Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

HMD Pulse Pro review: overdreven geduldig

Jelle Passchier
Jelle Passchier
4 juli 2024, 14:30
8 min leestijd
HMD Pulse Pro review: overdreven geduldig

Lees verder na de advertentie.

5.0

Reviewscore

We moeten allemaal een beetje onthaasten. Van het leven genieten, stilstaan bij mooie momenten, elkaar zien en minder rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en meteen weer opstaan. Met andere woorden: neem de tijd voor dingen. Al kun je dit laatste ook wel weer overdrijven, zoals de telefoon in deze review. Welkom bij de review van de HMD Pulse Pro. 

HMD Pulse Pro

De maker van de Nokia-telefoons gooit het eens over een hele andere boeg en besluit om niet langer smartphones te produceren onder de Nokia-vlag, maar onder zijn eigen naam: HMD. De Pulse-serie is de eerste serie die onder de naam HMD uitkomt en voor deze eerste keer wil HMD als fabrikant natuurlijk meteen indruk maken. En dit weet de Pulse Pro zeker te doen.

Goed is die indruk allerminst. De HMD Pulse Pro kun je namelijk in één zin omschrijven als een smartphone met een vastgeroeste processor, zo traag als stroop die apps opent op een onscherp scherm met een diepe, diepe zucht opent. Maar doe ik het toestel hiermee niet tekort? Je leest het in deze review.

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf
  • Handleiding
  • USB-C-kabel

Specificaties

HMD Pulse Pro 
BesturingssysteemAndroid 14 
Scherm6,65 inch HD+ LCD (1612 x 720 pixels),  90 Hz
ProcessorUnisoc T606 (12nm)
Camera’s50 MP hoofdcamera, 5 MP, 2 MP dieptesensor en een 50 MP selfiecamera
Opslag4 GB of 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit 
Batterij5.000 mAh, 20W laden
OndersteuningTwee Android-upgrades en waarschijnlijk drie jaar lang beveiligingsupdates
Bijzonderheden3.5 mm audiopoort
Prijs bij publicatie149 euro (adviesprijs bij release: 179 euro)

HMD Pulse Pro: de pluspunten

1. Mooie kleur en audiopoort

We beginnen onze reviews altijd positief, zo ook nu, en  hiervoor kijken we even naar het design van de Pulse Pro. Dit design ziet er voor zijn prijs vrij modern uit, getuige zijn inkeping in het scherm, lees je mee Samsung? Ook de groene versie welke ik heb mogen ontvangen is mooi, al is de afwerking van de plastic achterkant wat heftig. Er zit een motief in waar ik een beetje tureluurs van word. 

De Pulse Pro is verder vrij licht en voelt goed aan in de hand. Wel merk je aan de onderkant van de telefoon dat je met een echt goedkope smartphone te maken hebt. Los van de dikke kin kraakt de behuizing hier namelijk een beetje en is deze in te drukken.  Waaraan je ook kunt zien dat het over een goedkoop toestel gaat, is de aanwezigheid van een 3,5 mm audiopoort. Hierdoor kun je een bedrade koptelefoon aansluiten en dat vind ik fijn, heel fijn. 

2. Batterij houdt het goed vol

De HMD Pulse Pro beschikt over een 5000 mAh accu die gemakkelijk anderhalve dag tot twee dagen meegaat. Dit ligt enerzijds aan de grote accu, ook het scherm speelt hierin een grote rol door zijn lage resolutie. Hierover lees je verderop in deze review meer. 

3. Intenties zijn goed

Even kort ter informatie en voor de mensen die het bedrijf HMD niet kennen. HMD is een Finse fabrikant die een paar jaar geleden de rechten verwierf om toestellen uit te brengen onder de naam Nokia. Deze naam kent iedereen: het bedrijf was tot 2012 marktleider in de telefoonwereld en bracht onder meer de bekende 3310 uit. Het bedrijf miste vervolgens de smartphoneboot en verloor veel terrein aan Apple, Samsung en andere fabrikanten. De stap naar Windows Mobile was ook geen goede zet, wat uiteindelijk resulteerde in het gegeven dat Nokia zelf geen smartphones meer maakt. Vanaf 2016 doet HMD dit onder de Nokia-naam. 

Hier lijkt de fabrikant vanaf te willen stappen. Het brengt bijna alleen maar Nokia featurephones uit en modellen onder de eigen naam HMD. Ik vind dat de intenties van HMD goed, vooral als we naar de laatste geruchten kijken. We zien dat het merk met nieuwe modellen komt waar mening Nokia-fan van zal smullen. Zoals het gerucht over de HMD Skyline, een toestel dat veel weg heeft van de Nokia 1080: een bekende telefoon met een karakteristiek design en geweldige camera. Ik denk dat het een goede zet is van HMD om dit design nieuw leven in te blazen. 

Al snap ik niet waarom HMD ervoor kiest om zijn eigen naam te gebruiken in plaats van de veel bekendere naam van Nokia. Ondanks dat veel Nokia-telefoons de afgelopen jaren niet de beste keuze waren, kozen relatief veel mensen nog voor dit merk vanwege de naamsbekendheid. Zij zouden nooit voor deze toestellen gaan als er een HMD-sticker op zit. 

nokia lumia hmd skyline 1

HMD Pulse Pro: de minpunten

1. Slechtste camera’s sinds tijden

De HMD Pulse Pro beschikt over twee camera’s op de achterkant. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera en een 2 MP dieptesensor. Laatstgenoemde zou de telefoon moeten helpen met het inschatten van diepte, maar doet dit niet. 

  • 50 MP hoofdcamera
  • 2 MP dieptecamera

Hoofdcamera

Ik kan het mij echt niet herinneren dat ik een smartphone in handen heb gehad die zulke slechte foto’s maakt als de HMD Pulse Pro. In vrijwel alle omstandigheden, ook met goed licht, zijn foto’s niet mooi. Detail ontbreekt, kleuren blijven niet overeind en beelden zijn ontzettend snel bewogen. Van dynamisch bereik – in welke hoedanigheid dan ook – heeft de Pulse Pro ook nog nooit gehoord.

In slechte lichtomstandigheden of bij foto’s met een natuurlijk scherpdiepte effect worden de kiekjes nog slechter van kwaliteit. Je ziet het aan de foto’s hieronder. 

Zoomen

Ik hou het kort, zoom niet in met deze telefoon. Details worden volledig weggevaagd, foto’s worden vlak en kleuren verdwijnen soms zelfs helemaal. 

2. Onscherp HD-scherm

Ook over het scherm heb ik helaas niet al te veel positieve dingen te melden. Het gebruikte 6,65 inch HD+ LCD-paneel heeft een resolutie van slechts 1612 bij 720 pixels. Dit is geen hoge resolutie. Nu zou ik het echt niet snel zeggen dat je de pixels op een scherm kan tellen, zo goed zijn mijn ogen nou ook weer niet, maar bij de Pulse Pro kom ik toch erg dicht in de buurt. Je ziet aan de logo’s van apps en aan tekst dat het beeldscherm een lage resolutie heeft. 

Het paneel heeft dan wel weer een verversingssnelheid van 90 Hz waardoor deze vloeiend overkomt. De Unisoc-chipset lijkt voldoende in staat om beelden ook in 90 Hz weer te geven. 

3. Geduld als eigenschap

Deze Unisoc T606-chip is niet altijd in staat is om apps soepel laten draaien. Hetzelfde geldt voor  games en het algehele besturingssysteem. Toen ik de naam Uniscoc zag staan was ik vrij sceptisch, maar het valt me mee. De Chinese fabrikant heeft immers nog niet laten zien snelle chipsets te kunnen maken, zelfs voor budgetmodellen zijn Unisoc-processoren steevast vrij langzaam. 

Door de vrij schone softwareschil over Android 14 – los van de enkele voorgeïnstalleerde apps – draaien de standaard taken nog best aardig. Let op, als je niet te veel apps open hebt staan. Het scrollen in menu’s en het openen van apps gaat dan snel genoeg. 

Op enkele andere punten is de Pulse Pro helaas erg, erg traag. Dit merk je bijvoorbeeld bij het maken van foto’s. Hiermee laat de telefoon je lang wachten, vooral in de portretmodus. Het moment van het maken van een foto duurt dan een paar seconden, het tonen van de foto in de galerij duurt een paar seconden en het openen van de foto duurt een paar seconden. Veel seconden dus. Bij zwaardere taken, zware games, veel apps tegelijkertijd draaien, enzovoorts, heeft de Pulse Pro het lastig en komen ook haperingen om de hoek kijken. 

4. Slecht updatebeleid

HMD belooft slechts twee Android-upgrades voor deze Pulse Pro. Qua beveiligingsupdates is er niets specifieks voor het toestel bekend, ik verwacht dat de smartphone drie jaar ondersteund wordt. In 2024 is dit niet goed genoeg meer, zelfs niet voor zo’n goedkoop model. De Galaxy A15, welke ongeveer hetzelfde kost, krijgt vier Android-upgrades en wordt vijf jaar lang ondersteund met beveiligingsupdates. 

Ik snap het updatebeleid van HMD voor deze smartphone overigens wel, ik kan mij namelijk niet voorstellen dat je langer dan twee maanden jaar met deze telefoon zou kunnen doen. 

Conclusie 

Budgettelefoons worden steeds beter, kijk bijvoorbeeld maar naar de Redmi-serie van Xiaomi, de Moto G-serie van Motorola of de Galaxy A1-serie van Samsung. Met de Redmi Note 13, Moto G54 en de Galaxy A15 van dit jaar is het deze fabrikanten gelukt om een echt goede budgetsmartphone op de markt te brengen.

Om het even hard te zeggen, dit is HMD met de Pulse Pro niet gelukt. Op vrijwel ieder punt loopt de fabrikant met dit toestel mijlenver achter op de concurrentie. De Pulse Pro vormt hiermee een telefoon waarvan ik niet meer verwacht had deze ooit nog tegen te komen voor 150 tot 180 euro. De bedroevend slechte camera’s, het onscherpe HD-scherm, de trage Unisoc-chip en het matige updatebeleid kunnen anno 2024 eigenlijk niet meer. Al helemaal niet de combinatie van dit alles, zelfs niet voor dit geld. 

Voor ongeveer hetzelfde bedrag koop je immers de al eerder genoemde Galaxy A15 die op elk punt beter is. Maar ook een Motorola Moto G73, Moto G54 en de Redmi Note 13 zijn véél betere toestellen met onder meer mooiere scherpere beeldschermen, betere camera’s en snellere processoren. Ga dus vooral voor een van deze smartphones als je een model zoekt tussen de 150 en 200 euro. 

Om deze review toch positief af te sluiten kun je het ook optimistisch brengen en zeggen dat het soms wel even fijn is om te vertragen in het drukke, drukke leven waarin we ons momenteel vaak bevinden. De Pulse Pro is hierin een topper. Daarbij is de eerste klap vaak een daalder waard. Dit is HMD niet gelukt, maar hopelijk is hun tweede mep meteen een rijksdaalder waard!

Pluspunten

  • Mooie kleur
  • Accu gaat lang mee
  • 3.5 mm audiojack

Minpunten

  • Camera’s zijn bedroevend slecht
  • Onscherp scherm
  • Vaak te traag
  • Updatebeleid is ondermaats

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

8

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

5 juli 2024, 14:40

Maar de kleur is prachtig

5 juli 2024, 3:11

Onder andere vanwege Android One kocht ik indertijd de Nokia 7+ voor een zacht prijsje. Heel tevreden geweest met deze telefoon. Had verwacht dat HMD de goede weg naar een betere betaalbare telefoon gevonden had. Helaas is het daarbij gebleven en sloegen de telefoons niet aan.

4 juli 2024, 22:30

Tjonge jonge, zelfs een Commodore 64 met cassettebandjes is nog sneller. Wat een gedrocht. Als je niet veel te besteden hebt, koop dan een 2e hands. Hier zit toch geen handel in.

4 juli 2024, 20:37

Hier is maar 1 woord voor en dat is …… Troep!!!!

4 juli 2024, 18:02

De Nokia naam is natuurlijk niet van HMD. Die is in licentie. Waarschijnlijk moet die licentie binnenkort vernieuwd worden, en willen ze bij HMD eens kijken wat het effect van de naam is.