De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Xiaomi Redmi Note: groot en goedkoop, maar niet voor iedereen

Redactie Androidworld
27 oktober 2014, 20:00
10 min leestijd
Review Xiaomi Redmi Note: groot en goedkoop, maar niet voor iedereen

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi Redmi Note

De Redmi Note van het Chinese Xiaomi heeft een 5,5 inch groot IPS-scherm met een resolutie van 1280×720 pixels en er ligt een octa-core processor in van MediaTek, de MTK6592. Dit toestel is nog niet officieel te verkrijgen in Europa en moet dus geïmporteerd worden. Het toestel is te verkrijgen in meerdere varianten, met 1GB werkgeheugen en een kloksnelheid van 1,4 GHz en een versie met 2GB RAM en een kloksnelheid van 1,7 GHz. Er zijn twee SIMkaartsloten aanwezig, evenals een microSD-kaartslot om de 8GB intern uit te breiden. Op de achterkant is een 13 megapixel-camera te vinden, terwijl de frontcam een resolutie heeft van 5 megapixels. Beide toestellen ondersteunen geen 4G, maar ook zo’n variant is inmiddels te verkrijgen wel te verkrijgen. Deze variant heeft echter weer een Snapdragon 400-chipset aan boord en heeft slechts één SIMkaartslot. De Note meet 154×78,8×9,45mm en weegt 199 gram en is daarmee aan de zware kant voor het formaat.

De voor ons door Xiaomishop.com beschikbaar gestelde Redmi Note betreft het model met 2GB werkgeheugen zonder 4G.

Mi Band

Ook de Mi Band werd bijgeleverd, een kleine en beperkte fitnesstracker van Xiaomi die werkt met apparaten die draaien op Android 4.3 of hoger door de toevoeging van Bluetooth Low Energy (BLE) in deze Android-versie. Leuk om te bekijken en natuurlijk te testen in combinatie met de geleverde Redmi Note. Het enige grote euvel is wel dat de geïnstalleerde ROM van deze phablet nog gebaseerd was op Android 4.2.2 Jelly Bean en dus helemaal niet gebruikt kon worden in combinatie met de Mi Band. Uiteraard is de Mi Band grondig aan de tand gevoeld, maar deze zal besproken worden in een korte, maar bondige losstaande review.

Eerste indrukken

Het toestel zit in een strak afgewerkt kartonnen doosje, met op de achterkant wat specificaties en wat overige gegevens. Niks glimmend of fancy, maar gewoon simpel. De Redmi Note zelf bevat een afneembare achterkant en het eerste wat opviel is dat deze toch wel erg plastic aandoet en tevens is dit wat veel glitter en glamour. Terwijl het toestel aan de voorkant is afgewerkt in het zwart is de achterkant wit en bevat het Xiaomi-logo en een kleine speakergrill. Terwijl ik niet eens warme of zweterige handen had voelde je het toestel al door je vingers glijden en dat heeft alles te maken met het materiaal, wat niet stroef is of enige grip biedt.

Op de voorkant zijn drie capacitieve knoppen te vinden in een rode kleur, wat een leuk detail is. Linksboven is een frontcam te vinden en de knoppen, die allen aan de rechterkant zitten, zijn in het zilver uitgevoerd. Het toestel bevat een verwijderbare accu, twee SIMkaartsloten en ook is er nog een microSD-kaartslot in het toestel te vinden. Iets wat ik even niet wist, is dat er gebruik wordt gemaakt van normale SIMkaarten, dus ik kon eerst toch nog even een adaptertje regelen om mijn microSIMkaart überhaupt te kunnen gebruiken.

Software

Deze Redmi Note draait op Android 4.2 Jelly Bean en er zijn inmiddels tig verschillende ROM’s voor te vinden. Wij hebben alleen de standaard meegeleverde ROM gebruikt en deze is gebaseerd op MIUI, de software-skin waar Xiaomi onder andere bekend mee is geworden. Op deze ROM zijn de Gapps, oftewel Google apps, al voorgeïnstalleerd, maar dit is wel iets om eventueel rekening mee te houden als je het toestel wilt importeren. Alhoewel ik op mijn tablets en telefoons Engels gebruik als taal, heb ik de Xiaomi netjes in het Nederlands ingesteld om eens te kijken hoe goed de vertalingen zijn van alle menu’s, items, instellingen en meldingen. Hier en daar is een vertaling niet helemaal netjes gelukt, maar echt gekke dingen heb ik niet meegemaakt of gezien.


Voorgeïnstalleerde software bestaat voornamelijk uit media-applicaties zoals een muziek- en videospeler en ook is het mogelijk om het toestel te voorzien van allerlei thema’s. Veiligheid lijkt hoog in het vaandel te staan bij Xiaomi, want er is ook een applicatie meegeleverd die permissies van applicaties vraagt voordat je deze installeert of voordat deze geheel opgestart kunnen worden. Zo kreeg ik regelmatig de vraag of app X mijn contactenlijst mocht inzien of dat app Y permissie mocht krijgen om sms’jes te kunnen lezen. Ook is er een virusscanner voorgeïnstalleerd, is het mogelijk om met een app het (werk)geheugen op te schonen en kun je contactpersonen blokkeren.


Het is mogelijk om verschillende homescreens aan te maken, maar een appdrawer met daarin alle applicaties en games is weer niet aanwezig in MIUI. Je kunt uiteraard wel mappen aanmaken om zodoende verschillende soortgelijke applicaties of games bij elkaar te houden en ook is er een dock aanwezig met daarin vier applicaties. Als je tweemaal op de middelste knop drukt krijg je de laatste vier recent geopende applicaties te zien die je met een veeg omhoog kunt afsluiten. Ook is daar weer de knop te vinden om het geheugen op te schonen. De icoontjes zijn allemaal consistent qua vorm en afmetingen en spreken je aan of niet.


Persoonlijk ben ik niet de grootste fan van de software en dat komt ook omdat het regelmatig voorkwam dat het toestel het niet allemaal bij kon houden en hick-ups gaf, terwijl ik gewoonweg wat simpel aan het scrollen was tussen verschillende schermen. Hieruit blijkt dat MIUI toch een zware schil is en hier en daar niet helemaal goed geoptimaliseerd is.

Hardware

De door ons geteste variant is de enhanced-variant van de Note en bevat 2GB werkgeheugen en een octacore-processor van MediaTek met een maximale kloksnelheid van 1,7GHz. De camera schiet plaatjes in een resolutie van 13 megapixels, de frontcam is een 5 megapixel-exemplaar en de accu van 3200mAh is door de gebruiker te verwijderen.

Zoals eerder gezegd is het achterfrontje te verwijderen en is niet van het mooiste materiaal dat je ooit zult zien in een smartphone. Ook sluit deze hier en daar niet helemaal goed aan, waardoor kraakjes en piepjes te horen zijn als je deze indrukt en niet getuigd van de beste bouwkwaliteit ooit. Het toestel is wat aan de zijkanten wat afgerond, waardoor deze wel weer goed in de hand ligt, mits hij niet uit je hand glijdt door het gladde materiaal.

Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch en een resolutie van 1280×720 pixels, wat resulteert in een ppi (pixel per inch) van 267. Niet de beste resolutie die je ooit zult vinden in een phablet van dit formaat, maar ook niet dusdanig weinig dat je pixels duidelijk kunt zien. Tevens moeten we er rekening mee houden dat dit toestel geen high-end toestel is en ook de prijs daar niet naar is. De kijkhoeken zijn goed en de kleuren worden helder weergegeven. Een AW-lid meldde dat zijn scherm ‘gele vlekken’ bevatte, maar ons exemplaar had daar gelukkig geen last van.

Er passen dus twee SIMkaarten in het toestel en dat is natuurlijk altijd handig, maar iets om rekening mee te houden is dat beide sloten het formaat hebben van een standaard miniSIMkaart, waardoor micro- of nanoSIMkaarten niet zullen passen zonder adaptertje. Tegenwoordig worden nagenoeg alle telefoons uitgeleverd met een microSIMkaartslot en ook het nanoSIMformaat komt verder opzetten. Je kunt (net zoals bij vele dualSIM-smartphones) kiezen met welke SIMkaart je wat wilt doen, bijvoorbeeld met de ene SIMkaart bellen en sms’en, terwijl je met de andere wilt internetten. Eén van de SIMkaartsloten kan werken via 3G, terwijl het andere slot alleen werkt om mee te bellen. Naast de twee modellen die overweg kunnen met 3G is er ook een 4G-model op de Chinese markt te vinden. Deze is niet volledig werkzaam in Nederland, draait op een Snapdragon-chipset van Qualcomm en heeft maar één SIMkaartslot aan boord.

Een notificatieledje is ook aanwezig, maar ik kreeg deze met third-party-applicaties zoals Light Flow niet goed ingesteld. In de instellingen van de Redmi Note zelf kun je deze wel beperkt instellen. Zo kun je voor slechts een handjevol applicaties de kleur van de led instellen, waar je onder andere de keuze tussen rood, groen, blauw en oranje hebt. 

Af en toe had ik nog weleens last van hick-ups in de interface, ondanks de processor en 2GB RAM en dat zal gedeeltelijk aan de MIUI-software liggen, die dan klaarblijkelijk toch wat aan de zware kant is. Dit keer zijn er geen harde benchmark-applicaties gedraaid, simpelweg omdat ik in de ban was van de MiBand en cijfertjes niet altijd alles zeggen.

Accu

De accu is met zijn capaciteit van 3200mAh op papier een hele grote, maar in de praktijk viel dat toch wat tegen. Het grote scherm blijkt meer te slurpen dan ik had gedacht en ook het inmiddels verouderde Android Jelly Bean zal bijdragen aan de niet al te beste accuduur. Met intensief gebruik waarbij het scherm aanstaat zie je de accu met stapjes achteruit springen, wat resulteerde in een schermtijd van iets meer dan vijf uur bij het constant afspelen van een film op 50% helderheid.

In mijn opinie wil je zo’n groot scherm juist om veel media op te consumeren, websites te bekijken, boeken en PDF-bestanden te lezen, YouTube te bekijken of af en toe eens een filmpje, maar in de praktijk kan dat minder lang dan gehoopt. Simpelweg bellen, sms’en of Facebook checken, waarbij je niet uren door iemands tijdlijn scrollt gaan goed en prima, maar voor een accu met zo’n capaciteit had ik zeker wel meer verwacht. Bij licht gebruik gaat de Redmi Note makkelijk een dag of twee mee, maar waarvoor heb je dan voor een smartphone met zo’n formaat gekozen? Een voordeel is dan wel weer dat de accu verwijderbaar is, zo kun je ook extra accu’s meenemen en plaatsen, maar of dat nou de oplossing is als je het toestel intensief wilt gebruiken, ik weet het niet.

Camera

De beide camera’s van de Redmi Note schieten prima plaatjes, waarbij de kleuren natuurlijk overkomen. De camera-interface werkt makkelijk met aan de linkerkant een knopje om te wisselen tussen de frontcam en de camera op de achterkant. Via een schuifje switch je tussen de camera- en videostand en ook is er nog een knop te vinden om instellingen van de flitser te regelen.

Aan de rechterkant is nog een instellingenknop te vinden, waarmee een menu wordt opgeroepen waar je allerlei instellingen kunt doen. Hierbij moet je denken aan verschillende filters of het maken van HDR- of panorama-foto’s, resoluties en witbalans. Via de knop aan de rechterkant klik je een foto af en rechts onderin het scherm is een kleine preview te zien van de laatst gemaakte foto of video. Filmen wordt gedaan in een resolutie van 1920×1080 pixels wat een prima resolutie is en waarbij ook weinig tot niks aan te merken is.

Samples



Conclusie

De Xiaomi Redmi Note is een toestel met een interface en skin waar je van moet houden en een bouwkwaliteit die zeker niet op alle punten goed en fijn is. De geïnstalleerde ROM is nog gebaseerd op een oudere Androidversie  en de MIUI-schil lijkt soms wat te zwaar. Ondanks de hoge accucapaciteit vallen de prestaties in sommige scenario’s tegen, want op een phablet wil je gewoon veel content consumeren. De losse prijs voor het toestel voor ons van rond de € 160 is dan wel weer interessant te noemen, maar voor dat bedrag ligt de Redmi Note nog niet op de deurmat.

Het toestel is niet even in de winkel te koop en zal geïmporteerd moeten worden wat een struikelblok kan zijn. Verzendkosten maken het weer een stuk prijziger en tevens heb je daarnaast nog kans op importheffingen of BTW, waardoor het toestel weer een stuk duurder uit kan vallen dan in eerste instantie gedacht. Als je iemand kent die naar China gaat en het toestel daar voor de lokale prijs wil kopen (zo’n € 120) en voor je mee wil nemen, dan is het zeker het overwegen waard, maar met al deze rompslomp eromheen is het toestel zeker niet bestemd voor iedereen.

Pluspunten

➤ MicroSD-kaartslot
➤ DualSIM-mogelijkheid
➤ Scherm is prima

Minpunten

➤ Geen 4G
➤ Plastic not so fantastic
➤ Android 4.2.2 Jelly Bean
➤ MIUI-skin soms wat te zwaar
➤ Notificatieledje is beperkt
➤ Accu bij intensief gebruik

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi Redmi Note is te verkrijgen bij verschillende Chinese webshops. De enhanced-versie van de Redmi Note die we in deze review hebben gebruikt is beschikbaar gesteld door Xiaomishop.com en daar te koop voor een bedrag van omgerekend een kleine € 220,00 inclusief verzendkosten.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!