekend, want plots hoor je luid en duidelijk mensen praten en je hoeft niet langer de koptelefoon daarvoor af te zetten. Ik begrijp alleen niet dat de Y600 bij het gebruik van deze functie je muziek niet pauzeert, want je hoort al die tijd niets van de media die je afspeelt. Dat voelt aan als een klein gemis. Schakelen tussen Ambient Aware en Talk Through doe je vanuit de AKG Headphone-app.
AKG Y600 Wireless – de minpunten
1. Automatisch pauzeren
De Y600 Wireless kan zelf detecteren wanneer je hem van je hoofd haalt en vervolgens pauzeert de muziek. In de meeste gevallen is dat een ontzettend handige functie, want je hoeft niet telkens je media de pauzeren alvorens je de hoofdtelefoon kan weghalen, maar toch merk ik af en toe dat de koptelefoon soms foutief detecteert dat ik hem verwijder. In zulke gevallen pauzeert dus gelijk je muziek of podcastaflevering zonder dat je dat wil.
Deze fout treedt bijvoorbeeld op wanneer ik een earpad optil en verschuif om de koptelefoon wat beter op mijn hoofd te positioneren of om de knoppen te bedienen. Automatisch pauzeren werkt gelukkig in de meeste gevallen wel, maar er is nog duidelijk ruimte voor verbetering. Je kan het automatisch pauzeren wel uitschakelen in de AKG Headphone-app als dat wenst.
2. AKG Headphone-app
AKG maakt onterecht maar weinig reclame voor zijn AKG Headphone-app, maar toch speelt die een belangrijke rol bij het gebruik van de Y600 Wireless. Zoals eerder gezegd, is dit de plaats waar je ofwel Ambient Aware of Talk Through aan de knop toewijst, maar de app heeft nog veel meer in zijn mars. Je kan er bijvoorbeeld firmware-updates uitvoeren of een functie activeren waarbij de hoofdtelefoon bij inactiviteit automatisch uitschakelt. Daarnaast kan je ook het automatisch pauzeren uitzetten en er is een Equalizer-functie te vinden. Je gebruikt de app ook om de resterende accucapaciteit van je hoofdtelefoon te controleren.
De AKG Headphone-app is een grote meerwaarde voor gebruikers van de AKG Y600 Wireless, maar ze is is niet de beste begeleidende app die we bij audio-accessoires hebben gezien. Ze crashte tijdens een firmware-update en de equalizerfunctie in de app is weinig toegankelijk. Sommige fabrikanten laten je wisselen tussen preset-audiofuncties, maar in de AKG-app kan je alleen zelf de audiofrequenties handmatig aanpassen.
Kortom, de app vervult een belangrijke rol door de toewijzing van knoppen, maar daarnaast is de meerwaarde te mager. Het lijkt ook alsof ze te vluchtig in elkaar is gezet. Ik ben duidelijk ook niet de enige die minder goede ervaringen had met AKG Headphone, want de app heeft momenteel een beoordeling van 2,1 in de Google Play Store.
Conclusie
AKG is zo’n fabrikant van hoofdtelefoons die zich volledig focust op de gehele kwaliteit en het geluid zonder aandacht te verspillen aan te veel toeters en bellen. Die focus zorgt ervoor dat de Y600 Wireless een uitstekende en veelzijdige hoofdtelefoon is geworden voor onderweg of voor wie thuis graag een lichtere bluetooth-telefoon draagt.
De Y600 Wireless heeft erg veel troeven. Hij klinkt goed, laat je details in muziek ontdekken en het is een hoofdtelefoon die gebalanceerde tonen produceert. Die ‘Less is more-strategie’ geldt ook voor het design en de bediening van de AKG-koptelefoon. AKG gebruikt lichte materialen en weet er toch voor te zorgen dat de hoofdtelefoon een zekere kwaliteit uitstraalt. Daarnaast zijn ook de sterke accuduur en het snelladen pluspunten.
Waar die strategie dan weer minder goed werkt, is bij de AKG headphone-app die niet altijd even stabiel werkt en buiten de toewijzing van knoppen maar voor een beperkte meerwaarde zorgt. De equalizerfunctie is ook weinig toegankelijk voor de gemiddelde gebruiker.
Wie de aankoop van een telefoon uit de Samsung Galaxy S20-reeks overweegt, weet dat hij of zij met de Y600 Wireless van AKG in één klap ook een ontzettend sterke allround-hoofdtelefoon in huis haalt. Dat maakt dat de Y600 Wireless ook een erg goede optie voor wie gewoon op zoek is naar een sterke bluetooth-hoofdtelefoon voor onderweg, tenminste als je bereid bent om er de relatief hoge prijs van 229 euro ervoor neer te leggen. Is dit het product die prijs waard? Dat zeker.
Samsung Galaxy S20-reeks kopen met AKG Y600 Wireless
> De Samsung Galaxy S20 kun je bestellen bij Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt.
> De Samsung Galaxy S20 Plus kun je bestellen bij Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en de MediaMarkt.
> De Samsung Galaxy S20 Ultra kun je bestellen bij Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en de MediaMarkt.
Win de AKG Y600 Wireless
Je kan de AKG Y600 Wireless ook kopen voor een adviesprijs van 229 euro, maar Androidworld geeft zijn testexemplaar van deze premium koptelefoon gratis weg. Binnenkort vertellen we je veel meer over deze winactie, en houd dus alvast Androidworld en onze sociale mediakanalen in de gaten voor meer informatie over hoe je kan deelnemen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
@Broest, ik heb nu hetzelfde probleem. Kan de koptelefoon nu helemaal niet meer vinden op andere devices. En als ik (heel soms) wel kan connecten, valt hij na een paar seconden nadat er geluid wordt afgespeelt uit. Heb zojuist contact opgenomen met de support in de hoop dat ze me kunnen helpen. Hoe hebben ze het probleem bij jou verholpen? Vervangen, RMA of een gelijkwaardig product?
Goed artikel. Maar let op! Update de koptelefoon niet naar 3.2.0. Vanaf dat moment is het een drama. Hij valt om de minuut uit. En na veel mogelijke oplossing vanuit de Samsung helpdesk (resetten Bluetooth / telefoon / cache legen / enz.) blijft het niet werken. Daarbij komt dat alle Bluetoothverbinding op je telefoon opnieuw connectie moeten maken; en deze meteen om zeep geholpen zijn. Hoe mooi het geluid ook is.
Ik ben nadat het misging gaan googlen en daaruit blijkt dat er heel veel klachten zijn over deze update. De software is een drama en zo’n product absoluut niet waardig.
Samsung pak deze kritiek op, en los het op! Of biedt de consument een gelijkwaardig product wat wel aan de verwachtingen kan voldoen.