ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX)
De ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) is een tablet waarvan de naam toch enige verduidelijking vraagt. In 2013 werd er ook al een MeMO Pad 7 HD uitgegeven door ASUS, maar dit is het 2014-model dat naast de naam ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) ook nog de code K013 met zich meedraagt. Mocht je overgaan tot aanschaf, let er dan dus wel op dat de het over de juiste tablet gaat. Deze review gaat dus over de ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX).
Design
We kunnen vaak hele boeken over het design van een tablet schrijven, iedereen heeft er wel een mening over, maar de ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) ziet er simpelweg goed uit en zal een grote doelgroep aanspreken. Het review-exemplaar dat wij van ASUS ontvangen hebben was rood van kleur, maar de MeMO Pad is in meerdere kleuren verkrijgbaar.
Aan de achterzijde vinden we naast de speaker aan de onderzijde, het ASUS-logo en een uit stekende 2 megapixel-camera. Als we dan toch even mogen zeuren, de speakers had ik liever aan de voorzijde gezien, dit geeft een veel betere geluidservaring, maar er zijn nog niet veel producten die dit aanbieden. De schuin naar achter afgeronde randen van de tablet bieden aan de ene kant ruimte voor de volume- en powerbuttons en aan de andere zijden vinden we de volledig open gelaten ruimte om de microSD-kaart in te gebruiken.
De voorkant van de tablet beschikt over een scherm met een grootte van, jawel, van 7 inch en acceptabele randen (bezels) voor een tablet van dit kaliber. Onderaan prijkt het ASUS-logo wederom en aan de bovenzijde zit de frontcam die onder andere gebruikt kan worden om mee te videobellen. Zoals eerder aangegeven, de ASUS MeMO Pad 7 heeft geen spannend uiterlijk, maar spreekt hierdoor wel een groter publiek aan.
Prestaties
Onder de motorkap van van deze tablet vinden we de Intel Atom Z3745 quadcore geklokt op 1,86 GHz in combinatie met 1 GB aan RAMgeheugen. Verwacht geen vloeiend lopende, zware spellen op deze tablet, maar het standaard-werk kan prima gedaan worden door de ASUS-tablet. Tijdens het navigeren in de menu’s, het openen van apps en swipen tussen bijvoorbeeld homescreens is praktisch geen vertraging merkbaar, voor dagelijks gebruiken en het kijken van video’s zijn de prestaties, vooral als we naar de prijs kijken, dik in orde.
De camera aan de achterzijde betreft een 2 megapixel-camera die voldoet voor een tablet-camera. Nu ben ik zelf geen met-de-tablet-fotomaker, maar de testafbeeldingen van de ASUS MeMO Pad 7 waren net voldoende bij goed licht. Bij slecht licht is het niet wenselijk foto’s te maken, mede doordat er geen flits aanwezig is. Hieronder een aantal voorbeeldfoto’s gemaakt met deze tablet.
Software
De ASUS MeMO Pad 7 draait op Android 4.4.2, een geschikte Android-versie voor een tablet uit dit segment. ASUS staat erom bekend toch wel enige toevoegingen te doen aan het Android-systeem, maar houdt zich redelijk vast aan het standaard-uiterlijk van Android.
Een leuk extraatje dat ASUS toe heeft gevoegd aan ZenUI, zoals de grafische schil genoemd wordt, is het lockscreen. Hierop is allerlei gepersonaliseerde informatie te zien zoals bijvoorbeeld het weer en een aantal snelkoppelingen, maar zodra de agenda is ingevoerd, dan verschijnt hier ook een soort van tijdlijnweergave. Hierin is dan te zien wanneer de volgende afspraak is, die eventueel direct geopend kan worden.
ASUS heeft daarnaast ook de snelle instellingen aangepast, zoals tegenwoordig bijna elke fabrikant dit doet, maar het design daarvan past niet helemaal bij het geheel. Door de wit-blauwe kleurstelling is dit toch enigszins afwijkend van de rest van het systeem, niet storend, wel opvallend. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik die kleurstelling op zichzelf wel kan waarderen, maar als ik naar het geheel kijk is het simpelweg niet passend.
Bij de ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) ontvang je ook nog eens gratis 5 GB lifetime opslag van de eigen dienst van ASUS, handig als je deze wil gebruiken. Persoonlijk heb ik meer dan voldoende aan Drive en Dropbox, die gratis net iets meer ruimte en functionaliteit bieden, maar elke gebruiker heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren.
Standaard worden er ook nog een handvol andere apps meegeleverd zoals Slendid, What’s Next, Amazon Kindle, Omelet Chat, Party Link, Zinio en nog een aantal andere apps.
Scherm
Presteert de tablet op praktisch alle punten vrij goed, het scherm valt toch enigszins tegen. Dit heeft onder andere te maken met de resolutie van 1280×800, waar ik persoonlijk liever een full HD-scherm had gezien zoals in de Nexus 7 (2013). Er moeten natuurlijk concessies gedaan worden om een dergelijke tablet op een bepaald prijsniveau aan te kunnen bieden en voor een dubbeltje op de eerste rij zitten is niet altijd een optie. Toch ben ik over de gehele linie het minst enthousiast over het geleverde scherm in deze tablet.
Conclusie
De ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) is een tablet die gelet op de prijs ruim voldoende prestaties levert en gebruikt kan gaan worden door niet extreem veeleisende consumenten. Een ’s avonds-op-de-bank-gebruik-tablet is het absoluut, maar ook onderweg of op vakantie kan deze uitkomst bieden. De software bevat wel redelijk wat voorgeïnstalleerde apps, maar qua uiterlijk ziet het geheel erg simpelweg goed uit. Over het scherm ben ik het minst enthousiast, dat is de concessie die ASUS heeft moeten doen om deze tablet toch nog betaalbaar te houden. Kortom, een betaalbare, goed presterende tablet die we onder de Nexus 7 (2013) willen positioneren qua specs en prijs.
Pluspunten
→ Goede prijs- kwaliteitverhouding
→ Prima prestaties
→ Design voor brede doelgroep
Minpunten
→ Schermresolutie
→ Geen 5GHz-netwerken (WiFi)
Beschikbaarheid
De ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) te koop in Nederland voor een prijs van € 149 en beschikbaar vanaf begin augustus.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten