Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Google Pixel XL review: Android op zijn best heeft zijn prijs

Ruud Caris
Ruud Caris
27 oktober 2016, 19:58
16 min leestijd

Google’s eigen hardware

Lees verder na de advertentie.

Het evenement waar de Google Pixel en Pixel XL officieel werden aangekondigd, stond grotendeels in het teken van nieuwe hardware. Waar er eerst de samenwerking met een fabrikant opgezocht werd, is het deze keer alleen Google die naar buiten treedt met in dit geval de Pixel-smartphones. Een grote stap voor het zoekbedrijf en het betreden van deze nieuwe markt, met een grote lading marketingbudget, kan veel interessante effecten en reacties opwekken. De productie wordt overigens door HTC gedaan, maar alleen Google pronkt met de Pixels. Maar voordat we daar te diep op ingaan, laten we vooral kijken hoe de Pixel in praktijk functioneert. 

De Pixel-smartphones zijn helaas nog niet in Nederland en België te koop, daarom ben ik eerder naar Duitsland gereden om daar twee Pixel XL’s op te halen. Deze worden daar – voor zover ik kon vinden – alleen door T-Mobile verkocht als je hem in een fysieke winkel wil ophalen. Heb je een Duits adres, dan is bestellen via de Google Store nog een optie. Voor nu gaan we aan de slag met de Pixel XL. Veel ervaringen zullen ook overeen komen met de ‘gewone’ Pixel, waarbij het scherm ‘slechts’ een diagonaal van 5 inch heeft (met full HD-resolutie) en de accucapaciteit is iets minder groot. Daarnaast zijn het identieke toestellen.

Design: geen sensatie

Na het uitpakken van de Pixel XL is het eerste wat opvalt de achterkant, deze is in tegenstelling tot het grootste deel van de smartphones duidelijk opgebouwd uit twee materialen. Onderaan zien we metaal en aan de bovenzijde is gekozen voor glas. Hierop zijn onder andere de vingerafdrukscanner en de camera gepositioneerd. Eén ding is zeker, het is in ieder geval opvallend. Na ruim een week gebruik ben ik er nog niet helemaal aan gewend. Wel dat het toestel er op deze manier uitziet, maar ik ben nog steeds niet bijzonder enthousiast over het design. Daarnaast heb ik inmiddels al een grote kras in het glas gespot, terwijl ik voorzichtig omga met het toestel, jammer.

De designkeuze van Google (en HTC) is niet bijzonder gedurfd en ook al ziet het er anders uit, niet iedereen zal laaiend enthousiast over het design zijn. Dit neemt niet weg dat ik er wel mee ‘kan leven’. Er zijn toestellen die in het oog springen, zoals een eerste Edge-device waar dan veel opmerkingen over gemaakt worden. Over de Pixel XL heb ik geen enkele opmerking gehad.

De bouwkwaliteit van de Pixel XL is goed te noemen, alhoewel hij in eerste instantie iets dikker aanvoelde dan ik zou verwachten. Dit is niet storend, maar wel iets wat opvalt. Het toestel ligt daarnaast goed in de hand en de bediening verloopt grotendeels soepel. Grotendeels omdat er één klein mankement is waar ik nog steeds af en toe wat moeite mee heb. Dit is de positie van de powerbutton. Deze is voor mijn hand net iets te hoog op het toestel geplaatst. Hierdoor moet ik vaak reiken om er goed aan te komen. Dit lukt wel, maar het voelt niet bijzonder intuïtief.

Aan de voorzijde vinden we uiteraard het scherm, in het geval van de Pixel XL een 5,5 inch QHD-variant. Hierbij is er gekozen voor het type AMOLED, waar ik erg over te spreken ben, maar daarover later meer. Dit zijn de schermen die gebruikt worden in Samsung-devices zoals de  Galaxy S7 en staan bekend om heldere, diepe kleuren en echt zwart. Alhoewel de kleuren iets minder van het scherm spatten dan de S7 als deze er naast ligt, is het scherm van de Pixel XL prettig om mee te werken, duidelijk, helder en misschien wel realistischer.

De voorzijde wordt grotendeels gevuld door het glas, maar Google was niet bang om flinke bezels boven en onder het scherm toe voegen. Daarom is het toestel vrij groot. De randen rondom het scherm aan de boven- en onderkant hadden wat mij betreft zeker kleiner gemogen.

Aan de onderzijde vinden we een USB-C-aansluiting en één speaker. Het volume lijkt is in orde, maar het ontbreken van een stereo-speaker is wel een gemis ten opzichte van een aantal concurrenten.

Aan de achterzijde van de Pixel XL vinden we een vingerafdrukscanner en deze werkt simpelweg goed. Het instellen kan met slechts een aantal registraties en het ontgrendelen werkt praktisch altijd. Dit zorgt ervoor dat de vingerafdrukscanner een prettige gebruikservaring levert. Nieuw dit jaar in de Pixel is de mogelijkheid om gestures (sleepgebaren) te gebruiken op de scanner. Zo opent de notificatiebalk als je naar beneden sleept over de scanner na het ontgrendelen. Zo kunnen meldingen bekeken worden. Persoonlijk heb ik dit niet gebruikt, maar het is een leuke toevoeging van Google. Eerder zagen we dit ook al op andere toestellen, waaronder in een uitgebreidere vorm op smartphones van Huawei.

Al met al heeft Google het redelijk op veilig gespeeld als we naar de voorkant van het toestel kijken. Aan de achterzijde zijn er wel risico’s genomen die ik op dit moment nog geen goede plaats kan geven: ben ik er enthousiast over of niet… Ik twijfel nog steeds, langer gebruik heeft me nog niet weten te overtuigen.

Prestaties: high-end met een beetje extra

Qua prestaties heeft Google gekozen voor high-end-specs met de Snapdragon 821 in combinatie met 4GB werkgeheugen. Op papier staat dit garant voor bijzonder goede prestaties, er zijn op dit moment simpelweg geen snellere chipsets beschikbaar. Daarom waren de verwachtingen ook vrij hoog bij de Pixel XL, zou het toestel alles goed aankunnen?

Hier heeft de Pixel XL mijn verwachtingen overtroffen. De laatste tijd heb ik veel high-end-devices getest van onder andere Samsung, maar ook de LG G5 en HTC 10 en de Pixel doet dan veel goed, heel veel. De snelheid die je standaard mag verwachten is aanwezig. Dit wil zeggen dat het spelen van zware grafische games geen enkele probleem is voor de Pixel XL, maar er is nog meer.

Nu heb ik er niet precies de vinger op kunnen leggen of het door de hardware of software kwam, maar er lijken veel optimalisaties doorgevoerd te zijn die ervoor zorgen dat deze Google-smartphone bijzonder snel is. Het navigeren door menu’s, openen van apps en games gaat erg snel. Sneller dan op andere toestellen, zo voelt het althans. Dit is één van de onderdelen waar Google zich mee kan onderscheiden van de rest bij de veeleisende gebruiker, alhoewel de verschillen lang niet door iedereen opgemerkt zullen worden. 

Ben je op zoek naar een high-end-smartphone met bijzonder goede prestaties, dan past de Pixel XL zeker in dit plaatje. Maar of het plaatje ook bij jou past, daar kan ik hopelijk in het vervolg van de review antwoord op geven.

Scherm: liefde!

Google heeft ervoor gekozen een Samsung Super AMOLED-scherm te gebruiken in de Pixel XL. De XL-variant is uitgerust met een 5,5 inch-exemplaar en de daarbij behorende resolutie van 2560×1440 (QHD). Ga je voor de ‘gewone’ Pixel, dan zul je het toestel gebruiken met een full HD-scherm (1920×1080) van 5 inch. 

Persoonlijk ben ik enthousiast over AMOLED-schermen. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop kleuren worden weergegeven. Deze zijn bijzonder helder en diep, waardoor de content op het beeldscherm net iets meer begint te leven. Dit merk je bijvoorbeeld goed bij het kijken van films en spelen van games. AMOLED-schermen staan er tevens om bekend dat er zwart ook echt zwart is en dat is bij de Pixel XL dan ook het geval. Alhoewel de kleur van het scherm van de XL iets minder ‘fel’ is dan bij de Samsung Galaxy S7, was het een genot om dit hoge-resolutie-scherm te gebruiken.

Software: Android 7.1

Begin oktober zou ik geschreven hebben dat de Pixel-serie de enige smartphones zijn die op Android 7.1 draaien, maar na de lancering van Android 7.1 bèta voor onder andere de Nexus 6P en Nexus 5X is dat niet meer het geval. Uniek op de Pixel XL is Google Assistant, maar daarover later meer.

In Android 7.1 zitten geen schokkende vernieuwingen, maar visueel gezien vallen er wel wat zaken op. Dit is – voorlopig althans – wel nog Pixel-specifiek met de Pixel Launcher. Hierbij is de knop om de app-drawer te openen verdwenen en doe je dit door omhoog te swipen. Dit werkt bijzonder prettig en er is nog geen moment geweest dat ik deze ‘puntjes’ onderin het dock ga missen. 

De mapjes op het homescreen in de dock zijn ook vernieuwd. Waar dit eerst vierkanten waren, is er nu gekozen voor cirkels, waarin precies te zien is welke apps gegroepeerd zijn. Daarnaast kunnen ontwikkelaars nu ook een rond icoontje voor hun app aanbieden. Alhoewel dit een kleine wijziging is, heeft het grote impact op het homescreen en geeft een frisse nieuwe look. Nadeel hierbij is wel dat op dit moment nog lang niet alle ontwikkelaars een nieuw icoontje beschikbaar gesteld hebben. Hierbij wordt er door Google bij een aantal eigen apps het icoontje in een witte cirkel heeft gezet. Doe dat nu niet Google….

De zoekbalk die vervangen is door een grote ‘G’-button die toegang geeft tot Google Now en zoeken in Google of op je smartphone. Dit heb ik al een tijdje mogen gebruiken en het werkt simpelweg prettig.  Opvallend aan deze zoekbalk is wel het ‘witte’ randje dat doorloopt naar de zijkant. Na de eerste dag gebruik, heb ik even op internet gezocht naar screenshots en foto’s van de Pixel-smartphones om te checken of dit zo hoorde. Het leek erop dat het een kleine bug in de software is, maar het is toch echt een designkeuze. Persoonlijk zou deze G als ovale vorm de voorkeur hebben, dus zonder het extra balkje naar de zijkant. Dit is slechts een detail, maar wel iets waar ik dagelijks aan ‘gedacht’ heb tijdens de reviewperiode en het gebruik van de smartphone. 

In Android 7.1 zien we veel bekende zaken, maar ook een aantal subtiele, maar handige vernieuwingen. Denk bijvoorbeeld aan de Night Light-modus, waarbij het blauwe licht op de smartphone gefilterd wordt zodat het rustiger is voor de ogen. Maar de meest handige nieuwe functie vind ik tot nu toe de mogelijkheid om extra snelkoppelingen te openen door een icoontje langer ingedrukt te houden. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je via een snelkoppeling direct naar een specifieke pagina of onderdeel van een app gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘mijn apps’ in de Play Store, nadat deze lang ingedrukt is. Erg handig, alhoewel het aantal ondersteunde apps nog vrij klein is. Dit zal in de toekomst zeker verder uitgebreid worden.

Waar veel aandacht aan werd besteed tijdens de lancering was Google Assistant. De Pixel-smartphones zijn dan ook de eerste waar dit voor beschikbaar is, maar helaas nog niet in het Nederlands. Deze slimme assistent van Google is een verzamelplaats voor informatie die reageert op gesproken opdrachten. Zo kun je bijvoorbeeld vragen wie de president van Amerika is, om vervolgens door te vragen naar zijn leeftijd, kinderen en andere informatie. Google Assistant snapt de context van jouw vraag en reageert hier dan ook op. 

Met Google Assistant kun je bijvoorbeeld een restaurant in de buurt zoeken, de reviews checken en direct een reservering plaatsen. Helaas nog niet in Nederlands dus, maar in het Engels is er al veel meer mogelijk. Nu heb ik in mijn reviewperiode regelmatig met Google Assistant gespeeld, maar ik blijf het een groot nadeel vinden dat deze alleen in het Engels beschikbaar is. Nu spreek ik redelijk Engels, maar ik mis die Nederlandse touch aan het geheel. Los daarvan moet de smartphone ook continu in het Engels ingesteld zijn en dan mis ik een aantal zaken. Zo zijn de aanbevolen artikelen bij Google Now ook in het Engels te zien en hier waardeerde ik juist de Nederlandse content. Dit doet Google Now trouwens erg goed, maar dat terzijde. De Google Assistant is dus een leuke en potentieel erg handige functie in Android 7.1 (op de Pixel), maar pas echt bruikbaar als hij (of zij) op talencursus gaat.

Qua software viel ook op het installatieproces bij het opstarten soepel verliep, apps uit de cloud werden snel gedownload en het selecteren van de juiste gegevens was kinderspel. Om overstappen eenvoudiger te maken heeft Google een extra stekker in de doos gedaan, verloopje van reguliere USB naar USB-C, waardoor je je oude kabel kunt gebruiken om gegevens over te zetten.

Wel mis ik nog een klein functie, die als we de geruchten mogen geloven, later toegevoegd zal worden. Dit is tap-to-wake. Hiermee kan het toestel uit stand-by gehaald worden door op het scherm te tikken zonder de powerbutton of vingerafdrukscaner aan te raken. Dit mis ik vooral als het toestel plat op tafel ligt. Dan is de vingerafdrukscanner onbereikbaar, de powerbutton onhandig, maar wel de enige optie. Door het toevoegen van tap-to-wake en invoeren van patroon of code, kan het toestel gebruikt worden zonder een kunststukje uit te moeten halen.

Android 7.1 is geen schokkende nieuwe stap voor Android in het algemeen, maar onder andere de Pixel Launcher hebben mij wel enthousiast gemaakt over de  sofware van dit toestel. 

Accuduur: goed genoeg

Bij grote smartphones met QHD-schermen is er altijd één grote zorg: de accu. Het scherm vraagt veel van de accu en dit kan ervoor zorgen dat je het einde van de dag niet haalt. Laten we eerst kijken wat er onder de motorkap zit qua accu. In de Pixel XL zit een 3450 mAh-exemplaar, in de Pixel een 2770 mAh. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de Pixel XL groter is en dus simpelweg meer ruimte heeft voor de accu. Daarnaast zal de Pixel door het kleinere scherm en lagere resolutie minder stroom verbruiken.

Eén van de onderdelen waaraan je de accuduur kunt aflezen, is de Screen On Time (SOT). Hierbij haalde de Pixel XL elke dag zo’n vier uur en dat is tegenwoordig wel ongeveer het gemiddelde als we kijken naar de high-end-devices. In de praktijk betekent dus dat het scherm van de smartphone vier uur aan staat om je mail te checken, Facebook en Twitter bij te lezen en door de Instagram-foto’s te scrollen. Dit zorgt ervoor dat het voor de gemiddelde, maar ook de wat zwaardere gebruiker vrij eenvoudig is om het einde van de dag te halen. Dit was voor mij persoonlijk dan ook geen probleem: de Pixel XL hield het over het algemeen vol tot het einde van de dag, waarbij een normale dag voor mij van 07:00 tot 23:00 uur is. 

Het opladen van de Pixel XL doet je met de meegeleverde quickcharger, die bijzonder snel kan opladen. Het laden gebeurt via de USB-C-poort.

Camera: ja ik wil

Google heeft veel tijd en moeite besteed aan de 12,3 megapixel-camera van de Pixel-smartphones en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Waar ik zelf naar op zoek ben bij een camera is een snelle focus en deze is aanwezig op de Pixel. Het wisselen tussen objecten op voor- en achtergrond gaat relatief snel en de resultaten van deze foto’s zijn simpelweg goed. 

In mindere lichtomstandigheden doet de Pixel zijn werk ook nog aardig, maar hier presteert in mijn optiek ik de S7 toch net een fractie beter. Dit wil niet zeggen dat de foto’s op de Pixel niet goed zijn, in tegendeel, maar de S7 is gewoon in slechte lichtomstandigheden nog net iets beter.

Bij reguliere foto’s met goede lichtomstandigheden ontlopen de camera’s elkaar niet veel en durf ik te stellen dat de Pixel XL één van de beste smartphone-camera’s van dit moment heeft. 

Waar Google vooral punten mee scoort is de verwerking van de HDR. Met deze zogenaamde High Dynamic Range worden kleuren beter opgehaald en beter omgegaan met licht. Hierdoor krijg je over het algemene betere foto’s. Dit is op zichzelf niets nieuws, maar de snelheid waarmee deze foto’s gerenderd worden door de software van Google is vrij bijzonder. Standaard staat de HDR+-modus aan en het schieten van meerdere foto’s na elkaar is geen enkel probleem. Hiermee weet Google zich vooralsnog te onderscheiden van de concurrentie. 

Wel zijn er momenten dat er een streep in beeld verschijnt na het maken van een foto. Dit is zichtbaar op het moment dat er een lichtbron gefotografeerd wordt. Dit zou via een software-update opgelost moeten worden. 

Afbeelding via: Jayweaks – Reddit

Op de Googel Pixel-serie is veel aandacht besteed aan beeldstabilisatie tijdens het filmen. Dit wordt niet gedaan via hardware (Optical Image Stablization), maar er wordt gebruik gemaakt van software. Hierbij wordt de gyroscoop van de Pixel 200 keer per seconde gecheckt om zo eventuele aanpassingen te doen. Dit resulteert in flink goede resultaten, vooral als je bedenkt dat dit puur en alleen softwarematig gebeurt. Onderstaande video toont de stabilisatie op de Pixel XL.

https://www.youtube.com/watch?v=a1DbKqFUl_g

Conclusie

De Google Pixel (XL) is een smartphone die aan de voorkant niet wil opvallen, maar waarbij een interessant designkeuze is gemaakt aan de achterzijde. Hoe ik hierover denk? Ik ben niet laaiend enthousiast. Helaas zit de powerbutton iets aan de hoge kant om goed te bedienen met je duim, maar de vingerafdrukscanner zit wel weer op een prettige plaats. 

De prestaties van de Pixel XL zijn dik in orde en de software draait opvallend soepel, nog beter dan bij concurrerende high-end-smartphones. Dit heeft Google goed voor elkaar bij de Pixel-serie. Het scherm is met een QHD-resolutie en AMOLED-panel prettig om mee te werken, hier geen aanmerkingen voor. 

De accu brengt je tot het einde van de dag met een Screen On Time van zo’n vier uur, ruim voldoende dus wat mij betreft. Ook de camera heeft bijzondere kwaliteiten, los van de foto-kwaliteit is ook de snelheid waarmee de HDR+-foto’s worden gemaakt opzienbarend goed. 

Tot slot Android 7.1, prettige software om mee te werken en Pixel Launcher doet veel goed. De Android-ervaring wordt er door verbeterd alhoewel ik wel graag Google Assistant in het Nederlands zou willen zien. Wat mij betreft is deze (bijna) pure Androidversie een schot in de roos en ben dan ook erg benieuwd wat toekomstige updates zullen brengen.

Nu is natuurlijk de grote vraag: moet je de Pixel kopen? Ben je fan van standaard-Android en heb je een flink budget, dan zeker! Dan is dit nu het beste toestel om aan te schaffen, alhoewel je het dan wel zult moeten importeren. Ben je op zoek naar een smartphone die een bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding levert, dan is de Pixel niet de beste keuze. Overweeg dan andere opties zoals een OnePlus 3 of misschien wel Samsung Galaxy S7 die iets goedkoper is. Ik blijf hem voorlopig in ieder geval nog even gebruiken…

+ Vingerafdrukscanner

+ Goed AMOLED-scherm

+ Bijzonder snel en responsive

+ Accuduur

+ Camera en verwerking foto’s

+ Software, Android 7.1 en Pixel Launcher

+ Snelle updates, rechtstreeks van Google

– Design niet spannend

– Powerbutton iets te hoog

– Tap to wake niet aanwezig

– Grote randen boven en beneden scherm (bezels)

Beschikbaarheid

De Google Pixel is in Nederland en België nog niet te koop en of dat dit jaar gaat gebeuren weten we nog niet. Wel is de Pixel en Pixel XL beschikbaar in onder andere Duitsland, Amerika en Australië. De prijzen van de Pixel en Pixel XL zijn als volgt: 

Pixel (32GB) – € 759

Pixel (128GB) – € 869

Pixel XL (32GB) – € 899

Pixel XL (128GB) – € 1009

Ben je op zoek naar een Pixel of Pixel XL dan is een Duits adres een optie om hem vervolgens in de Google Store te (laten) bestellen. Maar ook in een Duitse T-Mobile-winkel worden deze smartphones verkocht als los toestel, dus een ritje naar Duitsland kan ook een Pixel (XL) opleveren.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!