Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei P40 Pro

De P40-reeks van Huawei is helemaal terug nadat de Mate 30 Pro met een flinke vertraging en in beperkte aantallen naar onze winkel kwam. Huawei had nog tijd nodig om achter de schermen verder te werken aan Huawei Mobile Services, maar nu is Huawei's software-alternatief voor de Google-apps klaar voor het grote publiek.

We krijgen daarom de Huawei P40 (799 euro), de P40 Pro (999 euro) en de P40 Pro Plus (1349 euro). Huawei zet naast design vooral in op cameraprestaties met grote sensors, slimme functies en periscoopcamera's voor een grote optische zoom Het absolute kroonmodel wordt de Pro Plus-variant die pas in juni op de markt verschijnt met de sterkste camera-opstelling van de drie. Wij konden de Huawei P40 Pro alvast testen en je leest hier alles over onze ervaringen.

Specificaties

Afmetingen: 158,2 X 72,6 X 9,0 mm

Scherm: 6,58 inch Full HD+ 2640 bij 1200 pixels OLED-scherm

Processor: Kirin 990

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB, uitbreidbaar met NM-kaart

Selfiecamera: 32 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 50 MP RGB met f/1.9, 12 MP periscoopcamera met f/3.4, 40 MP groothoekcamera met f/1.8, ToF-camera

Batterij/Accu: 4200 mAh

Softwareversie: EMUI 10.1 versie gebaseerd op Android 10

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP68, IR-blaster

Behuizing en design

De Huawei P40 Pro komt met een behuizing die gemaakt is van glas, want varianten met keramiek zijn enkel verkrijgbaar voor de Plus-variant. Gelukkig laat Huawei je wel kiezen tussen het soort van glas, want er zijn kleuren met blinkend glas (Black, Ice White en de Deep Sea Blue-kleur van mijn testtoestel) en telefoons die een matte afwerking hebben (Blush Gold en Silver Frost).

Persoonlijk mis ik het duurzamere keramiek wel, want het ziet er schitterend uit op de Samsung-vlaggenschepen en de OPPO Find X2 Pro, maar aan de andere kant is het positief dat Huawei veel keuzeopties geeft met de andere kleuren. Ik ben wel minder enthousiast over de glanzende kleuren omdat je daarmee duidelijke vingerafdrukken ziet op de achterkant. Dat probleem wist Huawei beter op te lossen met de Mate 30 Pro waar glanzend glas geleidelijk aan overging in mat glas.

Daarnaast ben ik gedurende mijn testperiode een steeds grotere fan geworden van de behuizing van de P40 Pro, want wat ligt deze telefoon goed in de hand. Het apparaat heeft fijne schermranden die licht gebogen zijn en naadloos overlopen in het metalen frame en vervolgens in de glazen behuizing. De P40 Pro lijkt zo kleiner dan hij in werkelijkheid is.

Als je naar het scherm van de telefoon kijkt, dan zie je links een camera-inkeping met een dubbele selfiecamera, en die pilvormige inkeping is groter den je zou willen, en ik vind het persoonlijk een kleine doorn in het oog voor het design van dit vlaggenschip, hoewel ik in de meeste gevallen ervoor kies om functionaliteit boven design te laten primeren. Over de functionaliteit van de camera's en sensoren in de scherminkeping komen we later in deze review terug. Een ander probleem van zo'n pilvormige inkeping ten opzichte van een klassieke notch zoals bij de Mate-reeks is, dat deze pil niet helemaal aansluit op de bovenste rand van het scherm. Er zit dus een schermgedeelte tussen de rand en de pil, en als je ervoor kiest om de volledige bovenste rand zwart te laten kleuren en de inkeping dus weg te werken, dan zit je met een extra dikke rand. Jammer.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Toch zijn er ook mooie designelementen, want het scherm buigt niet enkel aan de zijkanten, maar ook lichtjes aan de boven-en onderkant van deze telefoon en dat zorgt voor een fraai beeld aan de hoeken van het toestel. Het design van de telefoon straalt verder een zekere simpliciteit uit en het Huawei-logo staat parallel met de camera-opstelling om het ontwerp van een digitale camera te symboliseren. Fraai hoor.

Huawei heeft verder de telefoonluidspreker onder het scherm gestopt waardoor die niet zichtbaar is, rechts zijn de volumeknoppen en de powerknop en onderaan zitten zes gaatjes voor de speaker samen met het simkaartslot. De P40 Pro is ook IP68-waterbestendig, en dat is ook een vereiste voor een telefoon van deze prijsklasse.

De achterkant van de P40 Pro toont een grote cameramodule die uit de behuizing steekt, maar gelukkig ligt de telefoon ondanks die module wel stevig op een vlak oppervlak zodat de telefoon niet helemaal meebeweegt zodra je hem op tafel bedient.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Het design van de P40 Pro is stijlvol en het toont een zekere durf bij de ontwerpers, maar ondanks dat zijn we niet enthousiast over elk aspect. De kleuren met een glanzende glazen achterkant vertonen veel vingerafdrukken en ook de scherminkeping hadden we graag anders gezien, rekening houdend met de functionaliteit die er tegenover staat. Toch ziet het scherm dat langs alle kanten buigt er gelikt uit en de telefoon ligt ook uitzonderlijk goed in de hand.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Bij een premium telefoon hoort een klassescherm, en Huawei is er slechts gedeeltelijk in geslaagd om dat ook met de P40 Pro te brengen. Huawei ging voor een OLED-scherm met een 6,58 inch formaat en een 19:8:9-beeldverhouding met 2640 bij 1200 pixels. Het scherm ondersteunt een refreshrate van 90 Hz voor soepelere animaties en een breder kleurenpalet met het DCI-P3-kleurenspectrum. Daarnaast is er ook HDR10 waarmee je mooiere kleurencontrasten krijgt. Het is alleen minder eenvoudig om ook HDR-filmpjes te vinden om van die kleuren te profiteren, want een app zoals bijvoorbeeld Netflix kan je op de P40 Pro momenteel niet aan de praat krijgen.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Het sterkste punt van dit scherm zijn de goede kijkhoeken en de zichtbaarheid in sterk zonlicht. Daarnaast zijn de kleuren accuraat en je kan ook gemakkelijk de kleurtemperatuur in de instellingen wijzigen. Minder goed aan dit scherm is de maximale helderheid die beduidend lager ligt dan bij de Samsung Galaxy S20-reeks en de OPPO Find X2 Pro. In feite leek het scherm ook minder helder in vergelijking met de veel voordeligere Mi 9T Pro van Xiaomi, en dat is best teleurstellend voor een telefoon van deze prijsklasse.

Wat wel erg goed werkt is de 90 Hz-refreshrate die ook standaard actief is op de P40 Pro, anders dan bij de meeste andere high-end toestellen. Animaties op het scherm in combinatie met de gestures zien er ontzettend mooi uit. Er is wel nog een merkbaar verschil met sommige 120 Hz schermen, maar 90 Hz heeft dan weer andere voordelen, want de impact op de accuduur is minder groot.

[readmore articles="204878"]

We zijn ook enthousiast over de automatische helderheid van het paneel, want die werkt ontzettend accuraat. Ik heb nauwelijks handmatig de helderheid moeten aanpassen tijdens mijn testperiode. Samengevat heeft de P40 Pro een goed scherm, maar Huawei speelt op dit gebied niet helemaal mee met de toppers in de industrie en voor deze prijsklasse mag het dus wat meer zijn.

Prestaties

De Kirin 990-chipset kennen we natuurlijk van de Mate 30 Pro en de vouwbare Mate Xs, maar Huawei stopte zijn laatste high-end chipset ook in de P40 Pro. Verder komt de telefoon met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslag. De fabrikant komt ook met de snelle UFS 3.0-variant, wat we ook verwachten voor een telefoon in deze prijsklasse.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

We hebben ook enkele benchmarks uitgevoerd op de P40 Pro en die tonen aan dat de Huawei-chipset iets minder krachtig is in vergelijking met de nieuwe Snapdragon 865-processor en de Exynos 990 van Samsung, maar het blijft een high-end chipset die voor de meeste gebruikers meer dan voldoende paardenkracht moet bieden om ook zware apps en games te laten werken. In de praktijk voelt de P40 ook erg snel aan en de 8 GB aan werkgeheugen is ruim voldoende om vlot te multi-tasken zonder dat de telefoon processen op de achtergrond afbreekt.

Accuduur

De Huawei P40 Pro komt met een 4200 mAh-accu en op basis van mijn ervaringen kwam ik met gemak door de dag heen met de P40 Pro. In de praktijk hield de accu het iets langer dan een dag vol terwijl de 90 Hz-verversingsgraad actief was. De hogere refreshrate heeft dus geen grote impact op de accuduur van deze telefoon.

Huawei komt verder met dezelfde 40 watt oplader die we kennen sinds de Mate 20 Pro uit 2018, maar deze oplader is ongeveer even krachtig dan wat de meeste andere merken serveren. Huawei's premium telefoon ondersteunt ook een vermogen van 27 watt voor het draadloos opladen.

Schermontgrendeling

Huawei komt met een verbeterde vingerafdrukscanner onder het scherm. Het gaat nog steeds om optische CMOS-sensor die Huawei gebruikt, maar de scanner is 30 procent sneller en 30 procent nauwkeuriger. Je voelt het verschil meteen in de praktijk, want de telefoon ontgrendelt erg snel en niet één keer heb ik tot tweemaal na elkaar met mijn duim moeten tikken.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Toch heeft Huawei niet alleen werk gemaakt van een verbeterde vingerafdrukscanner, want het gebruikt ook een lichtsensor en een infraroodscanner om in combinatie met de selfiecamera een meer geavanceerde vorm van gezichtsherkenning mogelijk te maken. Die extra sensoren bevinden zich tussen de ToF-camera en de selfiecamera in de pilvormige scherminkeping.

Toegegeven, de gezichtsherkenning werkt snel en hij is ook nauwkeurig, maar met zo'n sterke vingerafdrukscanner voelt de functie niet echt essentieel aan, zeker omdat de gezichtsherkenning in donkere omgevingen in de meeste gevallen wel volledig de mist in gaat.

Geluid

De Huawei P40 Pro heeft net als zijn broer, de Mate 30 Pro, alleen een speaker aan de onderkant die het inzet voor het afspelen van mediageluid. Anders dan bij sommige andere toestellen krijg je dus geen geluid langs de boven- en onderkant van de telefoon, wat prettig kan zijn als je filmpjes bekijkt. Al is het probleem in de eerste plaats dat de kwaliteit van de luidspreker bij de P40 Pro minder goed is in vergelijking met de uitstekende speaker die het bedrijf in de Mate-reeks stopte. Zowel stemgeluid als hoge en lage klanken klinken minder vol en zuiver bij hogere volumes. De P40 Pro beschikt niet over een 3,5 mm audiojack, maar je krijgt wel een standaard paar usb-c-oortjes bij de telefoon.

Camera

Er is geen punt waar de P40 Pro beter in scoort dan op cameragebied. De camera is het belangrijkste verkoopargument voor deze telefoon en het is de reden waarom je hem koopt, namelijk omdat je alleen het beste wil op dat gebied in een compact formaat.

Huawei pakt uit met de grootste camerasensors die we in de hoofdcamera van een Android-telefoon hebben gezien: een RYYB-sensor met een 1/1,28". Zo'n grote sensor is belangrijk, want het staat voor meer en grotere pixels die meer licht mogelijk maken voor een betere beeldverwerking van je foto's. Daarnaast gaat het dus om een RYYB-sensor en dat wil zeggen dat Huawei gebruikmaakt van gele pixels in plaats van de kleur groen die eveneens meer licht opvangen. Het grote voordeel van zo'n grote RYYB-sensor zie je in de eerste plaats bij nachtfoto's, en dat is een punt waar smartphones het doorgaans moeilijk mee hebben.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Verder is er nog een ander speerpunt, namelijk de 12 MP periscoopcamera die een zoomafstand van 5x optische zoom mogelijk maakt. Huawei kan verder tot 10x hybrid zoom mogelijk maken waarbij de kwaliteit softwarematig wordt verbeterd, en de telefoon kan tot 50x digitaal inzoomen.

De opmerkzame lezer heeft bij deze misschien ontdekt dat die specificaties niet verschillen van wat Huawei ons vorig jaar liet zien, en dat klopt deels. De periscoopcamera is wel degelijk verbeterd, maar de maximale zoomafstand is niet toegenomen. Dat komt omdat Huawei zijn periscoopcamera met 10x optische zoom enkel in de P40 Pro Plus heeft gebouwd die later op de markt verschijnt. Voor gebruikers die absoluut de beste zoomprestaties willen, zullen nog wat geduld moeten hebben, al moet je er rekening houden dat de Plus-versie ook gelijk een flinke duit meer kost.

[readmore articles="205783"]

De derde camerasensor in de rij is de 40 MP groothoekcamera die we kennen van de Mate 30 Pro. Huawei gebruikt die lens ook standaard om te filmen en de resultaten daarvan zijn erg sterk. Als we verder naar de selfiecamera kijken, dan vinden we een 32 MP exemplaar en er is ook een ToF-camera op voor-en achterkant.

Foto’s

Hieronder zie je telkens links foto's die genomen zijn met de Huawei P40 Pro, gevolgd door rechts beelden van de Mate 30 Pro. Je ziet als eerste de groothoekcamera en vervolgens de hoofdcamera, telecamera met 5x zoom, 10x hybrid zoom en de maximale digitale zoomafstand. Bij de P40 Pro is die maximale afstand 50x zoom, tegenover 30x zoom bij de Mate. Daarna nemen we een kijkje naar de nachtfoto's van de telefoon en als laatste bekijken we de selfiecamera en Golden Snap-functie.

Groothoekcamera

Hier zie je foto's van de P40 Pro die genomen zijn buiten en in kunstlicht. De P40 Pro en de Mate 30 Pro hebben een vergelijkbare groothoekcamera, maar we zien nog meer details en scherpte in de beelden van de P40 Pro.

Hoofdcamera

De Huawei Mate 30 Pro pakt uit met een 40 MP hoofdcamera en hij neemt het in deze vergelijking op tegen de nieuwe 50 MP RYYB-sensor van de P40 Pro. We zien dat het nieuwe Huawei-vlaggenschip betere kleuren weergeeft en ook meer details vastlegt. Daarnaast doet de Mate 30 Pro en vaak langer over om een foto scherp te krijgen waarbij je de telefoon moet stilhouden, en dan nog zijn de schaduwen beter in foto's van de P40 Pro.

In de foto van de wereldbol die in tegenlicht is genomen, merk je dat de P40 Pro minder last heeft van dat tegenlicht en alsnog de kleuren van de foto meer precies bij weergeven. Dat zie je duidelijk aan de bruine kleur van de voet van de wereldbol.

De P40 Pro heeft een ontzettend veelzijdige hoofdcamera die nog een stap verder gaat dan wat het bedrijf met de Mate 30 Pro en met de P30 Pro wist waar te maken.

Telecamera bij 5x zoom

De Huawei P40 Pro heeft 5x optische zoom en hij slaagt er daarom in om vlot de telecamera van de Mate 30 Pro van zich af te schudden. Die gebruikt namelijk een sensor die 3x optische zoom ondersteunt. De foto's van de P40 Pro hebben meer scherpte, meer realistische kleuren en een groter dynamisch bereik. Zowel in de foto buiten als de foto in kunstlicht laat de P40 Pro zijn kwaliteiten zien.

Telecamera bij 10x zoom

Bij 10x optische zoom zet je de verschillen die je bij 5x zoom ziet alleen maar onder een vergrootglas. De softwarematige verbeteringen die Huawei toepast hebben meer effect bij de camera van de P40 Pro die 5x optische zoom heeft. Bij de kunstlichtfoto van onze Androidworld-mascotte zie je dat bij Mate-foto de beeldverwerking kiest voor een donkerder beeld om zo te vermijden dat de iso-waarden en daarmee de hoeveelheid achtergrondruis de hoogte ingaan.

Telecamera bij maximale zoomafstand

Deze foto is de kers op de taart in deze cameravergelijking, want je ziet hier de maximale, digitale zoomafstand van 50x zoom ten opzichte van 30x zoom bij de Mate 30 Pro.

Nacht

Fabrikanten van telefoons kiezen voor een verschillende aanpak op het gebied van nachtfotografie. De ene wil in de eerste plaats donkere beelden lichter maken door slimme technieken, terwijl de andere vooral ruis wil beperken of speciale lichteffecten wil maken. Huawei kiest voor de eerste benadering en het zet daarbij zijn grote camerasensors in samen met de RYYB-hoofd- en telecamera.

Hieronder zie je als eerste een galerij van de hoofdcamera gevolgd twee foto's die genomen zijn met de telecamera, respectievelijk bij 5x optische zoom en 10x hybrid zoom. Links zie je foto's die genomen, zijn met de gewone cameramodus en rechts zie je foto's met de nachtfunctie. In de gewone modus neemt de P40 pro met één klik een foto en bij de nachtmodus laat de sensor de sluiter gedurende 10 seconden zoveel mogelijk licht opvangen.

De hoofdcamera neemt zowel in de gewone modus als de nachtmodus uitstekend sterke nachtfoto's die je bijna nergens anders gaat vinden, zeker als je weet dat de omgeving echt pikdonker was met slechts een kleine lichtbron in de verte. De tweede foto van de hoofdcamera lijkt bijna alsof hij op een grijze winterdag bij daglicht werd genomen en dat is een ontzettend sterke prestatie.

Met de P40 Pro pakt Huawei voor het eerst uit met een nachtmodus voor de telecamera. Zoals je kan zien, heeft de camera de neiging om het lichtpunt in de verte overbelicht weer te geven, maar als je weet dat het om een foto met de telecamera gaat - die traditioneel een kleiner diafragma heeft en dus minder lichtinval - dan weet je dat Huawei een sterke prestatie neerzet.

In de laatste foto met 10x zoom zie je dat de telecamera op zijn limieten stuit in een poging om zoveel mogelijk licht weer te geven.

Selfiecamera

Nu komen we bij de foto's van de dubbele selfiecamera in de pilvormige scherminkeping, ofwel de 32 MP hoofdsensor en de ToF-camera. Links zie je een portretfoto met een onscherpte en rechts zie je een normale foto met de 32 MP camera.

Bij de portretfoto gebruikt Huawei standaard beeldverwerkingsmodellen die je gezicht gladder maken alsof je een laag make-up op hebt. Ik kan je verzekeren, ik draag duidelijk geen make-up, zoals je kan zien in de tweede foto waar je een neutrale foto ziet. Gelukkig kan je de schoonheidsfunctie ook in de portretstand uitschakelen.

[readmore articles="205881"]

Daarnaast pakt Huawei uit met tal van effecten die spelen met de onscherpte die mogelijk wordt dankzij de ToF-camera. Je kan wisselen tussen een paar leuke effecten, maar voor mij persoonlijk is de meerwaarde hiervan eerder beperkt, omdat je vergelijkbare bewerkingen kan uitvoeren in de nabewerking van je foto's. Veel liever hadden we daarom een groothoekcamera als tweede lens gezien voor groepselfies, of gewoon geen tweede selfiecamera.

Golden Snap

Huawei pakt ook uit met een bijzondere camerafunctie genaamd Golden Shot. De P40 Pro maakt gebruik van de Neural Processing Unit (NPU) van de Kirin 990-processor om met kunstmatige intelligentie speciale trucs toe te passen in foto's. Zo kan je voorbijgangers volledig uit je foto verwijderen of bij foto's die achter glas zijn genomen de weerspiegeling weghalen.

Dat gebeurt wel niet automatisch zoals Huawei in zijn promotiemateriaal laat uitschijnen, maar via de Foto's-app, Huawei's concurrent voor Google Foto's. Je tikt op de knop voor 'Bewerken' en vervolgens kies je om ofwel een reflectie te verwijderen of een voorbijganger weg te halen.

Respectievelijk het beeld met Golden Snap en het origineel zonder

Huawei's Golden Snap werkt in de praktijk, maar het verricht geen wonderen. Dat zie je aan bovenstaande foto van een reflectie in glas. Links zie je de foto waarbij de reflectie is weggehaald en rechts zie je het origineel. Bij de linker foto zie je hoe de software erin slaagt om de witte tafelpoten die in het glas reflecteren ietwat weg te werken, maar bij de rechtse tafelpoot zie je hoe de machinelearning ervoor kiest om het wit van de tafelpoot simpelweg in te kleuren met zwart.

[readmore articles="205586"]

Is dat een perfecte oplossing? Verre van. Maar is het minder opvallend? Absoluut. Ook bij de voorbijgangers zijn er beperkingen, want de functie werkt alleen als de autofocus je gezicht op de foto correct detecteert en het werkt ook alleen bij voorbijgangers die op de achtergrond staan van de foto.

Video’s

Op het vlak van video gebruikt de P40 Pro standaard zijn 40 MP hoofdcamera om te filmen en ook de Mate 30 Pro filmt met een 40 MP sensor. De telefoon kan niet filmen in een hogere 8K-resolutie zoals de Mi 10 Pro van Xiaomi of S20-reeks van Samsung, maar hij filmt maximaal in 4K aan 60 frames per seconde. Hieronder zie je een korte videovergelijking, en op het vlak van video lijken de verbeteringen ten opzichte van de Mate 30 Pro minder significant. De telefoon ondersteunt ook nog steeds slowmotion-opnames aan 7680 fps.

Camera-app

De camera-app van de P40 Pro is overzichtelijk en hij werkt vlot. Sinds EMUI 10 gebruikt Huawei andere kleuraccenten en de app ziet er een stuk fraaier uit. De meest belangrijke cameramodi vind je in het carrouselmenu van de app en alle overige functie zitten verstopt achter een 'Meer'-menu.

Software

Huawei Mobile Services

De Huawei P40 Pro komt met de EMUI 10.1-schil die een erg geslaagde visuele make-over heeft gekregen en gebaseerd is op de open-source-versie van Android 10 (AOSP). Het nieuwe vlaggenschip gebruikt ook Huawei Mobile Services (HMS) als alternatief voor een telefoon die komt met de Play Store en alle bekende Google-apps. Als gevolg van een reeks politieke beslissingen in de Verenigde Staten kan Google niet langer zijn Android-licentie aan Huawei verkopen, en daarom schuift Huawei een eigen ecosysteem naar voren met HMS.

We schreven al uitgebreid over de werking van HMS en welke apps en diensten wel en niet functioneren in dit artikel, en het is een aanrader voor wie een compleet beeld wil over de werking van het ecosysteem en de belangrijkste apps.

Ik heb de P40 Pro gebruikt als dagelijkse telefoon, maar mijn conclusie blijft dezelfde als bij mijn test met de Mate 30 Pro enkele maanden geleden. Huawei heeft al bij wijze van spreken hemel en aarde verzet om van HMS een werkbaar alternatief te maken, het komt met slimme oplossingen en we zien ook meer en meer apps in de AppGallery verschijnen. Toch is op het moment van schrijven al die vooruitgang nog niet genoeg.

[readmore articles="206139"]

Een klein deel van de populaire apps zoals Snapchat en Tik Tok vind je gewoon in de AppGallery, maar de meeste belangrijke diensten moet je via andere wegen te pakken krijgen. YouTube kan je vanuit de Huawei Browser gebruiken en je kan ook gemakkelijk een snelkoppeling maken op je startscherm, maar de browserversie van de populaire videosite werkt uiteraard minder prettig dan de app. Andere apps zoals WhatsApp werken niet in een browservariant, en je moet het apk-bestand dus downloaden vanuit de website van de app. Zo'n werkwijze is niet voor alle gebruikers even toegankelijk. Daarnaast werkt ook de back-up-functie vanuit de cloud niet, omdat WhatsApp hiervoor Google Drive gebruikt.

Daarnaast zijn er tal van apps die helemaal niet te vinden zijn in de AppGallery of via de officiële website. Een voorbeeld daarvan is Netflix. Je kan de app niet downloaden op de P40 Pro en ook via de browser kan je geen series of films bekijken. Verder zijn er ook uiteraard problemen met de Google-apps. Je kan wel plaatsen opzoeken via de browser-variant van Google Maps, maar navigeren kan dan weer niet. Er is ook geen werkbaar alternatief beschikbaar in de AppGallery, want zelfs het bekende Maps.me beschouw ik niet als een app die Maps geheel vervangt. Een andere app waar geen alternatief voor bestaat is de Google Home-app die al je smarthome-apparaten aanstuurt. Ik miste ook belangrijke apps voor mijn werk, zoals Hangouts Chat, wat we bij Androidworld voor onze onderlinge communicatie gebruiken.

Voor dit soort van apps zit er niet anders op dan gebruikmaken van een tweede telefoon met Google Mobile Services of meer naar de alternatieven voor pc grijpen. Ik merkte in de praktijk dat ik beide manieren gebruikte om alsnog productief te blijven.

Links: mijn startscherm op de Xiaomi MI 9T Pro, rechts: mijn startscherm op de Huawei P40 Pro

Toch is er ook een stevig lichtpuntje, want we zien meer belangrijke apps hun intrede maken in de AppGallery en Huawei komt ook zelf met alternatieve diensten. Huawei Muziek is een vervanger voor Spotify, en hoewel de app nog niet werkt als een volledig alternatief, biedt ze veel van de belangrijkste functionaliteiten. We weten dat Huawei werkt aan nog meer alternatieven, want er komt nog een Maps-concurrent in samenwerking met navigatiedienst TomTom en in Duitsland is er Huawei Video als streamingsdienst voor films en series. Huawei komt ook tijdelijk met de zogenaamde VIP Service waarbij medewerkers gebruikers van de P40 Pro te hulp schieten om zo de overgang naar HMS te vergemakkelijken.

Phone Clone

Als je je telefoon voor het eerste instelt vraagt Huawei om al je apps van je oude telefoon over te zetten met de Phone Clone-tool om het overzetten makkelijker te maken, maar ook dat is geen handige oplossing voor de lange termijn, en het brengt zelfs risico's met zich mee. Onwetende gebruikers blijven namelijk achter met apps die geen automatische updates krijgen en niet geoptimaliseerd zijn voor telefoons met HMS. Dat zorgt niet alleen voor problemen met de apps, maar het brengt ook beveiligingsrisico's met zich mee.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Workarounds

Er is wel een andere, manier om gemakkelijk apk-bestanden van de belangrijkste apps te vinden en dat is met Huawei's Duitse AppSuche-app. Die gebruikt tal van bronnen waar je APK-bestanden gemakkelijk kan vinden en downloaden, maar ook deze weg is niet gegarandeerd veilig. Er is ook een bekende workaround waarmee je alsnog Google-diensten kan installeren op Huawei-telefoons met HMS, maar die werkt niet voor de P40 Pro.

Voorgeïnstalleerde apps

Huawei komt met een eigen apps zoals een alternatief voor Google Foto's met automatische back-ups in de cloud, het SwiftKey-toetsenbord, Huawei Muziek en de gebruikelijke apps voor Rekenmachine, Klok, Bestanden enzovoort. Daarnaast raadt Huawei ook op verschillende momenten nuttige apps aan. Dat gebeurt wanneer je de telefoon voor het eerst instelt, als je de AppGallery voor de eerste keer opent en in een speciale map op het startmenu. De fabrikant markeert de apps standaard en als je ze niet wil installeren, moet je ze eerst uitvinken.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Huawei raad je verschillende keren aan om een reeks apps te installeren

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Huawei voorziet maandelijkse beveiligingsupdates gedurende twee jaar en twee jaar lang. versie-updates.

Conclusie

De Huawei P40 Pro is een vlaggenschip dat het in de eerste plaats moet hebben van zijn killer-camera die stevig uithaalt naar de concurrentie. De telefoon komt met sterke zoomprestaties en een fantastische hoofdcamera die ook uitzonderlijke nachtbeelden kan schieten. Zowel of het vlak van hardware als software laat Huawei prachtige dingen zien op cameragebied, en de meeste van zijn concurrenten moeten het wel op één van deze punten laten ontgelden.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Toch zijn we niet enthousiast over alle keuzes die Huawei maakt met de P40 Pro. Huawei's toptelefoon mist andere sterke uitschieters. Hij heeft een mooi scherm, maar ook niet het beste in ruil voor zijn prijs. Verder ben ik geen voorstander van de pilvormige scherminkeping, omdat zowel de extra ToF-camera als de geavanceerde gezichtsherkenning te weinig voordelen bieden. We hadden liever gezien dat Huawei die extra middelen op andere gebieden had ingezet.

Anders dan andere toestellen uit deze prijsklasse wil de P40 Pro niet op elk vlak de beste zijn, en dat zie je aan eenvoudige elementen zoals de speaker die minder goed is in vergelijking met het geluid van de Mate 30 Pro. We missen een paar andere positieve uitschieters waarmee de P40 Pro echt het verschil maakt.

Huawei P40 Pro review: wanneer de allerbeste camera niet genoeg is

Verder is er nog Huawei Mobile Services dat nog een achterstand heeft ten opzichte van Android-telefoons die inclusief de Play Store en Google-apps komen, maar dat is ook logisch. Aan het hoge tempo waarmee Huawei nu sprongen voorwaarts maakt met HMS, kan dat sneller veranderen dan je nu zou denken. Al is HMS op dit moment nog niet voor iedereen en dat vormt dus een probleem voor Huawei.

De Huawei P40 Pro geeft zowat elke andere telefoon het nakijken op cameragebied, maar zelfs met zo'n uitgesproken talent krijg je nog niet het meest complete vlaggenschip in handen, en dat ligt ook niet alleen aan HMS.

Toch is de P40 Pro een erg goede keuze voor wie veel belang hecht aan de cameraprestaties van zijn telefoon, voor gebruikers die er niet voor terugschrikken om een tweede telefoon, voor mensen die juist een alternatief zoeken voor de Google-apps en voor telefoonliefhebbers die het als een uitdaging zien om met workarounds aan de slag te gaan en hun P40 Pro zo goed mogelijk uit te rusten.

Positieve punten

+ De beste camera in een smartphone

+ Goede accuduur

+ EMUI 10.1 ziet er beeldig uit

Negatieve punten

- Mist sterke uitschieters naast de camera

- De meerwaarde van de sensors in de scherminkeping is beperkt

- Huawei Mobile Services is niet voor iedereen een oplossing

Huawei P40 Pro kopen

De Huawei P40 Pro is beschikbaar in de kleuren Black, Deep Sea Blue, Ice White, frosted Silver en Blush Gold vanaf 999 euro. Je kan hem bestellen bij: MediaMarkt, Mobiel.nl en Bol.com. Wie hem vooraf bestelt krijgt witte Huawei Freebuds 3-oortjes cadeau en 50 GB gratis cloud-opslag

[tds=7426]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk