Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Polar Vantage V-serie is het stokpaardje van de Finse wearable-fabrikant en de Vantage V2 is het nieuwste sporthorloge in deze serie. In deze review lees je wat de positieve en negatieve punten zijn van dit premium sporthorloge.

Polar Vantage V2: de pluspunten

1. Sporthorloge voor de diehard sporter

De Polar Vantage V2 behoort tot de topklasse in de categorie sporthorloges van Polar. Het horloge biedt een bron aan informatie die je nodig hebt om je workouts te analyseren en je prestaties op basis van heel veel data te verbeteren. De Vantage V2 focust zich namelijk op signalen die het lichaam geeft en biedt vervolgens inzichten die ervoor kunnen zorgen dat je je trainingen beter kunt plannen, slimmer kunt trainen en efficiënter kunt herstellen. De balans tussen training en herstel staat hierbij centraal.

Het sporthorloge komt net als zijn voorganger, de Vantage V, met persoonlijke metingen van onder andere de hartslag, slaap, calorieën en bekende functies als FitSpark, hardloopvermogen via de pols, Recovery Pro en Training Load Pro. Al deze mogelijkheden bieden de diehard sporters onder ons meer dan voldoende handvaten om zijn of haar prestaties te verbeteren.

Je kan dit sporthorloge dan ook niet vergelijken met de meeste smartwatches en de vele activiteitentrackers die er tegenwoordig zijn. Polar heeft namelijk een bak aan ervaring, het lanceerde al in 1982 (!) de eerste hartslagmeter met een draadloze verbinding. De smartphone was nog niet eens uitgevonden. Polar introduceerde daarna trainingsschema’s en routes die in de hartslagmeter konden worden ingeladen. Polar is tegenwoordig dus één van de fabrikanten met de betere sporthorloges.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Herstelmeting

Met Recovery Pro en Training Load Pro kun je je trainingen optimaliseren om zo blessures te voorkomen. Training Load Pro geeft je namelijk een gedetailleerd overzicht van de verschillende manieren waarop je trainingssessies je lichaam belasten. Recovery Pro helpt je weer om een volledig beeld van je herstel te krijgen. Gezamenlijk brengen ze je dagelijks op de hoogte van je trainingsgeschiktheid. Op deze manier leer je je lichaam kennen en balans te vinden tussen training en herstel. Garmin en Suunto hebben soortgelijke functies maar die van Polar vind ik toch wel erg makkelijk in gebruik als je eenmaal de werking ervan onder de knie hebt.

In plaats van Recovery Pro kun je ook kiezen voor Nightly Recharge als herstelmeting. Deze functie vind ik wat makkelijker in gebruik. Voor Recovery Pro moet je namelijk met een hartslagsensor je hartslag eens in de zoveel tijd meten. Daarnaast moet het ook nog eens een hartslagsensor van Polar zijn.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Nieuwe functies: prestatietesten en Leg Recovery 

De Vantage V2 kreeg van Polar ook nieuwe mogelijkheden. Zo zijn er de 'Running en Cycling Performance'- testen. Met deze prestatietesten kan je je hartslag, snelheid en kracht inzichtelijk maken. Hierdoor kan de voortgang nog beter bijgehouden worden. Je kan dus ook zelf je hartslagzones vaststellen en de meting is wat mij betreft stukken betrouwbaarder dan de standaard formule van 220 minus je leeftijd. De hardlooptest zal voor veel hardlopers dan ook een zegen zijn, want een fysieke test bij een sportmedischcentrum kan aardig in de papieren lopen. Voor het uitvoeren van de Prestatietest fietsen heb je een compatibele fietsvermogenssensor nodig. Dat zijn prijzige apparaatjes en niet elke fietser zal er eentje hebben.

Leg Recovery is ook een nieuwe functionaliteit. Hiermee kan de gebruiker zonder extra sensoren trainingen optimaliseren. Leg Recovery sluit volgens Polar heel goed aan op de reeds bestaande functies, zoals Training Load Pro en Recovery Pro, om je te helpen begrijpen hoe je lichaam op het trainen reageert en wanneer je klaar bent voor meer.

Heb je een ander Polar-horloge en ben je benieuwd of deze testen ook via een update naar jouw Polar komen, dan moet ik je helaas teleurstellen: “Het staat niet op de planning en gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet gebeuren.”

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Uitgebreide testrapporten

Het Polar Flow-ecosysteem omvat tools voor planning en follow-up van je trainingen, activiteiten en slaap. Je vindt deze terug in de app en de desktopversie van Flow. Polar heeft aan dit systeem het nieuwe Test Hub toegevoegd. Test Hub verzamelt al je testgegevens op één plek zodat ze gemakkelijk geanalyseerd kunnen worden en beter inzicht bieden in je voortgang. Je vindt er onder andere bovenstaande testen en de orthostatische test. Deze test laat ook zien hoe je lichaam reageert op training, maar neemt ook zaken mee zoals stress, slaap en een opkomend griepje. Ook voor deze test is een Polar-hartslagsensor een vereiste.

De tests zijn heel erg overzichtelijk weergegeven op desktop en je kan je sportieve prestaties over lange periode hier goed analyseren. Helaas is dit in de app niet mogelijk en dat vind ik toch wel jammer omdat ik de app vaker gebruik.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Muziekbediening

De Polar Vantage V2 heeft ook muziekbediening gekregen. Dit is een veelgevraagde functie waarmee je nu eindelijk op een Polar-horloge je muziek kunt bedienen zonder je smartphone tevoorschijn te halen. Het Polar-horloge maakt hiervoor verbinding met de muziek-app op je smartphone. Helaas kun je nog altijd geen muziek op het apparaat zelf opslaan. Dat is bij de grote concurrent Garmin wel mogelijk en hierdoor kun je hardlopen met muziek zonder je telefoon bij je te hebben.

6. Bediening via knoppen

De Vantage V2 heeft vijf knoppen die, afhankelijk van de gebruikssituatie, verschillende functies hebben. De knoppen zijn groot, voorzien van een ribbelstructuur en zijn met voldoende afstand van elkaar geplaatst. Daarnaast geven ze een lichte feedback als je ze indrukt. Hierdoor is het horloge erg makkelijk te bedienen en heb ik het touchscreen eigenlijk nooit gebruikt.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

7. Accurate gps-meting

De gps-nauwkeurigheid van de V2 is vrijwel gelijk aan de meeste GPS-horloges die ik heb getest. Ik kan geen grote uitschieters, zowel positief als negatief, ontdekken.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Polar Vantage V2: de minpunten

1. Donker scherm

Het scherm van de Vantage V2 is in tegenstelling tot de Polar Grit X een stuk minder scherp. Daarnaast is het scherm minder goed afleesbaar in donkere omstandigheden en daardoor soms ook lastig af te lezen in zonlicht. Daar had ik bij de Grit X totaal geen last van.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

FitSpark

2. Persoonlijke records en sociale aspect

Ik mis bij Polar nog altijd het sociale aspect dat je als sporter kan motiveren om net dat stapje harder te gaan als je vrienden. Je kan bij Polar bijvoorbeeld geen vrienden toevoegen via sociale netwerken of je adresboek. Je kan alleen op een heel omslachtige manier mensen volgens via Polar Flow, in de app bestaat die mogelijkheid niet. De koppeling met Strava maakt dit deels goed, maar dan zit je wel weer aan een extra app vast.

Polar beschikt daarnaast ook niet over uitdagingen (om je Garmin-vrienden mee uit te dagen) en de daarbijbehorende badges en persoonlijke records (die je kunt verbeteren). Ben je competitief ingesteld? Dan zal je voor deze functies moeten uitwijken naar Strava of een horloge van Garmin moeten aanschaffen.

> Meld je aan bij Androidworld-sporters op Polar

> Meld je aan bij Androidworld Runners op Strava

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Navigatie is niet gratis

Polar introduceerde op de Grit X turn-by-turn spraaknavigatie via Komoot. Komoot is een uitstekende tool om outdoor-routes voor onder andere (berg)wandelen, mountainbiken, gravelbiken, wielrennen, hardlopen te plannen. Ik kende Komoot niet maar was meteen onder de indruk van de gedetailleerdheid waarop je routes kunt maken. Je kan bijvoorbeeld tochtjes maken langs restaurants en bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgraden van MTB-singletracks en wandelpaden bekijken.

De Polar Vantage V2 beschikt ook over Komoot-integratie en dat is zeker een pluspunt. Een groot nadeel is het kostenplaatje. Komoot Maps biedt namelijk spraaknavigatie en offline kaarten voor een eenmalige aankoop. Die kosten vallen op zich nog mee, afhankelijk van de regio's waar je Komoot wil gaan gebruiken.

Dan is er ook Komoot Premium. Dit terugkerende abonnement van 59,99 euro bevat heel veel extra's zoals sport-specifieke kaarten. Dat zijn dus kaarten met speciale tracks voor fietsers, mountainbikers of wandelaars. Op deze kaarten zie je officiële mountainbikepaden en alle lange-afstand-fietsroutes. Je ziet tevens in één oogopslag alle paden die op jouw moeilijkheidsgraad aansluiten. Ik heb zo'n abonnement omdat ik graag in de bossen fiets maar af en toe op de weg wil racen. Toch is zestig euro best veel voor navigatie en op het scherm van je Polar zie je geen uitgebreide kaart, alleen een breadcrumb trail met een lijn en een pijl die je moet volgen.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Horloge personaliseren

Polar beschikt niet over apps of apps van derden, je zal het dus moeten doen met de functies die Polar aanbiedt. Er zijn ook geen watchfaces om in te stellen. Je kan de alleen de weergave van de functies op het horloge en de trainingsweergaven van je favoriete sportprofielen aanpassen. Daarnaast neemt de Vantage V2 de kleurthema's van de goedkopere Polar Unite over, maar die thema's vind ik nogal magertjes. Al met al is het dus 'take it or leave it' bij Polar.

5. Hartslagmeting niet altijd nauwkeurig

In tegenstelling tot de gps-nauwkeurigheid van de V2, laat de hartslagmeting het wel eens laten afweten. Bij de Polar Grit X constateerde ik dat ook al en aangezien de V2 dezelfde sensor heeft, zie je het hier ook weer terug.

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Polar Vantage V2 is met recht het nieuwe topmodel van Polar dankzij een aantal zeer nuttige testen die meer inzicht geven. Helaas komen deze testen niet naar de Vantage V dus voor degenen die willen upgraden, zal dit een reden kunnen zijn. Ook de Komoot-navigatie is een reden om voor de V2 te gaan aangezien de V dit niet heeft. Aan de andere kant is de V2 op hardwaregebied een bescheiden upgrade ten opzichte van de Vantage V. De nieuwe softwarematige functies zouden je dus over de streep kunnen trekken. Dan is er nog de Polar Grit X. Dit is ook een multisporthorloge maar dan speciaal ontworpen voor outdoor-liefhebbers. De V2 komt qua functies bijna overeen met de Vantage V2. Als je twijfelt tussen één van de drie, dan kun je hier de specificaties vergelijken.

Ben je als hardloper of zit je veel op de fiets en en zoek je een sporthorloge zonder poespas? Dan ben je met de V2 aan het juiste adres. Zoals ik heb aangegeven krijg je bij Polar heel veel nuttige informatie om je workouts te analyseren en je prestaties op basis van heel veel data te verbeteren. Voor het personaliseren van het horloge, het downloaden van apps en het sociale aspect kun je beter aankloppen bij Garmin. Polar focust zich liever op zijn eigen hardware en software.

Ben je geen diehard sporter maar ben je wel regelmatig in de sportschool te vinden? Dan is de Polar Ignite een goede keuze. Wil je een stapje verder? Dan ben je met de Polar Vantage M qua prijs-kwaliteitverhouding aan het goede adres. Voor beginnende sporters is de Polar Unite een goed alternatief.

Voor wie is de Polar Vantage V2 bestemd?

- Voor gevorderde sporters die hun prestaties willen verbeteren

- Voor gevorderde sporters die inzicht willen hebben in hun conditie en efficiënter willen herstellen om de kans op blessures te voorkomen

- Voor sporters die een marathon willen lopen of grote afstanden op de racefiets afleggen

Polar Vantage V2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Polar Vantage V2 kopen

De Polar Vantage V2 heeft dezelfde adviesprijs als de Vantage V gekregen, namelijk 499,90 euro en 549,90 euro voor het pakket met een hartslagsensor. Het sporthorloge is verkrijgbaar in de kleuren Black, Grey/Lime en Green. Er zijn ook horlogebandjes in verschillende kleuren en maten beschikbaar. Deze kosten 9,90 euro en 34,90 euro per stuk.

  • Polar Vantage V2 kopen via Polar
  • Polar Vantage V2 kopen via Bol.com
  • Polar Vantage V2 kopen via Coolblue
  • Polar Vantage V2 kopen via Amazon

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk