Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Xiaomi Mi Band: goedkoop en beperkte functionaliteit, maar prima voor de starter

· 29 oktober 2014

De Mi Band van Xiaomi is de eerste wearable van het bedrijf en je kunt er enkele basisfuncties mee uitvoeren zoals het tellen van stappen of het bijhouden van slaap. Maar hoe werkt deze wearable die in thuisland China voor slechts $13 te koop is en is het wat voor jou of niet?

Review Xiaomi Mi Band

Fitnesstrackers en wearables zijn simpelweg hot en te krijgen van allerlei merken, in allerlei maten en kleuren en met allerlei functies. De Mi Band van Xiaomi kost slechts $13 in thuisland China en is een simpele armband waarmee je slechts enkele functies om de pols hebt. Het apparaatje moet geïmporteerd worden en kost daardoor 2 á 3 keer zoveel dan de prijs in China.

Ons exemplaar is beschikbaar gesteld door Xiaomishop.com waar het apparaatje te verkrijgen is voor $ 29,99 exclusief verzendkosten. Deze Chinese webwinkel heeft ons ook de Redmi Note toegestuurd waar eerder een review over verscheen op Androidworld.

Lees ook: Review Xiaomi Redmi Note: groot en goedkoop, maar niet voor iedereen

Uiterlijk

De Mi Band komt in een zelfde soort kartonnen doosje als de vele Mi-smartphones met daarin de module, een armbandje waarin deze geplaatst kan worden en een USB-kabeltje, waarmee de module opgeladen kan worden. De module is klein van stuk en is aan de bovenkant zilver afgewerkt met daarin verwerkt drie ledjes, die verschillende kleuren kunnen weergeven. 

De module bevat twee pinnetjes, waarmee deze op te laden is via het bijgeleverde USB-kabeltje. Het armbandje zelf is gemaakt van een stroef plastic en bij ons model zwart gekleurd. De sluiting is simpel en bestaat uit een pinnetje die in één van de gaatjes kan worden gestoken. De Mi Band is te verkrijgen in meerdere kleuren waaronder zwart, oranje, rood en groen.

Xiaomi Mi Band

Software

De Mi Band werkt alleen met Androidtoestellen die draaien op Android 4.3 of hoger, terwijl we een Xiaomi Redmi Note meegeleverd kregen die op 4.2 Jelly Bean draaide. Waar ik in eerste instantie dacht dat de Mi Band alleen met Xiaomi-devices werkt had ik het (gelukkig) mis, want verbinden met een ander Android-apparaat kan dus ook. Daarvoor heb je wel een applicatie nodig en even uit de Play Store downloaden is er niet voor iedereen bij. Uit de eerste reacties na publicatie van het artikel bleek namelijk dat niet iedereen hem kan vinden of downloaden. Mocht je hem via de knop onderaan in dit artikel niet kunnen downloaden dan moet je op zoek naar de losse app die onder andere via deze site te downloaden is.  

Xiaomi Market - Xiaomi Mi Band-app

Hierna is het een kwestie van bluetooth aanzetten op desbetreffende Androidtelefoon of -tablet en pairen maar. Hiervoor heb je echter wel weer een Xiaomi-account nodig die je dan kunt aanmaken, maar wat handiger is via de Xiaomi-website. Zodra de telefoon of tablet de MiBand vindt zie je de drie ledjes blauw knipperen, waarna je na een dubbele tap de beide apparaten met elkaar verbonden hebt en het tellen van stappen en het bijhouden van slaap dus kan beginnen. Je moet even invullen hoe lang en zwaar je bent en voor jezelf een doel stellen qua aantal stappen wat je per dag wilt zetten en dan is het lopen maar. De verbinding werkt dus via Bluetooth en nagenoeg realtime, zodat je op ieder moment kunt zien hoeveel stappen je al hebt gezet of hoeveel je er nog verwijdert bent van je gestelde doel.

Je kunt net iets meer dan alleen stappen tellen, want ook je slaap bijhouden kan met de app, maar wat erg apart te noemen is, is dat je de Mi Band daarvoor handmatig in slaapmodus moet zetten en dat is nou net iets wat automatisch moet gebeuren wat mij betreft. Je kunt netjes zien hoe lang je  geslapen hebt en hoeveel uren en minuten daarvan in diepe slaap en hoeveel in lichte slaap zijn. Ook kun je het tijdstip zien waarop je in slaap bent gevallen en wanneer je wakker bent geworden. Deze gegevens kun je ook handmatig aanpassen, zodat de applicatie en Mi Band nog beter gaan leren wat jouw slaaptijden zijn en ook de overzichten die je terug kunt kijken een stuk secuurder zijn.

Xiaomi Mi Band-app

Ook kun je alarmen en wekkers instellen, waarbij je mogelijkheden hebt om deze voor enkele dagen op dezelfde tijdstippen te zetten en er is ook een 'smart wake-functionaiteit' te vinden, waarbij je een half uur voordat de wekker daadwerkelijk staat al langzaam wordt gewekt door verschillende trilsignalen. Als je een telefoon koppelt aan de Mi Band (wat ik helaas niet had) kun je er ook voor zorgen dat de wearabe gaat trillen als er een telefoontje binnenkomt. Keuze van de kleur van de ledjes bestaat uit groen, rood, oranje en blauw. Als je een Xiaomi-apparaat linkt aan de Mi Band heb je wat meer opties dan non-Xiaomi-devices. Zo kun je bijvoorbeeld door over de module van de Mi Band te vegen je scherm unlocken van je telefoon, maar die functie ontbrak dus ook bij mij, aangezien de wearable was gekoppeld aan een tablet die niet van Xiaomi zelf was.

Conclusie

De Mi Band is gewoon beperkt qua functionaliteit en heeft bijvoorbeeld ook geen display aan boord om het één en ander op weer te kunnen geven zoals andere, maar vaak veelal duurdere armbanden wel hebben. De prijs maakt echter alles goed, ook al moet je deze importeren. Als je de wereld van wearables en slimme armbanden wilt ontdekken en eens wilt bekijken hoe dit je bevalt, is de Mi Band een hele leuke instapper, mits je Android 4.3 draait op je smartphone of tablet natuurlijk.

Pluspunten

➤ Goedkoop
➤ Simpel in gebruik

Minpunten

➤ Importeren
➤ Android 4.3 benodigd
➤ Handmatig op slaapmodus

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi Mi Band kost in China zelf dus $ 13, omgerekend zo'n € 10. Via verschillende webshops is het apparaatje al te verkrijgen voor 2 á 3 tientjes inclusief verzendkosten. Ons exemplaar is beschikbaar gesteld door Xiaomishop.com waar het apparaatje te verkrijgen is voor $ 29,99 exclusief verzendkosten.

Xiaomi Mi Band

De nieuwste artikelen over Mi Fit

Firmware-update brengt Nederlandse taal naar Xiaomi Mi Band 3

Review Xiaomi Mi Band 3: nog beter en uitgebreider dan zijn voorganger

Xiaomi Mi Band-app werkt nu ook met Google Fit

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (25)
Bezig met laden van reacties...