Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Er wordt hard gewerkt aan multi-window en meer!

Google Pixel C-team praat over verbeteringen en Android N

· 10 december 2015

Het team dat bij Google verantwoordelijk is voor de Pixel C, de eerste eigen tablet van het bedrijf, heeft op Reddit een aantal vragen beantwoord over de Pixel C, over Android en tablets in het algemeen en lichtte ook al een tipje van de sluier voor Android N op.

Android en tablets: geen beste reputatie

De afgelopen jaren heeft Google weinig focus gehad op tablets. Er kwam onder andere veel kritiek op de beslissing om de navigatieknoppen, zoals de home- en terugknop, in het midden van het scherm te zetten. Volgens Google-ontwerper Matias Duarte was dat om gebruik te kunnen maken van het muscle memory dat opgebouwd wordt doordat de knoppen op smartphones ook in het midden zitten. Met Android 6.0.1 draait Google deze beslissing terug, vermoedelijk ook omdat de knoppen op grotere tablets zo beter bereikbaar zijn.

Het grote probleem bij Android-tablets ligt echter bij de applicaties. Doordat de tabletmarkt op zijn retour lijkt te zijn, zijn er steeds minder bedrijven die de moeite nemen om een tablet-app te laten ontwikkelen en het aantal bedrijven dat dit de afgelopen jaren wel deed, was toch al niet heel groot.

Een groot gedeelte van de vragen die Reddit-gebruikers stelden aan het Pixel C-team ging dan ook over software en het gebrek aan apps. Volgens het team is het, in ieder geval gedeeltelijk, een 'kip-en-het-ei'-verhaal: als er geen geweldige hardware is, worden er ook geen geweldige apps ontwikkeld en zonder geweldige apps komt er geen geweldige hardware. Met de Pixel C wil Google die impasse doorbreken, ook al wordt er al samengewerkt met grote bedrijven om tabletapps uit te brengen. Dat eerste argument is wat vreemd: er zijn al jaren prima premium-tablets op de markt die draaien op Android, maar de verkoop van tablets stagneert, ook vanwege de de opkomst van grotere smartphoneschermen.

Aankomende verbeteringen

Ook bij veel reeds verschenen Pixel C-reviews is de conclusie dat de software tekort schiet, maar volgens het Pixel C-team zitten er veel verbeteringen in de pijplijn. Daarbij is de meestgevraagde de mogelijkheid om tegelijkertijd verschillende apps naast elkaar te kunnen gebruiken, multi-window-ondersteuning. Hier wordt hard aan gewerkt, zo zagen we al eerder en de verwachting is dan ook dat we deze verbeteringen gaan zien in de volgende grote Android-update, of het dan gaat om Android N of een andere update, is nog niet duidelijk.

Uiteraard wordt er weinig uitgewijd over andere verbeteringen voor aankomende Android-updates, maar er werden nog wel andere toekomstige verbeteringen besproken. Zo wordt er gewerkt aan ondersteuning voor DisplayPort over USB-C, wat in zou houden dat je een externe monitor kan aansluiten op de Pixel C. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de USB-C-aansluiting op de Pixel C. Deze is anders dan de aansluiting op bijvoorbeeld de Nexus 5X en Nexus 6P, hij ondersteunt namelijk USB 3.1. De vorm is dan wel hetzelfde, maar er zijn nieuwe mogelijkheden, zoals veel sneller opladen en snellere data-overdrachtssnelheden. Dat zorgt er ook voor dat het mogelijk wordt om beelden over USB te versturen. 

Naam en updates

Bij het uitkomen van de Pixel C liet Google weten dat het de bedoeling was dat de Pixel C elke zes weken een update zou krijgen, net als het geval is bij Chrome en Chrome OS. In het vraaggesprek liet het Pixel-team weten dat de Pixel C meegenomen wordt in de maandelijkse beveiligingsupdates die Google uitbrengt voor Nexus-apparaten. 

De naam van de Pixel C zorgde in eerste instantie wel voor wat verwarring. We weten dat de 'C' staat voor 'convertible', om aan te geven dat het een tablet is die kan worden 'omgebouwd'  tot laptop. Tot nu toe was de naam 'Pixel' voorbehouden aan een tweetal Chrome OS-laptops. In eerste instantie was het ook de bedoeling dat er Chrome OS zou gaan draaien op de Pixel C, maar dit werd later toch gewijzigd naar Android, maar de naam bleef staan. Dat heeft er voor gezorgd dat de Pixel-lijn een nieuwe betekenis krijgt: voortaan zijn het door Google zelf ontworpen en uitgebrachte apparaten. Dit in contrast met Nexus-apparaten, die gedeeltelijk door Google, maar ook gedeeltelijk door partners worden ontworpen en worden uitgebracht.

Beschikbaarheid

De Google Pixel C is vanaf deze week verkrijgbaar bij de Google Store voor een vanafprijs van 499 euro. Het toetsenbord kost daarnaast ook nog eens 169 euro.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...