Review Nokia 8: degelijke en snelle smartphone maakt positieve start

Review Nokia 8: degelijke en snelle smartphone maakt positieve start

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Nokia 8

Nokia produceert vanaf dit jaar voor het eerst Android-smartphones. Dit is niet Nokia zoals we het van vroeger kenden: HMD zit achter deze smartphones en heeft toestemming gekregen om de merknaam Nokia te gebruiken, wat tot nu toe tot de minder krachtige Nokia 3, 5 en 6 heeft geleid.

Foto van Nokia 8

De Nokia 8 is daarentegen is een echte high-end telefoon, met de krachtige Snapdragon 835 van Qualcomm aan boord. Verder is er een 5.3 inch QHD scherm aanwezig, en een dubbele Zeiss-camera op de achterkant. Nokia focust zich verder op de hoofdzaken met de 8. Je komt hier geen zaken tegen zoals een andere beeldverhouding, waterbestendigheid, een irisscanner, een stylus, of een extra virtueel scherm zoals de V30 heeft.

Nokia vraagt daarom ook niet de hoofdprijs voor deze telefoon, want deze ligt op 599 euro. In de huidige smartphone-wereld is dit voor een high-end telefoon relatief laag. De Note 8 gaat bijvoorbeeld voor 999 euro over de toonbank, en de HTC U11 heeft een prijs van 750 euro meegekregen. De grootste concurrent op papier lijkt de OnePlus 5: deze heeft ook een Snapdragon 835, maar een prijs van 500 euro meegekregen. Hoe goed is de Nokia met bijvoorbeeld de OnePlus 5?

Stevig ontwerp

Op het moment dat de Nokia 8 uit de doos kwam, viel op hoe stevig hij aanvoelde. De telefoon is uit één stuk aluminium 6000-series gemaakt, en dat is te merken. De bouwkwaliteit is dik in orde, en je hebt nooit het gevoel iets breekbaars vast te hebben. Het geeft een vertrouwd gevoel in de hand, mede geholpen door de bolling aan de zijkanten. Hierdoor is de telefoon makkelijker met één hand te gebruiken.

De telefoon zelf is geen kleintje: ondanks dat de Nokia 8 een 5.3 inch scherm heeft, zijn er boven en onder wel grote schermranden aanwezig. Hiermee is het toestel zo goed als even groot als de OnePlus 3T, die een 5.5 inch scherm heeft.

foto van Nokia 8

Op de onderste rand van het scherm zitten de hardwarematige knoppen, met daartussenin de vingerafdrukscanner. Deze vingerafdrukscanner werkt snel, maar is niet heel erg groot dus je moet wel je vinger goed plaatsen. Het ontgrendelen van de telefoon gaat niet erg vlot als het scherm is uitgeschakeld nadat je je vinger op de scanner plaatst. Je vinger wordt wel snel herkend, alleen duurt het even voordat de telefoon wakker wordt.

Hierboven zie je een filmpje waarin de Nokia 8 en OnePlus 3T met elkaar worden vergeleken, en je het verschil in snelheid duidelijk kan zien. Let op dat ik de vingers even lang op de scanner houdt, maar dat Nokia 8 simpelweg langer over het ontgrendelen doet.

De hardwarematige buttons zien er niet echt heel sierlijk uit, en zijn ook niet in werking aan te passen. Ze werken daarentegen wel prima, zonder uit te blinken in snelheid of andere zaken. In de instellingen kan je aanpassen hoe lang deze knoppen moeten worden verlicht nadat je een actie hebt uitgevoerd.

foto's van Nokia 8

Aan de onder- en bovenzijde van het toestel lopen de antennebanden om de randen heen: deze zien er in het grijs niet heel erg mooi uit omdat ze duidelijk een andere kleur hebben meegekregen dan de kleur van het frame. Een andere kleur van de Nokia 8 kiezen zou wellicht een oplossing hiervoor kunnen zijn. De zilveren kleur en de metalen achterzijde zorgen daarentegen niet snel voor vingerafdrukken of andere viezigheden op de achterkant, wat weer fijn is in het dagelijks gebruik.

De dubbele Zeiss-camera aan de achterkant steekt niet ver uit van het frame, waardoor de telefoon stabiel op een recht oppervlak ligt. Je telefoon gebruiken terwijl hij op tafel ligt kan daardoor prima, zonder dat de telefoon gaat wiebelen.

foto's van Nokia 8

Aan de rechterkant bevinden zich de volumeknoppen en de powerbutton. Hier bevindt zich in mijn ogen één van de grootste nadelen van de Nokia 8: de knoppen voelen niet lekker aan om in te drukken en hebben maar weinig travel. Het voelt nogal goedkoop aan. Je hebt niet snel door of je nou goed de knop hebt ingedrukt of niet. Concurrenten zoals de OnePlus 3T en OnePlus 5 doen dit een stuk beter, waar je echt een stevige klik krijgt als je een knop indrukt. Of en hoeveel dit voor jou een nadeel is ligt natuurlijk persoonlijk, maar zelf vond ik het niet prettig aangezien ik de knoppen toch regelmatig op een dag gebruik.

foto's van Nokia 8

Aan de onderkant is een USB Type-C poort te vinden, die gebruik maakt van Quick Charge 3.0. Deze lader wordt standaard meegeleverd in de doos, en je kan hiermee ongeveer 40 tot 50% opladen in een half uurtje. Ook bevindt zich de enige speaker van het toestel zich aan de onderkant van het toestel. Waarom deze niet aan de voorkant op de grote bezel is geplaatst, is een raadsel, maar we moeten het ermee doen. De kwaliteit van de speaker valt ook tegen: het geluid is dun en schel. Hij kan wel erg hard, maar dit luistert niet prettig.

Dat Nokia wel degelijk om de details denkt, is te merken aan de trilmotor. Deze maakt weinig lawaai, maar doet goed zijn werk door een stevige tril te geven. Kleine dingen, die het gebruik van de telefoon net wat fijner maken.

Al met al krijg je met de Nokia 8, ondanks de paar net genoemde nadelen, het gevoel dat de telefoon de nodige jaartjes door kan komen, en dat is een absoluut pluspunt van het toestel.

Scherm en prestaties

Het scherm van de Nokia 8 is een weinig bijzondere 5.3 inch QHD LCD IPS exemplaar. Dit is weinig bijzonder, omdat we dit jaar de trend zien van steeds kleinere schermranden, waardoor de beeldverhouding wordt verhoogd.

foto's van Nokia 8

Dit is bij de Nokia 8 niet het geval: het scherm is gewoon 16:9, en volstaat verder prima. De scherpte is meer dan prima in orde door de QHD resolutie van 2560 bij 1440, terwijl de maximale helderheid van 700 nits ervoor zorgt dat je het scherm ook buiten in de zon goed kan aflezen.

Ook het contrast is erg goed voor een LCD scherm: zwart is bijna zwart, al tipt het natuurlijk niet aan een AMOLED-scherm, zoals de OnePlus 5 wel heeft. Minder goed is de kleurafstelling van het scherm: wit wordt duidelijk te blauw weergeven naast de OnePlus 3T. Dit kan helaas niet worden aangepast in de instellingen. Als je niet anders bent gewend zul je dit mooi vinden, maar naast een ander toestel valt het wel op.

Over de prestaties van de Nokia 8 kunnen we kort zijn: deze zijn uitstekend. In een korte vergelijking met de toch al snelle OnePlus 3T start de Nokia 8 alle apps sneller op. De interface is vloeiend en laat nooit een stottering zien. Dit wordt mede veroorzaakt door stock Android en de snelle Snapdragon 835. Een ander pluspunt is dat de Nokia 8 opvallend koel blijft tijdens het draaien van grafisch intensieve games zoals Real Racing 3 of CSR Racing 2 of zelfs tijdens benchmarks. De Nokia 8 heeft een koperen heat-pipe die de hitte mooi verdeelt over het toestel, waardoor je bijna geen opwarming van het toestel voelt. Dit is in de praktijk erg fijn. Het verschil met de OnePlus 3T die meteen heet wordt bij dergelijke scenario's is groot.

Het interne geheugen bedraagt standaard 64GB, maar kan desgewenst worden uitgebreid door middel van een sd-kaartje. Standaard is er 50GB nog over voor de gebruiker. Als je denkt ‘hey, dat is veel geheugen weg voor een telefoon met weinig toegevoegde software,’ dan klopt dit. De Nokia 8 heeft als één van de weinige telefoons twee partities, waardoor een update kan worden uitgevoerd door enkel opnieuw op te starten. Dit werkt erg prettig, omdat je nooit meer hoeft te wachten tot Android klaar is met optimaliseren na het uitvoeren van een update.

[readmore articles="188619"]

Het werkgeheugen van de Nokia 8 bedraagt 4GB. Dit is in de praktijk voldoende om het toestel lekker soepel te laten multitasken. Toch is het niet genoeg om de 6GB werkgeheugen van de OnePlus 3T en OnePlus 5 te evenaren: deze telefoons houden toch wel wat meer apps in het geheugen, zo blijkt uit een korte test. Het is niet dat de Nokia 8 het slecht doet, de OnePlus doet het net een stapje beter.

Dubbele Zeiss-camera

Nokia heeft opnieuw een samenwerking met Zeiss afgesloten, de bekende lenzenfabrikant uit Duitsland. Nokia werkte in het Windows Phone-tijdperk ook al samen met Zeiss, en deze samenwerking heeft zich doorgetrokken naar Android. Nokia noemt niet wat de invloed van Zeiss precies is op de camera’s, behalve dat het voor een ‘betere algehele ervaring moet zorgen.’

foto's van Nokia 8

De twee camera’s aan de achterzijde zijn allebei een 13 megapixel exemplaar. De ene schiet foto’s in kleur, en de ander in zwart-wit. De details van de zwart-wit foto worden vervolgens gecombineerd met de kleurenfoto, waardoor de algehele foto beter moet worden. Dit principe kennen we al van de Huawei P10 en de Essential Phone.

Van links naar rechts: beide camera's, alleen kleur, alleen zwart-wit, OnePlus 3T

Je kan in de camera-app instellen welke van de lenzen je wilt gebruiken, of allebei. In de praktijk blijkt dat de foto’s met beide camera’s inderdaad meer details tonen dan alleen het kleuren-exemplaar, zoals je hierboven kan zien. De foto’s zelf zien er er redelijk uit, maar behoren niet tot de absolute top. Kleuren worden goed weergeven, en tegenover een toestel als de OnePlus 3T zijn de foto’s prima in orde, al verschilt het resultaat per keer. In de foto's hieronder staat linksboven met welk toestel de foto is genomen zodat je ze zelf kan vergelijken.

De foto’s in het donker vallen behoorlijk tegen, en kunnen het niet tippen aan de jaar oude OnePlus 3T. Er is ook geen speciale nachtmodus aanwezig in de camera-app, waar de OnePlus 3T hier wel over beschikt. Alle foto's waren op hetzelfde punt gefocust om de resultaten zo vergelijkbaar mogelijk te maken.

Een ander nadeel van de camera is de bijhorende app: deze is soms wat traag en stottert vlak na het opstarten. De interface zelf is ook niet logisch en het is zeker in het begin zoeken waar alles staat. Ook dit is onderdeel van de camera: hoe goed de ervaring zelf is. Hopelijk gaat Nokia hier nog mee aan de slag met een toekomstige update.

Screenshots Nokia 8

Stock Android en uitstekende accuduur

Over software gesproken: dit is bij de Nokia 8 zo goed als stock Android. Dit houdt in dat de Androidversie is zoals Google deze heeft gemaakt, met weinig toegevoegde functies. Dit is een verkoopargument van Nokia, aangezien ze op deze manier voor snellere updates willen zorgen. Tijdens de reviewperiode bleek dit inderdaad het geval te zijn, want de security patch van september is al geïnstalleerd. Ook de update naar Android 8.0 Oreo is al onderweg, zo heeft HMD laten weten. Mocht Nokia zijn beloftes van snelle updates nakomen, dan is dit een pluspunt van het toestel, maar dit kunnen we nu nog niet beoordelen aangezien beloftes en werkelijkheid niet altijd hetzelfde zijn.

Er zijn wel een aantal functies toegevoegd tegenover stock Android: zo is er een ‘Glance’-functie, waarbij je in een zwart-wit modus snel je meldingen kan bekijken zonder je telefoon wakker te maken. Wil je dit wel doen, dan kun je met double tap to wake, oftewel twee keer op het scherm tikken, het scherm aanzetten. Er is geen notificatieled aanwezig, dus je zult het moeten doen met Glance en double tap to wake. De standaard launcher van de Nokia 8 lijkt erg op Google Pixel launcher, en heeft ook Google Feed integratie.

Nokia 8 interface vs Google Pixel XL

Links Google Pixel XL, rechts Nokia 8

Toch zijn enkele kleine zaken wel aangepast tegenover stock Android: zo is het lettertype op sommige plaatsen dikgedrukt gemaakt, en zijn de knoppen bij de app-eigenschappen ook aangepast, zoals je hierboven kan zien.

Screenshots Nokia 8

De invloed van stock Android is naast de bij de hoge snelheid en vloeiendheid ook merkbaar in de accuduur van de Nokia 8. De accu zelf is geen groot exemplaar met 3.090 mAh. Toch is de accuduur uitstekend te noemen, en een stuk beter dan de OnePlus 3T die ik zelf heb. De consequent behaalde screen-on-time van rond 6 uur, met veel gamen, Bluetooth continu aan, en de helderheid op de helft, is gewoon erg goed te noemen. Vooral het gamen lijkt de Nokia 8 weinig te doen op het gebied van accuduur, en dat is erg prettig. Op een normale dag waar de telefoon om 7.30 uur van de lader wordt gehaald, en om 22.30 weer eraan gaat, had ik nog rond de 30% over. Bij de OnePlus 3T is de tank dan onderhand wel leeg, dus Nokia mag hier erg blij mee zijn!

Conclusie

De Nokia 8 is een positieve start voor HMD die de eerste high-end telefoon van Nokia met Android heeft gebouwd. De bouwkwaliteit is uitstekend, net als de snelheid, vloeiendheid en de accuduur van het toestel. Ook de potentiële snelle software-updates door het gebruik van stock Android en de beloftes van HMD maken de Nokia 8 een aantrekkelijk toestel. Tel hier de relatief lage prijs van 599 euro bij op, en je hebt aan de Nokia 8 een prima aankoop als je een telefoon zoekt die alle basiszaken prima uitvoert.

Toch zijn er enkele details die aantonen dat HMD nog wel werk te verzetten heeft om een nog hogere score te behalen. Zo zijn de knoppen sponzig, is de speaker onder de maat, en is de camera-interface onlogisch. Ook zullen sommige mensen ongetwijfeld afhaken door het gebrek aan een AMOLED-scherm, waterbestendigheid of dunne schermranden. Aan Nokia en HMD de taak om te laten zien dat ze echt weer aan de top kunnen terugkeren: de Nokia 8 is in ieder geval een positieve start!

+ Degelijke bouwkwaliteit
+ Uitstekende accuduur
+ Interface hapert nooit
+ Hoge helderheid scherm en goed contrast
+ Warmt niet op tijdens intensieve taken
+ Makkelijk en snel uitvoeren van updates
+ MicroSD-uitbreiding of tweede simkaart plaatsen mogelijk

- Sponzige knoppen
- Camera-interface onlogisch
- Foto’s in het donker niet goed
- Schelle speaker
- Relatief langzaam te ontgrendelen

Nokia 8 kopen

De Nokia 8 is te koop voor een adviesprijs van 599 euro en is te koop in Nederland en België. De geteste uitvoering is de grijze variant, maar de Nokia 8 is ook in het blauw, glanzend blauw en koper te verkrijgen. Hieronder zie je een overzicht van de beste prijzen van de Nokia 8.

[tds=5825]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk