ASUS ZenPad S 8.0
De ZenPad S 8.0 is een nieuwe tablet van ASUS die in meerdere varianten op de markt komt. Het door ons geteste model is de zwarte variant met 64GB intern geheugen, de Intel Atom Z3580-processor en 4GB werkgeheugen. Deze is niet te verkrijgen in Nederland, maar alleen in België. Hier koop je de 32GB-versie met 2GB RAM en de Z3560-chipset, zoals die ook te vinden is op onze uitgebreide productpagina van deze tablet. Voor de rest biedt de tablet, zoals de naam al laat weten, een 8 inch scherm en deze heeft een verhouding van 4:3 met een resolutie van 2048×1536 pixels. Op de achterkant is een 8 megapixel-camera aanwezig, terwijl de frontcam selfies schiet in maximaal 5 megapixels.
Het apparaatje is voorzien van een microSD-kaartslot om het geheugen uit te breiden en aan de voorkant zijn twee speakers aanwezig, die ik gelijk als pluspunt aan wil merken, want het volume en de geluidskwaliteit daarvan zijn prima. Ook een USB-C poort is in de tablet te vinden. De achterkant van de tablet bestaat voor het grootste gedeelte uit een laagje plastic met een bewerking zodat het op metaal lijkt met een heel licht reliëf en een zilver en glimmend ASUS-logo. Ook bestaat ongeveer een centimeter van de achterkant uit materiaal met een lederachtige look.
De ZenPad S 8.0 weegt 298 gram, meet 203,2 x 134,5 x 6,7mm en ligt hierdoor prima in de hand. De accu heeft een capaciteit van 4000mAh en de tablet is uiteraard voorzien van WiFi, Bluetooth en GPS. Het apparaatje wordt geleverd met de Z Stylus, maar daarover vind je later in de review meer.
De eerste indrukken toen de tablet was uitgepakt was: “wat een brede tablet zeg, dat is toch niks”, maar dat komt simpelweg omdat vele andere tablets die ik gekocht en getest heb een andere beeldverhouding hebben. De looks zijn voor de rest minimalistisch en de tablet voelt goed aan qua stevigheid, terwijl deze zeker niet zwaar aanvoelt. Aan de bovenkant is de 3,5mm-aansluiting te vinden, terwijl de rechterkant van de tablet is voorzien van een powerbutton en volumeknop. De cameramodule aan de achterkant steekt enkele millimeters uit, maar dit heb ik niet als nadeel ervaren.
Aan de onderkant is de USB-C poort aanwezig evenals een microfoon en aan de linkerkant is nog de slede te vinden waar het microSD-kaartje in geplaatst kan worden. Wat mij wel al gelijk opviel is dat er dus geen enkele vorm van HDMI-poort of video-output op de tablet te vinden is, jammer. Misschien ben ik wat verwend met de NVIDIA Tegra Note en Shield Tablet, maar toch is dat natuurlijk erg handig.
Scherm
Het scherm is dus een variant zoals inmiddels in vele tablets wordt gebruikt qua beeldschermverhouding, maar was voor mij persoonlijk wat wennen. De resolutie is met 2048×1536 pixels op een 8 inch formaat natuurlijk meer dan prima en zorgt voor een pixeldichtheid van 320. Op één of andere manier vond ik de standaardinstellingen niet helemaal top, maar er is wel een mogelijkheid op de tablet zelf om dit in te stellen. Hiermee kun kun je verschillende kleurprofielen selecteren, waardoor de kleurtemperatuur wat aan te passen is. Profielen waarbij je aan kunt denken zijn gebalanceerd, kleurrijk of een blauwlicht-filter. Toch kon het scherm me op één of andere manier niet in elke situatie bekoren, dan was het wat te donker, dan te rood of juist weer te koud afgesteld, maar de ‘perfecte’ instellingen heb ik voor mezelf niet gevonden.
Het scherm is uiteraard in te stellen qua helderheid en hier is weinig tot niks op aan te merken, want deze kan redelijk helder worden ingesteld wat handig is voor buitengebruik. In donkere ruimtes vond ik de laagste stand qua helderheid af en toe zelfs nog te fel. Hiervoor zijn wel third party-applicaties te vinden, maar hiervan heb ik geen gebruikgemaakt gedurende de testperiode om dit niet ‘weg te poetsen’.
Voor mij was de resolutie van het scherm in combinatie met de 4:3 beeldschermverhouding wel echt wennen, maar na enkele weken deze tablet als één van de primaire tablets in huis te hebben gebruikt was ik hieraan al snel gewend. Je kunt meer icoontjes kwijt op je scherm en ook bij het lezen van documenten is het fijn. Als ik Netflix bekeek of een film afspeelde krijg je wel grotere zwarte balken te zien dan bij een tablet met bijvoorbeeld een 1920×1080-resolutie en dat blijft jammer. Welke resolutie of beeldschermverhouding er beter is is geheel persoonlijk, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een verhouding van 16:9 of 16:10.
Software
ASUS zal een heel team achter zich hebben staan voor de ontwikkeling van hun software, maar daar mogen wat mij betreft best wat eens mensen op hun schouder getikt worden. De tablet is voorzien van Android 5.0 Lollipop met daaroverheen de ASUS-schil, maar dat is wat mij betreft één van de grootste minpunten van deze ZenPad.
Icoontjes van vele applicaties (behalve die van Google) zijn in een geheel eigen stijl uitgebracht en dat is duidelijk niet mijn stijl. Als je de notificatiebalk omlaag schuift kom je terecht bij de snelkoppelingen, maar ook dit is geheel aangepast met groene en blauwe icoontjes. Het grootste minpunt vond ik echter de app-drawer waarin je standaard verschillende mapjes ziet staan waarin apps zijn opgenomen.
Mapjes waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld Apps4U, communicatie, fotografie, productiviteit, Google of tools, maar mapjes in een app-drawer komt de overzichtelijkheid wat mij betreft niet ten goede. Als je een applicatie installeert krijg je kort de melding te zien in welke map deze applicatie wordt geplaatst, maar dat is het dan ook. Gelukkig is dit vanuit ASUS zelf wel op te lossen door de look hiervan aan te passen, bijvoorbeeld om de app-drawer de gedownloade of alle applicaties te laten zien, zodat de mapjes weg zijn. Ook is het mogelijk om applicaties te verbergen en daar ben ik dan ook even mee bezig geweest, want de hoeveelheid bloatware is bijna eindeloos.
Voordat ik überhaupt zelf wat had geïnstalleerd zie ik onder andere 50+ Free Games, ASUS Support, AudioWizard, Auto-start manager en een backup-app. En dan heb ik eigenlijk pas één rijtje van apps doorgezocht naar ASUS-apps. Daarnaast staan er standaard bijvoorbeeld ook al een Kids Mode, LiveWater, MiniMovie, Mirror, Clean Master, Omlet Chat en Data-transfer-app op de ZenPad, maar het gehele arsenaal aan apps kun je zien op bovenstaande screenshots. Hier valt het misschien ook al op, maar Nederlandse vertalingen zijn hier en daar niet helemaal juist van deze apps of de menu’s, altijd jammer.
Er wordt zo’n 10GB aan ruimte opgeslurpt door de Androidinstallatie en de vele applicaties en dat is wel erg veel. Data van verschillende applicaties is wel te verwijderen, zodat je wat ruimte terugkrijgt, maar of ik zit te wachten op een Chinese chat-app of een Trip Advisor-app: nee. Ook bij het eerste keer instellen van de tablet kreeg ik een wat benauwd gevoel door de vele accounts die je kon linken aan de tablet. Van een ASUS-account tot Flickr en van Linkedin tot Plurk en Tripadvisor. Als je een ASUS-account maakt krijg je wel 5GB opslag in de cloud en wat wel een welkom pluspunt was, is het feit dat je voor Google Drive voor 2 jaar lang 100GB extra ruimte krijgt als je even inlogt. Een ander pluspunt is het standaard toetsenbord, wat naast drie rijen met letters ook een aparte rij toont met cijfers en leestekens, waardoor ik in de afgelopen weken niet eens de behoefte had om een ander toetsenbord te installeren. Jammer dat er geen veegmogelijkheden waren zoals mijn geliefde Swype uiteraard wel aan boord heeft, maar het zelf kunnen aanpassen van het toetsenbord qua kleuren of bijvoorbeeld transparantie maakten dat gemis goed.
Z Stylus
De ZenPad S 8.0 is optioneel te gebruiken met de los verkrijgbare Z Stylus, – € 34,99 – een aanraakpennetje van ASUS waarmee je naast het invoeren van teksten of het kan aanraken van icoontjes of bijvoorbeeld onscreen-knoppen nog meer kunt doen. Het pennetje bevat een metalen behuizing, wordt geleverd met twee tips om mee te werken en bevat één AAAA-batterij. Aan de zijkant (waar je je duim plaatst) zijn ook twee knoppen in de pen te vinden en ook is er een klein ledje geïntegreerd, waaraan je onder andere kunt zien of de pen werkt of als de batterij bijna leeg is.
Waar ik redelijk wat ervaring heb met stylussen zijn dat pennetjes met een zachte punt (bijvoorbeeld de NVIDIA Shield Tablet) en deze Z Stylus komt met een harde punt wat enigszins gek aanvoelt als je daarmee op het scherm tikt. Elke keer had ik het idee dat ik krassen zou veroorzaken door wat druk uit te oefenen op het scherm en ook het klikkende geluid wat je hoort draagt daar aan bij. Het voelt allemaal wat fragiel aan en ik was gewoon wat bang dat het puntje zou afbreken of dat ik de stylus zou verbuigen. Ook de clip waarmee je de pen bijvoorbeeld aan je borstzakje kan hangen lijkt erg breekbaar en met al maakte de Z Stylus een niet al te goede indruk.
Wat wel een interessante toevoeging is, is dat je de op één van de knoppen kunt drukken waarna je verschillende opties te zien krijgt om de stylus te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld snel de e-mail app openen, de galerij of een andere applicatie naar keuze. Wat er precies aan de hand is weet ik niet precies, maar op een gegeven moment was de batterij van de stylus gewoon al leeg dus een screenshot of uitgebreider ingaan op dit menu kan ik gewoonweg niet. Gok dat de batterij niet helemaal goed was, want anders is enkele weekjes accuduur wel erg kort voor iets wat ik niet constant gebruikte. Tip van Colin, activeer de Z Stylus in het desbetreffende instellingenmenu! Ik heb serieus 20 minuten gezocht en geGoogled hoe ik in godsnaam de pen kon laten werken met de tablet, terwijl het slechts een vinkje in een menu bleek te zijn.
Camera
De camera op de achterkant is een 8 megapixel-exemplaar en de camera-app is weer goed te noemen. Je ziet duidelijk welke icoontjes waarvoor dienen, zoals het maken van een foto of video of het wisselen tussen de frontcam en de camera op de achterkant. Rechtsonder is nog een knopje te vinden waaronder je verschillende instellingen kunt regelen zoals het toevoegen van effecten en features zoals HDR, een nachtmodus of een timelapsefunctie. Voor een tablet is dat leuk en aardig te noemen, maar ikzelf maak nooit zoveel foto’s met een tablet wat misschien aan het gebruik ligt. Als deze tablet in een gezinssituatie wordt gebruikt waarbij ook de kinderen weleens gebruik mogen maken van de ZenPad om gekke fotootjes te schieten kan ik begrijpen dat het vaker wordt gebruikt.
Foto’s zijn leuk om op de tablet zelf te bekijken of om Facebook of Twitter te plaatsen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Veel verwacht ik ook nooit van camera’s op tablets, maar deze tablet mag zich in dat rijtje scharen, want de resultaten zijn niet verbluffend. Voor de frontcam geldt hetzelfde, leuk om te gebruiken voor een videogesprek, maar dat is het dan ook wel.
Performance en benchmarks
Op de performance van de tablet is niks aan te merken, want door de combinatie van processor en 4GB werkgeheugen, maar er worden tegenwoordig maar weinig tablets uitgebracht waarop de dagelijkse taken niet goed en vlotjes verlopen. De processor is dus van Intel en daar heb ik weinig kaas van gegeten, dus daarom zijn er ook wat benchmarks gedraaid, om wat harde cijfertjes te kunnen delen.
De combinatie van de processor en een krachtige mobiele videochip leidt tot hoge scores en een prima performance van deze ZenPad S 8.0 in verschillende testen. In AnTuTu werden er bijvoorbeeld 47233 punten gescoord, Quadrantscore bedroeg gemiddeld 240021 punten terwijl de 3D-tests van 3D Mark helemaal interessant te noemen zijn. Bij de Extreme-test werden er 8843 punten behaald, waarbij ook de melding naar voren kwam, dat dit één van de krachtigste apparaten was en dat is natuurlijk altijd leuk om te lezen. De Unlimited-versie van de test is ook gedraaid en daarbij werd een score gehaald van 20566 punten met ‘Can’t touch this! Not only is the device one of the most powerful available, but your score is also better than average’ als bijgevoegde notitie.
Ik heb verschillende games gespeeld, variërend van het simpele Clash of Clans tot de nieuwe Fifa 16 en van grafisch 3D-shooters zoals Max Payne tot GTA: San Andreas en elke game liep gewoonweg vlekkeloos op de ZenPad. Qua hardware in Androidtablets is Intel misschien geen al te grote speler, maar qua performance is hier dus niks op aan te merken.
Accuduur
Ook bij de ASUS ZenPad S 8.0 is het scherm de grootste energieslurper wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de hoge resolutie van het scherm. Toch is de accuduur zeker niet negatief te noemen, want ik heb hem dagen achter elkaar kunnen gebruiken waarbij ik er af en toe een spelletje mee speelde, e-mail las of een aflevering van Narcos keek op Netflix. Natuurlijk heeft dit te maken met de helderheid van het scherm, maar als ik deze op een stand van 35% zette moest de tablet maar twee keer per week aan de lader.
Om iets concreter te zijn, een filmpje kijken met de helderheid op 100% leidde tot een accuverlies van zo’n 20% per uur, maar met een lagere helderheid werd dit al stukken langer. Opladen moet gebeuren met de bijgeleverde USB Type A naar Type C-kabel en duurde met de meegeleverde lader gemiddeld 2,5 uur van volledig leeg tot volledig vol.
Conclusie
De geteste variant van de tablet kost je € 349, maar een goedkopere variant met 2GB RAM, 32GB opslag en – op papier – een iets minder krachtige processor is te verkrijgen in Nederland voor € 269. Voor dat geld krijg je een prachtige vormgegeven en dunne tablet met een prima accuduur. Wel is er veel bloatware geïnstalleerd, teveel welteverstaan en ook de schil die ASUS gebruikt is niet de mooiste die je ooit zul zien, kennen of gebruiken.
Toch moet ik zeggen dat de tablet me positief verrast heeft, de hardware is erg krachtig, de tablet is stevig en voelt goed aan onlangs zijn geringe dikte en gewicht en met de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden is dit een zeer interessante tablet als je de softwareschil voor lief neemt. De USB C-poort is een nieuw stukje techniek, maar bestempel ik niet als pluspunt, ook al kun je de oplaadkabel er aan twee manieren insteken. Als huidig nadeel kun je stellen dat je altijd de juiste oplaadkabel bij je moet hebben en het zal nog even duren voordat deze standaard overal gebruikt zal worden.
Minpunten
➤ Video-output is niet mogelijk
➤ Kleuren scherm niet optimaal
➤ ASUS-schil
➤ Hoeveelheid bloatware
➤ Z Stylus: fragiel / geen toegevoegde waarde
Pluspunten
➤ Stereospeakers
➤ Processor en videochipset
➤ Afwerking tablet
➤ Gewicht
➤ MicroSD-kaartslot
➤ Schermresolutie
Beschikbaarheid
De ASUS ZenPad S 8.0 met 32GB opslaggeheugen en 2GB RAM is te koop in Nederland bij onder ander CoolBlue [affiliate] in het zwart en wit voor € 279. De door ons geteste variant kost € 349 en is in België te koop bij onder andere VanderBorre. Bij beide tablets wordt de Z Stylus niet bijgeleverd, deze heeft een losse adviesprijs gekregen van € 34,99 en moet binnenkort op de markt verschijnen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten