Premium
De verkoopcijfers en het straatbeeld liegen er niet om: Samsung is gigantisch. De Galaxy-telefoons zijn een succes dat zijn weerga niet kent en de anticipatie voor de S6 is groot. Eén klacht heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant echter al jaren te verduren: de materialen van zijn telefoons ogen niet bijzonder indrukwekkend. Samsungs toestellen voelen plastic, zelfs goedkoop aan. De Galaxy S6 wijkt hier duidelijk van af met zijn premium design, maar deze verandering is al eerder ingezet met de Galaxy A5, een middenklasser met kapsones.
Design
Laten we maar meteen beginnen met het opvallendste aspect van de A5: het ontwerp. Met deze telefoon heeft Samsung ons dan eindelijk een telefoon gegeven die in alles kwaliteit uitstraalt. Het gehele model is opgebouwd uit aluminium en dat is te zien. Daarnaast zijn de randen voorzien van chroom, een mooi detail. Het toestel wordt geleverd in het zwart, wit en goud.
Met dit nieuwe ontwerp is het echter niet mogelijk je batterij te verwisselen; je microSD-kaart en SIMkaart zul je moeten invoeren aan de zijkant van het toestel. Er wordt dan wel wat ingeleverd op gebruiksgemak, maar het levert een bijzonder handzame smartphone op. De afmetingen van de A5 bedragen 139.3 x 69.6 x 6.7mm en dat voel je.
Geen vierkante millimeter van het toestel voelt verspild, al zorgt het 5 inch scherm voor het nodige geklungel voor mensen met kleinere handen. Ook heeft het dunne ontwerp als gevolg dat de primaire camera wat uitsteekt; helemaal vlak zul je je telefoon dus niet neer kunnen leggen.
Het opvallendst is echter het gewicht, dat met zijn 123 gram zorgt voor een zeer aangename ervaring. Voor sommigen zal het aanvoelen als speelgoed, maar hier is het ervaren als een verademing. Langere game- en filmsessies zijn geen probleem: vermoeid zul je niet snel raken met het equivalent van twee Bounty-repen in je hand.
Prestaties
Okee, de A5 ziet er prachtig uit en ligt goed in de hand, maar hoe presteert het toestel? In het dagelijks gebruik werkt de telefoon prachtig. Flink wat tabbladen open in je browser, Deezer of Spotify aan en tussendoor een fotootje kieken: het gaat allemaal zonder enig probleem. Voor de gemiddelde gebruiker zal de A5 dus ook niet snel als underpowered aanvoelen.
Bij het draaien van Geekbench 3 valt op dat de A5 (vanzelfsprekend) sneller is dan de Galaxy S III, maar niet héél veel. Met zijn 2GB werkgeheugen, Qualcomm Snapdragon 410 (1.2GHz) en 64 bit ARM Cortex-A53 prcessor is de A5 duidelijk een middenklasser. Een budgettelefoon is het dus allesbehalve, maar met de écht grote jongens meespelen, kan hij niet. Nu is dat geen probleem, ware het niet dat er aardig wat telefoons zijn met betere specs en (inmiddels) lagere prijskaartjes, bijvoorbeeld de OnePlus One.
KitKat & Audio/Video
De Galaxy A5 wordt geleverd met Android 4.4.4. KitKat, wat voor een soepele, gebruiksvriendelijke interface zorgt. Samsungs bekende TouchWiz is vanzelfsprekend aanwezig met al zijn franje, al hebben we het daar vaak genoeg over gehad op AndroidWorld. Het is nu vooral wachten op de komst van Android 5.0 Lollipop, die tot zover een stuk gestroomlijnder overkomt. Wanneer de A5 de nieuwste Androidversie mag verwachten, is echter nog niet bekend.
Of je nu werkt met KitKat of Lollipop, één ding staat in ieder geval vast: het scherm van de A5 weet zich kranig te verweren. Het mag dan wel geen Full HD resolutie betreffen, het 720P scherm is met zijn 5 inch een genot om te gebruiken. Zoals we van Samsungs Super AMOLEDschermen gewend zijn, springen de kleuren er vanaf en oogt alles haarscherp. Al is dit scherm niet het beste dat Samsung te bieden heeft, het volstaat zeker.
Het geluid van de Galaxy A5 is tenslotte voldoende. Niet uitmuntend, niet om van te huilen: voldoende. Samsung houdt vol dat de A5 omgevingsgeluid detecteert en op basis daarvan het volume aanpast: ik heb het zelf niet bewust meegekregen. De treble en bass komen beide goed uit de verf, al wordt er ook op veilig gespeeld: zelfs met het volume op zijn hardst, slaagt de A5 er niet in een kamer te vullen. Dan maar overschakelen op de (bijgeleverde) oordopjes, die zoals gewoonlijk bijzonder degelijk zijn. Een beetje audiofiel zal ze op dag één vervangen, voor veel gebruikers zullen ze volstaan.
Camera
De primaire camera van de A5 heeft een nette 13 megapixels. Schiet je regelmatig foto’s voor op Facebook, Twitter of Instagram, dan zul je niet teleurgesteld zijn. Kleuren komen goed naar voren en ook verschillende materialen (rubber), worden mooi vastgelegd. Wil je echter wat meer gelikte foto’s maken, dan loop je tegen dezelfde problemen aan als bij de meeste smartphones. De focus lijkt constant te verschuiven en in donkere omgevingen ontstaat er al snel ruis.
De camera aan de voorkant daarentegen maakt indruk met zijn 5 megapixels. Samsung lijkt op de hoogte te zijn van het belang van een ‘selfie-cam’ en dat is precies wat deze camera is. De tijd van onduidelijke, vage foto’s als je je gemoedstoestand wilde fotograferen, lijkt voorbij. Op de foto hieronder zie je mijn kantoor terug: aardig wat detail voor een camera die gewoonlijk enkel gezichten vastlegt. Er is ook nog eens de mogelijkheid tot een zogenaamde ‘Brede Selfie’, lees: een Panorama-stand voor de camera aan de voorkant.
Accu
Nu heb ik de laatste tijd toevallig veel met een Motorola Moto E rondgelopen: een budgettoestel in ieder opzicht, maar wel met een bijzonder indrukwekkende batterij. Bij het overstappen op een wat krachtiger model, was ik aanvankelijk dan ook bang voor het om de paar uur op moeten laden van de A5. Het tegenovergestelde bleek echter het geval. Nu heeft de A5 geen accu waar je van 6 uur ’s ochtends mee kan werken tot 12 uur ’s avonds, maar ik heb er in de afgelopen weken altijd genoeg aan gehad. Het toestel gebruik ik continu als muziekspeler, Whatsapp staat regelmatig aan en browsen doe ik aan de lopende band. Toch heb ik de telefoon nog nooit eerder op het lichtnet aan hoeven te sluiten dan een uur of 11, 12 ’s avonds. Dat is in mijn boekje een nette prestatie.
Conclusie
De Samsung Galaxy A5 doet een boel goed. Het toestel draait snel, heeft een degelijke camera en bovenal een prachtige behuizing. Uitstekend als hij echter is, de prijs zal menig gebruiker in de weg zitten. Je betaalt al snel 100 euro minder voor vergelijkbare toestellen: de hoge prijs zit hem dus echt in de aluminium vormgeving. Als je geen zware toepassingen gaat draaien en veel waarde hecht aan het uiterlijk van je telefoon, kan ik je de A5 van harte aanbevelen. In de tijd dat ik er mee heb rond gelopen, werd ik al snel een tikje verliefd. Wil je daarentegen een telefoon met wat meer kracht onder de motorkap en kun je leven zonder metalen behuizing? Ga dan bijvoorbeeld voor de import van een goedkopere OnePlus One of ga voor een toestel uit de Sony Xperia Z-reeks van enkele generaties terug.
Pluspunten
→ Prachtige behuizing
→ Ligt heerlijk in de hand
→ ‘Selfie-cam’
Minpunten
→ Hoge prijs voor deze specs
→ Primaire camera’s focus is onrustig
→ Geluid wat tam
Beschikbaarheid
De Samsung Galaxy A5 is nu los verkrijgbaar voor 365 euro bij Studentmobiel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten