Xiaomi Mi 9T Pro versus Xiaomi Mi 9: de nieuwe Pocophone is hier, en beter

Xiaomi Mi 9T Pro versus Xiaomi Mi 9: de nieuwe Pocophone is hier, en beter

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Xiaomi Mi 9T Pro versus Xiaomi Mi 9

Als er een merk staat voor krachtige hardware in ruil voor je geld, dan is het Xiaomi wel. De Xiaomi Mi 9 kwam met de krachtige Snapdragon 855 op de markt, een degelijk scherm en goede camera-opstelling voor 499 euro op de markt kwam, maar ondertussen kan je hem al voor een veel lagere prijs te vinden.

Nog voordeliger is de nieuwe Mi 9T Pro (429 euro) die een groot deel van het recept overneemt, maar accenten legt op een paar andere punten. Verder is er er nog de voordeligere Mi 9T (349 euro) die met een Snapdragon 730-processor komt In dit artikel bespreken we waar deze twee Chinese budgetvlaggenschepen, de Mi 9 en de Mi 9T Pro, het verschil maken of juist onder doen voor de ander. Ik kon de Mi 9T Pro een week testen nadat ik voordien een review schreef over de Mi 9, en hier lees je onze vergelijking.

[readmore articles="199108"]

Scherm

> Xiaomi Mi 9T Pro

6,39 inch Full HD AMOLED-scherm / 2340 x 1080 pixels / 403 ppi / Gorilla Glass 5

> Xiaomi Mi 9

6,39 inch Full HD AMOLED-scherm / 2340 x 1080 pixels / 403 ppi / Gorilla Glass 6

Op dit punt zijn de twee telefoons ontzettend vergelijkbaar, want beide komen ze met een AMOLED-paneel met eenzelfde grootte en en resolutie. Natuurlijk is er wel één opvallend verschil en dat is de scherminkeping, want de nieuwe Mi 9T Pro komt met een randloos scherm in tegenstelling tot de waterdruppelinkeping in het scherm van de Mi 9.

De Mi 9T Pro pakt namelijk uit met een kleine pop-up camera die doet denken aan wat we zien bij de OnePlus 7 Pro. Hij komt enkel tevoorschijn als je hem nodig hebt voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning of het nemen van een selfie. De camera en zijn motor geven een minder robuuste indruk dan we gewend zijn van bijvoorbeeld de OPPO Reno, maar hij waarschuwt gebruikers wel wanneer hij 'gepest' wordt. Je krijgt een melding te zien als je hem bijvoorbeeld te snel na elkaar opent of tegenhoudt met je vinger wanneer hij wil verdwijnen. Al laat de pop-up camera zich ook maar al te graag zien, want hij verschijnt met felrode lichten aan weerszijden en een melodie die je schijnbaar niet kan uitschakelen.

[readmore articles="201604"]

Toch zijn er verder ook andere verschillen tussen de twee panelen, want Xiaomi koos voor de betere Gorilla Glass 6-bescherming bij zijn Mi 9 ten opzichte van het oudere Gorilla Glass 5. Verder rekent Xiaomi wel af met een probleempunt bij de Mi 9, en dat is de tegenvallende leesbaarheid van het scherm vanuit een schuine kijkhoek.

Camera

> Xiaomi Mi 9T Pro

Hoofdcamera: 48 MP, f/1.8

Telelens: 8 MP, f/2.4

Groothoeklens: 13 MP, f/2.4

Selfiecamera: 20 MP, f/2.2

> Xiaomi Mi 9

Hoofdcamera: 48 MP, f/1.8

Telelens: 12 MP, f/2.2

Groothoeklens: 16 MP, f/2.2

Selfiecamera: 29 MP, f/2.0

Beide telefoons beschikken over een 48 MP hoofdcamera die op papier nagenoeg hetzelfde is, maar in de praktijk iets anders presteert. In uitstekende belichting zijn de verschillen kleiner, want beide leveren ze erg mooie plaatjes. Een opvallend verschil is bij de beeldverwerking. Xiaomi's Mi 9 staat al gekend boor erg levendige beelden die er soms weinig natuurlijk uitzien, maar de Mi 9T Pro lijkt dat effect nog meer te versterken. Verder is de Mi 9 ook de betere in geval van onderbelichte omstandigheden, want beelden lijken meer detail te bevatten en er treedt ook minder snel onscherpte op.

[readmore articles="201327"]

Wat de telelens en groothoeklens betreft merken we dat beide lenzen het met minder megapixel en een kleinere diafragma-opening - en dus minder lichtinval - moeten stellen. Bij de telelens is het verschil in kwaliteit niet bijzonder groot, we merken alleen dat de camera met 2x optische zoom minder details vastlegt. Wat de groothoeklens betreft, zijn we wel duidelijk minder tevreden van de prestaties van de Mi 9T Pro. Beelden missen detail, er zijn problemen met dynamisch bereik en ook de hoek waarin foto's worden genomen, is kleiner.

Je ziet links foto's die genomen zijn met de camera's van de Mi 9T Pro en links foto's van de Xiaomi Mi 9. De foto's zijn genomen met de hoofdcamera, en de laatste twee zijn genomen met de telelens en groothoeklens van de telefoons.

Ten slotte is er nog de selfiecamera. In beide gevallen hebben de toestellen problemen met de achtergrond van de foto die meer belichting heeft dan het onderwerp. Dat probleem is bij de gemotoriseerde selfiecamera van de Mi 9T Pro nog iets groter. Wat cameramodi betreft in de camera-app vinden we dezelfde functionaliteiten op beide telefoons. Je ziet links de selfie die genomen is met de Mi 9T Pro en rechts een van de Mi 9.

Beide telefoons hebben voor alle duidelijkheid een goede en veelzijdige camera-opstelling, zeker gezien het prijskaartje, maar dit punt is duidelijk het grootste waar de 9T Pro op bespaart, vergeleken met het Mi 9-vlaggenschip.

[readmore articles="199123"]

Accuduur

> Xiaomi Mi 9T Pro

4000 mAh-accu

> Xiaomi Mi 9

3300 mAh-accu

Met zijn nieuwe Mi 9T Pro rekent Xiaomi af met de grootste tekortkoming van de Mi 9, en dat was duidelijk de accuduur. In veel gevallen haalde ik geen hele dag met het toestel en dat is problematisch voor een nieuwe telefoon waarbij de accu nog geen slijtage heeft ondervonden. De Mi 9T Pro lost dat probleem volledig op en met zijn grotere accu houd ik zelfs nog een mooie accureserve over op het einde van de dag. Goed werk, Xiaomi.

Wat snelladen betreft, merken we dat beide telefoons opladen tot 27 watt ondersteunt, maar ze hebben een 18 watt oplader in de doos. De Mi 9 komt ook met snelladen, een snelle 20 watt-variant zelfs, en daar kan de voordeligere telefoon niet op rekenen.

Prestaties

> Xiaomi Mi 9T Pro

Qualcomm Snapdragon 855

> Xiaomi Mi 9

Beide telefoons kunnen rekenen op één van de de snelste processors van dit moment, de Qualcomm Snapdragon 855. Het basismodel van de Mi 9T Pro komt daarbij met 64 GB opslag, terwijl je voor 20 euro meer 128 GB opslag krijgt. Beide hebben ze 6 GB aan RAM net zoals de voordeligste Mi 9. Op papier zijn deze telefoons dus erg gelijk.

De verschillen komen pas bovendrijven zodra we met benchmarks aan de slag gaan, want in zowat al onze testen blijkt de Mi 9 beduidend sneller te zijn. In dagelijks gebruik is dat verschil nagenoeg niet merkbaar, pas als je zware games als The Elder Scrolls: Blades speelt, merk je dat het net iets minder vlot gaat. Al blijft de Mi 9T Pro nog steeds sneller voelen dan sommige, duurdere vlaggenschepen zoals de Xperia 1 van Sony die 949 euro kost.

[readmore articles="198988"]

Xiaomi Mi 9T Pro versus Xiaomi Mi 9: de nieuwe Pocophone is hier, en beter

Audio

Beide telefoons hebben een enkele speaker onderaan die behoorlijk presteert, maar niet de kwaliteit haalt die andere vlaggenschepen bereiken. Vooral bij hogere volumes laten beide luidsprekers het in dezelfde mate afweten. De Mi 9T Pro maakt het verschil ten opzichte van de Mi 9 als we de kwaliteit van bedrade audio vergelijken, en dat is geheel te danken aan de aanwezigheid van de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Muziek klinkt opvallend rijker als je geen usb-c-adapter nodig hebt zoals bij de Mi 9.

Software

De grootste achilleshiel van Xiaomi is momenteel zijn software die ontzettend Chinees aanvoelt, als een letterlijke iOS-kopie, en dus niet klaar voor onze Westerse markt. Er zijn enkele maanden gepasseerd sinds ik laatst MIUI 10 kon testen op de Mi 9 en ik zie nagenoeg geen noemenswaardige verbeteringen. Je kan geen appdrawer toevoegen, apps sorteren, lege pagina's toevoegen. Het is ook zoeken naar een functie om de navigatieknoppen om te wisselen, apps worden iets te streng op de achtergrond afgebroken. Dit keer zijn er wel icoontjes te zien in de notificatiebalk, wat een aangename verbetering is.

[readmore articles="200178"]

Tot mijn verbazing is ook nog steeds de fout in de donkere modus van Xiaomi niet verholpen waarbij donkere tekst regelmatig wordt weergegeven bovenop donkere achtergronden van meldingen. Er is nog veel werk voor de boeg, maar wat zeker is, is dat we de komende maanden - net als bij ColorOS van OPPO - verbeteringen zullen zien. Xiaomi laat bèta-gebruikers bijvoorbeeld al wel aan de slag gaan met een appdrawer. Tot die tijd zit er niets anders op dan launchers van derde partijen gebruiken, zoals Nova launcher, om de problemen te beperken. Al maakt dat Xiaomi-telefoons nog steeds minder toegankelijk voor minder ervaren gebruikers.

Conclusie

De Xiaomi Mi 9T Pro is ontzettend sterk voor zijn prijs. Vorig jaar pakte het bedrijf uit met dochtermerk Poco dat voor een relatief lage prijs krachtige hardware aanbood. De Mi 9T Pro kan gerust gezien worden als de nieuwe Pocophone F1, alleen is hij nog beter. Xiaomi bezuinigde dit keer namelijk niet op de premium-uitstraling van de behuizing en het design, want die stralen alleen maar kwaliteit uit. De Mi 9T Pro ziet er veel duurder uit dan hij in werkelijkheid is.

[readmore articles="197397"]

Al zien we wel dat Xiaomi wel gesnoeid heeft in zijn budget voor de camera-opstelling, en dat is begrijpelijk, maar tegelijk ook een jammere zaak. Ook op het gebied van prestaties heeft deze telefoon nog net niet de rauwe kracht waar de Mi 9 over beschikt. Anderzijds blijft ook software een minpunt bij telefoons van dit merk, maar we verwachten wel dat MIUI net als ColorOS van OPPO stappen zal zetten om beter aan te sluiten bij de Westerse markt. Toch kan dit de minder ervaren Android-gebruiker afschrikken.

Het is goed om te zien dat Xiaomi het probleem met de accuduur van de Mi 9 heeft aangepakt en ook de 3,5 mm audio-aansluiting maakt op deze telefoon een comeback. We kunnen niet anders besluiten dat er weinig telefoons in deze klasse zoveel te bieden hebben voor hun adviesprijs. Xiaomi is in de top vijf van grootste fabrikanten op ons continent de sterkst groeiende, en we kunnen duidelijk zien waarom dat zo is.

Xiaomi MI 9T Pro kopen

De Xiaomi Mi 9T Pro is te koop in de kleuren zwart, wit, rood en blauw. Het model met 64 GB opslag is tot en met 2 september verkrijgbaar voor een tijdelijke prijs van 399 euro bij Belsimpel. Je vindt het toestel ook bij deze winkels.

De variant met 128 GB opslag heeft gedurende dezelfde periode een prijs van 429 euro bij Belsimpel, en je vindt ook deze telefoon bij deze winkels.

Hier kun je de Xiaomi Mi 9T Pro in combinatie met een abonnement aanschaffen.

[tds=7277]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk