Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

Carl Pei, oud-oprichter van OnePlus en eigenaar van startup Nothing, staat bekend om zijn hype-technieken voor het genereren van merkbekendheid. Voor deze review namen wij de Nothing Ear (1) draadloze oortjes onder de loep, het eerste product van Pei's ‘Nothing’. Bieden de oortjes meer dan hype, of kan je beter niets van ze in huis halen?

Nothing Ear (1)

Maandenlang hield Nothing de wereld in spanning voor de komst van zijn eerste product. Nadat het bedrijf renders publiceerde van zijn eerste volledig draadloze oortjes, waren de verwachtingen hoog gespannen. Daarnaast werd de hype opgedreven door de mate waarin de community werd betrokken in het lanceringsproces van Nothing, met onder andere de mogelijkheid om te investeren in het bedrijf van Pei en een veiling voor de eerste 100 exemplaren van de Ear (1). Ook wist Nothing veel aandacht naar zich toe te trekken met de bekendmaking van de prijs - de oortjes kosten 99 euro in Nederland - en de functieset, waaronder actieve ruisonderdrukking.

Hype zegt echter weinig over de kwaliteit van producten. Gelukkig kon Androidworld na de lancering aan de slag met het eerste paar draadloze oortjes van Nothing. Ons eerste exemplaar van de Ear (1) kampte helaas met batterijproblemen, waardoor wij genoodzaakt waren de review uit te stellen. In een e-mail liet de woordvoerder van Nothing weten dat het batterijprobleem, waardoor een van de oortjes weinig tot geen batterijlading kon vasthouding, geen bekend probleem is. Wel nemen ze dit mee in verdere evaluaties van het product.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Hardwaredefecten zijn natuurlijk niet tegen te houden en het tweede exemplaar dat de redactie in ontvangst neemt, kende geen batterijproblemen. Vooralsnog lijkt het dus niet iets om direct mee te nemen in aankoopoverwegingen. Dat geldt natuurlijk wel voor de batterijduur in het algemeen. Het Britse bedrijf van Carl Pei stelt dat de oortjes tot vier uur mee kunnen gaan met ANC ingeschakeld. Zonder actieve ruisonderdrukking gaan de oortjes volgens fabrieksopgaaf tot 5,7 uur mee. In totaal moet dit maximale een batterijduur van 34 uur opleveren.

Over ruisonderdrukking gesproken: de ruisonderdrukking op de Nothing Ear (1) is in te stellen via de Nothing Ear (1)-app. Wil je liever je omgevingsgeluid horen? Ook dat is mogelijk en kan via de app in worden gesteld. Tot slot wil Nothing je doen geloven dat de oortjes ontzettend goed presteren in de geluidstesten. Hiervoor werkte ze samen met Teenage Engineering.

Voldoen de oortjes aan de hypetrein die wordt bestuurd door Carl Pei? Na twee weken met de Ear (1) te hebben rondgelopen, lees je hieronder het antwoord op die vraag. Bij het beantwoorden van de vraag maakte ik gebruik van mijn Samsung Galaxy S20 FE als bluetooth-audiobron. Het geluid dat bij deze testen werd gebruikt is telkens afkomstig van Spotify.

Nothing Ear (1) - de pluspunten

1. Opvallend ontwerp

Draadloze bluetooth-oortjes zie je tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Toch is één vorm wel erg populair sinds de komst van de AirPods: het type oortje met een stammetje waar de hardware in is verborgen. Sommige fabrikanten kiezen er zelfs voor om de afwerking van de AirPods te kopiëren voor hun eigen oortjes, zoals het geval was met de OPPO Enco X, die eenzelfde witte afwerking aan de buitenkant bevat, met zilveren details onderop.

Nothing verkiest een andere richting, dat bleek al uit de eerste productrenders die het bedrijf van de volledig draadloze Ear (1) publiceerde. Hoewel het ontwerp, net als de Apple AirPods (Pro), voorzien is van een stammetje, zijn andere uiterlijke kenmerken niet te vergelijken. Nothing heeft namelijk gekozen voor een transparante plastic behuizing. Dit betekent dat je alle interne componenten van de Ear (1) terugziet van de buitenkant.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Nothing maakt aan de binnenzijde van de oortjes onder andere de printplaat van de Ear (1) zichtbaar en vanaf de buitenkant - de zijde die de meeste mensen zullen zien - zie je de plaatsing van de twee microfoons op de Ear (1). Jammer is wel dat die zijde verder is afgedekt met een plastic plaatje met de tekst “Nothing Ear (1)” en een rode of witte sticker die duidelijk moet maken of je het linker- of rechteroortje in handen hebt.

Toch doet dat niet af aan de algehele indrukken die je krijgt van de Ear (1). Het geheel valt op en dat kan ik waarderen. Wat ik ook kan waarderen is de aandacht van Nothing voor het interne ontwerp. Het geheel ziet er geordend uit en in tegenstelling tot veel andere oortjes aan de binnenzijde, kan je bij de Ear (1) geen druppel lijm ontdekken.

Genieten van het bijzondere doorzichtige ontwerp van de oortjes is erg lastig als ze in je oren zitten. Nothing heeft gelukkig ook wat eyecandy voor je als de Ear (1) in je oren zitten. Je krijgt bij de Ear (1) namelijk een doorzichtige oplaadcase. In tegenstelling tot bij de oortjes is de hardware in deze case wel verborgen in een interne plastic behuizing met de tekst “ear (CASE)”. Desalniettemin past de oplaadcase wel erg goed bij de oortjes en is het ook een leuk doorkijkluikje naar de oortjes als je ze niet gebruikt.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

2. Vederlichte (en comfortabele) oortjes

Bij producten met een bijzonder ontwerp, zoals de Nothing Ear (1), is het altijd afwachten of men bij het ontwerp ook rekening heeft gehouden met draagcomfort en gebruiksgemak. Na lange testdagen met de Ear (1) kan alvast geconcludeerd worden dat aan de eisen voor draagcomfort is voldaan. Dat heeft enerzijds te maken met het gewicht - elke oordop weegt slechts 4,7 gram - en anderzijds met de afgeronde witte pil bij je oren.

Meerdere dagen heb ik de Ear (1) gedragen op kantoor, zonder last te krijgen van mijn oorgang of oorschelp. Voor mijn review heb ik de vooraf geïnstalleerde siliconen oordopjes gebruikt. Mocht je kleinere of grotere oren hebben, dan biedt Nothing ook twee paar extra oordopjes aan in de doos. Het aanbod is niet zo uitgebreid als sommige andere fabrikanten, maar zal voldoende zijn voor een groot deel van de consumenten. Zelfs als de oortjes wat minder strak in je oren zitten, hebben ze niet direct de neiging om eruit te vallen door het relatief lage gewicht van de oortjes, evenals de verdeling van het gewicht tussen het stammetje en de pil.

Met de juiste oordopjes bleven de Ear (1)-oortjes zelfs strak genoeg in mijn oren zitten om ermee te kunnen sporten. Toevallig beschikt de Ear (1) ook over een IPX4-classificatie, waardoor ze bestand zijn tegen zweetdruppels en lichte regenbuien. Wat eveneens aanwezig is, is een omgevingsgeluid-modus, waardoor je bijvoorbeeld voertuigen uit je omgeving kunt horen aankomen. Ze zijn dus ook geschikt voor tijdens het sporten.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

3. Handige Ear (1)-app

Als je optimaal gebruik wil maken van de Nothing Ear (1), dan moet je de Ear (1)-app downloaden uit de Google Play Store of Apple App Store. Open je de app voor de eerste keer, dan helpt de app je bij het verbinden met de Ear (1). Nadat de oortjes zijn verbonden kan je op het thuisscherm vervolgens op twee knoppen klikken: Hear en Touch. Met de Hear-knop kom je terecht in de geluidsinstellingen van de Ear (1). Zo kan je onder andere kiezen uit lichte of maximale ruisonderdrukking, of schakel je via het Hear-tabblad om naar de Transparancy (omgevingsgeluid)-instelling.

Het tabblad biedt ook ruimte aan de EQ (equalizer) van de Nothing Ear (1). In tegenstelling tot mijn verwachtingen, is dit geen werkelijke equalizer, maar slechts een menu met vier geluidsmodi om te selecteren. Standaard staat dit op Balanced, maar je kunt ook kiezen uit: More Treble, More Bass en Voice. Die laatste modus is overigens ontwikkeld voor telefoongesprekken en is niet geschikt bij het luisteren van muziek, tenzij je natuurlijk alle levendigheid uit het geluid wenst te halen.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype? Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype? Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Onder Touch op het thuisscherm vinden we de bedieningsinstellingen voor beide oortjes. Daar ga ik later in deze review verder op in, en zal ik nu dus niet te veel tijd aan besteden. Waar ik nog wel tijd aan wil besteden zijn de instellingen die je te zien krijgt als je rechtsboven op de (drie) puntjes klikt. Zo kan je daar bijvoorbeeld de oordetectie in- of uitschakelen, je oortjes terugvinden door op Find My Earbud te klikken en je kan via dit tabblad firmware-updates installeren.

Veel instellingen voor een app die wordt meegeleverd bij oortjes die 99 euro kosten. Je mist nog wel een uitgebreide EQ en extra instellingsmogelijkheden voor de aanraakbediening, maar dat kan je op dit prijspunt verwachten. Welke functies de oortjes op termijn nog zullen ontvangen is onbekend; je kan er vermoedelijk wel zeker van zijn dat feedback van consumenten gebruikt zal worden om deze app verder vorm te geven.

4. Afzonderlijke Bluetooth-verbinding

Merk je dat één van de oortjes bijna leeg is? Dan leg je ‘m bij de Nothing Ear (1) simpelweg terug in de oplaadcase en blijf je luisteren met het andere oortje. De oortjes kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar verbinden met je telefoon. Dat is een functie die we maar zelden terugzien op volledig draadloze oortjes. Normaliter werkt het linker- of rechteroortje als zendmast richting je telefoon, terwijl het andere oortje via een intern protocol de audiobestanden ontvangt; het oortje dat in contact staat met je telefoon, werkt dan als relay-apparaat.

Dit veroorzaakt enerzijds vertraging in de ontvangst van geluid, waardoor je bij het kijken van video meer vertraging ziet tussen het bewegen van lippen en het horen van stemmen. Anderzijds moet je bij relay-opstellingen altijd minstens het linker- of rechteroortje verbinden om de draadloze oortjes te kunnen gebruiken. Nothing lost dat op door beide oortjes in te zetten als bluetooth-zendmasten richting je telefoon.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Als ik 's ochtends een pakketje zou ontvangen, kon ik zo één oortje in mijn oren stoppen zonder op te letten welk oortje ik pakte, zodat ik de deurbel kon horen. In de praktijk werkte dit zonder enige tegensputtering. Ook merkte ik dat de Nothing Ear (1) minder stemvertraging heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Elite 75t van Jabra of JBL's Live Pro+. Daar heb je natuurlijk sowieso geen last van als je alleen muziek luistert, maar bij het kijken van een video kan dit wel net het verschil maken of je de oortjes zou willen of moeten kopen.

5. Ruisonderdrukking is fijn

Wat mag je van de ANC-prestaties verwachten op oortjes die nog geen 100 euro kosten? Het is een van de lastige vragen waar je in deze review natuurlijk antwoord op verwacht. Nothing's Ear (1) zou wat mij betreft een toepasselijk antwoord zijn. Qua prestaties zitten deze oortjes niet op het niveau van de Sony WF-1000XM4, Apple AirPods Pro of Samsung Galaxy Buds Pro, maar ze presteren wel op een gelijk niveau met andere ANC-oortjes in deze prijsklasse, zoals de Soundcore Liberty Pro 2.

Nothing's Ear (1) weet dus geen concurrenten die dubbel zoveel kosten van tafel te vegen. Tegelijk houden de oortjes wel de meeste constante achtergrondgeluiden zoals stofzuigers, computers en airco's uit je oren. Minder constante geluiden, neem bijvoorbeeld stemmen en geklik op toetsenborden, worden slechts deels geblokkeerd door de ruisonderdrukking. Wel weet de Nothing Ear (1) geluiden zo te maskeren dat je er minder last van hebt. Als je écht geen omgevingsgeluiden meer wilt horen, dan zijn er betere opties op de markt. Wil je gewoon wat minder geluiden horen en kan je nog wel tegen enkele geluiden, dan zal de ANC op de Nothing Ear (1) je zeker aanstaan.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Wat je eveneens zal aanstaan, is de modus om je omgevingsgeluid te versterken. Dat werkt eigenlijk heel goed, zelfs beter dan op sommige oortjes die ruim het dubbele van de Ear (1) kosten. Geluid uit je omgeving klinkt best natuurlijk en je kan mensen in je omgeving goed verstaan. Zonder moeite kon ik gesprekken voeren als ik deze oortjes aan had. Ook als ik de Nothing Ear (1) gebruikte terwijl ik wandelde, presteerde hij goed. Voertuigen die in de buurt waren konden goed geplaatst worden, terwijl andere (natuur)geluiden ook te horen waren. Een indrukwekkende prestatie die de oortjes - mocht je zo'n functie vaak gebruiken - alvast een plaats omhoog doen opschuiven op de ranglijst.

6. Geluid van Ear (1) is...

Ter afsluiting van de positieve punten, komt het geluid ook nog aan bod. Testen met de Ear (1) van Nothing zijn uitgevoerd in combinatie met de Moto Edge+ van Motorola en een Spectre X360 van HP. In beide gevallen is gebruikgemaakt van Spotify om de gewenste audiobestanden te streamen. Bij de testen maak ik hierbij gebruik van de hoge kwaliteit-preset in Spotify. Om een goed beeld te krijgen van het geluid van de oortjes, heb ik ze getest in de ANC-modus, gezien dat de modus is waar vermoedelijk de meeste gebruikers de Nothing Ear (1) in zullen gebruiken.

Kijken we naar het resultaat dat Nothing presenteert met zijn Ear (1), dan mogen ze best tevreden zijn. In tegenstelling tot veel andere volledig draadloze oortjes in deze prijsklasse, is er geen sprake van overmatige bassnoten. Het geluid klinkt goed gebalanceerd en in Visiting Hours van Ed Sheeran zijn zowel instrumenten, vocals en bassnoten goed te onderscheiden. Zeker de gitaarnoten zijn met gemak op te halen, maar je hebt geen last van masking van andere tonen. Wat je wel merkt bij de Ear (1), is dat bassnoten wat minder krachtig zijn. Echte bassliefhebbers kunnen er nog voor kiezen de bass-preset in te schakelen, waardoor de impact wordt versterkt.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Voor verreweg de meeste luisteraars is het geluid een mooi totaalplaatje, zonder te veel de nadruk te leggen op bassnoten (lage frequenties). Vergeleken met duurdere oortjes als de Sony WF-serie, Jabra's Elite-serie of Samsungs Buds Pro, valt het gebalanceerde geluid enigszins tegen en kan het geluid nog veel sprankelender. Gezien de prijs, zijn de geleverde prestaties voldoende. Wil je altijd het best mogelijke geluid, dan kan je beter bij Sony, Apple, Samsung of Jabra winkelen, maar als je (slechts) 99 euro te besteden hebt, behoort het geluid van de Nothing Ear (1) tot de top van wat je kan krijgen.

Nothing Ear (1) - de minpunten

1. Tegenvallende batterijduur

Nothing zegt dat de oortjes volgens fabrieksopgaaf bijna zes uur mee moeten gaan zonder ANC, en tot 4 uur als ANC is ingeschakeld. Met het oplaadhoesje loopt dit volgens het Britse bedrijf op tot 34 uur zonder ANC en 24 uur met ANC. Dat moest uiteraard getest worden, dus doorliepen de oortjes verschillende batterijtesten op een volumeniveau van ongeveer 60 procent. Met goede resultaten: Nothing's claims over de batterijduur worden zonder moeite gehaald. In de testen met ANC op het Maximum-niveau, gingen de oortjes tot 4 uur en 39 minuten mee voordat de batterijen in beide oortjes leeg waren.

Testen zonder ANC gaven eveneens een positief resultaat, met een batterijduur die wederom boven verwachtingen uitsteekt, op 5 uur en 49 minuten. In beide gevallen is het een prima resultaat en zijn het zeker niet de slechtst presterende oortjes binnen dit segment, maar het kan echt wel beter. Ook binnen dit segment, met bijvoorbeeld de Soundcore Liberty 2 Pro die tot acht uur meegaan op één batterijlading. Het betekent simpelweg dat de Nothing Ear (1) vaker in het hoesje zit dan je wellicht wenst en dan nodig, zelfs voor de adviesprijs van 99 euro.

Batterijduur uit het meegeleverde hoesje voldoet aan de verwachtingen. Je kan de oortjes volgens de specificaties ongeveer zes keer bijladen voordat het hoesje geleegd is. In de praktijk levert dit je een totale batterijduur op van richting de 28 uur met ANC ingeschakeld, terwijl de batterijen in het hoesje en de oortjes het gecombineerd tot 35 uur uit kunnen houden als ANC is uitgeschakeld. De resultaten hangen uiteraard af van je eigen gebruikspatronen, waaronder het volumeniveau en je drang om de oortjes in het hoesje te plaatsen om ze niet overbodig aan te laten staan. Ook kan je omgevingstemperatuur invloed hebben op de batterijduur, en de leeftijd van de oortjes zal ook invloed hebben op de resultaten die jij verkrijgt.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Ga je de oortjes opladen, dan kan dit via de usb-c-poort of een Qi-oplader (draadloos). Dit gaat best snel, na 10 minuten in de oplaadcase kan je al tot 60 minuten muziek streamen. Leg je het hoesje zelf aan de oplader, dan levert tien minuten opladen volgens Nothing tot 8 uur batterijduur op. Vanwege de tijd is enkel het snelladen van de oortjes getest. Na 10 minuten in de case, wisten de oortjes 57 minuten mee te gaan op 60 procent volume. Zoiets kan goed van pas komen als je een meeting hebt en de oortjes zijn leeg, of snel weg moet van huis, maar de oortjes nog leeg zijn. Wat mij betreft is zo'n snellaadfunctie echt een must voor nieuwe (volledig) draadloze oortjes.

2. Beperkte bedieningsmogelijkheden

Het lijkt een terugkerend onderdeel in mijn reviews van volledig draadloze oortjes. Ook ditmaal kan de review niet zonder een bespreking van de bedieningsmogelijkheden van de oortjes. Nu kan je de discussie starten over het prijspunt waarop de oortjes zijn gepositioneerd - wat mag je immers van de bedieningselementen van oortjes van 99 euro verwachten - maar in dit geval hoef ik het niet te hebben over de hardware. Die werkt immers prima en registreert elke aanraking van de draadloze oortjes.

Nee, het gaat nu om de software waar het achterblijft op de Nothing Ear (1). Ten eerste krijg je per oortje twee bedieningsmogelijkheden, in de vorm van lang ingedrukt houden of driemaal aanraken. Voor 99 euro kan ik dat nog wel accepteren. Wat echter tegenvalt, zijn de mogelijkheden die in het bedieningsmenu worden geboden. Lang ingedrukt houden kan namelijk alleen ruisonderdrukking of omgevingsgeluid in- of uitschakelen, terwijl je met driemaal aanraken alleen tussen nummers kan wisselen. Hierbij kan je in Nothing's app wel voor beide oortjes de instellingen aanpassen, maar je moet het voor zowel het linker- als rechteroortje met dezelfde acties stellen.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Dat is jammer en mijn hoop gaat uit naar een software-update die dit probleem rechtzet. Vind je het heel belangrijk om zelf acties in te kunnen stellen op je oortjes, dan is het nu nog niet aan te raden je zuurverdiende geld bij Nothing in te ruilen voor de Ear (1).

Vind je de acties eigenlijk maar overbodig en wil je gewoon draadloze oortjes om muziek mee te luisteren? Dan hoef je hier eigenlijk niet over na te denken. Wat dan enkel nog handig is om te weten, is dat je het volume kan bedienen door je vinger omhoog om omlaag te vegen over het stammetje. Elke veeg omhoog of omlaag staat voor één stap in de volumebalk.

Conclusie

Kan een nieuwe fabrikant in één gooi oortjes introduceren die behoren tot de top van het segment? Het antwoord voor Nothing is ‘ja’. Voor oortjes die nog geen 100 euro kosten brengen ze een uniek, kwalitatief sterk en comfortabel ontwerp dat zonder moeite hele dagen gedragen kan worden. Het bijzondere ontwerp gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit en ook de ANC-prestaties zijn prima te noemen. Allemaal geen uitschieters, maar binnen zijn segment wel conform de verwachtingen.

Wel valt de batterijduur enigszins lager uit dan gehoopt. Met slechts iets meer dan 4,5 uur batterij als ANC is ingeschakeld, moet je de oortjes al relatief snel aan de lader gooien. Zonder ANC houden de oortjes het bijna zes uur uit. Langer, maar nog niet norm overschrijdend. Veel oortjes binnen de klasse van rond de 100 euro, houden het toch net iets langer uit; met of zonder ANC. Gelukkig kan Nothing daarvoor wel een truc uit de kast trekken, de oortjes kunnen namelijk snelladen. Door de snellaadmogelijkheid gaan de oortjes na 10 minuten in de case, weer tot 60 minuten mee. Verder kan gemeld worden dat de case draadloos geladen kan worden, een unicum binnen de prijsklasse.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

Handig is verder dat de oortjes IPX4-geclassificeerd zijn en daardoor tegen waterdruppels kunnen, evenals dat ze een meegeleverde app hebben, en automatisch geluid kunnen pauzeren nadat je ze uit je oren haalt.

Minder handig is de beperkte aanpassingsmogelijkheid van de touchbediening. Per aanraakactie kan je kiezen uit slechts één actie, waardoor de bruikbaarheid ervan beperkt is. Ook is het jammer dat Nothing ondersteuning voor AptX, een hogere kwaliteit audio codec, heeft weggelaten en dat je het geluid van de Nothing Ear (1) nauwelijks kan aanpassen. De geïntegreerde EQ is namelijk beperkt tot drie standen, maar laat je geen frequenties aanpassen.

Wat is nu de eindconclusie? Eigenlijk is het heel simpel. Voor de adviesprijs van 99 euro is er weinig te koop met dezelfde uitstraling, draagcomfort en functieset. Vind je geluid heel belangrijk, dan kan je beter op zoek naar oortjes van rond de 200 euro. Dat geldt ook voor als je de best mogelijke ANC-prestaties wenst. Staan die elementen wel hoog aan je wensenlijstje, maar kan je daarop inleveren om tot een lager prijskaartje te komen? Dan moet de Nothing Ear (1) op jouw boodschappenlijstje staan.

Nothing Ear (1) kopen

Nothing verkoopt zijn Ear (1) momenteel via zijn eigen webwinkel en via Belsimpel, met een adviesprijs van 99,95 euro.

Nothing Ear (1) review: uniek of niets meer dan hype?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk