Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Preview HTC 10: sterke comeback van publiekslieveling

Sander Tuit
Sander Tuit
12 april 2016, 14:00
10 min leestijd
Preview HTC 10: sterke comeback van publiekslieveling

Lees verder na de advertentie.

HTC 10: voor perfectie

Met de HTC One bracht HTC zijn eerste metalen smartphone op de markt. Op dat moment was het zeker een uniek toestel. Zijn opvolger lekte eerder uit onder de naam ‘M8’ en die naam bleef dan ook hangen toen deze opvolger opnieuw de naam HTC One kreeg en de HTC One M9 kreeg standaard al de ‘M’-toevoeging mee.

De HTC 10 breekt dus met traditie door de ‘One’ én ‘M’ te laten vallen. Dat is waarschijnlijk niet zonder reden: de HTC One M8 en One M9 brachten niet wat het bedrijf verwacht had. Volgens het Taiwanese bedrijf staat de 10 voor ‘perfectie’ en is het een ‘magisch nummer’. Of je magie van dit nieuwe vlaggenschip mag verwachten, lees je in onze uitgebreide preview.

Preview HTC 10

HTC-design

Wanneer je een eerste blik werpt op de achterkant van de HTC 10, zie je duidelijk de design-lijn van de HTC One-vlaggenschepen terug. Daarbij vallen de randen van de achterzijde wel direct op: deze zijn afgekant (zogenaamde chamfered edges), waardoor het toestel beter in de hand ligt. Deze randen hebben een wat glanzendere afwerking, terwijl dat de achterkant zelf een matte afwerking heeft. Het verschil in afwerking valt het meeste op in de zilverkleurige uitvoering van de HTC 10.

Voor een toestel met een 5,2 inch-scherm is de HTC 10 niet smal, maar door de afgekante achterkant ligt het toestel wel prima in de hand en voelt het niet te groot aan. Dat lijkt dan ook voor het bedrijf een van de redenen te zijn om chamfered edges te gebruiken: naast een design-statement zorgt het ook voor een betere hanteerbaarheid.

Het profiel van de HTC 10 is vrij slank, volgens het bedrijf slechts 3 mm aan de zijkant. Aan de zijkant is ook de aan/uit-knop te vinden die voorzien is van een voelbare ribbel, zodat deze in het donker ook eenvoudiger te vinden is. Het knopje ‘klikt’ ook daadwerkelijk, zodat de knop prettig aanvoelt bij het indrukken.

Aan de voorzijde zien we 2,5D-glas, een type glas dat enigszins bol loopt. Deze glasvorm is bezig aan een comeback en zien we onder meer terug op de iPhone 6, Sony Xperia X en Samsung Galaxy S7. HTC zelf had ook al de One A9 met een dergelijk glastype.

Het scherm achter dat 2,5D-glas is van het type S-LCD 5 en niet AMOLED zoals we eerder in geruchten hoorden. Voor AMOLED-liefhebbers misschien een tegenvaller, maar in de praktijk presteert het scherm van de HTC 10, in ieder geval op het eerste gezicht, bijzonder goed. De kleuren zijn diep en helder en zwart is minder grijs dan we gewend zijn van LCD-schermen.

Afgeslankte software

HTC heeft bij de HTC 10 eens goed gekeken welke software nu eigen essentieel is voor de smartphonegebruiker. Het bedrijf kwam, net als veel consumenten, tot de conclusie dat er eigenlijk heel veel ‘overbodige’ apps op smartphones staan. Dan gaat het om apps die de functionaliteit van eveneens voorgeïnstalleerde Google-app repliceren. Bij de HTC 10 moest dit veranderen en dat komt in de vorm van een ‘reboot’ van de eigen grafische schil HTC Sense. 

In HTC Sense 8.0 heeft HTC er voor gekozen verschillende eigen apps niet meer voor te installeren. Als voorbeeld geeft het bedrijf de galerij-app. Volgens HTC is Google Foto’s het afgelopen jaar een uitstekende app geworden die actief wordt ontwikkeld en daarmee een beter alternatief dan de eigen galerij-app. Deze laatste is dan ook niet meer voorgeïnstalleerd op de HTC 10.

Bij het opstarten van de HTC 10 zien we dan ook dat het toestel nog maar een kleine hoeveelheid apps voorgeïnstalleerd heeft. Daarbij worden zo min mogelijk dubbele apps meegeleverd, waarbij de mail-app een uitzondering is. De eigen app van het Taiwanese bedrijf zou naar eigen zeggen een stuk beter met Microsoft Exchange-mail omgaan dan de Gmail-app van Google. Het komt er op neer dat je toestel niet direct al vol staat met apps die je nooit zult gebruiken en daardoor voelt het toestel meteen al wat frisser aan. De enige uitzondering op de regel is dat er wel Facebook-apps worden meegeleverd: de Facebook-app zelf, Facebook Messenger en Instagram zijn voorgeïnstalleerd. Mocht je HTC-apps missen, dan kun je deze alsnog downloaden uit de Play Store.

Het uiterlijk van HTC Sense is ook op de schop genomen en alle eigen HTC-apps, de instellingen en het notificatiepaneel zijn voorzien van Material Design. Daarbij lijken de instellingen en het notificatiescherm erg veel op de standaard-interface van Android. Althans, dat is het geval wanneer gebruik wordt gemaakt van het standaard-thema. Het is namelijk op het toestel mogelijk om geavanceerde, uitgebreide thema’s te gebruiken.

We hebben even met de thema’s kunnen spelen en er zitten inderdaad wat interessante functies in. Zo is het mogelijk om stickers te gebruik in thema’s, waardoor je een speelse, of juist strakke interface kunt creëren of kiezen. De thema’s bieden een leuke optie: zónder thema heb je een strak Material Design-uiterlijk, mét thema kun je het zo gek maken als je wilt.

UltraPixel-camera, maar dan anders

We kennen de term ‘UltraPixel’ van de HTC One M7. Dat toestel kreeg een camera met een bijzondere sensor. De individuele ‘pixels’ in de sensor waren een heel stuk groter dan normaliter het geval is bij camerasensoren in smartphones (2,0 μm). Helaas zorgde de erg lage resolutie (4 MP) voor matige foto’s en aan de term UltraPixel kleeft dan ook bij veel mensen een wat nare bijsmaak. 

Bij de HTC 10 gaat het bedrijf het toch opnieuw proberen, maar dit keer is de term ‘UltraPixel (2)’ meer een marketing-verhaal dan voorheen. Het gaat om een sensor met een pixelgrootte die inderdaad met zijn 1,55 μm groter is dan gemiddeld, maar een dergelijke sensor vinden we bijvoorbeeld ook in de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P.  Dit is zeker geen slechte keuze: de 12 megapixelsensor met grote pixels lijkt de ideale balans te vinden tussen goede lichtopbrengst en een goede resolutie.

Naast de goede beeldsensor heeft HTC een diafragma van f1,8, wat zorgt voor nog betere lichtopbrengst. De camera heeft daarnaast OIS, optische beeldstabilisatie. Dit zorgt voor scherpere foto’s wanneer je licht beweegt en maakt het mogelijk om de sluitertijd bij weinig licht te vergroten. Hierdoor krijg je ook bij weinig licht erg goede foto’s. Voor het scherpstellen heeft het toestel laser-autofocus, waardoor het scherpstellen erg snel moet gaan.

Uiteraard hebben we de camera van de HTC 10 even geprobeerd tijdens onze hands-on-sessie en de foto’s lijken prima, zeker voor binnen geschoten kiekjes. Het scherpstellen leek op het oog minder snel te gaan dan we zouden verwachten van laserfocus, maar de fotokwaliteit is erg goed. Dat wordt ook bevestigd door DxOMark. Dit bedrijf test onder andere smartphonecamera’s en de HTC 10 krijgt van DxOMark een score van 88, waarmee het samen met de Samsung Galaxy S7 (Edge) de lijst van smartphonecamera’s aanvoert.

Het opnemen van video kan in een 4K-resolutie en daarbij wordt het geluid opgenomen in 24-bit Hi-Res-audio, iets wat volgens HTC nog niet eerder mogelijk was. De camera aan de voorzijde heeft ook een unieke functie: deze 5 megapixelcamera heeft ook optische beeldstabilisatie, een unicum voor frontcams.

Selfie-sample

BoomSound, maar dan anders

De BoomSound-speakers aan de voorzijde van HTC-toestellen waren de afgelopen jaren de goudstandaard in smartphonespeakers. De stereospeakers zorgen voor een uitstekend geluid en toen de eerste afbeeldingen van de HTC 10 uitlekten waren er zorgen over dat HTC afgestapt zou zijn van BoomSound.

Nu was BoomSound net als UltraPixel altijd al een marketingterm, die gebruikt werd voor de stereo-speakers aan de voorzijde, de audiosoftware en de ingebouwde geluidsverwerker (DSP). Bij de HTC 10 geeft HTC BoomSound opnieuw een nieuwe invulling. Er wordt nu wederom gebruik gemaakt van twee speakers, maar ditmaal één aan de voorzijde (bovenaan) en een speaker aan de onderzijde van het toestel.

De speaker bovenaan is een tweeter, die vooral hoge tonen levert en onderaan het toestel is een woofer, voor de lage tonen, te vinden. Beide speakers hebben een eigen versterken en samen zorgen ze voor een veel voller geluid dan je gewend bent van smartphonespeakers en dat merk je duidelijk.

Naast de speakers die samen uitstekend geluid produceren, wordt ook aan de echte audiofielen gedacht. Volgens HTC is onafhankelijk vastgesteld dat de geluidsuitvoer van het toestel het minste verstoring heeft van alle smartphones, dat het bereik het grootst is en dat daarbij de geluidssterkte bij de uitvoer het hoogst is. Helaas hebben we dit zelf nog niet kunnen testen, maar de cijfers lijken in ieder geval veelbelovend.

De 24-bits DSP van de HTC 10 heeft hi-res audio-certificering gekregen en het toestel wordt geleverd met een door HTC zelf ontwikkelde en geproduceerde headset. Deze headset heeft volgens het bedrijf een 70% grotere speaker dan normaal is en kan een bereik aan van 10 Hz tot 40 KHz.

Snelheid en opslag

In de tijd dat we met de HTC 10 hebben kunnen spelen viel op dat het toestel snel reageert en bijvoorbeeld niet bij het scrollen hapert. Volgens HTC starten apps sneller op dan op toestellen van de concurrentie en in de praktijk viel de snelheid van het toestel dan ook in positieve zin op. Dit kan aan de snelle Qualcomm Snapdragon 820-chipset liggen, maar het lijkt er ook op dat animaties zijn ingekort.

In Nederland en België krijgt de HTC 10 32 GB aan opslag, in Azië komt er ook een 64 GB-variant van het toestel. Met 4 GB aan RAM is er ruim voldoende werkgeheugen bij het toestel aan boord. De opslag bij de HTC 10 is uit te breiden met een microSD-kaart en daarbij biedt HTC de keuze om het kaartje te gebruiken als extra opslag voor applicaties, foto’s, video’s en andere bestanden. Het kaartje wordt dan onderdeel van het toestelgeheugen en kan niet (zonder te formatteren) uitgelezen worden in andere apparaten.

LG en Samsung bieden met hun nieuwste vlaggenschepen de mogelijkheid om een microSD-kaart als onderdeel van het geheugen te zien niet. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat SD-kaarten minder duurzaam en langzamer zijn dan het normale interne geheugen, maar volgens HTC is dit bij snelle, kwaliteits-microSD-kaarten geen enkel probleem en laat het bedrijf de keuze aan de gebruiker.

Conclusie en beschikbaarheid

HTC zegt goed te hebben geluisterd naar de feedback van zijn gebruikers en dat is zeker terug te zien in de HTC 10

HTC belooft perfectie bij de HTC 10 en lijkt daarin een heel eind te komen. Het design is dik in orde, het geluid is erg goed, de camera levert goede prestaties, het toestel reageert soepel  en de software is afgeslankt maar toch compleet. HTC zegt goed te hebben geluisterd naar de feedback van zijn gebruikers en dat is zeker terug te zien in de HTC 10. Dat wil niet zeggen dat HTC het eenvoudig zal krijgen, door de mindere prestaties in afgelopen jaren en het feit dat de concurrentie met de Samsung Galaxy S7 (Edge) een erg sterk toestel neer heeft gezet, zal het dit jaar voor het Taiwanese bedrijf spannend worden. Hoe de HTC 10 bij langer gebruik bevalt en presteert ten opzichte van de concurrentie zul je op een later moment in onze uitgebreide review kunnen lezen.

De HTC 10 zal vanaf de eerste week van mei verkrijgbaar zijn in Nederland en België en komt in de kleuren Carbon Grey, Glacier Silver en Topaz Gold op de markt. Het toestel krijgt een adviesprijs van 749 euro mee en is per direct te pre-orderen, bij onder andere BelSimpel en Coolblue.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!