Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Google Pixel 8 ligt nu een week op de redactie te pronken. Gedurende deze week, waarin ik de smartphone al heb mogen gebruiken, merkte ik een aantal dingen op. In dit artikel neem ik ze met je door.

Google Pixel 8

De Google Pixel 8 is het basismodel uit de nieuwe high-end serie van Google. Net zoals bij eerdere Pixels gaat het bij de Pixel 8 weer voornamelijk om de cameraprestaties, de schone Android-ervaring en diverse slimmigheidjes van Google waaronder verschillende AI-functies. Laatstgenoemde heeft echter nog nooit zo’n grote rol gespeeld in een smartphone als nu. Google heeft namelijk veel AI-toepassingen in deze Pixel 8 gestopt en ook de nieuwe Tensor G3-chip is hier voor een groot gedeelte omheen gebouwd. In deze review kijken we alvast naar hoe de smartphone bevalt na één week gebruik.

Voor de duidelijkheid, dit is dus nog niet de uitgebreide review van de smartphone. Zaken zoals bijvoorbeeld de accuduur, de prestaties en de fotokwaliteit kunnen we na één week nog niet goed beoordelen. Hier kom ik later in de uitgebreide review op terug. Maar wat valt er nu al precies te zeggen over de Pixel 8 na één week gebruik? Hieronder som ik de vijf meest bijzondere dingen voor je op.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

Google Pixel 8 met 'mooi' hoesje

1. Nieuw AI-tijdperk

Google zei het eerder al: ‘’It’s no longer mobile first, but AI first’’. Met andere woorden, AI (artificial intelligence) wordt steeds belangrijker en Google wil hier meer stappen in maken. In 2021 kwam het bijvoorbeeld al met de Magische Gum waarmee je storende objecten uit een foto kon verwijderen. Zo kon je mensen die je niet op een foto wilde hebben gemakkelijk laten verdwijnen. De toepassingen van AI gaan echter steeds verder, getuige enkele nieuwe AI-functies van de Pixel 8.
Eén van de grootste voorbeelden hiervan is de Magic Editor. Hiermee kun je onder andere elementen uit foto’s verplaatsen en verwijderen. Dit laatste komt dus overeen met de Magische Gum, alleen is deze nog sterker verbeterd en wordt het ontbrekende beeld – welke ontstaat door het weghalen van bijvoorbeeld een persoon – steeds beter ingevuld. Daarnaast kun je dus ook voorwerpen verplaatsen. We nemen de foto hieronder van de vrolijke ezel even als voorbeeld. Die maakte ik met Pixel 8.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

Op de foto zie je dat er links nog net een man op de foto staat, deze wil ik weghebben. Ook vind ik het kader niet mooi en wil ik de ezel meer aan de linkerkant plaatsen. Dit kan heel gemakkelijk en snel met de Magic Editor en dit werkt zo:

  1. Open Google Foto's op je Pixel 8 (Pro)
  2. Ga naar bewerken
  3. Selecteer links onderin de Magic Editor (icoon van een afbeelding inclusief +-teken)
  4. Tik, omcirkel of veeg hier het gedeelte dat je wil veranderen
  5. Je object krijgt nu een witte omlijning
  6. Selecteer hier of je het wil verwijderen, verplaatsen of groter/kleiner wil maken
  7. Als je het object wil verplaatsen hou je het lang ingedrukt en sleep je het naar een andere plek
  8. Druk op het pijltje rechts onderin en de AI gaat voor je aan de slag

Nu kun je dit zelf met Photoshop natuurlijk ook voor elkaar krijgen, maar dit kost veel tijd en daarbij kun je niet alles goed ‘oplossen’. In de Magic Editor in Google Foto’s kan dit wel. Daarbij werkt het erg snel, de AI verandert de foto in enkele seconden voor je. En ja er zitten nog foutjes in, kijk bijvoorbeeld maar goed naar het hek. Maar als je ziet hoe eenvoudig en snel dit gaat, dan sta je toch wel even versteld. Vooral om hoe snel het went en je het normaal gaat vinden. Daarnaast is deze foto ook lastig, omdat de AI zowel de ezel als het hek mee moet nemen. Bij beelden waarin mensen, dieren of objecten los staan werkt het nog vele malen beter.

Tensor G3

Dat de AI zo snel werkt heeft voor een groot gedeelte te maken met de Tensor G3-chipset die in de Pixel 8-toestellen zit. Hierin zit namelijk een groot machinelearning-model dat maar liefst tien keer zo groot is als het model in de eerste generatie Tensor-chip uit 2021. Daarnaast kunnen er door nieuwe technieken op de chip meerdere toepassingsgebieden voor AI worden gemaakt, waardoor er steeds meer AI-functies bijkomen.

Er zijn nog veel meer verbeterde of nieuwe AI-functies, ook specifiek voor de Pixel 8 Pro. Hier kom ik mijn review en in aparte artikelen hierover op terug.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

2. Scherm krast snel

De Google Pixel 8 beschikt over Corning Gorilla Glass Victus. Mijn eerdere ervaring met toestellen die beschikte over dit glas waren al niet heel goed en helaas is dit bij de Pixel 8 niet veel beter. Na nog geen dag had ik al enkele krassen op het beeldscherm. En nee, ik stop mijn telefoons nooit bij mijn sleutels of andere scherpe voorwerpen. Een screenprotector is dus aan te raden voor de Pixel 8.

Maar hoe komt het nou dat Gorilla Glass Victus zo snel krast? Kort gezegd, fabrikanten willen glas steeds valbestendiger maken. Om dit voor elkaar te krijgen maken ze het glas steeds zachter. Bij een val krijg je hierdoor minder snel barsten, iets wat fijn is aangezien bijna elke smartphone tegenwoordig een glazen voor- en achterkant heeft en je natuurlijk geen hoesje wil gebruiken. Doordat het glas echter zachter is, krast het ook sneller. Precies dit heeft voornamelijk Gorilla Glass Victus last van. Hierdoor moet je onder andere uitkijken met zand en andere scherpe dingen.

Gerelateerde artikelen

3. OLED-paneel is lekker helder en nog vloeiender

Het beeldscherm was nooit één van de sterkere punten van Pixel-smartphones. De panelen van bijvoorbeeld de Pixel 6- en de Pixel 7-smartphones waren niet slecht, maar konden net niet meekomen met concurrerende toestellen. Onder andere op het gebied van de helderheid liepen de schermen vaak achter. Dit heeft Google bij de Pixel 8-telefoons opgelost. De Pixel 8 en Pixel 8 Pro hebben namelijk een OLED-paneel met een maximale helderheid van 2000 en 2400 nits. Hiermee zijn de beeldschermen direct een van de felste panelen op de markt en hierdoor zijn ze in alle omstandigheden goed af te lezen, ook in direct zonlicht.

Als bijkomend voordeel heeft de standaard Pixel 8 nu ook een maximale verversingssnelheid van 120 Hz, de ‘gewone’ Pixel 6 en 7 beschikte nog over een 90 Hz paneel. De 120 Hz moet ervoor zorgen dat het beeldscherm nog vloeiender is. Het verschil hierin is echter vrij moeilijk te zien.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

4. Accuduur lijkt (iets) beter op orde

Zoals in het intro al genoemd kan ik je nog geen definitief oordeel over de accuduur van de Pixel 8 geven, hiervoor heb ik het toestel gewoonweg te kort in gebruik. Op het eerste gezicht lijkt de Pixel echter wel iets langer mee te gaan dan de Pixel 6 en Pixel 7. Al waren dit al twee smartphones die nou niet echt bekend stonden om hun goede accuduur.

De langere accuduur zou moeten komen door de Tensor G3-chip die volgens Google zuiniger is dan de Tensor G2. Ook de accu die groter is geworden speelt een rol. De accucapaciteit is namelijk gestegen van 4355 mAh naar 4575 mAh. De Pixel 8 weet bij zware taken nog wel af en toe wel warm te worden dit komt de batterijduur nooit ten goede.

5. Digitale zoom ziet er vrij goed uit

Steeds meer fabrikanten proberen om digitale zoom beter te maken. Ze willen er hiermee voor zorgen dat mensen die beschikken over een smartphone zonder telelens, ook redelijk goed kunnen ‘inzoomen’. Hiervoor werken ze met sensor cropping, waarmee ze een gedeelte van een grote sensor gebruiken om beelden te vergroten.

Gerelateerde artikelen

Van de grote 50 MP hoofdcamera gebruikt Google bijvoorbeeld het middelste gedeelte van de sensor om zodoende ingezoomde 12 MP foto’s te maken die het beeld twee keer vergoten. De Pixel 8 kan daarbij tot 8x digitaal zoomen, en al deze beelden zien er vrij acceptabel uit. Al helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Nothing Phone (2). Je ziet hieronder steeds de foto gemaakt met de Pixel 8 links en met de Phone (2) rechts.

8x digitale zoom

5x digitale zoom

Optisch zoomen blijft beter

De Pixel 8 Pro beschikt over een 48 MP telelens waarmee je tot 5x optisch kunt zoomen, dit is natuurlijk nog altijd beter dan digitale zoom. Daarnaast krijgt de 8 Pro later de beschikking over Zoom Enchange. Dit is een AI-functie die beelden die ver digitaal ingezoomd zijn, scherper kan maken. Dit is echter nu nog niet beschikbaar. Ik ben wel heel benieuwd hoe dit gaat werken. Zodra dit beschikbaar is, kom ik hierop terug in de review van de 8 Pro of in een apart artikel.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week

Google Pixel 8 kopen

De Pixel 8 is te koop vanaf 799 euro in de kleuren Grijsgroen, Roze en Obsidiaan. Hiervoor krijg je 128 GB, voor 60 euro meer krijg je 256 GB aan opslag.

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week
Google Pixel 8 kopen
Google Pixel 8 kopen
Google Pixel 8 kopen

Google Pixel 8 kopen

Dit toestel draait op de Tensor 3-chipset en heeft een 6,7 inch beeldscherm. Het werkgeheugen is 8 GB en het intern geheugen is 128 GB / 256 GB. Alle camera's op dit toestel zijn verbeterd en hebben een integratie van generatieve AI voor de beste resultaten.

€ 799

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk