Review Samsung Galaxy S8: Samsung gaat tot het randje

Review Samsung Galaxy S8: Samsung gaat tot het randje

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 is een veelbesproken toestel en dat is niet voor niets, de voorgaande versies waren bijzonder succesvol en worden doorgaans goed ontvangen. Nu de Galaxy Note 7 door zijn accuproblemen op een fiasco uitgelopen is, is het des te belangrijker voor Samsung dat de S8 een succes wordt en daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen alles aan gedaan.

Op papier is de Galaxy S8 dan ook dik in orde. Of dat in de praktijk ook zo is, hebben we de afgelopen weken uitgebreid kunnen testen. Wij hebben zowel de Samsung Galaxy S8 als de S8+ getest, die vooral verschillen in formaat. De conclusies in deze review van de S8-serie, gelden dan ook voor beide versies, mits anders vermeld.

Design: Samsung doet veel goed

Zodra je de Galaxy S8 voor het eerst in handen hebt, valt direct op dat de schermranden klein zijn. In ieder geval zijn deze zogenaamde 'bezels' kleiner dan ooit te voren. Dit zie je niet alleen, maar dat voel je ook direct. Vooral als je recent een toestel in handen hebt gehad met een soortgelijk scherm, zoals een Google Pixel of andere smartphone met een scherm groter dan 5,5 inch. De gemiddelde smartphone zou veel groter aanvoelen met een dergelijke schermdiagonaal en dat is dan ook direct het grote pluspunt van de S8: het toestel is relatief klein.

Samsung Galaxy S8

Ja, het toestel is nog steeds groot en dat geldt zeker de S8+ met zijn 6,2 inch-scherm, maar in verhouding valt dit heel erg mee. Doordat het grootste deel van de voorkant uit scherm bestaat, heeft het toestel een bijzondere uitstraling en persoonlijk ben ik hier fan van, vooral in combinatie met de afgeronde schermranden zoals we dat kennen van eerdere Edge-toestellen. Bij de S8 is zowel de voorkant als achterkant symmetrisch afgerond, maar is deze iets minder 'scherp'. De rand is iets boller dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 Edge en voelt daardoor iets vriendelijker aan als je het toestel in de hand hebt.

Door de kleine bezels, was er geen ruimte meer voor de traditie die Samsung jaren in ere hield: de homebutton. Deze deed samen met de capacitieve knopen dienst om te navigeren en fungeerde tevens als vingerafdrukscanner. Omdat er geen ruimte meer voor is, moest de vingerafdrukscanner naar de achterkant verhuizen en is er gekozen voor on-screen-knoppen.

De vingerafdrukscanner is nu aan de achterkant te vinden náást de camera en voor rechtshandigen is dit niet de meest ideale positie. Het vergt enige gewenning om deze goed te kunnen raken, zonder er eerst naar te kijken. Dit is geen onoverkomelijk probleem, maar een positie onder bijvoorbeeld de camera was logischer en vooral prettiger geweest. De wat vreemde locatie voor de vingerafdrukscanner zou te maken hebben met het feit dat Samsung de vingerafdrukscanner in het scherm zou hebben willen verwerken, maar dat dit niet gelukt is voordat het toestel af zou moeten zijn.

Samsung Galaxy S8

De software-buttons zijn wel een prettige aanpassing, persoonlijk werk ik hier liever mee dan met capacitieve knoppen zoals op de vorige modellen. Ook al is Samsung zelf aan het designen geslagen en zijn de icoontjes anders dan je gewend bent, er is één groot voordeel. Samsung maakt het mogelijk om de buttons om te draaien in de instellingen. Ik heb dan ook direct de buttons omgedraaid en de back-button links geplaatst, zoals dat op de meeste niet-Samsung-smartphones het geval is.

Op de S8 heeft Samsung er ook voor gekozen de nieuwe, slimme assistent te introduceren: Bixby. Hoe Bixby inhoudelijk werkt en of het een toegevoegde waarde heeft, kom ik later op terug, maar er is een specifieke knop voor de assistent. Aan de linkerzijde, onder de volumebuttons, is er een speciale hardware-button gemaakt die direct Bixby Home opent.

Samsung Galaxy S8

Tijdens de reviewperiode heb ik deze knop vaak, heel vaak per ongeluk aangeraakt en zo Bixby geopend. Of het nu was bij het maken van een selfie, waar ik naar de volumebutton zocht om de foto te maken, of bij het aanzetten van het toestel: het kwam meer dan regelmatig voor dat ik per ongeluk op de knop drukte, waarna Bixby geactiveerd werd. Deze moest vervolgens weer afgesloten worden om verder te kunnen waarmee je bezig was, wat erg onhandig is.

Het is kort mogelijk geweest om de Bixby-button een andere functie te geven, maar met de laatste update heeft Samsung dit geblokkeerd. Helaas zul je het dus vooralsnog moeten doen met een hardware-button die je regelmatig aanraakt. Of het een kwestie van wennen is, is een goede vraag. Na twee weken ben ik er in ieder geval nog niet aan gewend helaas.

De speaker van de S8 is aan de onderkant gepositioneerd en geeft een redelijk geluid. De lage tonen zijn niet zoals je die graag zou willen horen en het is geen 'Boomsound-kwaliteit', maar de speakers geven een acceptabel geluid voor een smartphone.

Irrisscanner en Bluetooth

Naast het scherm is er aan de voorzijde ruimte voor de frontcam en daarnaast een irisscanner. Deze maakte zijn introductie op de Samsung Galaxy Note 7 en is ook weer in de S8 present. De scanner werkt vrij goed om het toestel bijvoorbeeld te ontgrendelen. In het begin is het vooral even doorhebben hoe je het toestel exact voor je gezicht moet hebben om te unlocken, de rest gaat vanzelf.

Samsung Galaxy S8

Anders dan vorig jaar bij de Note 7 worden de ogen in kleur weergeven bij de scanner. Dit heeft ermee te maken dat veel mensen de zwart/wit-beelden 'eng' vonden. Om dit nog wat aantrekkelijker te maken, heeft Samsung ervoor gekozen ook verschillende maskers toe te voegen, die tijdens het scannen op het gezicht getoond worden. Als brildrager had ik weinig last van niet-werkende scans. In ongeveer 90 procent van de gevallen werkte het in één keer, alhoewel ik toch de voorkeur geeft aan een andere methode, zoals de vingerafdrukscanner. De irisscanner kan ook prima gebruikt worden naast de vingerafdrukscanner, omdat je zo je telefoon kunt ontgrendelen als deze plat op een tafel of bureau ligt.

Uniek op de Galaxy S8 is de aanwezigheid van Bluetooth 5.0. Deze - op dit moment - nieuwste versie van Bluetooth heeft een aantal voordelen ten opzichte van de eerder versies. Zo is het maximale bereik flink toegenomen en moet Bluetooth 5.0 tot 200 meter komen, dit uiteraard zonder obstakels. Daarnaast heeft de deze versie de mogelijkheid om niet alleen twee apparaten tegelijkertijd te verbinden, maar ook tegelijkertijd te streamen.

Scherm: AMOLED-liefde

Het scherm van de S8 bestrijkt bijna de volledige voorkant van het toestel en dan is het prettig als het een goed scherm is. Dat is bij de S8 en S8+ zeker het geval! Het Super AMOLED-scherm presteert zoals we dat verwachten van dergelijke hoge kwaliteit smartphoneschermen. De kleuren zijn diep en helder en zwart is ook echt zwart.

Wel was er bij de Samsung Galaxy S8+ een lichte, rode gloed te zien bovenaan het scherm, vooral op een witte achtergrond. Dit was zichtbaar bij bijvoorbeeld de instellingen. Het is niet bijzonder storend, maar was wel enigszins opvallend, vooral als je er goed naar keek. Bij de reguliere S8 is dit niet het geval. Net als bij eerdere Samsungtoestellen is de kijkhoek van het scherm goed, waarbij wel zoals ook bij andere AMOLED-schermen een lichte olieachtige gloed waarneembaar is.

Samsung Galaxy S8

Verder vinden we een aantal mogelijkheden om het scherm aan te passen qua kleur, net als bij vorige toestellen van Samsung. Hierbij kun je zelf aangeven op welke manier de kleuren weergegeven moeten worden, waarbij iedereen uiteraard een andere voorkeur heeft. De resolutie is ook aan te passen, zoals we dat zagen na de update naar Android 7.0 Nougat bij de S7. Hierbij kan er gekozen worden uit QHD, de hoogste resolutie van 2960x1440, maar ook FHD+ (2220x1080) en HD+ (1480x720). De reden dat dit gedaan is, is waarschijnlijk het besparen van accu. Als het scherm een lagere resolutie heeft, gaat de accu simpelweg langer mee. Zelf heb ik hem standaard op FHD+ staan en zie ik geen afzonderlijke pixels of zijn er andere 'irritaties' rondom het scherm.

In de instellingen zien we ook standaard een blauwlichtfilter. Deze kan handmatig geactiveerd worden, maar ook ingesteld worden om bij zonsondergang aan te gaan en bij zonsopkomst uit. Hierdoor wordt het blauwe licht gefilterd, hetgeen er voor moet zorgen dat het smartphone-scherm richting het naar bed gaan minder invloed heeft op het in slaap komen.

Verder zien we nog een aantal functies die met het scherm te maken hebben, zoals bijvoorbeeld: 'video verbeteren'. Deze functie zorgt ervoor dat de kwaliteit van de video verbeterd wordt door het aanpassen van de kleuren. Deze zijn levendiger als deze optie ingeschakeld is en heeft ondersteuning voor de meeste video-apps zoals YouTube, Netflix en meer. Het verschil is goed te zien als de optie is geactiveerd.

Maar... er is natuurlijk één ding waar iedereen het over heeft als het om het scherm gaat en dat is de beeldverhouding van de Galaxy S8. Om een zo groot mogelijk scherm in het toestel te kunnen zetten, maar het toch nog handzaam te houden, is er gekozen voor een langwerpiger scherm. Dit betekent dat er een verhouding is van 18,5:9, waar standaard 16:9 gebruikt wordt op smartphones. Dit zorgt er weer voor dat apps, games en andere content 'geschaald' moeten worden.

Samsung Galaxy S8

Op de S8 zit in het menu, net als bij de LG G6, een optie om dit per app aan te passen. Zo kun je aangeven of een bepaalde app fullscreen weergegeven moet worden. Als dit aangevinkt is, zal Samsung dit voor je doen, waarbij in bepaalde gevallen wel een kleine stukje van het beeld afgeknipt wordt. Dit zul je in de meeste gevallen niet merken. Heb je de optie niet aanstaan, dan zal er een extra zwarte balk verschijnen aan de schermranden, hetgeen door mensen als storend ervaren kan worden. Persoonlijk heb ik hier niet bijzonder veel last van gehad, mede doordat de meeste apps, games en andere content automatisch vrij goed geschaald worden. Daarnaast biedt het AMOLED-scherm een diepe zwarte kleur, waardoor de balken opgaan in de schermranden.

Veel applicaties worden al automatisch aangepast en dat komt doordat Android opgezet is om verschillende schermformaten te ondersteunen. Je hoeft dan ook geen apps te verwachten waarbij beelden ineens uit verhouding of uitgerekt zijn. Nu ook Google ontwikkelaars heeft opgeroepen deze beeldverhouding te omarmen en toestellen als de G6 en S8 hier actief mee aan de slag gaan, zal het niet lang duren voordat er nog meer apps standaard aangepast worden.

Prestaties: zoals het hoort

Onder de motorkap van de S8 en S8+ vinden we in Nederland en België een Exynos-chipset. Deze worden door Samsung zelf geproduceerd en al jaren gebruikt in Europa. Er is tevens een Snapdragon 835-versie van de S8, die in andere werelddelen op de markt komt. De reden dat er voor twee verschillende chipsets is gekozen heeft te maken met de verschillende netwerkbanden. De S8 in Nederland en België heeft in ieder geval volledige ondersteuning voor de (4G-)netwerken.

De prestaties van de S8 zijn zoals je mag verwachten: goed in orde. Er zijn tijdens mijn testperiode geen noemenswaardige haperingen opgetreden en het openen van apps en games gaat vlot. Ditzelfde geldt voor het navigeren door menu's en instellingen, hier is geen vertraging merkbaar.

De Exynos-chipset en 4GB RAMgeheugen presteren ook bij grafische intensievere processen naar behoren. Wat betreft de prestaties is de S8 dus zoals je zou mogen verwachten bij een smartphone van 800 euro: dik in orde.

Software: ingetogener en Bixby

Op de Galaxy S8 en S8+ zien we Android 7.0 Nougat draaien met daar overheen Samsung UX, de grafische schil van de fabrikant. Het eerste wat opvalt: het is geen Android 7.1. De eenvoudige verklaring die hier door Samsung voor gegeven wordt, is dat deze nog niet klaar is voor zijn toestellen. Een update kunnen we volgens het bedrijf wel binnen afzienbare tijd verwachten op het moment dat we deze review schrijven.

Verder valt op dat Samsung UX en dus het uiterlijk van de software iets ingetogener is geworden. Samsung is niet meer zo 'aanwezig' en alhoewel het zeker geen standaard-Android is, kon ik er goed aan wennen. Heel goed. Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen om de button voor de appdrawer te verwijderen en deze via een swipe te openen. Dit kennen we onder andere van de Google Pixel, waar dit ook in de Pixel Launcher aanwezig is. Nu was ik hier al aan gewend, dus wat mij betreft was het thuiskomen.

Galaxy S8-screenshots

We zien tevens overzichtelijk gegroepeerde instellingen waaronder bij elk menu suggesties gegeven worden voor andere settings. Niet nieuw, maar wel een handige functie op de S8, mocht je niet exact weten waar alle instellingen te vinden zijn.

De grootste verbetering, aldus Samsung, is de slimme assistent Bixby. Nu weten we al dat de hardware-button niet per se toegevoegde waarde heeft, maar hoe is dat met de assistent zelf? Bixby bestaat uit een aantal onderdelen, waarbij in Bixby Home alles samen komt. Hierbij moet je denken aan een Google Now-achtige omgeving waarin informatie getoond wordt zoals bijvoorbeeld het nieuws, weer, stappen en andere relevante informatie van apps. Zo kun je bijvoorbeeld toegang geven tot Spotify om relevante songs te zien.

Galaxy S8-screenshots

Een ander onderdeel van de slimme assistent zit in de camera van de S8 geïntegreerd. Door op de speciale Bixby-button te drukken, zal de camera het voorwerp scannen en aangeven of er mogelijkheden met Bixby zijn. Stel, je scant een afstandsbediening, of blikje drinken, dan zal hij de mogelijkheid geven om te zoeken naar vergelijkbare of dezelfde afbeeldingen. Dit wordt gedaan met behulp van Pinterest. De toegevoegde waarde hiervan heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar moet eerlijk bekennen dat het vrij goed werkt. Na het scannen van mijn afstandsbediening voor de tv, wist Pinterest exact dezelfde tevoorschijn te toveren.

Dit zelfde trucje met scannen werkt ook met wijnflessen. Scan de fles inclusief etiket en Bixby zal info opzoeken over de wijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de uitgebreide wijndatabase van Vivino, met onder andere informatie over de wijn zelf en reviews van anderen. Deze herkenning doet de S8 ook voor bijvoorbeeld gebouwen en andere bekende plaatsen. Hierbij wordt er vervolgens extra info gegeven.

De spraakherkenning, die opdrachten moet kunnen geven via Bixby, was in mijn reviewperiode nog niet geactiveerd. Dit heb ik helaas dus nog niet kunnen testen. Zodra deze geactiveerd wordt, zal dit alleen in het Engels werken, er is dus nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. Of en wanneer dat toegevoegd gaat worden, is op dit moment nog niet bekend.

Op dit moment is de toegevoegde waarde van Bixby nog minimaal en heb ik er nog geen nuttig doel voor gevonden. Wie weet gaat dat de komende periode nog veranderen, maar initieel is het - net als de andere assistenten - nog niet bijzonder.

De software op de Galaxy S8 is wederom een verbetering. Van veel te veel een aantal jaren geleden is Samsung UX veel ingetogener geworden en liggen de accenten op de juiste plaats.

Accu: size does matter

De Samsung Galaxy S8 is voorzien van een 3000 mAh-accu en de S8+ is uitgerust met een 3500 mAh-exemplaar. Deze laatste is groter en heeft dus ook meer ruimte voor een grotere accu, maar gebruikt natuurlijk ook meer stroom omdat er een groter scherm aanwezig is.

Qua accuduur is er wel een redelijk groot verschil als we kijken naar de verschillende versies. De S8 presteert 'gewoontjes' en haalt zo'n 3,5 uur screen-on-time (SOT) op een dag. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld LG, zoals we zagen in de G6-review.

De Galaxy S8+ wist beter te presteren. Met een SOT van maar liefst vijf uur, heeft de Plus-versie aan het einde van de dag nog wat accu over. Er waren zelf avonden, dat er nog ongeveer 40 procent accu over was rond 23.00 uur. Goede prestaties van de S8+, zeker aangezien we dit toestel wel op zijn maximale resolutie van 2960 bij 1440 pixels (QHD+) hadden ingesteld.

Mocht de accuduur niet genoeg zijn, dan kan er gekozen worden voor een power saving-modus. Hierbij worden er een aantal waarden aangepast om de accuduur te verlengen. Zo wordt de helderheid lager gezet en zal de proces iets langzamer draaien. Dit in combinatie met het aanpassen van schermresolutie en achtergrondsynchronisatie zorgt ervoor dat de accu langer meegaat. Er zijn standaard drie profielen: zonder besparing, MID en MAX. Bij deze laatste worden opties als achtergrondsynchronisatie volledig uitgezet en wordt tevens het Always On-scherm waarop notificaties kunnen worden weergegeven gedeactiveerd.

Omdat een smartphone toch stroom nodig heeft, heeft Samsung ervoor gekozen het toestel te voorzien van een USB-C-poort met de mogelijkheid om snel op te laden. Daarnaast zien we dat de S8-serie ook nog eens over draadloos laden beschikt en biedt hiermee dus een compleet pakket aan.

Samsung Galaxy S8

Camera: één van de beste

Op de S8 vinden we een dual-pixel, 12 megapixel-camera, die we ook kennen van de S7-serie. Qua hardware is er dus weinig veranderd, maar betekent dat ook dat de prestaties gelijk zijn gebleven?

Nee, dat niet. De camera op de S8 en S8+ zorgt voor betere foto's dan bijvoorbeeld de S7. Dit heeft te maken met verbeterde software, die ervoor zorgt dat de kwaliteit van de foto's verder verbeterd wordt. Zo is er onder andere een snellere manier om HDR-foto's te verwerken. Deze High Dynamic Range (HDR)-foto's zorgen ervoor dat er meer licht opgevangen worden en de kleuren beter tot zijn recht komen. Door het verwerken van deze foto's te versnellen, kun je eenvoudiger meerdere foto's achter elkaar schieten.

Galaxy S8 voorbeeldfoto

Er zijn nog verschillende modi beschikbaar, zoals de modus voor de professional, waar in RAW wordt opgeslagen en er meer instellingen komen. Ook panorama's, selectieve focus, slow motion, hyperlapse, eten en een virtuele opname zijn beschikbaar via de instellingen. Dit in combinatie met een aantal filters heb je een compleet setje tools om goede foto's te maken met je smartphone-camera.

De resultaten van de foto's in goed licht, zijn dan ook van bijzonder goede kwaliteit voor een smartphone-camera. Foto's gemaakt met minder optimale lichtomstandigheden komen nog steeds vrij goed uit de verf en in ieder geval beter dan de meeste concurrentie.

Ook de frontcam is aangepast door Samsung. De S8 is voorzien van een 8 megapixel-exemplaar, met daarin autofocus. Dat wil zeggen zodra het voorwerpen in beeld komt, vaak ben je dat zelf, zal hij automatisch scherpstellen op de juiste plaats. Hierdoor wordt het maken van foto's eenvoudiger en zullen er betere resultaten uit komen.

We zien voor de frontcam ook nog een aantal extra software-optie, waaronder een wide selfie. Hier draai je het toestel licht, waardoor er een 'bredere' foto gemaakt kan worden met de frontcam. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Samsung de S8 voorzien van Snapchat-achtige filters en maskers, die je op jouw hoofd kunt zetten. Leuk.

Onderstaand een aantal voorbeeldfoto's, geschoten met de S8 en S8+.

Conclusie

De Samsung Galaxy S8 is de nieuwe koning van Android. Het toestel presteert op de meeste fronten erg goed en overtreft hiermee de concurrentie.

Het design is aansprekend en de dunne bezels zorgen voor een prettige grip en maken deze toestellen met relatief grote schermen, toch handzaam. Ook de beeldverhouding van 18,5:9 zorgt voor minder problemen dan gedacht en de helderheid en kleuren van het Super AMOLED-scherm zijn zoals verwacht. Nog niets te klagen dus.

Wel had Samsung de vingerafdrukscanner op een andere plaats mogen zetten, of wellicht een andere vorm geven, zodat deze 'blind' makkelijker gevonden kan worden. Als ze dan toch aan de slag gaan, mag meteen de Bixby-button verwijderd worden, of als optie deze een andere functie te geven.

De software is verder ingetogener geworden, een goede ontwikkeling, net als de accuduur. Vooral van de S8+ is deze erg goed, waar de S8 gemiddeld presteert. De prestaties zijn in orde en ook al is dezelfde camera-hardware gebruikt dan bij zijn voorgangers, toch komen er kwalitatief erg goede foto's uit.

Al met al heeft Samsung het voor elkaar: de S8 is simpelweg de beste Android-smartphone van dit moment.

+ Strak, aansprekend design
+ Waanzinnig scherm
+ Software verbeterd
+ Hoogwaarde foto's
+ Goede accuduur, vooral bij de S8+
+ Quickcharging
+ Prestaties dik in orde

- Bixby-button overbodig
- Positie vingerafdrukscanner
- Bixby biedt (nog) geen toegevoegde waarde

Samsung Galaxy S8 - accessoires

Hoesjes voor de Samsung Galaxy S8 en de Galaxy S8+ zijn er in alle soorten en maten. Er zijn originele hoesjes van Samsung zelf, maar ook exemplaren gemaakt door andere accessoire-fabrikanten. Deze verschillen in kwaliteit, prijs en natuurlijk looks. We hebben daarom een lijst samengesteld met de beste Samsung Galaxy S8-hoesjes in alle prijsklassen, met verschillende looks van meerdere merken.

[readmore articles="189137"]

Samsung Galaxy S8 kopen

De Samsung Galaxy S8 en S8+ hebben een adviesprijs van respectievelijk 799 en 899 euro, maar kunnen uiteraard in combinatie met een abonnement aangeschaft worden. Onderstaand een overzicht van alle prijzen van de S8 en S8+.

[tds=5209]

[tds=5417]

Lees meer over:
Samsung

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties