Designed by Google; Made in China
Op de onderkant van de Pixel C staat ‘Designed by Google, Made in China’, wat nog eens opnieuw benadrukt dat het de eerste tablet is die door Google zelf ontworpen is. We weten nu dan ook dat ‘Pixel’ staat voor de eigen lijn van producten van Google. Dit in tegenstelling tot de naam ‘Nexus’ die slaat op producten die in samenwerking met een andere fabrikant gemaakt zijn.
De Pixel C is dus de eerste Google-tablet na een reeks Nexus-tablets en daarvoor nog de Motorola Xoom, die eigenlijk als Nexus-tablet gebruikt werd voor de ontwikkeling van Android 3.0 Honeycomb.
In eerste instantie was de Pixel C helemaal niet bedoeld als Android-tablet, het was de bedoeling dat er Chrome OS op zou draaien. Dit andere besturingssysteem van Google werd vooralsnog alleen op laptops (en desktop-systemen) uitgeleverd, maar er was nog geen tablet met Chrome OS. Tijdens de aankondiging van de Pixel C, gaf Google aan dat er halverwege het ontwikkelingsproces toch besloten was om Android te gaan draaien op deze nieuwe tablet. Misschien omdat Android op tablets de afgelopen jaren enigszins een onderschoven kindje geworden is, misschien omdat Chrome OS en Android op korte termijn samengevoegd gaan worden, of misschien toch omdat Google Chrome OS voor laptops wil houden en Android voor de overige producten.
Eerste indrukken en design
Inmiddels hebben we de Pixel C zo’n anderhalve week in huis, genoeg om helemaal aan de tablet gewend te zijn. Het uiterlijk van de tablet is zeker herkenbaar als tablet, maar toch ziet deze er wat anders uit dan we gewend zijn. Dat heeft mogelijk te maken met de rechte zijkanten, waardoor de tablet er, ook zonder verbonden te zijn me het toetsenborddock, wat wegheeft van een laptopscherm.
De Pixel C voelt heel stevig in de hand aan en dat heeft waarschijnlijk niet in het minst te maken met zijn gewicht. De tablet voelt behoorlijk zwaar aan, zeker wanneer je plastic tablets gewend bent. Ter vergelijking, de Pixel C weegt 517 gram, de Samsung Galaxy Tab S2 (9,7) weegt 390 gram en de iPad Air 2 weegt 437 gram.
De kleur van de Pixel C is ook niet helemaal wat we gewend zijn. Het is niet de lichte aluminium-kleur die we gewend zijn, onder andere van de laptops van de concurrentie. Het is dezelfde kleur als die van de eerdere Chromebook Pixel’s, die we zelden ‘in het wild’ tegenkomen. De kleur doet wel wat ouderwets aan, maar de tablet heeft zeker een chique, zakelijke uitstraling. Aan de achterkant van het apparaat vinden we een ledbalk met vier kleuren, althans als het apparaat aanstaat. Deze balk kenden we al van de Chromebook Pixels en wordt ook gebruikt om de resterende accu-capaciteit aan te geven; wanneer je de tablet oppakt wordt door middel van groene ledjes aangegeven hoe vol de accu nog zit.
Het toetsenbord van de Pixel C is een kunstwerkje op zich. Samen met de Pixel C ziet deze combinatie er gesloten als reguliere mini-laptop uit. Wanneer je deze ‘laptop’ dan wilt openen, kom je voor een kleine verrassing te staan: er zit geen normaal scharnier in. Het van elkaar afhalen van de twee apparaten is dan ook even wennen: je schuift ze van elkaar af. Dit lijkt de eerste paar keer erg onnatuurlijk, vooral ook omdat de magneten enorm sterk zijn.
Na de twee van elkaar afgehaald te hebben, houd je de Pixel C (met de camera naar boven, zoals zo fijn op een ‘spiekbriefje’ dat in de doos zat staat) met zijn achterkant tegen het toetsenbord aan, waarna ze vastklikken door middel van de magneten. Een sterk scharnier houdt dan het ‘scherm’ in de positie die jij gekozen hebt. Je kunt de tablet dan ook bijna verticaal tot horizontaal positioneren, afhankelijk van wat jij fijn vindt. Het scharnier is dusdanig sterk dat het scherm tijdens het typen amper beweegt. De magneten zijn dusdanig sterk dat je de tablet aan zijn toetsenbord in het rond kunt slingeren zonder dat hij loslaat.
De fysieke verbinding tussen het toetsenbord en de tablet is indrukwekkend en dat geldt ook voor de manier van opladen van het toetsenbord. Dat gebeurt namelijk volledig draadloos. Wanneer de Pixel C en zijn toetsenbord aan elkaar geklikt zitten, wordt het toetsenbord middels inductie opgeladen door de tablet.
De Pixel C heeft geen micro-USB-poort aan boord, maar is voorzien van een USB-C-poort. Deze aansluiting zal het komende jaar in steeds meer apparaten te vinden zijn. In tegenstelling tot zijn Nexus-halfbroertjes maakt de Pixel C daarnaast gebruik van een nieuwe USB-standaard, USB 3.1. Deze zorgt er voor het mogelijk is om sneller te laden en kan voor een veel hogere datasnelheid zorgen. De 9000 mAh-accu is door de geleverde snellader aanzienlijk sneller op te laden dan bijvoorbeeld de Nexus 9. Wat dan wel weer tegenvalt is dat er geen USB-A naar USB-C-kabel meegeleverd is, wat inhoudt dat hij niet eenvoudig aan te sluiten is op een laptop. Ook het aansluiten van meerdere apparaten tegelijk, bijvoorbeeld een muis en harde schijf is lastig en zal via een hub moeten.
Prestaties
In het dagelijks gebruik zijn de prestaties van de Pixel C prima. Apps draaien soepeltjes en snel en het multi-tasken gaat zonder problemen.
Wat nog wel opviel in het gebruik, is dat het touchscreen af en toe niet goed reageert. Dat probleem viel bij ons alleen op toen de tablet verbonden was met het toetsenbord. Of dat betekent dat het gaat om een hardwareprobleem, misschien wel veroorzaakt door de magneten, of dat het toch een softwarematig probleem is en we de tablet meer in combinatie met het toetsenbord gebruikt hebben, is nog maar de vraag.
Over dat toetsenbord gesproken: Google gaf bij de aankondiging al aan érg trots te zijn op het toetsenbord. De afstand tussen de toetsen zou geoptimaliseerd zijn om er fijn op te kunnen typen en ook de manier van opladen en het bevestigen van de tablet aan het toetsenbord zijn bijzonder.
Bij vrij intensief gebruik houdt de accu het goed vol, waarbij het meeste stroom uiteraard door het scherm gebruikt wordt. Met 1,5 uur screen-on-time hebben we vandaag de tablet van 100% naar 69% weten te krijgen en in totaal heeft de tablet de afgelopen anderhalve week drie maal aan de oplader gelegen, ondanks dat we de tablet toch wel een paar dagen vrij intensief gebruikt hebben.
De insteek van de Pixel C mag wel zijn geweest om een tablet te maken die ook dienst kan doen als laptop om productief op te zijn, de tablet is wel degelijk geschikt voor ontspanning. Dat komt niet op de laatste plaats door de snelle chipset die het apparaat aan boord heeft. Deze NVIDIA Tegra X1-chipset is de opvolger van de Tegra K1-chipset die in de Nexus 9, de Nexus-tablet van afgelopen jaar, te vinden is. Google benadrukt dat het toetsenbord geschikt is om mee te gamen, maar ook zonder toetsenbord kun je er prima mee aan de slag. Wat wel opviel is dat de tablet aardig warm werd tijdens het spelen van grafisch intensieve games. Dat had echter geen invloed op de prestaties tijdens het gamen.
Het scherm van de Pixel C heeft een bijzondere resolutie en verhouding. Dat heeft er mee te maken dat Google het scherm de afmetingen van een A4’tje heeft gegeven. Volgens het bedrijf is dat een prettige verhouding en er blijkt in de praktijk prima mee te werken. Bij het browsen, schrijven in een tekstverwerker of het spelen van games is de beeldverhouding (in landschaps- of portret-modus) erg fijn.
De helderheid van het 10,2 inch-scherm van de Pixel C is daarnaast uitmuntend en dat geldt ook voor de hoge schermresolutie 2560 bij 1800 pixels, die samen zorgen voor een prima pixeldichtheid van 308 pixels per inch. Wat daarbij opvalt is dat de tablet amper last heeft van backlight bleeding, het euvel dat veel voorkomt op de Nexus 9, waarbij licht aan de randen van het scherm ‘lekt’. Ook valt op dat de kleuren van de tablet er goed uit zien, met wit als uitzondering. Daarbij lijkt het IPS-scherm wel op een AMOLED-scherm: het wit is erg gelig. Zwart is voor een niet-AMOLED-scherm daarentegen weer lekker donker.
De speaker van de Pixel C bevinden zich bovenaan de randen aan de zijkant en bieden redelijk geluid. Het volume is uitstekend, maar de geluidskwaliteit is niet goed genoeg om echt te gebruiken als muziekspeler. Daarvoor is het geluid ook veel te schel. De speakers voldoen dus, maar zijn geen sterk punt van de Pixel C. Wel missen we een GPS-chip, waardoor de locatie-bepaling via WiFi verloopt. Dit is minder nauwkeurig.
Software
Geen Chrome OS voor deze tablet dus, maar Android. Sinds Android 3.0 (Honeycomb) heeft Android officieel ondersteuning voor tablets. Deze versie werd nogal gehaast uitgebracht. Google voelde zich daartoe genoodzaakt omdat er steeds meer bedrijven kwamen die een tablet uitbrachten die draaide op Android 2.3 (Gingerbread), een versie die helemaal niet geoptimaliseerd was voor tablets. Het lijkt er nu een beetje op dat Google datzelfde kunstje herhaalt: de noodzakelijke aanpassingen om Android een productiviteitsplatform voor ‘convertible’ systemen te laten zijn, moeten nog komen.
Zoals het een officieel Google-product betaamt, draait de Pixel C op een pure versie van Android. Het versienummer van de software is Android 6.0.1 Marshmallow en deze versie is geïntroduceerd bij het uitbrengen van de tablet, omdat er wat kleine aanpassingen gedaan moesten worden. De meest in het oog springende is het verplaatsen van de on-screen-navigatieknoppen. Deze zijn niet langer gecentreerd, maar aan de zijkanten te vinden. Voor Android 4.1 (Jelly Bean) waren de navigatieknoppen aan de linkerkant te vinden, bij Android 4.2 (ook Jelly Bean) werden de knoppen naar het midden verplaatst. De idee hiervan was dat we dat zo gewend zijn van smartphones, dat dit natuurlijker zou aanvoelen op tablets. Met Android 6.0.1 Marshmallow stapt Google daar vanaf, althans op de Pixel C: de gecentreerde knoppen zijn lastig te bereiken bij het gebruik van een toetsenbord.
Voor de rest vallen de veranderingen nog tegen. Zo is het nog steeds niet mogelijk om meerdere applicaties tegelijk op het scherm weer te geven. Deze functie is al jaren te vinden in de Galaxy Note-serie van Samsung en werkt tegenwoordig ook op andere smartphones en tablets van het Zuid-Koreaanse merk. We weten inmiddels dat Google ook werkt aan de functie en in de eerste testversie van Android M(arsmallow) was deze ook zonder aanpassingen te gebruiken, maar nog lang niet stabiel. Voor veel mensen zal het een gemis zijn dat het nog niet mogelijk is om meerdere schermen naast elkaar te gebruiken, maar de mogelijkheid om te multi-tasken door óf alt-tab te gebruiken óf de multi-task-knop op het scherm, maakt wel wat goed.
Om de combinatie van toetsenbord en tablet goed te testen, hebben we de Pixel C gebruikt als vervanger voor een MacBook Pro voor het schrijven van artikelen voor Androidworld. Dat viel in eerste instantie wat tegen, omdat je na jaren op dezelfde manier te werken toch een bepaalde vaste workflow hebt opgebouwd. Daarbij is het gebruik van een trackpad in plaats van een touchscreen de grootste ‘schok’. Toch bleek het nog wel mee te vallen hoe lang het duurt voordat je daar aan gewend bent. Toegegeven, na een paar dagen gebruiken gaat het nog steeds niet zo snel als op de laptop, maar het viel zeker niet tegen.
Bij het gebruik van de Pixel C als laptop viel het gebruik van Chrome toch wat tegen. De Android-versie van de browser is zeker niet langzaam, maar heeft een groot nadeel: wanneer er tekort aan geheugen is, worden tabbladen ‘afgesloten’. Bij het opnieuw openen van de tabbladen wordt de content zo goed mogelijk hersteld, maar dat kan wel betekenen dat je wat van de ingevoerde tekst kwijt bent. Dat is natuurlijk verre van handig wanneer je een artikeltje aan het tikken bent.
Op het gebied van software valt hoe dan ook over het een en ander wel te klagen. Tablets lijken bij Google de afgelopen 2 jaar weinig prioriteit te hebben gehad en dat heeft er voor gezorgd dat veel apps niet geoptimaliseerd zijn voor het gebruik op tablets. Dat geldt niet alleen voor apps van derden, waarbij nog steeds weinig animo lijkt te zijn om tablet-lay-outs toe te voegen en dit mogelijk ook steeds minder zal komen door de stagnerende tabletmarkt, maar ook voor de eigen apps van Google. Lang niet alle Google-applicaties werken prettig op een tablet, waarbij Google Hangouts, de communicatietool die wij op onze virtuele redactie gebruiken, wel een bedroevend minpunt is.
Google heeft echter beloofd dat er bij een aankomende Android-update hard gewerkt zal worden aan verbeteringen voor tablets, waaronder multi-window-ondersteuning. Ook wordt er gewerkt aan ondersteuning voor externe monitoren (over de USB-3.1-aansluiting) Daarnaast zijn er in de interne testversies al verbeteringen aangebracht die de ontwikkelaars ‘niet meer zouden willen missen’. Vooralsnog merken wij daar als reviewers en consumenten nog weinig van en heeft Google de tablet eigenlijk met een incomplete software-ervaring de deur uit gedaan.
Conclusie
De Google Pixel C is een erg interessante tablet, maar is er nog niet helemaal klaar voor. Qua software zal er nog wel het een en ander moeten gebeuren en het succes daarvan is niet alleen afhankelijk van Google. Vooralsnog is de Pixel C zeker geen afrader voor wanneer je op zoek bent naar een goede tablet, maar wanneer je nú op zoek bent naar een convertible tablet om op te werken, ben je wellicht beter af met een Microsoft Surface. De Pixel C is in ieder geval, zeker in combinatie met het toetsenbord, op dit moment te duur voor de mogelijkheden die de tablet biedt. Dat gold ook voor de Chromebook Pixels, maar in vergelijking met die laptops, wordt de Pixel C breder verkocht en niet alleen op ontwikkelaars gepitcht.
We zijn in ieder geval erg benieuwd naar de toekomstige mogelijkheden die Google nog gaat bieden en vooral waarom het Pixel-team hier zo enthousiast over is.
Positieve punten
+Uitstekend toetsenbord
+Magnetische bevestiging is erg sterk
+Slimme manier van bevestigen en opladen
+Prettige schermverhouding en uitstekende beeldkwaliteit
Negatieve punten
-Android is er nog niet klaar voor
-Apps zijn er nog niet klaar voor
-Combinatie tablet en toetsenbord is erg duur
-Wit is op het scherm gelig
Google Pixel C aanschaffen
De Google Pixel C is in Nederland en België online te koop in de Google Store. Daar betaal je maar liefst 499 euro voor de goedkoopste variant, die met 32 GB aan opslag. De 64 GB-versie kost 599 euro en voor het toetsenbord betaal je ook nog een 169 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten