Review LG V20: Android 7.0 met ruwe randjes

Review LG V20: Android 7.0 met ruwe randjes
De LG V20 was (en is) de eerste smartphone die uitgeleverd wordt met Android 7.0 Nougat, los van de Nexus-devices. Wij kregen een Koreaans model en gingen aan de slag. Mijn bevindingen van de LG V20 lees je in deze review.

LG V20: design

De LG V20 is een tweede smartphone in een serie die een unieke eigenschap heeft: een tweede scherm aan de voorzijde. Dit is rechtsboven het scherm gepositioneerd, maar niet zichtbaar als er geen informatie of snelkoppeling op voorbij scrollt, maar daarover later meer. Aan de voorzijde prijkt het LG-logo onderaan het scherm in een extra zwarte balk onder het scherm. Het 5,7 inch-scherm is natuurlijk aan de grote kant, maar mede door het tweede scherm is de LG V20 wel vrij groot. Zie je niets in het tweede scherm, dan is de LG V20 misschien iets te groot.

Het design van de LG V20 is niet spannend, maar als we naar de achterkant kijken vooral erg herkenbaar voor LG. Hier is de powerbutton te vinden die ook dienst doet als vingerafdrukscanner. Daarnaast een dubbele camera zoals we die ook kennen van de LG G5, het Bang & Olufsen Play-logo en de naam V20. Al zou je het in eerste instantie niet verwachten, maar de achterkant is verwijderbaar. Dat brengt ook direct met zich mee dat de accu verwijderd kan worden. Daarbij heeft LG er ook voor gekozen een microSDkaartslot toe te voegen, zodat je de opslag eenvoudig kunt uitbreiden. Deze is ook aan de achterzijde van het toestel te vinden nadat het klepje verwijderd is.

LG V20

Aan de onderzijde vinden we een speaker, de USB-C-aansluiting en de 3,5 mm-jack, tot zover niets spannends. Doordat de powerbutton aan de achterzijde zit, zijn er alleen buttons aan de linkerkant van de smartphone terug te vinden om het volume mee te regelen. 

Voor de volledigheid: wij hebben een LG V20 uit Zuid-Korea ontvangen en dit betreft een pre-productiemodel. Dit betekent dat er oneffenheden wellicht verholpen zijn bij de echte lancering. In ons testmodel sloot het glas aan de zijkant niet netjes aan op de behuizing. Hierdoor was er een klein randje voelbaar, niet scherp, maar wel aanwezig. Dit geldt voor alle vier de hoeken, het zijn een soort van ruwe randjes die iets uitsteken.

Het design van de V20 is niet bijzonder spannend, maar dat is ook niet waar het toestel het van moet hebben.

LG V20

Scherm en tweede scherm

De LG V20 is uitgerust met een relatief groot 5,7 inch QHD-scherm met daarbij ook nog eens een tweede schermpje daar bovenop. Laten we eerst met het grote scherm beginnen. LG gebruikt hiervoor een IPS LCD-scherm en kenmerkend daaraan is dat de standaard-instellingen redelijk koel zijn. Over de helderheid van het scherm heb ik weinig negatiefs te melden, sterker nog, het zou een mooie vervanger zijn voor je zaklamp. Vooral op de hoogste helderheid is het een flinke schijnwerper. 

Alhoewel ik zelf over het algemeen fan ben van AMOLED-schermen, was ik snel gewend aan het scherm van de LG V20. Hierbij heeft de fabrikant nog een aantal instellingen toegevoegd, waaronder een nachtmodus. Hierbij wordt het blauwe licht weggefilterd en kijkt dit rustiger voor je ogen, vooral later op de avond. 

Het kleine scherm is misschien wel het meest interessante onderdeel van de LG V20. Dit heeft een grootte van 2,1 inch en een resolutie van 160x1040 pixels en is boven het reguliere scherm gepositioneerd. Er zijn eigenlijk een drietal mogelijkheden qua gebruik voor dit tweede scherm. Zo kunnen er app-snelkoppelingen op weergegeven worden, die er simpelweg naartoe gesleept worden. De twee optie is om er snelkoppelingen naar WiFi, Bluetooth, geluid en de zaklamp op te tonen, zodat je je deze snel kunt aan- of uitzetten. Daarnaast kun je nog een eigen tekst, naam of spreuk toevoegen. Persoonlijk zie ik hier het nut niet zo van in, maar misschien wil jij je lijfspreuk er wel op kwijt. Tussen deze verschillende (kleine) schermen kan gescrolld worden. 

LG V20

Naast deze snelkoppelingen en tekst doet het tweede scherm afhankelijk van de instellingen ook dienst als notificatievenster waarin alle meldingen verschijnen. Dit geldt - wederom afhankelijk van de instellingen - voor als het scherm aan staat, maar ook als dit niet het geval is. Dan wordt er tijd, datum, accu en andere relevante informatie op weergegeven. 

Het tweede scherm is voor mij een leuke gimmick, ik heb nog geen killerfeature gezien van deze extra optie op de V20. Neemt niet weg dat dit deze smartphone wel uniek maakt en daar geef ik LG credits voor.

Prestaties en software

Onder de motorkap heeft LG de V20 voorzien van een Snapdragon 820-chipset in combinatie met 4GB RAMgeheugen. Deze veelgebruikte chipset zorgt ervoor dat de V20 soepel draait en geen moeite heeft met dagelijkse taken, maar ook de meeste zware games met gemak aankan. Wat betreft performance is er dus weinig aan te merken op het toestel. 

Zo worden apps en games snel geopend en zijn er geen vertragingen merkbaar geweest in de afgelopen twee weken dat ik het toestel gebruikt hebt. Over de prestaties kunnen we niets melden wat tegenvalt, zoals te verwachten van een smartphone in deze prijsklasse met deze specs.

De V20 is de eerste niet-Nexus-smartphone die voorzien is van Android 7.0 en dat doet LG goed. Herkenbaar aan Android 7.0 Nougat is bijvoorbeeld de mogelijkheid om snel te reageren vanuit veel notificaties. Zo kun je bijvoorbeeld snel antwoorden vanuit een melding zonder de app daadwerkelijk te openen. Ook de snelle instellingen zijn aangepast qua lay-out en werken wat mij betreft beter.

LG heeft een eigen schil (LG UX) over Android 7.0 Nougat heen gelegd en deze zit ergens tussen subtiel en te aanwezig in. De instellingen zijn verdeeld in tabbladen, die gelukkig ook uitgezet kunnen worden. Op deze manier heb je een lange lijst met instellingen, de weergave die ik persoonlijk het meest kan waarderen. 

Bij Android 7.0 Nougat (stock) wordt er in het instellingenscherm meer info weergegeven zonder daadwerkelijk door te klikken. Dit heeft LG bij de V20 ook toegevoegd, waardoor je direct meer informatie in het gezichtsveld hebt. Op de software heb ik weinig aan te merken, waarbij ik wel Google Now Launcher prefereer ten opzichte van de standaard-launcher. Hier wordt nadat het toestel voor de eerste keer aangezet is, geen appdrawer weergegeven. Dit is echter wel weer aan te passen via de instelling en mijn tip: doe dit direct!

De software van LG is niet extreem spannend, maar mag nog iets meer ingetogen. Neemt niet weg dat het met Android 7.0 een mooie primeur te pakken heeft en het de allereerste fabrikant is met deze nieuwste versie buiten de Nexus-devices.

Accuduur en vingerafdruk

Bij smartphones met een groot scherm is het essentieel een grote accu te gebruiken die ervoor zorgt dat het toestel de dag goed doorkomt. Bij de LG V20 is er gekozen voor een 3200 mAh-exemplaar. In theorie zou deze in staat moeten zijn om de V20 de dag door te helpen, maar dat is verre van het geval. 

De LG V20 heeft met wat betreft accu flink teleurgesteld. Waarbij ik normaal gesproken het einde van de dag haal met een toestel als de Samsung Galaxy S7 Edge, was dit bij de V20 zeker niet het geval. Zo rond 16.00 uur moest het toestel al aan de lader om überhaupt het einde van de dag te halen. Hierbij moest ik hem ook nog eens flink vol laden om niet aan het einde van de avond met een lege smartphone te zitten. De screen-on-time van de V20 kwam nooit boven de drie uur. 

Zelf ben ik wel een poweruser en maak ik veel gebruik van mijn smartphone, maar andere high-end-devices houden het - samen met mij - wel vol tot het einde van de dag. Dat er slechts zo weinig stroom uit de 3200 mAh-accu gehaald kan worden is bijzonder jammer. De kans is wel aanwezig dat er nog een (aantal) software-updates komen die ervoor zorgen dat de accuduur zal verbeteren en dat is ook broodnodig. 

De vingerafdrukscanner op de LG V20 werkt prettig en snel. Elke keer als de vinger erop gelegd wordt is er een match en zal het toestel ontgrendeld worden. Dit werkt ook zonder de powerbutton daadwerkelijk in te drukken en dat kan ik dan wel weer waarderen. Op deze manier heb je je smartphone nog sneller ontgrendeld door de vingerafdrukscanner alleen aan te raken. 

LG V20

Camera en audio

Op de LG V20 vinden we - net als op de LG G5- een dubbele camera. Hiermee kun je reguliere foto's maken, maar ook het zicht verbreden door beide camera's tegelijkertijd te gebruiken. Hiermee boots je op je smartphone een groothoeklens na. De frontcam bestaat in tegenstelling tot de V10 slechts uit één lens, maar hiermee kunnen wel breedhoekseflies gemaakt worden.

De foto-app van LG heeft meer dan genoeg opties en heeft geprobeerd een aantal van deze bereikbaar te maken via het eerste scherm  van de camera-app. Persoonlijk ben ik meer fan van een meer eenvoudige camera-interface waarbij de opties 'geveegd' kunnen worden vanaf de zijkant, maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

De focus van de LG V20 is goed te noemen, het toestel stelt snel scherp op verschillende voorwerpen en dit zorgt er weer voor dat je mooie close-ups van voorwerpen of mensen kunt maken. Maar ook 'in het veld' presteert de LG V20 naar behoren. Voor de professionele fotografen onder ons is er in de software ook een manual mode toegevoegd om te fotograferen en filmen waardoor er meer instellingen beschikbaar zijn. 

In slechte lichtomstandigheden doet de V20 niet onder voor zijn concurrenten en zijn de foto's acceptabel. Onderstaand een aantal voorbeeldfoto's, gemaakt met de LG V20.

De audio van de LG V20 is meer dan in orde en dit heeft het toestel deels te danken aan de samenwerking met Bang & Olufsen Play. Het toestel is voorzien van een ingebouwde DAC van ESS, de SABRE ES9218. Deze digitaal-analoog-converter bevat een viertal losse DAC's die moeten zorgen voor 50% minder ruis.

De V20 ondersteunt enkele lossless audio-formaten, zoals FLAC, DSD, AIFF en ALAC. Vooral audiofielen zullen enthousiast worden van het geluid van de V20, vooral door er naar te luisteren met een kwaliteitheadphone. Ook de microfoon is bijzonder: deze zou 6,5 keer zo accuraat zijn als zijn voorganger en neemt op in 24 bit/192kHz FLAC-formaat.

Conclusie en beschikbaarheid

De LG V20 is een interessante smartphone, alhoewel de echte toegevoegde waarde van het tweede schermpje nog ontbreekt. Het scherm is mooi helder, de prestaties zijn in orde en met Android 7.0 Nougat draai je de allerlaatste versie van Android. De accu mag wel flink verbeterd worden en door het tweede scherm is het toestel wel wat aan de grote kant. Hou je van goede audio, dan is de V20 echt iets voor jou, de kwaliteit is uitmuntend. Jammer zijn de ruwe randjes, maar zoals aangegeven kan dit te maken hebben met het feit dat ik een pre-productiemodel heb getest. 

De V20 is een smartphone die een groep mensen zal aanspreken, maar niet voor de grote meerderheid gemaakt is. Toch heb ik hem met veel plezier gebruikt de afgelopen weken.

+ Snel: prestaties zijn voldoende

+ Groot helder scherm

+ Camera maakt goede foto's

+ Android 7.0 draait soepel

+ Verwijderbare achterkant

+ MicroSD-kaart

+ Bijzonder goede audio

- Tweede scherm niet bijzonder bruikbaar, nu nog gimmick met potentie

- Accuduur slecht

- Ruwe randjes (in dit geval bij een pre-productie-sample)

- Groot door tweede scherm

Op dit moment is de LG V20 nog niet beschikbaar in Nederland en België. Of dit gaat gebeuren is op het moment van schrijven nog niet bekend. 

Lees meer over:
LG

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Android Auto en Android Automotive: wat is nu het verschil?

Android Auto en Android Automotive zijn twee systemen van Google die je auto slimmer maken. Beide laten je app gebruiken en j...

Volledige Samsung Galaxy S22-reeks gelekt: renders in alle kleuren

Van alle kleuren waarin de Samsung Galaxy S22-reeks verschijnt zijn nu renders gepubliceerd. De S22 en S22 Plus kregen eenzel...

De beste Android-tablets kleiner dan 10 inch (2022)

Omdat smartphones groter worden, krijgen we steeds minder compacte tablets. Toch is zo'n apparaat extra handig om mee te neme...

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude neemt de laatste jaren enorm toe. Een familielid, vriend of een goede bekende vraagt je dan om dringende fina...

Xiaomi TV Stick 4K in februari naar Nederland voor 60 euro (Exclusief)

Xiaomi's gaat zijn TV Stick 4K volgende maand in Nederland verkopen voor 59,99 euro, dat maakte het bedrijf bekend bij Androi...

Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

De Garmin Venu 2 Plus is de eerste smartwatch van Garmin waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt inspreken...

Huawei Watch GT 3 en GT Runner officieel: nieuwe fitness- en hardloophorloge

Huawei heeft nieuwe smartwatches aangekondigd in de Watch GT 3-serie. Het gaat om de opvolger van de Huawei Watch GT 2, de Hu...

Het is officieel: Samsung Galaxy Unpacked is op 9 februari

Het was lange tijd gissen op welke dag in februari de Galaxy S22-serie zou worden aangekondigd. Aan die onzekerheid komt nu e...

Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

In India heeft de overheid plannen om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen. Momenteel voeren beleidsmake...

YouTube Shorts heeft in twee jaar meer dan 5 biljoen weergaven

De makers van YouTube Shorts hebben het voor elkaar gekregen om in minder dan twee jaar tijd, in totaal meer dan vijf biljoen...

Lees meer

Net binnen

Xiaomi TV Stick 4K in februari naar Nederland voor 60 euro (Exclusief)

Xiaomi's gaat zijn TV Stick 4K volgende maand in Nederland verkopen voor 59,99 euro, dat maakte het bedrijf bekend bij Androi...

Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

In India heeft de overheid plannen om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen. Momenteel voeren beleidsmake...

Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

De Garmin Venu 2 Plus is de eerste smartwatch van Garmin waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt inspreken...

De beste Android-tablets kleiner dan 10 inch (2022)

Omdat smartphones groter worden, krijgen we steeds minder compacte tablets. Toch is zo'n apparaat extra handig om mee te neme...

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude neemt de laatste jaren enorm toe. Een familielid, vriend of een goede bekende vraagt je dan om dringende fina...

Lees meer