ASUS Zenfone

Lees verder na de advertentie.
Van de ASUS Zenfones zijn er veel verschillende modellen: zo is er de Zenfone Go, het instapmodel, de Zenfone 3 Max en de reguliere Zenfone 3. Wij zijn aan de slag gegaan met de reguliere Zenfone 3 (Z017D). Hoe presteert deze midrange-smartphone van 349-399 euro (afhankelijk van geheugen en opslag). Onze versie had 64GB opslag en 4GB RAMgeheugen, de hoogst gepositioneerde Zenfone 3.
Design en scherm
De ASUS Zenfone 3 is niet bijzonder spannend als het gaat om design. De achterkant is gemaakt van glas waar een rechthoekige vingerafdrukscanner op te vinden is. Opvallend aan de achterzijde is de camera die flink uitsteekt, te ver naar mijn mening.
Het toestel ligt prettig in de hand en is met 5,5 inch voor mij niet te groot. De knoppen voor volume en power zitten op een goed bereikbare positie. Aan de onderzijde vinden we de USB-C-aansluiting en de jack zit op de bovenzijde van het toestel. Al met al: geen spannend design, maar los van de camera-bump een oké smartphone.
De speakers aan de onderzijde van het toestel zijn vrij schel, maar produceren een flink geluid. Vooral als je de speciale Buitenmodus aanzet kan het vrij hard gaan.
Het scherm op de ASUS Zenfone 3 met 4/64GB is 5,5 inch groot, de 3/32GB-versie moet het doen met een 5,2 inch-scherm. Het betreft hier een full HD-scherm en dit biedt voldoende kleur en helderheid om er goed mee te kunnen werken. De helderheid is zelfs redelijk hoog in te stellen, hetgeen natuurlijk wel weer ten koste van de accu zal gaan.
De kleuren op het scherm van de Zenfone 3 zijn wel iets fletser, maar hier heb ik bij het dagelijks gebruik geen ‘last’ van gehad. Alhoewel ik meer fan ben van AMOLED-schermen van Samsung, doet dit midrange toestel het best oké.
Prestaties en software
De Zenfone 3 is uitgerust met de Snapdragon 625 en ons reviewmodel heeft 4GB RAMgeheugen. De versie die voor 349 euro over de toonbank gaat heeft 3GB geheugen. Tijdens de reviewperiode van ongeveer een week heb ik geen noemenswaardige vertragingen waargenomen. Er is slechts één onderdeel waar volgens mij onnodige vertraging in zit en dat is het openen van mapjes in de launcher. Dit lijkt in de standaard-launcher op één of andere manier langzamer te gaan dan op andere toestellen. Een andere launcher lost dit probleem wel op, zo wijst een test uit.
Het openen van apps en zelfs het spelen van relatief zware games was geen probleem voor de Zenfone 3. Voor een midrange-toestel presteert deze vrij goed, hier heb ik weinig op- of aan te merken, vooral als je dit in verhouding met de prijs bekijken.
De software is echter een heel ander verhaal. Op het testmodel stond Android 6.0 (november 2016 securitypatch) en de eigen software van ASUS. Was dit een aantal jaren geleden op tablets nog relatief dicht bij stock, is het nu compleet de andere kant op geschoten.
Vooral de instellingen en quicksettings zijn volledig anders gestyled en ASUS had als doel om zoveel mogelijk zinnige en onzinnige opties te maken. Leuk is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het aantal notificaties op een dag te bekijken van specifieke apps om deze vervolgens eventueel te blokkeren. Er zijn echter ook een hele hoop minder nuttige, overbodige en soms irritante functies op het toestel aanwezig.
Zo worden er standaard redelijk wat complimenten uitgedeeld in de notificatie balk: ‘Fantastisch, je toestel draait geweldig’. Maar ook het feedback geven wordt apart verwoord: ‘Stimuleer ons’. In de ASUS-software zit een optimalisatie, die het RAMgeheugen kan opschonen, zien we regelmatig pop-ups van geïnstalleerde apps naar boven komen en wil ASUS graag je apps ‘beheert’. Hierbij kun je per app nog een aantal extra instellingen zoals bijvoorbeeld accugebruik definiëren. Deze melding verschijnt (met de pop-up), na elke installatie. Daarnaast zie je ook nog eens het Play Store-icoon dat de app geïnstalleerd is. Soms is het allemaal gewoon net iets teveel op de ASUS Zenfone.
Ook de quicksettings zijn vrij vol gepropt met allerlei functies. Gelukkig zijn veel van deze zaken aan te passen via de instellingen, maar dit is wel heel veel… VEEL. VEEL. VEEL!
Update: 1 maart 2017 wordt Android 7.0 uitgerold voor de Zenfone 3, zo bevestigde ASUS
Camera en accu
Aan de achterzijde vinden we een 16 megapixel-camera die vrij goed zijn werk doet. De focus wordt snel vastgezet en de geproduceerde foto’s vallen zeker niet tegen voor een midrange-smartphone. Bij slechte lichtomstandigheden heeft de Zenfone 3 er wel iets meer moeite mee, maar dat is een euvel van veel smartphones. Onderstaand een aantal voorbeeldfoto’s, gemaakt met de ASUS Zenfone 3.
De accu is één van de grote pluspunten van het toestel. Deze gaat naar mijn ervaring bovengemiddeld mee. Het gebruik van 7 uur tot 23 uur bij relatief zwaar gebruik is geen enkel probleem. Dit betekent continu online, locatie aan en alle syncs lopen voortdurend. De accu is ‘slechts 2650 mAh’, maar ben erg erg tevreden over na een kleine week gebruik.
Conclusie
De ASUS Zenfone 3 is geen opvallende verschijning, maar daardoor niet minder interessant. Het design is niet spannend, maar welk oké. Het scherm presteert goed en is vrij helder, maar vooral zaken als de accu ben ik erg over te spreken. De camera doet wat je ervan zou verwachten: vrij goede foto’s maken. Bij de software is dat een ander verhaal: gebaseerd op Android 6.0 en veel, HEEL VEEL extra’s die redelijk opgedrongen worden. Deze zogenaamde bloatware is helaas niet te verwijderen, maar wel enigszins af te zwakken door instellingen aan te passen.
Neemt niet weg, voor maximaal 399 koop je een interessante smartphone die de komende tijd goed meekan.
+ Accuduur
+ Prestaties
+ Prijs/kwaliteit
+ Scherm
+ Camera
– Software: veel, TE veel..
– Aanwezige bloatware
ASUS Zenfone 3
De ASUS Zenfone 3 is te koop in Nederland en België vanaf 349 euro (3/32GB) of € 399 (4/64GB).
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten