Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google kondigde dit jaar de tweede generatie van zijn smart display aan, de Nest Hub 2. Deze variant beschikt onder andere over het nieuwe Sleep Sensing. Je leest alles over Sleep Sensing en de rest van dit slimme scherm in deze review.

Google Nest Hub 2

In oktober van 2018 presenteerde Google zijn eerste smart display, de Google Home Hub. Dat apparaat heb ik toen geïmporteerd vanuit Engeland en uitgebreid getest. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en Google lanceerde in maart van 2021 de opvolger, de Nest Hub 2 die ook naar Nederland en België komt. Vandaag is het zover, de Google Nest Hub 2 ligt in de winkels en de smart display staat al een tijdje op mijn nachtkastje. Hieronder vind je mijn ervaringen met het slimme scherm.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Wat is een Google Nest Hub?

Allereerst wil ik nog uitleggen wat een Google Nest Hub is en wat je ermee kunt doen. Zoals gezegd lanceerde Google in 2018 lanceerde de Home Hub ter aanvulling op zijn Google Home-speakers. De Google Home Hub is ook een slimme speaker maar dan met een 7 inch beeldscherm. We noemen het dan een smart display in plaats van een smart speaker. Dit apparaat kan je net als de slimme speakers stemopdrachten geven die via de ingebouwde microfoons worden opgevangen. De Google Assistent voert vervolgens de opdracht uit of geeft antwoord op je vraag. Als bijkomend voordeel kan je de smart display ook via het touchscreen bedienen.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

De AW Hangout op de Nest Hub 2

De Google Nest Hub kan uiteraard nog veel meer voor je doen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Je kan er:

 • muziek en podcasts op afspelen via onder andere Spotify, YouTube Music, TuneIn
 • YouTube-filmpjes op bekijken
 • films en series via onder andere Netflix en Disney+ kijken
 • je Google Foto's-albums instellen als fotolijstje
 • je Google Agenda-afspraken bekijken
 • de Nest Hub als timer of wekker gebruiken
 • je slimme apparaten mee bedienen
 • mee bellen via Google Duo
Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Beeld van de Nest Hello op de Nest Hub 2

Wat is er nieuw op de Nest Hub 2?

De speaker van de nieuwe Nest Hub is gebaseerd op dezelfde technologie als in Nest Audio en heeft hierdoor 50 procent meer bas dan de originele Hub. Er zijn nu ook drie microfoons die beter geluid detecteren en het apparaat is voor 54% gemaakt van gerecycled plastic.

Dat het apparaat duurzamer is, neem ik meteen voor waarheid aan. De overige twee nieuwe zaken, kan je gelukkig uitproberen. Ik heb al een tijdje de Lenovo Smart Clock in mijn slaapkamer staan, en dit slimme apparaatje produceert geluid waar ik niet zo vrolijk van wordt. Ook de stemopdrachten die ik voor de Google Assistent ten gehore breng, pikt de slimme klok van Lenovo vaker niet dat wel op. Nu de Nest Hub 2 in de slaapkamer een plekje heeft gekregen, kan de Lenovo een plekje krijgen op Marktplaats. Het geluid is inderdaad stukken beter, en bovenal zijn de microfoons nu eindelijk wel gecharmeerd van mijn stem.

Naast deze hardwarematige nieuwe functies heeft Google ook op het gebied van software een nieuwe functie toegevoegd, Sleep Sensing. Ik vertel verderop in deze review alles hierover.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Sleep Sensing op de Nest Hub 2

Installatie

De Google Nest Hub 2 wordt geleverd met een stroomkabel en een voedingsadapter. Deze twee worden los van elkaar geleverd zodat je de kabel makkelijk ergens achter weg kunt werken waar de adapter niet past. Daarna stel je de Nest Hub verder in via de Google Home-app. Daarvoor heb je het volgende nodig:

 • De nieuwste versie van de Google Home-app
 • De nieuwste versie van de Google-app
 • Een Google-account
 • Een mobiele telefoon of tablet:met Android 6.0 of hoger,die werkt met een wifi-netwerk van 2,4 of 5 GHz (een WPA2-Enterprise-netwerk werkt niet), enwaarop bluetooth is aangezet.
 • met Android 6.0 of hoger,
 • die werkt met een wifi-netwerk van 2,4 of 5 GHz (een WPA2-Enterprise-netwerk werkt niet), en
 • waarop bluetooth is aangezet.
 • Een internetverbinding en een beveiligd draadloos netwerk.
 • Als je Duo al gebruikt voor videogesprekken, moet je hetzelfde Google-account in Duo en in de Google Home-app gebruiken.
Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Je voegt vervolgens de Nest Hub toe in de Google Home-app door op Toevoegen > Apparaat instellen > Nieuw apparaat te tikken en de daaropvolgende stappen uit te voeren. Het toevoegen van de Nest Hub is overigens geen plug-and-play geweest, en vergde nogal wat uit te voeren stappen die niet allemaal in een keer goed verliepen. Daarnaast is de Google Home-app helemaal in de Nederlandse taal te gebruiken en het installatieproces op de Nest Hub ook. Des te opvallender is het dat de gehele interface van de nieuwe smart display Engelstalig is. Hiervoor moet je eerst de Engelse taal in de instellingen van de Google Assistent verwijderen en daarna weer kan je de taal weer toevoegen. Waarom er geen instelling op de Nest Hub of in de Google Home-app is om de display-taal te veranderen? Alleen Google weet dit waarschijnlijk.

Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

3 manieren om de Google Nest Hub te bedienen

Je bedient de Google Nest Hub en zijn opvolger met de spraakassistent van Google, via het scherm en via de zogenaamde Quick Gestures.

De Nest Hub 2 staat standaard bij mij als fotolijstje ingesteld als ik hem niet gebruik. Hiervoor heb ik een aantal van mijn Google Foto's-albums ingesteld. Zie je een leuke foto voorbijkomen, dan vraag je de Google Assistent even wanneer deze opgenomen is. Je kan dan meteen je andere foto's van die dag bekijken. Zo kun je nog eens herinneringen ophalen van leuke vakanties en dagjes weg.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Google Nest Hub als fotolijstje

Als je vervolgens op het touchscreen van de Nest Hub naar links swipet, kom je op het beginscherm terecht dat opgedeeld is in 8 schermen met elk een eigen functie:

 1. Fotolijstje
 2. Je dag
 3. Wellness
 4. Bediening voor in huis
 5. Media
 6. Communiceren
 7. Ontdekken

Je veegt op elk scherm langzaam naar links om meer informatie te bekijken op elk scherm of juist snel om naar een volgend scherm te navigeren. Je vindt op het tweede scherm bijvoorbeeld het weer, informatie over je slimme verlichting en thermostaat, je agenda, analyses over je slaap en het nieuws vanuit Google Nieuws.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Het vierde scherm bevat een dashboard waar je onder andere je slimme lampen per kamer kan dimmen, je TV kan aanzetten, de thermostaat hoger kan zetten en je camera’s kan bedienen. Als er iemand aanbelt op je Nest Hello-videodeurbel zie je meteen op het scherm wie er voor de deur staat zodat je kan besluiten om niet open te doen. Daarnaast kan je met een spraakopdracht voor de Google Assistent de Nest Cam in de kinderkamer starten om te kijken of je baby lekker slaapt.

Het Media-scherm is gereserveerd voor muziek, films, series, games en podcasts en het Communiceren-scherm voor onder andere Google Duo-gesprekken, en het omroepen van berichten in je huis. Op het Ontdekken-scherm kun je onder andere terecht voor restaurants in de buurt en vele andere wetenswaardigheden. Heb de Nest Hub 2 op de Engelse taal ingesteld? Dan is er ook een Family-scherm met digitale post-its, timers, de digitale schoolbel en recepten. Als je op het touchscreen van de Nest Hub naar boven swipet, komt er een balk naar boven met een aantal snelle acties zoals Niet storen, volume en helderheid aanpassen, instellingen en Sleep Sensing aan- of uitzetten.

Naast de bediening met je stem en je hand kan je de smart display ook met Quick Gestures bedienen. Je kan met deze handgebaren content afspelen of pauzeren door in de buurt van het scherm een gebaar in de lucht te maken. Je kan ook je wekker snoozen via een een Quick Gesture, om nog eventjes te kunnen omdraaien. De Nest Hub 2 laat via eenvoudige instructies zien hoe de bediening werkt, en de gebaren werken erg goed. De bediening via het vegen over het scherm gaat wat minder soepel, er is nog wat vertraging te zien als je tussen de schermen veegt.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Ook nieuw: Sleep Sensing

Volgens Google krijgen veel mensen niet genoeg slaap, met alle gevolgen van dien. Mede daardoor zijn slaaptrackers de laatste jaren populairder geworden en wilde Google een alternatieve manier van slaaptracking bieden in de vorm van Sleep Sensing op de Nest Hub 2: "Met Sleep Sensing kun je je slaap beter doorgronden, maar dan zonder dat je iets aan of om je lijf moet hebben." Het resultaat is Sleep Sensing: een opt-in-functie die je helpt je slaap te begrijpen en te verbeteren. De functie moet dragen van een slim horloge of een fitnesstracker 's nachts overbodig maken.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

De Nest Hub is hiervoor uitgerust met een thermometer en Googles soli-chip die je vast nog wel kent van de Pixel 4-reeks. Deze chip kan nauwkeurig bewegingen analyseren van de persoon die het dichtst bij het scherm ligt slaapt. De Nest Hub 2 kijkt dan naar je beweging en ademhaling tijdens de nachtrust. Een camera wordt hier overigens niet voor gebruikt want die zit niet in deze en de eerste Nest Hub.

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn voor accurate metingen: ten eerste moet de smart display gericht zijn op je bovenlichaam en ten tweede moet het apparaat zich ongeveer op dezelfde hoogte bevinden als jouw lichaam. Als het te laag is, kan het niets detecteren omdat het naar de zijkant van het bed kijkt, dus het heeft geen zin om het op de grond te zetten of op een boekenkast die een meter boven je bed steekt. Het scherm wordt trouwens goed gedimd als je het licht uit doet, dus daar heb je verder geen last van.

Sleep Sensing kan ook hoesten en snurken detecteren, maar ook veranderingen in licht en temperatuur in de kamer. Daardoor krijg je meer inzicht in welke factoren een nadelige invloed hebben op jouw slaap. Helaas hebben ik en mijn vriend geen last van hoesten en snurken tijdens de nachtrust dus dat heb ik niet kunnen testen. Ik was namelijk benieuwd of de smart display deze geluiden van de partner zou registreren.

Elke ochtend je slaaprapport op het scherm

Al deze informatie worden elke ochtend in een gepersonaliseerd slaapoverzicht op het scherm weergegeven. Dit overzicht kun je ook is opvragen door “Hey Google, hoe heb ik geslapen?” te zeggen. Daarnaast kan je Sleep Sensing ook koppelen aan de Google Fit-app op je smartphone, zodat je je slaapgegevens op dezelfde plek kunt zien waar je ook andere gezondheidsgegevens bewaart.

Google Fit: je gezondheid en activiteit bijhouden

Google Fit: je gezondheid en activiteit bijhouden

Google Fit biedt je een overzicht van hoeveel je beweegt. De dienst kan data van allerlei fitness-apps verzamelen en maakt het behalen van jouw gezondheidsdoelen een ..
Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Als je eenmaal je slaapritme beter begrijpt, kun je alsnog vragen hebben over wat je kunt doen om je slaap daadwerkelijk te verbeteren. Sleep Sensing helpt door slaapschema’s en gepersonaliseerde suggesties te bieden, ontwikkeld door een team van slaapwetenschappers die zijn aangesloten bij organisaties zoals de American Academy of Sleep Medicine. Na enkele nachten van analyse ontvang je inzichten over bepaalde aspecten van je slaap, wordt uitgelegd waarom die belangrijk zijn en wat je kunt doen om beter te slapen. Die tips zijn zeker anders dan die Xiaomi, Garmin en andere fabrikanten van wearables je voorschotelen. Zo heb ik geleerd dat een regelmatig slaapschema bijdraagt aan een betere nachtrust en dat een half uurtje bewegen na het opstaan goed is voor je biologische klok.

De nieuwe slaapfuncties op de Google Nest Hub 2 hebben mij tijdens de testperiode van nauwkeurige analyses voorzien. Ik heb hiervoor de slaapgegevens van de Garmin Fenix 6S en de Xiaomi Mi Band 6 met die van de nieuwe Nest Hub vergeleken, en het duurste apparaat bracht het er het slechtste vanaf en dat is de Garmin. De fitnesstracker en de Nest Hub hebben vergelijkbare data geregistreerd en dan heb ik het over het in slaap vallen en wakker worden. De slaapcycli kwamen niet helemaal overeen, maar wel in hoofdlijnen. Ook een middagdutje op bed werd netjes geregistreerd.

Wat kost Sleep Sensing?

Helaas is er wel een grote kanttekening voor wat betreft Sleep Sensing. De functie is namelijk op de nieuwe Nest Hub tot volgend jaar gratis te proberen. Google zoekt ondertussen naar manieren om de slaaptracking van Fitbit te integreren en mogelijk wordt Sleep Sensing onderdeel van Fitbit Premium. Dat is een abonnement van ongeveer 10 euro per maand en bevat diverse gezondheidsstatistieken en -analyses, begeleide meditatie-, wellness- en fitnessprogramma's en gepersonaliseerde trainingsschema's.

Sleep Sensing en je privacy

Je bepaalt zelf of je Sleep Sensing wilt inschakelen. Op het scherm verschijnt een indicator wanneer het actief is. Motion Sense detecteert alleen beweging, geen specifieke gezichten of lichamen, en audiogegevens zoals hoesten en snurken worden op het apparaat zelf verwerkt en nooit naar Google’s servers verzonden.

Er zijn meerdere manieren om functies van Sleep Sensing te stoppen, zoals een schakelaar op het apparaat dat de microfoons fysiek uitschakelt. Je kunt je slaapgegevens op elk moment bekijken en verwijderen en worden volgens Google niet gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Sleep Sensing geeft je dagelijks tips voor een betere nachtrust

Conclusie

De Google Nest Hub 2 beschikt over slaapregistratie en levert elke ochtend vrij accurate gegevens en een interessant slaaprapport af. Wat mij betreft is de smart display dan ook een prima alternatief voor dragen van een tracker of smartwatch tijdens de nachtrust. Koop je de Nest Hub vanwege Sleep Sensing? Hou er dan rekening mee dat je er in de toekomst voor moet betalen. Deze nieuwe versie van de Nest Hub komt verder met slechts een paar verbeteringen ten opzichte van de vorige versie, zoals de slaapfuncties, beter geluid en microfoons. Dus als je niet geïnteresseerd hierin bent, dan kun je beter het oudere model tegen een gereduceerde prijs kopen.

Over het algemeen is de Nest Hub 2 een prima apparaat om mee te beginnen als je van je 'domme' huis een slim huis wilt maken. Het apparaat is direct verbonden met het internet, is gemaakt van prima en duurzame materialen, beschikt over een eenvoudige interface en natuurlijk de Google Assistent. Daarnaast is de Nest Hub 2 ook een stuk goedkoper in de markt gezet. De eerste generatie Google Nest Hub kreeg een adviesprijs van 129 euro en de opvolger kost 99,99 euro, al koop je de eerst momenteel ook al vanaf 83 euro (MediaMarkt en Bol.com).

Google Nest Hub 2 review: slaap er maar een nachtje over

Positieve punten

+ Geluid is een stuk verbeterd

+ Microfoons vangen stem erg goed op

+ Sleep Sensing heeft toegevoegde waarde

Negatieve punten

- Taal aanpassen is niet op de Nest Hub mogelijk

- Navigeren via het touchscreen verloopt niet echt soepel

- Sleep Sensing wordt mogelijk onderdeel van een abonnement

Google Nest Hub 2 kopen

De tweede generatie Nest Hub kost 99,99 euro en is vanaf nu verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit

Google Nest Hub 2 kopen

Google Nest Hub 2 kopen

De Google Nest Hub 2 is het nieuwe slimme scherm met verbeterd geluid en kan nu ook je temperatuur meten. Ook nieuws is de slaapanalyse of 'Sleep Sensing' zoals Google het noemt. Wanneer de Nest hub een plaatsje krijgt in je slaapkamer kan die op basis van geluiden, bewegingen en de temperatuur in de slaapkamer meer vertellen over je slaapkwaliteit. Je kan dat rapportje 's ochtends op het scherm lezen, maar de info wordt ook verzonden naar de Google Fit-app op je smartphone.

Vanaf 54 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk