De Google Pixel 6a is de nieuwste telg uit de Pixel-familie van Google. Het toestel is compact, oogt goed en is goedkoper dan zijn oudere en grotere broers. Wij hebben de telefoon nu een kleine week in gebruik en in dit artikel lees je meer over onze eerste indruk ervan.
Google Pixel 6a
De Google Pixel 6a is de nieuwste Pixel van Google en is, net als eerdere Pixel a-toestellen, een goedkopere variant van de duurdere Pixels. Deze Pixel-telefoons staan voornamelijk bekend om hun goede camera’s en schone Android-ervaring. De Pixel a-telefoons namen dit vaak over, maar dan met een minder snelle processor en dikwijls minder luxe design. Bij de Pixel 6a gooit Google het roer echter een beetje om. Dit toestel doet qua snelheid namelijk niet veel onder ten opzichte van zijn duurdere broers, alle Pixel 6-toestellen hebben namelijk de beschikking over de Google Tensor-chipset.
Het is nu echter de camera waarop je iets inlevert ten opzichte van de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Google gebruikt in de Pixel 6a namelijk niet de nieuwe 50 MP camera, maar haalt de oude vertrouwde Sony IMX 363-sensor weer eens van stal. Dit is een 12,2 MP-sensor die Google al vanaf de Pixel 2 (2017) in Pixel-telefoons gebruikt. Zo gebruikte Google deze sensor in de Pixel 2, Pixel 3 (XL), Pixel 4 (XL), Pixel 4a en de Pixel 5. Is de Pixel 6a hiermee nog wel een typische Pixel? Je leest het in deze preview van de Google Pixel 6a.
Specificaties
Google Pixel 6a | |
Afmetingen en gewicht: | 152,5 x 71,8 x 8,7 mm |
Behuizing | Gorilla Glass 3 voorzijde, plastic achterzijde, aluminium frame |
Scherm: | 6,1 inch AMOLED Full HD (2400 x 1080 pixels), 20:9, 60Hz |
Processor: | Google Tensor |
Werkgeheugen: | 6 GB LPDDR5 RAM |
Opslaggeheugen: | 128 GB UFS 3.1 |
Camera’s achter: | 12,2 MP groothoekcamera (PDAF, OIS), 12 MP groothoekcamera |
Camera’s voor: | 8 MP |
Video: | 4K 30/60fps, 1080p |
Accu: | 4.410 mAh, 18 watt snelladen |
Androidversie: | Android 12 |
Extra’s: | 5G, vingerafdrukscanner in het scherm |
Kleuren: | Sage, Chalk en Charcoal |
Adviesprijs: | 459 euro |
Heerlijk compact, maar niet vloeiend
Degenen die vaker mijn artikelen lezen hier op Androidworld, weten dat ik fan ben van compacte smartphones. En ja, we kunnen discussiëren over wat precies compact is, maar bij mij ligt de grens van compactheid ongeveer bij de 6,2 inch. De Pixel 6a zit hier iets onder en beschikt over een 6,1 inch Full HD+ OLED-paneel. In de huidige tijd zeer compact dus en het toestel is hiermee goed met één hand te gebruiken, heerlijk. Meer over onze favoriete compacte toestellen lees je overigens in dit artikel.
Voor sommigen zou dit dan ook één van de pluspunten zijn van de Google Pixel 6a. Echter, aan het scherm kleeft ook meteen het grootste nadeel van het toestel. De verversingssnelheid van het scherm ligt namelijk op slechts 60 Hz. Dit terwijl je in deze prijsklasse, en ook bij telefoons die nog een stuk goedkoper zijn, al schermen vindt met een verversingssnelheid van 120 Hz. En hiervoor geldt, hoe hoger het aantal Hz (hertz) des te vloeiender het beeldscherm aanvoelt. Als je nog nooit eerder een 90 of 120 Hz hebt gehad, zal de 60 Hz je niet opvallen. Als je echter terugkomt van een scherm met 90 of 120 Hz, dan merk je meteen dat het scherm van de Pixel 6a schokkerig en niet vloeiend overkomt, jammer.
Snelle Tensor-chipset en verouderde camera
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen beschikt de Google Pixel 6a over de Google Tensor-chipset. Dit is de high-end processor van Google die is gemaakt door Samsung. Het toestel wordt hierbij bijgestaan door 6 GB aan RAM. De eerste indruk is dat de Pixel 6a erg snel is. Apps openen razendsnel en het toestel hapert amper. Meer over de Tensor-processor kun je lezen in dit artikel. Onze Sebastien vertelt je er daar namelijk van alles over.
Naast snelheid legt Google bij de Tensor-chip voornamelijk de focus op ‘image signal processing’ (isp). Dit is een onderdeel van de chip die voor de verwerking van foto’s een erg belangrijke rol speelt. Deze processor met verbeterde isp combineert Google met de Sony IMX 363-sensor. De welbekende camerasensor wordt door Google, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, jarenlang gebruikt voor hun nieuwe Pixel-smartphones. De sensor is dus verouderd en vrij klein. Doordat Google de sensor echter al jarenlang gebruikt, leert Google deze sensor steeds beter kennen en zodoende ook steeds betere foto’s uit deze oude sensor te halen. Dit in combinatie met de Tensor-chipset lijkt ervoor te zorgen dat de Google het weer voor elkaar heeft gekregen om een erg goede camera-smartphone op de markt te brengen. De foto’s ogen op het eerste gezicht erg contrastrijk en levendig. Meer hierover lees je in de review.
Android zoals het bedoeld is
Dan nog even kort iets over de software van de Pixel 6a. De Pixel 6a draait op Android 12 en krijgt drie Android-upgrades en kan rekenen op vijf jaar aan beveiligingsupdates. De Pixel draait uiteraard op een schone versie van Android, het Android zoals Google dit bedoeld heeft. Dit houdt onder andere in dat er geen bloatware op het toestel staat en dat de software onwijs soepel op het toestel lijkt te draaien.
De Pixel 6 en 6 Pro kampten na een aantal weken echter wel over een aantal bugs. Als we de Pixel 6a langer in gebruik hebben, kunnen we je melden of de Pixel 6a hier ook last van heeft.
Lees hier meer over enkele problemen bij de Pixel 6 (Pro)
- Google bevestigt wifi- en bluetooth-problemen Pixel 6, oplossing onderweg
- Nieuwe Pixel-bug verandert beltonen en alarmen
- Bug in Google Pixel 6 hangt zonder dat je het weet telefoontjes op
Wanneer komt de review op Androidworld?
In dit artikel las je meer over onze eerste indruk van de Google Pixel 6a. Een eerste indruk die is gebaseerd op een kleine week gebruik van het toestel. De review van de Pixel 6a kun je verwachten als we het toestel langer in gebruik hebben gehad en we je hierdoor een goed oordeel kunnen geven.
Google Pixel 6a prijzen en beschikbaarheid
De Google Pixel 6a is te bestellen bij Belsimpel. Je betaalt dan hetzelfde bedrag als dat je voor het toestel in Duitsland zal betalen. Dit is dus verreweg de eenvoudigste optie. Je kunt er echter ook voor kiezen om de Pixel 6a bij de Duitse MediaMarkt of Saturn te bestellen. Als je hiervoor kiest moet je wel een doorstuurdienst inschakelen. MediaMarkt en Saturn Duitsland leveren namelijk niet in Nederland. Dit geldt overigens niet voor Alternate en Fnac Duitsland. Deze winkels leveren wel in Nederland. Dit kost wel een aantal euro’s extra. In dit artikel vind je alle winkels waar je de Pixel 6a kunt aanschaffen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb nu een nokia 7.2, zou ik een stap achteruit zetten als ik een pixel 6a zou kopen qua accu en geheugen? Het scherm staat meestal bij mij uitgeschakeld, ik gebruik talkback. Werkgeheugen, goede snelheid en accuduur zijn daarom belangrijker voor mij dan design, schermververssnelheid en andere eyecandy. Ik zie graag een vergelijking. Dank bij voorbaat.
Met mijn Pixel XL 4 ben ik nog steeds in goede doen. Van deze Pixel XL 4 was ik dol enthousiast over de gezichtsherkenner, en soli radar. Op de eerste plaatst komt overigens het pure Android van de Pixel telefoons te staan. De gezichtsherkenning en Soli radar liet Google in de opvolgers jammer genoeg weer weg. Daar viel nog heel veel voordeel uit te halen. Ik pak in ieder geval de update naar Android 13 nog mee en de opvolger zoek ik weer bij Google waarbij een exemplaar uit de A serie een goede kans zou kunnen maken. Duikt gezichtsherkenning en Soli radar weer op de duurdere Pixel telefoons op dan zal ik waarschijnlijk niet voor de A serie kiezen.
Ziet er vreselijk uit…weer een onsuccesvol jaar voor Google hardware.
Het eerste wat mij opvalt is dat er flinke randen om het toestel zitten.
Achterkant van het toestel is van plastic en niet van glas. Wat is uw bron geweest?
Aangepast, dank.