Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sonos Move

De term 'bluetooth-speaker' doet soms denken aan de goedkope, krakerige speakers die je veelal ziet. Dat is misschien de reden waarom Sonos er zo lang over heeft gedaan om een eigen, draagbare speaker te lanceren die op elke locatie, en niet alleen in je eigen huis, voor de nodige sfeer zorgt. Op de IFA-beurs in Berlijn kondigde Sonos in september de Move (399 euro) aan.

Het resultaat is een draagbare bluetooth-speaker met ingebouwde accu, een wifi-modem en ondersteuning voor Google Assistent. Je zou dus kunnen zeggen dat het om een veelzijdig product gaat, maar heeft Sonos dan ook compromissen moeten maken? Wij konden de Sonos move enkele weken testen en hier lees je wat we van de Sonos Move vinden.

Specificaties

Afmetingen: 240 x 160 x 126 mm

Gewicht: 3 kg

Verbinding: wifi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz en 5 GHz, Bluetooth 4.2

Accuduur: 10 uur

Waterbestendigheid: IP56-certificering

Design en bouwkwaliteit

De ontwikkeling van bluetooth-speakers stelt de designers bij Sonos voor heel nieuwe uitdagingen. Bij de lancering van het product in Berlijn legde een Nederlandse designer van Sonos me uit dat draagbare bluetooth-speakers extra duurzaamheid vragen. Het apparaat werd bijvoorbeeld bestand gemaakt tegen een plotselinge regenval of sneeuw en het kreeg daarvoor een IP 56-certificaat. Verder werd een donkergrijze en geen echte, zwarte afwerking gekozen omdat hij zo beter hevig zonlicht kan verdragen.

Wat meteen opvalt is dat de Sonos Move gelijkenissen vertoont met de Sonos One, alleen is hij wel een stukje groter dan zijn broer. De behuizing van de Move is grotendeels gemaakt van harde plastic met in het midden een stalen speaker-gril die tot achter de luidspreker doorloopt. onderaan de gril is een rubberen afwerking die de Move de nodige grip moet geven.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

De Nederlandse designer vertelde me hoe werd overwogen om de speaker een rubberen of lederen handvat te geven. Het apparaat weegt namelijk drie kilogram, en op die manier zou de draagbaarheid kunnen worden vergroot. Uiteindelijk besloten de ontwerpers om te kiezen voor een inkeping in de luidspreker waar je hand precies in past. De reden daarvoor is dat de Move geleverd wordt met een docking-station waarin hij kan opladen, en waarmee hij meer de look krijgt van een onopvallende vaste speaker in je woonkamer.

Persoonlijk ben ik het met de Sonos-ontwerpers eens dat een inkeping in de behuizing de juiste beslissing was. Hoewel het om een bluetooth-speaker gaat, merkte ik dat ik de Sonos ook graag net als mijn andere luidsprekers in de woonkamer gebruik, en niemand die bij me op bezoek komt, zou de Move van mijn andere vaste luidsprekers kunnen onderscheiden.

[readmore articles="198191"]

De holte aan de achterkant waar je hand in past is ook precies groot genoeg om hem comfortabel te dragen. Het enige wat ik bij dit design mis is een afwerking van rubber aan de achterkant zodat je meer grip hebt tijdens het dragen. Dat geeft een veiliger gevoel als je over straat rondwandelt met je speaker van 399 euro in één hand. Zo'n rubberen afwerking zoals op de onderkant zou onzichtbaar in de holte kunnen worden verwerkt.

Aan de achterkant van de luidspreker vinden we twee contacten waarmee je de Sonos Move in zijn docking-station kan plaatsen. Dat is niet meer dan een kleine ring waar de speaker in past. Het plaatsen in het docking-station verliep telkens prima, en ik had nooit problemen met de elektronische contacten. Sonos heeft verder ook een usb-c ingang voorzien, waardoor je de luidspreker ook met een gewone usb-c-oplader kan opladen. Dat is een ontzettend handige en slimme toevoeging, want je wil natuurlijk niet telkens het docking-station met je meenemen.

Verder kan ik zeggen dat de Move helemaal de uitstraling van een Sonos-speaker heeft. Hij ziet er er eerder onopvallend uit zonder lichtgevende LED's en andere toeters en bellen, zodat hij mooi op de achtergrond in ieder interieur verdwijnt. Tegelijk straalt de luidspreker ook klasse uit. Hij heeft verticaal een wit Sonos-logo aan de voorkant, en doorheen de speaker-gril kan je al van dichtbij zien dat er een stevige driver achter de behuizing verborgen zit.

Installatie en bediening

Installatie

De Sonos Move moet je eerst en vooral koppelen met de Sonos Controller-app alvorens je hem in gebruik kan nemen. Je moet daarvoor een account aanmaken en hem met je wifi-netwerk verbinden. Na het uitvoeren van een update kan je ook je account voor muziekdiensten koppelen.

Sonos-app en Spotify

Sonos werkt onder andere met Spotify en YouTube Music. Je kan ook de opgeslagen muziek op je apparaat openen of verbinding maken met een mediaserver. Vervolgens kan je vanuit de Sonos-app rechtstreeks muziek en afspeellijsten afspelen, wat ik in de praktijk maar weinig gebruikte. De Move biedt namelijk ook ondersteuning voor Spotify Connect, dus dan verbond ik hem met mijn vertrouwde muziek-app die ook slimme aanbevelingen doet.

In de Sonos-app kan je wel terecht voor allerlei instellingen wat betreft je speaker. Je kan een volumelimiet instellen, de touch-knoppen of LED-lampjes uitschakelen en met de equalizer kan je de treble en bas naar wens aanpassen.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Hoewel de Sonos Move het uiterlijk krijgt van een vaste luidspreker zoals de Sonos One, heeft het bedrijf hem helaas niet helemaal dezelfde functionaliteit gegeven. Je kan de luidspreker namelijk via de app niet verbinden samen met bijvoorbeeld de Sonos One of Sonos Beam om een prachtig surround-effect te creëren in een home theatre-opstelling.. Je kan twee Move-speakers met elkaar verbinden om een soort van stereo-effect te krijgen of je kan hem met de andere speakers verbinden voor een multi-room-opstelling. Ik vroeg om een verklaring aan het bedrijf waarom Sonos die functionaliteit heeft beperkt, en ik kreeg te horen dat de Move simpelweg niet bedoeld is om een surround-geluid te creëren rond je televisie. Daarvoor heeft het bedrijf de Sonos One en de nieuwe One SL gemaakt.

[readmore articles="201001"]

Ik begrijp dat de Sonos Move een bluetooth-speaker is, maar dat verantwoordt daarom nog niet de beslissing om de functionaliteit van de speaker kunstmatig te beperken. Elke andere beslissing die Sonos heeft genomen, van wifi-ondersteuning tot het ontwerp van de luidspreker, is genomen om de Move veelzijdig te maken en passend in het interieur van je woning. De Move is met zijn prijskaartje van 399 euro ook een premium-product, en het daarom erg vreemd Sonos One-bezitters hem niet kunnen gebruiken in combinatie met hun bestaande speaker-installatie voor televisie-surround. Hopelijk komt het bedrijf later nog op die beslissing terug en kan Sonos alsnog een update uitrollen naar de Move die het apparaat wel laat samenwerken met de andere luidsprekers rond je tv.

Touch-bediening en fysieke knoppen

Als je muziek aan het afspelen bent dan kan je de touch-knoppen aan de bovenkant van het apparaat gebruiken om hem te bedienen. Je kan het volume aanpassen en muziek pauzeren of afspelen. De knoppen werken ontzettend goed en je hoort tijdens het wijzigen van het volume een voorbeeldgeluidje. Er is in het midden ook een knop waarmee je de zes microfoons elektronisch kan uitschakelen. Google zegt ook telkens: "de microfoon staat uit" en "de microfoon staat weer aan".

Als we de fysieke knoppen aan de achterkant bekijken, dan vinden we bovenaan een power-knop en onderaan een knop waarmee je het koppelen van de luidspreker activeert. In het midden tussen de twee vind je een kleinere knop waarmee je wisselt tussen de bluetooth- en wifi-stand. Boven de luidspreker gaat ook automatisch een LED-indicator van blauw naar wit veranderen als je respectievelijk tussen de twee standen schakelt. Dat lichtje is helaas minder goed zichtbaar buiten.

Digitale assistent

Als je de Sonos Move als een slimme speaker met Google Assistent of Alexa wil gebruiken, dan moet je één van beide diensten koppelen. Ik koos voor Googles hulpje en koppelde de Move dus met de Home-app. Daar kan je een kamer toewijzen aan je luidspreker. Vervolgens gaat hij samenwerken met de eventuele andere luidsprekers in je woning. Als je bijvoorbeeld iets doorheen je huis schreeuwt en een andere slimme luidspreker neemt het woord, dan gaat de Move niet daar doorheen praten.

De Sonos Move's docking-station, waar hij doorgaans kon rusten als ik hem niet buitenhuis gebruikte, stond vlak onder Mij Nest Hub-smart display. Ik merkte dat Google doorgaans altijd mijn Nest Hub aan het woord liet als ik in de richting van de twee apparaten sprak. Dat komt het smart display de informatie ook op zijn scherm kan weergeven, en daarom de voorkeur krijgt. Toen ik de Move uit zijn docking haalde en in een andere kamer zonder concurrerende, slimme luidsprekers plaatste, bewees het apparaat dat hij me prima kon verder helpen, net als mijn Home-speakers.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Toch zijn er helaas ook limieten aan de integratie met Googles ecosysteem, want je kan de Move jammer genoeg niet aan een speakergroep in Home toevoegen. Een speakergroep kan je muziek samen met alle andere luidsprekers synchroon laten afspelen, bijvoorbeeld in een app als Spotify. Het ontbreken van die functie voelt als een gemis aan.

Geluid

De Sonos Move is niet alleen groter dan de Sonos One, maar hij is ook krachtiger. Sonos maakte het apparaat zo dat hij niet verbindt met de andere luidsprekers in zijn woning, en het kleine voordeel van die filosofie is dat de luidspreker is gemaakt om in zijn eentje zijn mannetje te staan. Hij probeert dus precies, datgene te doen waarvoor zijn broertjes de krachten bundelen, en dat is een kamervullend geluid produceren.

[readmore articles="202644"]

De Move gebruikt dezelfde midrange-driver als die van de grotere Play:5-speaker en het bedrijf richt hem naar voren net als bij de Sonos One. Waar het verschil zit met de One is de plaatsing van de tweeter, die moet dienen voor de hoge tonen. Het bedrijf plaatst hem onderaan en richt hem bewust naar onder. Aan de onderkant, verborgen in de binnenkant van de voet van de luidspreker, zit een holte die in een speciale golfbeweging werd gesneden. De bedoeling is dat het geluid van de tweeter weerkaatst in die holte en zich zo naar alle richtingen verspreidt om zo het kamervullend effect te creëren.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Ik was verbaasd hoe goed de toepassing van die methode in de praktijk werkt. Je kan de Move zetten waar wilt in de kamer, en toch het gevoel hebben dat je niet zo erg ver van de geluidsbron bent verwijderd. Toegegeven, het het effect is nog niet hetzelfde, vergeleken met een opstelling van meerdere speakers in één kamer, maar het komt wel sterker in de buurt dan ik eerst had verwacht.

Trueplay

Dat brengt ons naadloos bij een typische Sonos-functie waar de Move van geniet, namelijk Trueplay. Het apparaat gebruikt zijn zes microfoons om de audiokwaliteit te allen tijde te blijven analyseren. Afhankelijk van hoe de speaker gepositioneerd staat, past hij de intensiteit en de richting van het geluid aan de omstandigheden aan.

[readmore articles="202149"]

Stel, je verplaatst de Sonos Move naar een nauwe en afgesloten kast, dan zal je merken dat het geluid bij hoge volumes onzuiver klinkt. Het hevige geluid inclusief de lage bas weerkaatst volop in de kleine ruimte tegen het hout van de kast, en je je hoort zo meteen een vervorming. Bij zo'n verplaatsing merk je dat de Move binnen ongeveer 30 seconden het geluid langzaam heeft aangepast aan de omgeving. De bas wordt meteen verminderd zodat het geluid van de Move ook in de afgesloten omgeving goed klinkt.

Bluetooth

De Move is een bluetooth-luidspreker en daarom is het erg belangrijk dat je hem eender waar kan neerzetten en vervolgens overal om je heen een uitstekend geluid kan opleveren. Dat is ook precies waar hij uiterst goed voor geschikt is omdat hij het geluid verspreid omwille van zijn design. De Move gaat ook ontzettend luid, en je zou hem prima in zijn eentje kunnen gebruiken voor een stevig tuinfeestje. Ook bij hoge volumes merk je dat de speaker de kwaliteit van het geluid nog volledig onder controle heeft.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Het wisselen tussen de bluetooth en wifi-stand werkt ontzettend vlot dankzij de knop aan de achterkant van de speaker. De kwaliteit van de muziek die je via bluetooth streamt is ook niet te onderscheiden van de kwaliteit in de wifi-modus.

Het enige nadeel van dit apparaat is het gebruik van de oudere bluetooth 4.2-standaard in tegenstelling tot bluetooth 5.0. De laatste versie van bluetooth zorgt niet alleen voor een hogere bandbreedte, maar hij is vooral ook bepalend voor het bereik van de verbinding. Je kan jezelf maximaal 30 meter van de speaker verwijderen als die gebruik maakt van de Bluetooth 4.2-standaard, zoals de Sonos Move. Bij een luidspreker die gebruik maakt van bluetooth 5.0 wordt dat bereik vergoot tot 120 meter.

[readmore articles="199648"]

Stel, je houdt inderdaad een tuinfeestje met het uitstekende geluid van de Move, dan moet je dus steeds relatief dicht met je telefoon bij de speaker blijven. Als je even naar binnen loopt om drankje uit te schenken, dan is de Move alvast het signaal kwijt. Door het gebruik van de oude standaard kan je ook geen twee Move-speakers samen muziek laten afspelen via bluetooth, want die functie werd pas geïntroduceerd met bluetooth 5.0.

Accu

De Sonos Move kan het gedurende 10 uur uitzingen met zijn accu, en die tijd lijkt accuraat. Daarna moet je de Move weer opladen via de usb-c-kabel of zijn meegeleverde docking-station. De luidspreker zet zichzelf ook automatisch in een energiebesparende slaapmodus wanneer hij een tijdlang geen geluid meer afspeelt. Je kan hem dan weer wekken door kort op de power-knop te drukken.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Sonos gebruikt een lithium-ion-batterij voor de Move, net zoals we die kennen van onze smartphones. Na ongeveer een drietal jaar zal de accu van de Move-speaker versleten zijn, en daarom heeft Sonos voorzien dat gebruikers het accu voor een prijs kunnen laten vervangen. Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel Sonos precies wil rekenen voor zo'n vervanging, maar we hebben alvast de vraag gesteld aan het bedrijf. We passen dit artikel aan zodra we een antwoord hebben ontvangen.

Conclusie

De Sonos Move is een uitstekende bluetooth-speaker die dankzij de ondersteuning voor bluetooth, wifi, Google Assistent en de goede accuduur enorm veelzijdig is. We hebben lang gewacht op een draagbare speaker van Sonos met bluetooth-functionaliteit, maar deze Move beantwoordt bijna volledig aan al onze verwachtingen.

We zeggen wel duidelijk "bijna", want één van de sterke punten die we gewend zijn van Sonos-speakers ontbreekt, namelijk de mogelijkheid om met meerdere luidsprekers samen het geluid rond je tv te laten weerklinken. De Sonos Move lijkt daarvoor volledig te zijn uitgerust, en toch ontbreekt de functie. Verder kan ook het beperkte bereik van bluetooth 4.2 een domper op de feestvreugde zijn.

Toch is slaagt de Sonos Move in de belangrijkste punten die een goede draagbare luidspreker beamen. Hij produceert niet alleen geweldig gebalanceerd geluid, ook in de hoge volumes, maar daarnaast kan hij het geluid ook uitstekend om zich heen richten. Bovendien zorgt een slimme functie als Trueplay ervoor dat hij onder alle omstandigheden goed klinkt.

[readmore articles="193657"]

De werking met Google Assistent is eveneens een groot pluspunt voor deze luidspreker, en door middel van de zes microfoons kan hij even goed op je vragen beantwoorden als de smart speakers van Google dat kunnen. Als je je Move in zijn docking-station zet, ziet hij er bovendien ook nog eens uit zoals een doorsnee vaste luidspreker.

Sonos doet met de Move zoals je ziet ontzettend veel zaken goed. Hij is veel meer dan een gewone bleutooth-speaker, en dat brengt ons bij de prijs. De adviesprijs van 399 euro zal niet voor iedereen binnen het budget vallen dat hij of zijn voor de aankoop van een bluetooth-speaker in gedachte heeft. Ondanks dat is de Move wel een uitstekende keuze, en het is één van de beste opties die er op de markt zijn.

Sonos Move review: slimme bluetooth-speaker met topgeluid

Positieve punten

+ Degelijke en doordachte bouwkwaliteit en design

+ Goede geluidskwaliteit

+ Google Assistent-integratie

+ Vlot wisselen tussen bluetooth en wifi

Negatieve punten

- Bluetooth 4.2

- Prijzig

Sonos Move kopen

Je kan de Sonos Move kopen voor een adviesprijs van 399 euro. Je vindt hem bij onder andere MediaMarkt, Coolblue en Bol.com.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk