Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

OPPO R15 Pro

OPPO is geen bekende naam in Nederland. Toch is het één van de grootste fabrikanten ter wereld. Het bedrijf is onderdeel van BBK Electronics, waar OnePlus en ViVo ook onderdeel van uitmaken. OPPO heeft de nodige successen in China al geboekt. Sterker nog: Pete Lau en Carl Pei, oprichters van OnePlus, zijn ex-werknemers van OPPO.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Het is dan ook een publiekelijk geheim dat OPPO en OnePlus samenwerken. OnePlus kan juist lage prijzen vragen omdat het onderdeel van BBK is. Hierdoor kan het als grote partij onderdelen afnemen voor minder kosten, wat weer in een lagere prijs zorgt. Hartstikke slim natuurlijk: samen maakt sterk. Dat de ontwikkelingen van diverse toestellen dus hand in hand gaat hadden we al eerder vastgesteld. Zo was de OnePlus 5 gebaseerd op de OPPO R11. De OPPO R15 Pro in deze review heeft als basis gediend van de OnePlus 6. Met deze smartphone zal dan ook veelvuldig de vergelijking worden gemaakt, aangezien de toestellen vrij weinig van elkaar verschillen.

[readmore articles="189686"]

Het zorgt er ook voor dat OPPO al kennis heeft van de westerse markt en wat wel of niet werkt. OnePlus doet het goed in deze tak en daar wil OPPO ook van meeprofiteren. Toch kiest het voor een heel andere strategie: de OPPO R15 Pro richt zich niet op de nerd maar op de gewone medemens. De R15 Pro moet dan ook in diverse gewone winkels fysiek beschikbaar zijn, iets wat bij OnePlus (veelal) nog niet het geval is. Daarnaast heeft OnePlus een versie van Android waarin weinig is aangepast. OPPO doet daar juist een flinke schep bovenop, zoals we van meer Chinese fabrikanten zoals Huawei en Xiaomi gewend zijn. Hoe zit het met de rest van de OPPO?

Behuizing en design

De OPPO is een telefoon zoals we in 2018 kennen: dunne schermranden en een notch aan de bovenkant. De hoge screen-to-body ratio is 84.1% is daar een gevolg van. Het toestel ligt goed in de hand, al is het niet geschikt voor mensen met kleine handen. Het hoge gewicht van 180 gram maakt het gebruik met één hand wat lastig maar geeft tegelijkertijd een premium gevoel: wat je vasthoudt gaat niet snel kapot, zo geeft de telefoon de indruk.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Toch is dat wel het geval, aangezien de speciale achterkant van glas is gemaakt. Dit is breekbaarder dan metaal maar komt wel meer premium over. Zeker in de paars-achtige kleur van het reviewtoestel is de glazen achterkant bijzonder: er is een zekere gradatie van kleur aanwezig waardoor de OPPO elke keer er iets anders uitziet, afhankelijk van de hoeveelheid licht die erop valt. Het doet denken aan de paarse kleur van de Huawei P20 Pro, die hetzelfde effect heeft. Voor het tegengaan van krassen en vlekken wordt er standaard een plasticen hoesje meegeleverd.

De behuizing van de OPPO R15 Pro zit al met al goed voor elkaar. Het toestel voelt stevig aan. De knoppen klikken ook goed, al wiebelen de volumeknoppen wel wat. In dit album kan je meer foto's in volledige resolutie bekijken.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Boven de vingerafdrukscanner zitten aan de achterzijde twee camera's. De primaire camera is een 16 megapixel exemplaar met een diafragma van f/1.7. De secundaire camera wordt gebruikt om diepte in te schatten zodat er een beter bokeh-effect kan worden gemaakt en heeft 20 megapixels met een diafragma van f/1.7. Dit is dezelfde sensor als de OnePlus 6. Toch maken beide toestellen heel andere foto's, zoals je bij de sectie camera zult lezen. Aan de voorzijde zit een 20 megapixel camera met een diafragma van f/2.0, 4 megapixel meer dan de OnePlus.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Op de onderzijde zien we naast een speaker, 3,5mm aansluiting een MicroUSB-aansluiting. Ik was hierover zo verbaasd dat ik OPPO om een reactie heb gevraagd. OPPO zegt dat hun researchdata laat zien dat hun gebruikers geen USB Type-C gebruiken. Als de meerderheid wel deze aansluiting verwacht zal OPPO hierop inspelen. Het is dus een bewuste keuze geweest van OPPO, maar desalniettemin een rare.

Onder onze lezers hielden we twee jaar terug nog een poll met hoeveel mensen USB Type-C op hun smartphone hebben. Dit was begin 2016 43%. Midden 2017 peilden we opnieuw en had 64% van onze lezers al deze aansluiting. Het toont maar eens aan dat OPPO-bezitters niet allemaal Androidworld lezen. Verder is USB Type-C de toekomst: het is sneller dan MicroUSB, kan niet omgekeerd worden geplaatst en is op talloze apparaten al aanwezig. Om dan nog een ouderwetse aansluiting op een dergelijke telefoon te plaatsen is gewoon raar en een minpunt.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het scherm van de OPPO is een 6.3 inch AMOLED-exemplaar met een resolutie van 2280 x 1080. Dit scherm ziet er heel goed uit. De kijkhoeken zijn goed, de maximale helderheid kan hoog, en de kleurweergave is ook goed. Dat laatste moet ook, aangezien er geen instelling is om de kleurweergave naar eigen smaak aan te passen, enkel om de witbalans te tweaken. De standaardweergave is echter geheel adequaat met geen superfelle kleuren, maar gewoon precies goed. De kwaliteit spat er hier vanaf en dat is fijn, aangezien het grote scherm uitnodigt deze vaak te gebruiken.

De bovenkant herbergt de notch, de inkeping bovenaan het scherm. Deze is even groot als de OnePlus 6. Grappig detail: de front-facing camera zit bij de OPPO aan de linkerkant van de speaker, terwijl hij bij de OnePlus 6 aan de rechterkant zit. Je kan de notch softwarematig helaas niet uitschakelen. Ook is er een automatisch nachtfilter aanwezig die het blauwe licht filtert als het donker wordt.

Prestaties

De OPPO R15 Pro wordt standaard met 6GB werkgeheugen en 128GB opslag geleverd. Deze laatste kan je desgewenst ook nog uitbreiden met een MicroSD-kaartje. Een tweede simkaart plaatsen kan ook. Er is voor de gebruiker nog 108GB over om zelf te gebruiken.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Op papier is de chipset het grootste verschil tussen de OPPO R15 Pro en de OnePlus 6. De OPPO is uitgerust met een octa-core Snapdragon 660, de beste mid-range chip die er momenteel is. Deze chip hebben de Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2 ook. De OnePlus aan de andere kant heeft de krachtigste processor die er is, de Snapdragon 845. Het is geen wonder dat de OnePlus sneller is dan de OPPO. Op de benchmark AnTuTU werd er een score van 146.000 neergezet. Ter vergelijking: de OnePlus 6 scoort hier 267.000.

Toch moet gezegd worden dat de OPPO van zichzelf vlot aanvoelt. Het toestel heeft zelden een vertraging. Ook zware spellen zoals Real Racing 3 worden moeiteloos gespeeld, waarbij het opviel hoe koel het apparaat hierbij bleef. De Snapdragon 660 heeft echter één groot voordeel: energiezuinigheid, waarover we het zometeen gaan hebben.

Vingerafdrukscanner

Op de achterzijde is een vingerafdrukscanner aanwezig. Deze is in een ovalen vorm geplaatst waardoor je meer verticaal oppervlak moet hebben om de scanner makkelijk te gebruiken. De scanner zit echter vrij hoog en zelfs met mijn vrij grote handen vond ik het lastig met mijn wijsvinger de scanner goed te bereiken. Iets lager zoals bij de OnePlus 6 of LG G7 zou prettiger zijn geweest. De scanner zelf werkt heel erg snel en ontgrendeld het toestel in een mum van tijd. 'Toevallig' is het een identieke sensor als de OnePlus 6. OnePlus staat al langer bekend om zijn vlotte vingerafdrukscanners.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Ontgrendelen is ook mogelijk met gezichtsherkenning. Dit werkt razendsnel en zorgt ervoor dat je niet de hele tijd je telefoon vast hoeft te pakken om je vinger op de scanner te leggen. Natuurlijk is deze methode minder veilig dan een vinger: met een uitgeprinte foto kan je de telefoon al foppen. Daarom is het merkwaardig dat OPPO het toestaat om vergrendelde apps of de private safe hiermee te ontgrendelen. Dat is niet zo veilig!

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Geluid

Aan de onderkant is de enige speaker aanwezig. Deze klinkt voor een speaker aan de onderzijde meer dan prima en zelfs beter dan de OnePlus 6, al scheelt het niet veel. Ook aanwezig is een 3,5mm koptelefoonaansluiting. De meegeleverde oortjes vond ik daarentegen niet geslaagd. Ze pasten niet goed in m'n oor en klonken bovendien niet goed. Maar een gegeven paard...

Accuduur

De 3430 mAh accu samen met de Snapdragon 660 en het AMOLED-scherm zorgen voor een fantastische accuduur. Een dag kwam ik altijd makkelijk door met zo'n 50 tot 40% over. Hierbij is een smartwatch verbonden, 100 geïnstalleerde apps, hotspotten, muziek streamen en ga zo maar door. Hoe goed de accu is, was niet precies niet vast te stellen: er is geen ingebouwde manier om de screen on time in te zien. Externe apps gaven waarden van 18 uur, wat natuurlijk ook niet klopt.

Toch durf ik te stellen dat de OPPO dicht in de buurt van de Nokia 7 Plus komt op het gebied van accuduur, en dat is natuurlijk een compliment. Deze telefoon haalt onder mijn gebruik zo rond de 5-6 uur screen on time. Mocht je toch moeten opladen, dan kan dat met de VOOC-oplader. Deze wordt standaard meegeleverd. VOOC-charging is een identieke techniek aan Dash Charge en pompt 20 watt door de accu heen. Hiermee kan je in 15 minuten 30% erbij laden, in 40 minuten 67% en in een uur en 15 minuten van 13% weer naar 100% gaan. VOOC is hiermee één van de snelst ladende technieken ter wereld en dat is prettig als je even snel moet bijtanken.

Camera

Een interessante vergelijking tussen de OPPO en OnePlus 6 doemt zich hier op. Beide camera's op de achterzijde zijn hetzelfde: een primaire 16 megapixelcamera met een diafragma van f/1.7, met een secundaire camera voor het inschatten van diepte van 20 megapixel en een diafragma van ook f/1.7. Bij het maken van diverse foto's viel het al meteen op hoe anders de foto's worden verwerkt door beide telefoons. Hoe scherp objecten en kleuren worden weergegeven hangt allemaal af hoe de fabrikant deze naverwerking van de sensor instelt. Ook zorgt de krachtigere chip van de OnePlus voor betere slowmotion: de OPPO kan maximaal 240 fps opnemen, de OnePlus 480 fps. Kortom, genoeg potentiële verschillen tussen beide camera's.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

De camera-ervaring zelf is natuurlijk ook belangrijk. De camera-interface van de OPPO werkt prima. Je kan door naar links en rechts te swipen uit verschillende modi kiezen, zoals portret-modus, slow-motion, panorama, stickers, en nog meer. Snel opstarten door de powerbutton twee keer achter in te drukken is helaas niet aanwezig. Je start de camera door vanaf de rechterkant van het vergrendelscherm omhoog te swipen.

Laten we eerst kijken naar gewone daglichtfoto's. In alle gevallen zijn de foto's in de automatische stand genomen en met HDR ingeschakeld. Hieronder zie je de galerij met daglichtfoto's. De eerste foto van elk paar is van de OPPO, de tweede van de OnePlus. Het valt op dat bij de foto van groen de OnePlus een wat gelige tint eroverheen heeft. De OPPO maakt het groen juist wat feller. Kijkend naar de foto met de weg en de bomen, dan zien we hetzelfde: de OnePlus maakt de bomen wat geliger, de OPPO wat feller. Ook kan je bij diverse foto's de stenen veel beter onderscheiden bij de OPPO: er vind hier dus verscherping plaats. Welke foto's je mooier vind hangt van je smaak af: de koelere foto's en scherpere foto's van de OPPO of de zachtere meer natuurgetrouwe OnePlus. De dagfoto's in volledige resolutie kan je in dit album bekijken.

Gaan we naar het donker, dan zien we deels dezelfde verschillen. Ook hier is de eerste foto van elk paar afkomstig van de OPPO en de tweede van de OnePlus. In de foto van het steegje heeft de OnePlus een gelere belichting, en heeft de OPPO wat koelere kleuren en verscherping toegepast. Bij het stadshuis van Groningen is de gevel in de foto van de OPPO beter te zien, terwijl de OnePlus beter de verlichting weergeeft. De Martinitoren staat er weer prachtig bij, in ieder geval op de foto van de OPPO: de straatlantaarn geeft geen strepen van licht terwijl dit wel bij de OnePlus het geval is, maar het logo van de bank is dan weer wel wazig, terwijl de OnePlus dit goed handelt. Als laatste de Dot: hier heeft duidelijk de OnePlus de overhand met een groter dynamisch contrast, terwijl de OPPO hier de highlights teveel opblaast. Kortom, het wisselt per keer welke camera de betere foto maakt in het donker. Je kan hier het album in volledige resolutie bekijken.

Ten slotte de selfiecamera, een verschil tussen beide toestellen. Hier staat de OPPO heel goed zijn mannetje: het dynamische contrast is veel beter dan bij de OnePlus, kijk maar naar de lucht. De OPPO is verder wat zachter voor de huid, terwijl de OnePlus hier meer de werkelijkheid laat zien.

Al met al kan worden geconcludeerd dat de OPPO een prima camera heeft neergezet. Het dynamische contrast is goed, de scherpte ziet er mooi uit en de kleuren worden mooi weergegeven. In vergelijking met de OnePlus zijn er nog de nodige verschillen, maar het verschilt per persoon wat je mooi vind en wat niet.

Software

Dan de olifant in de ruimte: ColorOS. Dit is de laag van OPPO die over Android heen is gegooid. Zoals de naam al impliceert zijn er genoeg kleurtjes aanwezig. Nu heb ik niks tegen toevoegingen aan software, mits ze goed werken. Zaken die zijn aan te passen zal ik niet afstraffen, dit ligt bij de gebruiker zelf. Denk aan het omwisselen van de positie van de home- en multitask-knop: je kan ze zelf weer in de goede volgorde zetten. Ook de launcher zonder appdrawer is niet echt een issue: je kan met het grootste gemak Nova of een andere launcher installeren.

Dan heb je nog zaken in het midden, zoals de horizontale appwisselaar: het is even wennen, maar werkt prima. Bovendien zal Android P ook een dergelijke appwisselaar gaan hanteren, dus dan kan je er alvast aan wennen. Ook het feit dat vertalingen veelal een beetje raar zijn zoals 'deelnemen' als je verbindt met een Wi-Fi netwerk, het niet mooi uitlijnen van icoontjes met de notch, geen direct delen menu, het niet snel kunnen delen van een screenshot, spaties die achter komma's missen in menu's: het zijn kleine dingen die niet op zichzelf een nadeel zijn, maar bij elkaar niet echt voor een positieve ervaring zorgen.

De volgende zaken zijn echter nog storender, met als hoofdthema notificaties. Hier gingen 3 zaken mis. De eerste is dat je notificaties niet kan wegswipen als je deze binnenkrijgt, zoals op bijna elke andere Android-telefoon wel kan. Nee, je moet éérst naar links swipen (naar rechts swipen werkt niet) om vervolgens op een prullenbakje te klikken. Dan verdwijnt de melding uit je notificatiecentrum. Dat is een compleet onnodige stap en kost alleen maar tijd. Waarom zou je zoiets implementeren? If it ain't broken, don't fix it.

De tweede issue heeft te maken met het doorgeven van meldingen. Ik ben ik al tig jaar gewend dat er een app-icoontje bovenin je statusbalk verschijnt als je een melding van een app krijgt. Zo kan je makkelijk als je op je telefoon zit zien dat er een mailtje of appje binnenkomt. Bij de OPPO niet, en er is ook geen optie om dit in te schakelen. Er verschijnt simpelweg geen icoontje. Je zult altijd van boven naar beneden moeten swipen om je notificatiecentrum te moeten openen om te kijken of je een melding hebt als je op je telefoon zit. Opnieuw, erg onhandig en frusterend.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Het derde punt heeft te maken met de frequentie waarin meldingen worden doorgeven. Nu is het bekend dat Chinese telefoons wel eens agressief met hun achtergrondbeleid kunnen zijn: apps worden sneller afgesloten in de achtergrond om batterij te besparen. Dit heeft niks te maken met de hoeveelheid werkgeheugen maar hoe de fabrikant dit instelt. In dit artikel lees je er meer over.

[readmore articles="188619"]

Consequent kwamen meldingen bij mij niet binnen: mailtjes, Slack, Signal: het werkte allemaal niet. Algauw bleek dat je per app kan instellen hoe streng achtergrondprocessen worden afgesloten. Na het weghalen van wat vinkjes was ik hoopvol dat het beter zou zijn. Geen effect: als ik een app een uur tot 1,5 uur niet had geopend kreeg ik er geen meldingen meer van. Na contact met OPPO te hebben opgenomen werd er gesuggereerd om via instellingen > App-beheer > app van keuze > automatisch opstarten in te schakelen. Dit werkte echter ook niet naar wens: na een paar uur ontving opnieuw geen meldingen van onder andere Signal. Mocht het echter wel werken dan is het nogal raar om allerlei vinkjes uit te moeten schakelen om gewoon meldingen te kunnen ontvangen. Hier heeft OPPO dus flink wat zaken te verfijnen om een betere indruk achter te laten.

Updatebeleid

We hebben OPPO ook gevraagd hoe lang het zijn toestellen ondersteunt, iets wat wel nodig is gezien het bovenstaande. OPPO gaf aan in Nederland standaard 24 maanden lang updates te geven. Hoe vaak en om welke updates het hier gaat werd niet gespecificeerd. OPPO streeft er verder naar om hun telefoons van de nieuwste updates te voorzien. Op het moment van schrijven draaide de R15 Pro op Android 8.1 Oreo met de veiligheidspatch van 5 mei, wat nu 2 maanden oud is.

Review OPPO R15 Pro: eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse

Conclusie

De OPPO R15 heeft de hardware goed voor elkaar. Het scherm, de camera, de snelheid, de bouwkwaliteit, de speaker: het is allemaal meer dan prima. De telefoon gaat echter op twee punten de mist in: de software en de prijs. De software werkt je eerder tegen dan mee, vooral op het gebied van notificaties. Hier zal OPPO een boel moeten verfijnen door middel van updates. De prijs van 649 euro is een dikke 80 euro hoger voor de 128GB variant van de OnePlus 6. Deze telefoon is zo goed als identiek, heeft wel fijne software en is sneller in gebruik. Tenzij je een selfiecamera en zeer lange accuduur belangrijk vindt, dan zul je aan de OPPO een goede hebben. Voor alle andere mensen: bespaar die 80 euro en ga voor de OnePlus.

Pluspunten

+ Goed AMOLED-scherm

+ Goede camera, vooral de selfiecamera

+ Enorm lange accuduur

+ Prestaties zijn prima

+ Stevige telefoon

Minpunten

- Software (notificaties) werkt niet mee

- Hoge adviesprijs

- MicroUSB

OPPO R15 Pro kopen

De OPPO R15 Pro is vanaf nu in Nederland te verkrijgen bij de Mediamarkt. Je kunt uit een rode of paarse variant kiezen. De adviesprijs bedraagt 649 euro.

[tds=6531]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk