Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy A52 is een nieuwe versie van Samsungs populaire middenklasser die al twee jaar op rij de bestverkochte telefoon is. Dit jaar komt de telefoon met nieuwe camera's en een verfrist design. Weet hij ons te verrassen? Je leest het in de review.

Samsung Galaxy A52

Samsung heeft de Galaxy A52 (349 euro) in maart voorgesteld tijdens het Galaxy Awesome Unpacked-lanceringsevenement. We kregen daar ook de Galaxy A72 (449 euro) te zien, zijn grotere broer, maar ook de A52 komt dit jaar niet alleen. Er is namelijk ook een 5G-versie (429 euro) met een andere chipset die het snellere mobiele internet ondersteunt.

De Samsung Galaxy A52 is de opvolger van Samsungs bestverkochte toestel uit 2020, de A51. De populariteit van die telefoon had ook nog andere voordelen, want Samsung voorzag de middenklasser eerst van beveiligingsupdates per kwartaal en paste dat beleid later aan naar maandelijkse updates. De Galaxy A52 begint nu meteen met maandelijkse beveiligingsupdates. Samsung heeft heel op papier heel wat zaken verbeterd, maar is deze A52 opnieuw de telefoon die een grote doelgroep zal aanspreken?

Specificaties

Samsung Galaxy A52 Samsung Galaxy A52 5G
Afmetingen 159,9 x 75,1 x 8,4 mm 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
Gewicht 189 gram 189 gram
Scherm 6,5 inch FHD+ Super AMOLED, 407 ppi, 90 Hz verversingssnelheid 6,5 inch FHD+ Super AMOLED, 407 ppi, 120 Hz verversingssnelheid
Processor Qualcomm Snapdragon 720G, 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 750G, 2,2 GHz
Werkgeheugen 6 GB / 8 GB 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB / 256 GB 128 GB
Camera's achter 64 MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS, 12 MP groothoekcamera met f/2.2, 5 MP macrocamera en 5 MP dieptecamera 64 MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS, 12 MP groothoekcamera met f/2.2, 5 MP macrocamera en 5 MP dieptecamera
Camera's voor 32 MP met f/2.2 32 MP met f/2.2
Accu 4.500 mAh, 25W snelladen 4.500 mAh, 25W snelladen
Software Android 11, One UI 3.1 Android 11, One UI 3.1
Kleuren Awesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome Blue Awesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome Blue
Extra's IP67-waterdicht, microSD-slot, AKG-stereospeakers 3,5 mm audiojack, in-screen vingerafdrukscanner IP67-waterdicht, microSD-slot, AKG-stereospeakers 3,5 mm audiojack, in-screen vingerafdrukscanner
Prijs Vanaf 349 euro Vanaf 429 euro

Praktisch en 'awesome'

De A52 is dit keer een tikkeltje langer en breder dan zijn voorganger, maar de schermgrootte is gelijk gebleven. Dat wil dus zeggen dat de telefoon grotere randen heeft dan de A51, en dat is opmerkelijk. De telefoon is daarnaast een halve millimeter dikker geworden, en hij heeft dan ook een grotere accu gekregen. Er is ook nog steeds een ronde camera-inkeping in het midden van het scherm.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Samsungs A52 komt met een leuke line-up van kleuren, en ik kon de 'Awesome Blue'-kleur van deze telefoon testen, de 4G-variant. Wanneer je de smartphone in de hand houdt, dan geeft achterzijde een eerder goedkoop gevoel. Het is geen geval te vergelijken met de achterzijde van de S21-reeks die dit jaar ook voor het eerst van plastic werd gemaakt. De Samsung Galaxy A52 ziet er dus wel leuk uit op renders, maar van dichtbij lijkt hij eerder goedkoop.

Toch kan je dat al snel vergeven, want de kleur ziet er wel gewoon strak uit met de cameraopstelling die dezelfde kleur heeft als de achterkant. Al ben ik minder grote van van het glanzende plastic frame. Zeker ook omdat krassen er vermoedelijk erg goed zichtbaar zullen zijn. De telefoon voelt ook niet goedkoop in de zin dat hij 'krakerig' is. Hij geeft wel degelijk en solide indruk.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Belangrijk is ook dat deze telefoon geen vingerafdrukken vertoont en dat hij IP67-waterbestendig is. Je kan hem dus een meter onderwater houden en dat gedurende een halfuur. We zien zo'n kenmerk doorgaans alleen terug bij toestellen uit een hoger prijssegment. Als het simkaart- en SD-slot verwijdert, zie je ook de rubbertjes die helpen om water buiten te houden.

Naast een SD-slot heeft deze telefoon plaats voor een 3,5 mm audiojack en dubbele speakers. Dat is bijna altijd beter dan een enkel exemplaar, ook bij deze A52. De vingerafdrukscanner zit bij deze telefoon ook opnieuw onder het scherm, en ik heb er alleen maar goede ervaringen mee gehad. De scanner werkt snel en nauwkeurig.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Alles samengenomen zijn we dus enthousiast over het ontwerp van deze telefoon. Het ziet er leuk uit vanop afstand. Kijk je wat dichterbij of neem je hem in de hand, dan is het wat minder, maar het ontwerp is wel ontzettend praktisch. Duim omhoog.

Topscherm, zoals je verwacht

Aan het scherm van deze smartphone lijkt niet zoveel veranderd te zijn. Het gaat opnieuw om een 6,5 inch AMOLED-scherm, nog steeds met een resolutie van 2400 x 1080 pixels. Nieuw is wel dat de telefoon een hogere verversingssnelheid heeft van 90 Hz en daardoor zien beelden er vloeiender uit.

Opmerkelijk is dat de 5G-variant van deze Galaxy A52 kan uitpakken met een 120 Hz refreshrate. Dat heeft te maken met de capaciteiten van de nieuwere Snapdragon 750G-processor. Al zou ik me zeker niet blind staren op het verschil tussen 90 Hz en 120 Hz, want de animaties op het scherm van deze gewone A52 zien er eveneens erg netjes uit. Het verschil tussen 60 Hz en 90 Hz zal altijd meer opvallen dan de meerwaarde van 120 Hz ten opzichte van 90 Hz.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Verder komt het paneel met uitstekende kleuren, zoals je dat verwacht van Samsungs Super AMOLED-schermen. De maximale helderheid bedraagt 800 nits, en dat is ook goed voor een scherm uit deze prijsklasse. Het paneel is ook prima afleesbaar in sterk zonlicht. Ik was verder ook tevreden over de automatische helderheid, want ik moest nooit tijdens mijn testweek handmatig ingrijpen. De Samsung Galaxy A52 heeft zonder twijfel een topscherm voor een telefoon van deze prijsklasse.

Degelijke prestaties, geen uitschieter

De A52 heeft een upgrade gekregen als het om de paardenkracht gaat. Hij komt met een Qualcomm Snapdragon 720G-processor, en dat is een typische chipset voor toestellen uit het middensegment, maar een verbetering ten opzichte van de Exynos 9611 uit de A51.

De telefoon is beschikbaar met 6 GB RAM en 128 GB opslag of met 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslag. Ik heb de eerste variant getest. Verder is er nog de 5G-versie, en die komt dus zoals gezegd met de Snapdragon 750G. We verwachten dat die ondanks het snellere 5G-internet verder ongeveer vergelijkbare prestaties zal laten zien als de 4G-versie.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

In de benchmarks kan je verder zien dat de prestaties van deze telefoon gelijk liggen met die van de Realme 7 Pro (299 euro). De telefoon heeft wel meer moeite om andere concurrenten van zich af te schudden. Ik denk daarbij aan de OnePlus Nord (399 euro) en de Motorola Moto G 5G Plus (399 euro) met respectievelijk hun Snapdragon 765G en Snapdragon 765. Voor beide telefoons betaal je ook meer. De Galaxy A52 is daarentegen juist 20 euro goedkoper geworden vergeleken met vorig jaar, want je betaalde voor de A51 nog 369 euro.

Gerelateerde artikelen

Voor de meeste dagelijkse taken en de meeste games is de A52 gewoon een vlotte en heel geschikte telefoon. Hij heeft ook genoeg RAM om vlot te multitasken. Pas als je games gaat spelen die de meeste grafische kracht vragen, dan kijk je beter naar krachtigere toestellen. Wil je echt de allerbeste prestaties in ruil voor je geld, dan moet je wel gaan kijken naar merken die daar nog meer de nadruk op leggen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Poco F3 (349 euro) met Snapdragon 870.

Grotere accu biedt meerwaarde

Samsung maakte de behuizing van zijn Galaxy A52 een halve millimeter dikker vergeleken met vorig jaar, en dat draait er goed uit als we naar de accu kijken. De telefoon pakt namelijk uit met een 4.500 mAh exemplaar, vergeleken met 4.000 mAh voor de A51.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Die extra capaciteit is zonder twijfel een meerwaarde voor de accuprestaties, want de telefoon komt wel heel vlot de hele dag door. Ik hield meestal zo'n 30 procent over op het einde van de dag, en dat wil zeggen dat je - afhankelijk van je gebruik - tot anderhalve dag verder kan met deze telefoon.

De verhoogde accucapaciteit is ook in het bijzonder goed voor wie de telefoon nog vele jaren wil gebruiken, want je moet er altijd rekening mee houden dat de capaciteit doorheen de jaren afneemt door slijtage aan de batterij.

Verder komt deze smartphone met een een 25 watt oplader, vergeleken met de 15 watt oplader uit de A51. Daarmee hinkt de telefoon nog steeds achterop ten opzichte van de meeste concurrenten als het op snelladen aankomt, maar het verschil is alvast kleiner.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Geslaagde camera-upgrade

64 MP hoofdcamera en groothoekcamera

Samsung heeft de cameraopstelling van zijn Galaxy A51 een mooie upgrade gegeven met dit nieuwe toestel. De 48 MP hoofdcamera is omgeruild voor een grotere 64 MP sensor die een grotere hoeveelheid omgevingslicht opvangt licht opvangt en ook nog eens meer details vastlegt. Verder is er op papier niets veranderd aan de overige sensors, maar Samsung komt wel met softwarematige verbeteringen voor zijn camera-app. Je kan hieronder de specificaties terugvinden.

Specificaties:
  • 64 MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS
  • 12 MP groothoekcamera met f/2.2
  • 5 MP macrocamera
  • 5 MP dieptecamera
  • 32 MP selfiecamera met f/2.2

De keuze voor een nieuwe hoofdsensor pakt erg goed uit als we de camera aan het werk zetten. HIj blinkt uit in veelzijdigheid, want de telefoon weet in verschillende lichtomstandigheden mooie foto's te presenteren. Of je nu een zonsondergang fotografeert, een foto binnenhuis neemt of een foto bij klaarlichte dag neemt, de A52 weet het meestal tot een mooi resultaat te brengen. Je merkt gewoon dat Samsung de beeldverwerking goed onder de knie heeft, en zo haal je veel uit de camera van deze telefoon. Meer dan je bij de meeste andere toestellen van 350 euro kan.

Gerelateerde artikelen

Toch kan je merken dat het nog steeds om een midrange telefoon gaat, onder meer aan het dynamisch bereik. Bij fel tegenlicht komen zowel de hoofd- als groothoekcamera in moeilijkheden en zijn delen van de foto overbelicht. Je zou ook kunnen stellen dat de kleuren soms een tikkeltje te warm zijn. Verder merk je ook dat de telefoon niet geschikt is om ver in te zoomen. 2x zoom gaat nog prima, maar beelden met het maximale bereik van 10x zoom zijn maar amper bruikbaar. Dat is ook zeker niet vreemd bij telefoons in deze prijsklasse.

Hieronder kan je foto's bekijken die zijn genomen met de camera van de Galaxy A52.

Groothoekcamera
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt
Hoofdcamera 
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt
Hoofdcamera bij 2x zoom
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt
Hoofdcamera bij 10x zoom
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

32 MP selfiecamera en macrocamera

Als we dan selfies nemen met deze telefoon, dan lopen we eveneens aan tegen problemen met dynamisch bereik. Al weet de sensor wel realistische details van je gezicht vast te leggen, en ook de kleuren zijn prima. Macrofoto's zien er ook goed uit, alleen hoef je met een 5 MP sensor natuurlijk niet te veel details in beelden te verwachten. Je kan ook niet zo dichtbij fotograferen met de A52 als bij sommige andere toestellen.

Selfiecamera
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt
Macrocamera
Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

'Fun Mode'

Samsung pakt bij zijn midrange-topper verder uit met een rits aan augmented reality (AR)-functies, genaamd de 'Fun Mode'. Het bedrijf ging een samenwerking aan met Snapchat om hun bekende filters rechtstreeks in de camera-app van de A52 te introduceren. Vandaar ook deze gezonde foto. Geen grote meerwaarde, tenzij je helemaal into Snapchat-filters bent.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Video

De Galaxy A52 kan filmen, bij een 4K-resolutie aan maximaal 30 frames per seconde en tijdens het filmen met de 64 MP camera kan je ook 8 MP foto's nemen. De filmprestaties van deze telefoon zijn meer dan behoorlijk, opnieuw, tenzij je inzoomt.

Voor de videofunctie kon AR blijkbaar ook niet ontbreken, en daarom kan je je eigen objecten op het scherm tekenen om ze dan tot leven te brengen in een video. Je kan je eveneens bij deze functie vragen stellen over de meerwaarde, en ook bij Samsung zelf stellen ze die vraag inmiddels luidop. Handiger is dan de 'Single Take'-functie die je helpt om een kort moment zo goed mogelijk te laten vastleggen met verscheidene foto's, video's en effecten die automatisch worden gegenereerd.

Goede software, alleen te opdringerig

Samsung brengt de Galaxy A52 op de markt samen met zijn One UI 3.1-interface en Android 11. Bij onze testen met de Galaxy S21 en S21 Ultra konden we al zien dat Samsung een heel heel capabele softwareschil heeft gebouwd, die ditmaal komt met meer van de vertrouwde Google-diensten. In plaats van 'Samsung Daily' kan je ook de Google Discover-feed voor nieuwsartikelen instellen, en ook Google Berichten is een leuke extra op de A52.

Ondanks de diepere integratie van Google-diensten is One UI 3.1 nog steeds rijk aan eigen Samsung-functies. Samsung heeft zijn eigen toetsenbord, een systeem om wachtwoorden automatisch in te vullen en ook Bixby is nog steeds van de partij.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Een screenshot nemen op een Samsung-telefoon? Dat werkt net even anders dan op alle andere Android-toestellen, aan de hand van een gesture. Als je de powerknop en de volumetoetsen samen indrukt, dan verschijnt Bixby. Je telefoon instellen is verplicht SmartSwitch gebruiken om je gegevens over te zetten. Als je voorheen geen Samsung-telefoon hebt gehad, is het nog steeds even wennen aan alle eigen functies die Samsung in de verf zet. Maar als je er eenmaal aan gewend bent en alles naar wens hebt ingesteld, dan heb je wel een krachtig systeem in handen.

Ik had op de A52 verder geen last van meldingen die te traag binnenkwamen, maar Samsung probeerde bij het instellen van je telefoon wel om een reeks bloatware-apps te installeren. Al kan je dat gelukkig weigeren.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

De beste updateservice

Verder is een van de speerpunten bij dit toestel wel het updatebeleid van Samsung, iets wat we het voorbije jaar regelmatig bejubelen bij Androidworld. Je vindt geen enkel ander merk dat zijn middenklassers zowel drie jaar lang van nieuwe Android-versies voorziet als vier jaar lang beveiligingsupdates uitbrengt. Beveiligingsupdates krijg je de eerste drie jaar maandelijks. Daarmee overklast Samsung andere sterke merken als het om updates gaat zoals Nokia en Google.

Gerelateerde artikelen

Conclusie

Met de Galaxy A52 heeft Samsung er alles aan gedaan om een nieuw verkoopsucces klaar te stomen, en dat is ook meer dan verdiend. De A52 voelt niet radicaal anders aan dan zijn voorganger, maar Samsung heeft op verschillende vakken wel de puntjes op de 'i' gezet waar de A51 nog tekort schoot ten opzichte van concurrenten. Het toestel is verfijnder, en de verbeteringen voelen weldoordacht aan.

De A52 is nog steeds niet op elk individueel aspect sterker dan zijn concurrenten. Hij heeft niet het meest verfijnde design, de sterkste prestaties of de allerbeste camera. Ik vind ook dat Samsung niet de meest uitmuntende software heeft die je kan vinden, maar het bedrijf slaagt er wel in om alles op zijn minst goed te doen. Zo'n sterk totaalplaatje zal je bij weinig andere toestellen ontdekken, en daar zit dan ook de kracht van de Samsung Galaxy A52, want dit is een zo'n telefoon die 90 procent van de smartphonegebruikers erg tevreden zal stellen, zonder dat er duidelijke problemen tegen het hoofd stoten.

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Het lijkt er ook op dat gebruikers van deze telefoon ook nog lang van het toestel zullen kunnen genieten, want de A52 is absoluut futureproof gemaakt. Hij heeft een degelijke accuduur die meer dan gemiddelde prestaties neerzet en daarnaast kan de telefoon ook rekenen op uitgebreide ondersteuning van Samsung.

Het is ook prettig dat de A52 ondanks zijn verbeteringen een adviesprijs heeft die 20 euro lager ligt vergeleken met zijn voorganger, en ook voor wie meewil op de 5G-boot, is er een oplossing. Is 5G een noodzaak voor jou, dan ben jij bij andere merken wel goedkoper af, zoals bijvoorbeeld met de Xiaomi Mi 11 Lite 5G (369 euro). Maar wie gewoon een goede telefoon zoekt tussen 300 en 450 euro, kan moeilijk anders dan op zijn minst deze A52 overwegen.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy A52 zijn: de Xiaomi MI 11 Lite 5G (369 euro), OPPO A94 (369 euro), Motorola Moto G 5G Plus (349,99 euro) en de OnePlus Nord (399 euro).

Samsung Galaxy A52 review: sterke middenklasser nog beter gemaakt

Samsung Galaxy A52 kopen

De Samsung Galaxy A52 en Galaxy A52 5G zijn nu te koop in de kleuren Awesome Violet, Awesome Blue, Awesome Black en Awesome White.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk