Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Review Samsung Galaxy A3: kleiner in formaat én ambitie

Freek Ronner
28 maart 2015, 20:30
5 min leestijd

Alternatief

Lees verder na de advertentie.

De Galaxy A3 is duidelijk om één reden gemaakt: een kleiner en vooral ook goedkoper alternatief aanbieden voor de Galaxy A5. Beschikt de A5 over specs waar je nog aardig wat op kan draaien, de A3 moet het doen met minder werkgeheugen, een minder hogere schermresolutie en een mindere camera. Hoe de telefoon zich houdt in het dagelijks gebruik, zal ik hier dan ook uiteraard bespreken.

Design

Over het design kunnen we kort maar krachtig zijn: dat is exact hetzelfde als bij de Galaxy A5, alleen dan in een kleinere vormfactor. Net als zijn grote broertje is het hele model opgebouwd uit aluminium en zijn de randen gemaakt van chroom. In zijn uitstraling is de A3 dan ook gelijkwaardig aan de A5 en superieur aan menig ander telefoon.

Dit brengt echter dezelfde problemen mee als de A5: de accu kun je niet zelf vervangen en je microSD-kaart en SIMkaart zul je aan de zijkant moeten invoeren met behulp van een pincet of vergelijkbaar object. Geen ramp, maar het maakt de A3 er niet gebruiksvriendelijker op.

De afmetingen van de telefoon bedragen 130,1 bij 65,5 bij 6,7 mm. Dat betekent dat het toestel 0,2 mm dunner is dan de A5, al zul je hier niet veel van merken. Verder is hij nog geen centimeter minder lang en slechts 4 mm minder breed. Hij mag dan kleiner zijn, mini is hij verre van.

Het 4,5-inch-scherm heb ik persoonlijk ervaren als wat aangenamer dan die van de A5. Je kunt het toestel net iets gemakkelijker bedienen met één hand en hij voelt vaak aan als op maat gemaakt. Ook deze kleinere variant heeft overigens een primaire camera die wat uitsteekt: graag had ik een ietwat dikker model gezien waarin de camera verzonken ligt.

Tenslotte weegt de A3 slechts 110 gram, waardoor je nooit het gevoel zult hebben de telefoon mee te zeulen. Hij ligt prettig in de hand, al is niet iedereen even enthousiast over de metalen behuizing: deze kan soms wat onwennig en koud aanvoelen, al had ik hier zelf geen last van.

Prestaties

Over de prestaties van de A3 ben ik persoonlijk wat minder enthousiast. Let wel, met zijn 1,5 GB RAM is hij allesbehalve een ramp om te besturen en kun je over het algemeen de nodige apps naast elkaar draaien. Wel kreeg ik echter vaak – compleet onverwacht – de melding dat de ‘Contacten’ app was afgesloten en ook de browser had soms last van een plotseling blauw scherm. Dit herstelde zich vaak binnen een halve seconde, maar premium voelt het niet aan.

Uit de resultaten van Geekbench 3 valt op dat de A3, net als de A5, sneller is dan de Galaxy S III en in dezelfde regionen valt als de Sony Xperia Z. Om dat te bereiken maakt de telefoon gebruik van een Quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU en Adreno 306 GPU; de chipset is een Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410.

Met AnTuTu Benchmark waren de resultaten ook niet verbluffend. Zo scoort de A3 met zijn 21245 lager dan de ASUS ZenFone 5 en Xiaomi MI2, beide aanzienlijk goedkoper. We zien dan ook hetzelfde als bij de A5: de telefoon kan niet concurreren met toestellen in dezelfde prijsklasse. Een bijzonder groot gedeelte van het prijskaartje gaat simpelweg op aan de vormgeving van het model.

KitKat & Audio/Video

De A3 wordt geleverd met Android 4.4.4. KitKat en zou op den duur een update moeten ontvangen naar Lollipop: net als met de A5 is een datum hiervoor nog onbekend. Ik haalde het al aan bij de prestaties, maar vooral op 1,5 GB RAM begint Samsung’s TouchWiz Interface te frustreren. Vooral als er gedraaid wordt op minder werkgeheugen, wil je een zo minimalistisch mogelijke interface en dat is Samsungs product simpelweg niet.

Het 4,5-inch0scherm van de A3 kent een resolutie van 540 bij 960 pixels, met een pixeldichtheid (PPI) van 245 als gevolg. Het verschil lijkt klein met de 294 van de A5, maar viel mij in de praktijk toch op. Met name bij het afspelen van hoge resolutiefilmpjes, merk je dat het scherm nét dat beetje minder scherp is. Geen dealbreaker, maar wel belangrijk om aan te halen.

De audio is verder ruimschoots in orde. Bijzonder hard kan het geluid niet, maar ook op het hoogste volume blijft muziek kraakhelder. Wel had ik met de kleinere afmetingen van de A3 vaker last van geblokkeerd geluid; als je het toestel horizontaal vasthoudt voor bijvoorbeeld een video, zit je middelvinger al snel in de weg.

Camera

Naast het kleinere scherm, lagere PPI en minder werkgeheugen, heeft ook de camera een downgrade ondergaan. Zo beschikt de primaire camera van de A3 over 8 megapixels. Voor een foto tussendoor op Facebook of WhatsApp volstaat dit, maar men hoeft maar een beetje in te zoomen om al schoonheidsfoutjes op te merken. Overigens had ik bij de A3 minder last van een instabiele focus: deze leek beter zijn werk te doen dan bij de A5, al kan dit ook simpelweg toeval zijn.

 

De ‘selfie-camera’ van de A3 is gelijk aan die van de A5 met zijn 5 megapixels en panorama-modus. Net als bij zijn grotere broertje, maakt deze indruk met zijn scherpe beeld. Maak je geregeld selfies, dan is dit een bijzonder groot pluspunt.

Accu

Het begint intussen een patroon te worden, maar ook op de accu wordt ingeleverd. In plaats van 2300 mAh komt de A3 voorzien van een 1900 mAh batterij, wat zich vertaalt naar aan het einde van de middag je telefoon toch even op willen laden. Het scherm mag dan kleiner zijn, efficiënter wordt er niet gewerkt. Bij meer casual gebruik zul je hier geen last van ondervinden; gebruik je je telefoon bijvoorbeeld ook als muziekspeler, dan is het aan te raden een oplader bij de hand te houden. 

Conclusie

Al met al kan ik de A3 niet heel sterk aanraden. Ja, ook bij de A5 zijn toestellen uit dezelfde prijsklasse krachtiger, maar waar je bij die telefoon nog degelijke prestaties mag ervaren, voelt de A3 in zijn gebruik een stuk minder premium aan. Als je dan toch al niet van plan bent meer dan 250 euro uit te geven aan een telefoon, lever dan níet in op prestaties.

De A3 levert een niet al te indrukwekkend toestel af in een premium jasje: voor deze prijs raad ik men aan het jasje te laten voor wat het is en een krachtigere telefoon aan te schaffen. 

Pluspunten

→ Prachtig ontwerp

→ ‘Selfie-camera’

Minpunten

→ Te hoog prijskaartje

→ Soms wat instabiel

→ Accu snel op

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy A3 is beschikbaar voor 274 euro bij Studentmobiel [partnerlink] en bij andere webshops komen we het toestel tegen voor prijzen net boven de 250 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!