HTC U11+
HTC bracht in de eerste helft van 2017 de HTC U11 uit. Dit vlaggenschip moest de tegenvallende cijfers van het Taiwanese bedrijf een duw in de goede richting geven. HTC heeft het met dit toestel over een hele andere boeg gegooid, wat soms ook nodig is om uit een neergaande spiraal te stappen. Uiteindelijk is het vlaggenschip goed ontvangen en wil HTC nu op dit succes voortborduren met de lancering van de HTC U11+.
De HTC U11+ is qua design en qua hardware op een aantal vlakken vernieuwd. Zo is het beeldscherm van 5.5 inch naar 6 inch gegroeid en zijn de schermranden afgeslankt waarbij de beeldverhouding is aangepast naar het welbekende 18:9. Hierdoor is de vingerafdrukscanner naar de achterzijde verplaatst. Daarnaast is de accu-capaciteit van 3.000 naar 3.930mAh gegaan. Net als op de U11 zien we op de Plus-variant ook weer de knijpfunctie genaamd Edge Sense en de door testbedrijf DxOMark als zeer goed beoordeelde camera.
In vele gevallen zullen de ervaringen van dit toestel in vergelijking tot die van de HTC U11 dus met elkaar overeenkomen. Om herhaling te voorkomen, refereren we in die gevallen naar de review van de HTC U11. Dan nu mijn ervaring met de Ceramic Black-uitvoering van de HTC U11+.
Behuizing en design
Het toestel beschikt over een glanzende glazen behuizing en dat ziet er prachtig uit, maar zorgt ook voor de nodige vingerafdrukken. Als je daar net als ik niet van houdt, ben je druk met poetsen. In de doos zit wel een transparante cover, die dit probleem kan verhelpen. Ook zie ik voor het eerst een poetsdoekje in de doos van een smartphone, HTC houdt er duidelijk al rekening mee…
De transparante cover heet overigens HTC U11+ Clear case en maakt het mogelijk om in de U11+ te knijpen, en zorgt er tevens voor at hij beschermd is tegen schade, vuil en stof.
De zijkanten van het toestel herbergen de powerknop en volumeknoppen rechts en aan de bovenkant zit de sleuf voor één simkaart en microSD-kaart of twee simkaart(en). De USB C-poort en speaker vind je aan de onderzijde. Er is geen koptelefoonaansluiting aanwezig, maar wel een adapter waarmee je de meegeleverde HTC Usonic-oordopjes in het toestel kunt pluggen. De voorkant bevat een selfiecamera en microfoon, de achterzijde de enkele camera en vingerafdrukscanner. De knijpfunctie Edge Sense is tevens te vinden op beide zijkanten van het toestel.
Als je de HTC U11+ uit de doos pakt, valt het uiterlijk van het vlaggenschip meteen op en dat bedoel ik in positieve zin. Het is prachtig vormgegeven smartphone waar je zeker mee voor de dag kunt komen. Het toestel gaat tevens mee in de trend van langgerekte schermen en dunnen randen alhoewel de schermranden zeker niet de allerdunste zijn in soort.
Verder is er ondersteuning voor dual-sim, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Gen 1, type C en NFC. De water- en stofbestendigheid van de HTC U11+ worden beoordeeld met een IP68 rating en beschermen het toestel tot 1,5 meter voor een periode van 30 minuten.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De HTC U11+ beschikt over een langgerekt 6 inch QHD-scherm (Super LCD) met een resolutie van 2880 x 1440 pixels en een 18:9-beeldverhouding (2:1). Het glas is gemaakt van Gorilla Glass 5. Het beeldscherm van de U11+ is dus groter dan die van de U11 maar dat heeft geen groot effect gehad op het formaat van het toestel. Vanwege het randloze design is de HTC U11+ iets langer in de lengte en iets slanker in de breedte. Tevens is er ondersteuning voor HDR10-video. Dit is een standaard die moet zorgen voor betere kleuren en contrast.
Het toestel beschikt dus over een LCD-scherm dat in tegenstelling tot een AMOLED-scherm vaak kleuren natuurgetrouw weergeeft in plaats van extra verzadigde kleuren op AMOLED-schermen. Een nadeel is dat LCD-schermen niet geschikt zijn voor het virtual reality-platform Google Daydream. Daarbij is zwart nooit helemaal echt zwart. Wel beschikt het scherm over zeer heldere en scherpe weergave van kleuren. Ook de kijkhoek van het toestel is prima.
In de instellingen is de kleurruimte, het organiseren van de kleuren, op twee manieren aan te passen: DCI-P3 en sRGB. De sRGB-kleurruimte geeft natuurgetrouwe kleuren weer, terwijl DCI-P3 een groter kleurbereik forceert die extra verzadigde kleuren toont.
Prestaties
Het toestel beschikt net als de U11 over een Snapdragon 835-chipset, maar het werkgeheugen en opslaggeheugen is verdubbeld. De U11+ heeft 6GB werkgeheugen en 128GB intern geheugen (UFS 2.1), welke uitbreidbaar is via microSD naar 2TB. In de periode dat ik het toestel heb mogen testen, heb ik weinig tot geen vertragingen opgemerkt. De snelle prestaties van de Snapdragon 835 in combinatie met het werkgeheugen komen in dit toestel prima tot hun recht.
De trilmotor lijkt wel iets minder sterk ingesteld te zijn, maar dan kan ik helaas niet vergelijken met de U11. De feedback die ik krijg bij het ‘indrukken’ van de tiptoetsen of de virtuele toetsen op het toetsenbord is in ieder geval niet storend.
Accuduur
De accu van de HTC U11+ is opgewaardeerd, van 3.000 naar 3.930mAh-accu met Quick Charge 3.0. Sander schreef in zijn review van de HTC U11 dat de accuprestaties goed waren maar niet uitstekend. De U11+ beschikt over uitstekende prestaties op het gebied van accuduur. De meeste smartphones houden het bij maximaal een dag uit, dat wil zeggen van 7.30 uur tot 22.30 uur maar de HTC U11+ gaat hier ruimschoots voorbij en werkt de volgende dag vrolijk door tot rond de middag. Wat mij betreft steekt de U11+ op dit gebied met kop en schouders boven vergelijkbare toestellen uit.
Vingerafdrukscanner en Edge Sense
De vingerafdrukscanner is vanwege de dunne schermranden op de U11+ naar de achterzijde verhuisd en functioneert daar prima. Tenminste als je vinger erop ligt. Aangezien de glanzende glazen achterzijde van het toestel behoorlijk glad is, wil het wel eens voorkomen dat je naast de pot grijpt.
Edge Sense was de innovatie bij de aankondiging van de HTC U11 en ook de plus-versie heeft deze knijpfunctie gekregen. Gelukkig heeft HTC de functie behoorlijk uitgebreid en is er nu veel meer mogelijk. In tegenstelling tot de Pixel 2 kun je bij dit toestel meerdere acties koppelen aan deze functie en dat is fijn. Er zijn twee modi, een eenvoudige en geavanceerde versie. De eerste laat je je een app of actie (bijvoorbeeld screenshot maken) starten. De geavanceerde modus kan meerdere acties aan kort knijpen en knijpen en vasthouden koppelen. Ik moet wel zeggen dat het deel Edge Sense in de instellingen vrij ingewikkeld is en voor een beginnende gebruiker zeker wat zoekwerk vereist.
Als dat eenmaal gedaan is werkt de knijpfunctie eigenlijk erg goed. Ik gebruik hem veelal voor het starten van de camera, nu test ik er het starten van de Edge Launcher mee. De laatste zorgt ervoor dat favoriete apps snel gestart kunnen worden en bijvoorbeeld wifi-verbindingen in- of uitgeschakeld kunnen worden.
Geluid – HTC BoomSound
Het geluid (HTC BoomSound) van de U11+ moet tot 30% luider zijn dan dat van zijn voorganger. Dit kan getest worden met de eigen USonic-headset met Active Noise Cancellation, die ook bij dit toestel in de doos meegeleverd wordt. Weliswaar met adapter want ook de U11+ moet het stellen zonder 3,5mm-aansluiting. Er is ondersteuning voor externe Bluetooth-codecs zoals aptX en LDAC. Hiermee kan er hogere kwaliteit muziek worden gestreamd via Bluetooth.
Het geluid zal wellicht luider kunnen dan de voorganger maar dat heb ik niet kunnen testen. Daarbij is luider niet altijd beter en leg ik liever de focus op het geluid zelf en deze is prima net als bij de HTC U11. Ook hier kun je video’s opnemen en daarbij 3D-geluid of Hi-Res-audio selecteren.
De meegeleverde USonic-headset biedt betere prestaties dan de meeste meegeleverde oortjes vooral door de noice cancellation-functie. Deze oordopjes kunnen tevens aan de hand van de vorm van de binnenzijde van je oren, het geluid hierop aanpassen. Het is wel een USB-headset aangezien de 3,5mm-aansluiting ontbreekt. Hiervoor heeft HTC een adapter in de doos meegeleverd, maar dit zal voor degene die hoge eisen stellen aan geluidskwaliteit geen optimale oplossing zijn. Maak je al gebruik van Bluetooth-koptelefoons, dan levert het ontbreken van een 3,5mm-aansluiting geen problemen.
Camera
De camera voor is van 8 naar 16 megapixel (f/2.0) gegaan, de camera achter heeft 12 megapixels (f/1.7) en is wederom een UltraPixel-camera, dezelfde als die van de HTC U11. Voor een uitgebreide uitleg van de camera verwijs ik je naar de review van de U11.
Foto’s
De foto’s gemaakt met de U11+ zijn van zeer goede kwaliteit. Dat was ook geen verrassing aangezien testbedrijf DxOMark de camera van een zeer hoge score heeft voorzien en gebruikers en reviewers er zeer tevreden over waren. HTC heeft daarnaast de onscherpe selfies aangepakt door op de HTC U11+ de megapixelresolutie te verdubbelen en de kwaliteit te verbeteren met HDR Boost en ruisonderdrukking. Dit heeft ervoor gezorgd dat de selfies van eenzelfde kwaliteit zijn als die van andere toptoestellen. Tevens is er de aanwezigheid van optische en elektronische beeldstabilisatie wat ervoor zorgt dat je foto’s trillingvrij en scherp blijven.
Boven: Pixel 2 XL Onder: HTC U11+
Boven: Pixel 2 XL Onder: HTC U11+
Foto gemaakt met HTC U11+
Software
Qua software wordt er Android 8.0 Oreo met HTC Sense geleverd. Ook de hierboven kort besproken knijpfunctie Edge Sense is weer aanwezig, waarmee je in het toestel kunt knijpen om apps te starten of acties uit te voeren. Deze is nu uitgebreid met een ‘Action Panel’. Daarnaast is Edge Launcher een stuk uitgebreid waardoor er meer mogelijkheden zijn en is de slimme assistent HTC Sense Companion weer aanwezig. Deze geeft suggesties geeft op basis van de dingen die je doet. HTC Sense Companion biedt eigenlijk een alternatief voor de Google-feed op het linker scherm waarbij er meteen advertenties worden getoond. Deze kunnen bij de instellingen worden uitgeschakeld. Google Assistant en Alexa zijn op het apparaat aanwezig. De laatste doet het alleen niet.
HTC Sense Companion
Over Edge Launcher ben ik ook zeer tevreden. Hiermee kun je een schijf met icoontjes van je favoriete apps, contactpersonen en snelle instellingen openen. In de nieuwste update van de app kun je nu ook bepalen welke volgorde de appjes in de schijf moeten hebben en kun je nu zelf apps op de schijf wijzigen. Verder is het vanaf nu ook mogelijk om de schijf vanuit het vergrendelingsscherm op te roepen. Al met al een prettige toevoeging in het dagelijks gebruik.
Edge Launcher
HTC Sense is erg prettig in gebruik en ligt dicht tegen standaard Android aan. Wel is er een app om het thema van het toestel naar eigen smaak aan te passen, maar dat vond ik niet echt noodzakelijk. Ik vind de softwareschil van HTC een van de fijnste om mee te werken. Het voelt licht aan, is snel en oogt mooi. Een minpuntje, de navigatiebalk kleurt niet mee. Gebruik je een app met een nachtthema, dan zul je een witte navigatiebalk te zien krijgen en dat steekt lekker af. De balk is overigens wel makkelijk te verbergen maar dat is weer een extra handeling en daar hou ik niet van.
De HTC U11+ is tevens voorzien van Android 8.0 Oreo en hiermee is het toestel voorzien van een van de meest recente Androidversies. Het toestel werd geleverd met de beveiligingsupdate van oktober en kreeg onlangs een update met die van december. Helaas staat HTC niet vooraan met het uitdelen van de maandelijkse beveiligingsupdates, op het gebied van grote Android-releases zijn ze in de regel wat sneller. Op dit gebied zouden ze nog veel punten kunnen scoren.
Voorgeïnstalleerde apps
Aan voorgeïnstalleerde apps geen gebrek, deze vind je hieronder in het screenshot. Deze apps zijn niet te verwijderen maar kunnen desgewenst wel uitgeschakeld worden. Naast deze app worden ook Instagram, Messenger, Facebook, News Republic en de toetsenbord-app TouchPal standaard meegeleverd. Deze zijn helaas ook niet te verwijderen, alleen uit te schakelen.
Conclusie
De HTC U11 is het beste toestel dat HTC in jaren uitgebracht heeft, zo schreven we ruim een half jaar geleden. Er waren wel wat pijnpunten maar die heeft HTC met de HTC U11+ allemaal grotendeels aangepakt. Daarnaast is het een mooi toestel om te zien, vanwege het design met een groter beeldscherm maar wel in een behuizing met dunnere schermranden. Hierdoor is er efficiënter gebruik gemaakt van behuizing en het schermoppervlakte en komt het toestel minder ‘lomp’ over dan zijn oudere broer.
Ook op het gebied van hardware zijn er verbeteringen doorgevoerd. De accu-capaciteit is van 3.000 naar 3.930mAh gegaan en over dit onderdeel ben ik erg tevreden. Ik kan zeggen dat de U11+ het langste meegaat op een acculading van alle toestellen die ik heb mogen testen. Verder is het werkgeheugen en opslaggeheugen verdubbeld, evenals het aantal megapixels van de selfiecamera. Deze laatste presteert een stuk beter dan zijn voorganger.
Het geluid en de camera zijn gelijk gebleven en deze kwamen als zeer goed uit de bus bij de U11 dus ook in het geval van de U11+ kunnen we concluderen dat beide onderdelen uitstekend presteren. Daarnaast ben ik grotendeels tevreden over de schil HTC Sense die in het dagelijks gebruik prima werkt, alleen is het jammer dat de voorgeïnstalleerde apps, vooral die van derden, niet verwijderd kunnen worden. Je zit dus opgescheept met Instagram en Facebook, ook als je die niet gebruikt.
HTC heeft met de U11+ op software- en hardwarematig gebied een uitstekend toestel op de markt gezet, dat qua verkoopadviesprijs €50 duurder is dan de HTC U11 (€749). De laatste is overigens nu al verkrijgbaar voor €553. De adviesprijs van €799 ligt €100 onder die van de LG V30 en ver onder de prijs van de Samsung Galaxy Note 8 en de Pixel 2 XL. Wat dat betreft zou je met dit toestel in dit segment een prima aanschaf kunnen doen.
Of de U11-serie HTC gaat überhaupt gaat redden, kan ik nu nog niet zeggen. Hiervoor zullen we de cijfers van dit kwartaal moeten afwachten. Ik hoop in ieder geval dat het ze lukt om uit het dal te klimmen, aan de kwaliteit van de HTC U11 en de U11+ kan het in ieder geval niet liggen.
Positieve punten
+ Mooie glanzende behuizing en modern design
+ Zeer goede accuduur en camera
+ Ingetogen software
+ Goede geluidskwaliteit met HTC BoomSound en HTC Usonic-oordopjes
Negatieve punten
– Geen hoofdtelefoonaansluiting (adapter meegeleverd)
– Overal vingerafdrukken
HTC U11+ kopen
De HTC U11+ komt in de kleuren Ceramic Black en Translucent Black op de markt. De verkoopadviesprijs van het toestel ligt op €799.
> De HTC U11+ is bij Belsimpel te bestellen in de kleuren Ceramic Black en Translucent Black
Check hieronder de beste aanbiedingen met of zonder abonnement.
[tds=6042]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten