Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Prijsḱwaliteit-verhouding dik in orde

Review BlackBerry Motion, prima toestel met hier en daar een verbeterpunt

· 04 januari 2018

De BlackBerry Motion is een toestel zonder fysiek toetsenbord met een design waar niet zo heel veel spannends aan te ontdekken is. Maar na een week gebruik zijn we best tevreden over dit toestel, zeker gezien het prijspunt.

BlackBerry Motion

De BlackBerry Motion is weer een smartphone van het Chinese TCL welke onder de BlackBerry-naam wordt uitgebracht. Deze keer betreft het een toestel zonder fysiek toetsenbord en met een prijs onder de 500 euro.Ik heb de BlackBerry Motion getest en daarover de volgende review geschreven.

Behuizing en design

Het nadeel van de 18:9-trend is dat wanneer je een toestel in handen krijgt die nog volgens het 16:9-formaat is gebouwd deze gelijk een beetje ouderwets aanvoelt. Daar moeten je als reviewer wel over heen stappen want het een hoeft niet beter te zijn dan het ander. In mijn eerste artikel vergelijk ik deze smartphone heel even met de Razer Phone maar deze vergelijking gaat zodra je hem oppakt niet meer op. De BlackBerry is veel lichter en verfijnder dan de Razer Phone.

BlackBerry Motion

Rondom heeft dit toestel een geborsteld aluminium frame, de voorkant is helemaal van glas en de achterkant heeft op de aluminium strip rond de camera na een kunststof uitvoering. Dat kunststof gedeelte heeft een hele fijne rubberen reliëf over de hele achterzijde lopen. Het voelt fantastisch en naast dat het er ook heel mooi uitziet heeft het ook echt een anti-slip-functie. Er zitten alleen aan de rechterzijde een aantal knoppen, links vinden we helemaal niks. Deze knoppen aan de rechterkant zijn de aan/uit-knop en de volumeknoppen, aan de derde knop kun je in de instellingen een eigen functie geven.

BlackBerry Motion

Het toestel is wel erg rechthoekig maar de hoeken zijn niet scherp en wel afgerond. De bovenzijde is helemaal afgerond en zoiets hebben we eerder gezien bij de allereerste Huawei-smartphone in Nederland. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het design vrij saai is en een beetje 2011 aanvoelt. Daarmee bedoelen we dat er geen enkele trend is meegenomen in het toestel. Geen aflopende schermen, smalle bezels, 18:9-formaat en dergelijke. Het is vooral erg degelijk. 

Wat het toestel wel heeft is een IP67-certificaat dat betekent dat de BlackBerry Motion stof- en waterdicht is. Het toestel kan tot 1 meter diep maximaal 30 minuten onder water blijven, dus een bezoek aan een sloot of een toilet zal dit toestel zeker overleven.

Scherm,accuduur en prestaties

Dit toestel zit door zijn prijs net nog in het middensegment en daar zijn de componenten waaruit het toestel is opgebouwd ook op afgesteld.

Scherm en weergave

Het toestel heeft een toestel heeft een IPS LCD-scherm van 5.5 inch groot. De pixelverhouding van het scherm is 1920 x 1080 en zoals we al eerder melden heeft het toestel de 'ouderwetse' verhouding van 16:9 wat het toestel minder smal maakt dan anderen. Ook de screen-to-body-ratio is met 70% relatief laag, je hebt dus veel bezel op de BlackBerry Motion.

Al met al is het geen scherm waar je steil van achterover slaat maar dat hoeft ook niet bij een toestel van onder de 500 euro. Het scherm functioneert prima, de kleuren en de kijkhoek zijn goed dus wat wil je nog meer. Ook maakt de BlackBerry Motion gebruik van een Ambient Display, dat zorgt ervoor dat je de notificaties kan zien zonder je toestel op te pakken. Het licht daarvoor even op en laat in zwart-wit de/een notificatie zien. Omdat het toestel geen AMOLED-scherm heeft zal dit meer energie kosten en daar moet je rekening mee houden.

Accuduur

Een van de belangrijke punten van dit toestel is de accu. Deze is namelijk groot en met groot bedoelen we 4000 mAh groot. Dat is net zoveel als bijvoorbeeld de Huawei Mate 10 Pro heeft en in de review van deze smartphone waren we blij met de accuduur van dit toestel. De vraag is zijn we ook blij met de accu in de BlackBerry Motion.

Het antwoord daarop is ja! De accu van 4000 mAh voldeed zeker in de week dat we hem in gebruik hadden. Bij normaal gebruik kun je de twee dagen halen, maar anderhalve dag moet zeker voor iedereen te doen zijn.

BlackBerry Motion Accuduur

Ik heb om bovenstaande waarden te halen geen optimalisatie gedaan om de accu te sparen. Het scherm staat op automatische helderheid en we hebben ook nog het eerder besproken Ambient Display aanstaan.

Prestaties

TCL (de maker van dit toestel) heeft de BlackBerry Motion voorzien van een Qualcomm Snapdragon 625 voorzien van acht Cortex A-53-kernen en een kloksnelheid van 2.0 GHz. Samen met de 4GB aan werkgeheugen loopt het toestel lekker soepel.  Zelfs al leg je er een 'sneller' toestel naast dan zul je heel moeite moeten doen om verschil in snelheid te kunnen waarnemen. Dat zal dan vooral in het opstarten van je apps zitten, maar wij nemen aan dat je die 0.25 seconde wel even kunt wachten.

Er is standaard 32GB aan opslag aanwezig en dat is gemiddeld en voor het prijspunt van deze telefoon prima. Er had makkelijk 64GB in gekund maar dan was de prijs dichter tegen de 500 euro aangekomen en hier heeft men gekozen dat niet te doen. Ben je nog steeds zo iemand die niks in de cloud opslaat en alles op een SDkaart zet, dan kun je de opslag van de BlackBerry Motion met een SDkaart ophogen tot 400GB.

Vingerafdrukscanner

BlackBerry heeft gekozen voor een fysieke knop aan de voorzijde met een groot BlackBerry-logo. Deze knop heeft ook de functie van vingerafdruksensor. Ik heb mijn rechterduim geregistreerd  en na een korte periode van gewenning ontgrendel ik de smartphone zonder veel problemen. Wanneer het toestel ontgrendeld is kun je door van boven  naar beneden te vegen ook de notificaties openen en weer sluiten.

Geluid

Laten we maar met het belangrijkste beginnen, er zit een aansluiting voor hoofdtelefoon op en daar kun je je eigen hoofdtelefoon op aansluiten of degene die is meegeleverd in de verpakking. Wat betreft de speakers op het toestel kunnen we kort zijn, dat is er namelijk maar eentje. Het geluid dat daar uitkomt is best acceptabel voor de hardware die er eromheen zit. Het doet niet onder voor de andere toestellen die ik de laatste tijd getest heb, al heb ik ze niet naast elkaar vergeleken. Maar het eindresultaat blijft net als bij andere toestellen behelpen, om lekker muziek te luisteren zonder dat je vullingen barsten van de hoge tonen heb je een speaker met lager tonen nodig.

BlackBerry Motion speaker

Camera

Aan de voorzijde zit een 8 megapixel camera met een diafragma van f/2.2. Aan de achterzijde zit een enkele camera van 12 megapixel en een diafragma van f/2.0. Beide camera's zullen moeite hebben met het fotograferen bij slecht licht. 

Foto's

Zoals bij elke review neem ik test-foto's en wanneer mogelijk vergelijk ik deze met een andere camera van een ander toestel. In dit geval hebben we daar voor de Huawei Mate 10 Pro voor gebruikt, dat is een oneerlijk vergelijk want dat toestel is duurder en heeft betere camera's maar het laat wel zien waar je met een 12 megapixelcamera zonder fratsen aan toe bent.

BlackBerry Motion testfoto

De bovenstaande foto is genomen met de BlackBerry Motion, de onderstaande met de Huawei Mate 10 Pro.

HUawei Mate 10 pro testfoto

In de bovenstaande vergelijking valt het verschil nog wel mee. Je ziet vooral in de voorgrond meer detail en de BlackBerry Motion heeft meer blauw in de afbeelding. Het verschil valt beter op bij de onderstaande foto's van beide toestellen.

Vergelijk detail foto

Hierboven is het verschil in detail en kleurgebruik heel erg goed te zien. Waar de BlackBerry Motion de veer tot bijna een wit vlak maakt heeft de Huawei Mate 10 Pro het vermogen om meer detail te laten zien. Maar nogmaals daar betaal je ook voor. De camera zal voldoen voor veel gebruikers wanneer het gewoon om plaatjes schieten gaat.

BlackBerry Motion binnen foto

De foto die we binnen hebben genomen laat zien dat de kleuren vrij aardig zijn maar dat de bloem rechts ook weer zijn details verliest.

Video's 

Bij het opnemen van de video kwamen we niet veel bijzonderheden tegen. Overschakelen bij tegenlicht is prima en de kleuren zijn ook goed. De spraak in de video is ook goed opgenomen. Bij het buitenshot zie je wel dat bij een snelle beweging de camera moeite heeft om alles bij te houden waardoor hij een beetje gaat stotteren. Dat kun je voorkomen door de kwaliteit van de opname naar beneden bij te stellen en dan gaat het aantal frames-per-second van 30 naar 60. 

Camera-app

De app om de camera mee te bedienen is eenvoudig en heeft weinig extra's. Je kunt wanneer je een foto of een video neemt wel de ISO-balans veranderen dus handmatig kun je de kwaliteit van de foto's hierboven verbeteren. Je kunt filters over de foto's en video's heen leggen door op de toets rechtsonder te klikken. Verder kun je flits, timer, beeldformaat en HDR instellen. Verder kun je gebruik maken van slow-motion, panorama en een barcode-scanner. Het is dus een algemene camera-interface waar je niet voor gestudeerd hoeft te hebben om hem te kunnen gebruiken. Je kunt de knop aan de onderzijde waar de vingerafdruksensor op zit ook gebruiken als sluiterknop.

BlackBerry camera-interface

Software

Uit de doos draait de BlackBerry Motion nog op Android 7.0 Nougat, dat is enigszins teleurstellend maar we rekenen erop dat het toestel snel een update zal krijgen naar Android 8.0 Oreo. De skin die BlackBerry over Android heeft gelegd is niet dramatisch anders dan standaard-Android. Wel heeft het bedrijf een flink aantal diensten toegevoegd die we hieronder zullen bespreken.

Voorgeïnstalleerde apps

Er zijn dus een flink aantal apps die meegeleverd worden met dit toestel. Dat mag geen verrassing zij want we hebben hier te maken met een BlackBerry-toestel. Dat merk wil toch nog een stukje van zijn eigen identiteit meenemen in de software.

Je kunt gebruik maken van de BlackBerry Hub die je een overzicht geeft van je afspraken, e-mail en taken. Daarvoor moet je wel gebruik maken van de e-mail- en taken-app die meegeleverd wordt op dit toestel. Deze Hub kun je bereiken door dat kleine gekke ouderwetse tabblad naar links te trekken. Deze tab had van ons niet gehoeven, het ziet er ongelooflijk ouderwets uit. Maar wanneer je geen gebruik maakt van de HUB dan zie je de tab niet. Je kunt de Notitie, Taken en andere eigen apps wel verwijderen maar ze verdwijnen nooit echt van je apparaat dus het helpt niet om je geheugen vrij te maken.

Er zijn ook een aantal apps aanwezig die alleen een shortcut zijn naar een onderdeel in de instellingen. een voorbeeld van deze app is BatteryLog een ontzettend lelijke app die totaal geen nut heeft behalve dat de accu- en data instelllingen makkelijker te vinden zijn. 

BlackBerry Motion lelijke app

Security

BlackBerry legt van oudsher veel nadruk op de veiligheid van de gegevens. Dat is ook de reden dat BlackBerry zo lang heeft kunnen overleven. Bedrijven hadden namelijk veel geïnvesteerd in de netwerken met BlackBerry.  Dat zien we sterk terugkomen in de software.

BlackBerry Motion Securitycheck

We vinden op de Motion een app die Privacy-Shield heet, wanneer je deze activeert kunnen mensen om je heen niet of moeilijker mee kijken op je scherm. Daarnaast is er een app die de naam DTEK draagt en die de beveiligingsstatus van je toestel in de gaten houdt. Dan is er ook nog de locker-app waarin bestanden worden opgeslagen en alleen bekeken kunnen worden een code of de vingerafdruksensor.

Conclusie

Bij het beoordelen van het toestel moet je altijd het prijspunt en het merk meenemen. De BlackBerry Motion kost nog geen 500 euro dus dan kun je niet op alle fronten de top verwachten. Ergens moeten de makers een stukje afsnijden om kosten te besparen en onder de 500 euro-grens te komen. Dat heeft de Motion gedaan bij de camera en toch ook wel het design.

Maar het blijft een BlackBerry en dat merk heeft een eigen manier van werken. Ik kan me voorstellen dat wanneer je vroeger vaak een BlackBerry gebruikt hebt dat dit toch een beetje thuiskomen is.

De prijs/kwaliteit-verhouding van dit toestel is prima te noemen en zeker voor degene die BlackBerry een warm hart toedragen een aanrader. BlackBerry probeert heel hard het toestel te positioneren voor de hedendaagse hipster, maar toch zie ik voor dit toestel een belangrijke rol in het bedrijfsleven weggelegd.

Positieve punten

+ Apparaat is soepel en snel

+ Erg licht en ligt goed in de hand

+ Vooral aantrekkelijk toestel voor bedrijven

+ Accu is prima

Negatieve punten

- Design is een beetje saai en standaard, geen nieuwigheden zoals smalle bezels

- Camera is van een gemiddeld niveau

- Op software-niveau kunnen nog wel een aantal slagen gemaakt worden

Kopen

De BlackBerry Motion is te koop in elke kleur zolang als het maar zwart is, adviesprijs is 470 euro. Je kunt de BlackBerry Motion kopen bij onder andere Belsimpel, Mediamarkt en de partijen onderaan dit artikel.

Review BlackBerry Motion
Score: 4,00 / 5
De nieuwste artikelen over BlackBerry Motion

TCL gaat Palm weer nieuw leven inblazen, omdat het kan

ADV: Blackberry Motion is DE smartphone voor zakelijk en privé

Test en win de BlackBerry Motion!

Eerste indrukken BlackBerry Motion: solide smartphone roept vraagtekens op

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (7)
Bezig met laden van reacties...